Ana Menü

12V SEA-LEAD ACİD OTOMATİK AKÜ ŞARJ DEVRESİ

Başlatan ferhat8484, 02 Şubat 2013, 03:12:18

aegeanxtr

Merhaba. Bu devre için 2x8V çıkışı olan bir UPS trafosunu bağlayıp 16V ac versem olur mu?

duran5162

neyler elektorıkcıye mje3055 dedım bana tıp3055 vermıs onu taksam sıkıntı cıkartırmı acaba

kulinx

merhaba devreyi inceledim
tam yapmaya kalktım ki 2 şey gözüme çarptı
bu konuda acil yardımlarınızı beklyorum ,
1- c4 2200u diyor voltaj değeri nedir
2- projede olmayan ama resimde ve baskı devrede olan yeşil ledin yanında bulunan kondansatör
baska sıkıntı yok çünkü baskı devrede var ama projede yok eleman listesi çıkartcaam onda da yok yardımlarınızı bekliyorum
şimdiden teşekkürler

seron

2200uF, 18V giriş için 50V ve üzeri uygundur.

"projede olmayan" dediğiniz kondansatör, yanlış bakmamışsam Vçıkış (akü bağlantı) klemensine tekabül ediyor(aküye paralel). boyutuna bakacak olursak voltajına göre 470 veya 1000uF olabilir.

evet devre ve baskı şemasında görünmüyor ama kullanılmasa da olur herhalde...

aslında MJE 3055 kartın biraz daha kenarına taşınsaydı daha küçük bir PCB ye basılabilirdi gibime geldi. gereğinden büyük pcb kullanılmış sanki. kenarda kalan MJE ye kartın eni boyutunda bir soğutucu ile sorun giderilirdi.

ismail kışla

Devreyi yaptım ve çalışıyor çıkışı kısa devre yapınca 0,65 a değerinde sabit kalıyor. Ancak akü voltajını 13,8v 'a ayarladım fakat şarj voltajı 13,8v 'a çıkmasına rağmen akım  0,2 a ya kadar düşmesine rağmen akımı kesmiyor

seron

eğer ölçümleriniz doğru ise,
kısadevrede 0,65A (650mA) aslen oldukça yüksek bir değerdir.
devrenin 13,8V de hala 200mA akım vermesi iki şeye işaret olabilir:
1-14,X volta kalibrelidir yani aküyü 14V ye ulaştırana kadar doldurmaya çalışıyordur.
2-her ne kadar adı otomatik ise de "otomatik kesmeli" olmayabilir, akü dolunca otomatik olarak tampon şarj kademesine geçiyordur.
3- ya da ben yanılıyorumdur... ;D

ndemir

bu devreyı geçtiğimiz sene yapmış ve o günden bu güne hâlâ daha kullanan biri olarak söyleyebilirim ki; çıkışı 13.7 Volta ayarlayıp şarj işlemini başlatıyosunuz.çıkış direncinin değerine göre akımı sınırlıyorsunuz.7Amperlik akü için 700mA(üç aşağı beş yukarı oynayabilir) bu değerlerde şarjı başlatıyor.benim ölçümlerimde akü değeri dolum seviyelerine ulaştığında çok düşük değerde tam hatırlamıyorum bir sene oldu galiba 50mA daha aşağıda olabilir... bu değerde tampon şarja geçiyor...

kulinx

arkadaşlar tekrar merhaba
devreyi yaptım fakat sıkıntılar ve sorularım var öncelikle seron arkadaşıma teşekkürler
fakat devre için indirdiğim dosyada 1 r ve 1k dirençlerinin yerinde 1mohm gibi resimde görünen bir direnç var
neden bukadar inceliyorsun diyeceksiniz devreyi yapıp çalıştırdım diyen arkadaşlar beni hayrte düşürüyor
20 k pod ayar sırasında yanıp kül oldu
sorunu inceliyorum yardımlarınızıda bekliyorum tabikide :)

serkan_48

20 k potun yanmasının tek nedeni üzerinden aşırı akım geçmesidir.

Devrenizin üstten ve alttan bir kaç açıdan parçaları net görebileceğimiz şekilde resmini koyarsanız devrenizin doğruluk kontrolünü yapabiliriz. Hangi resimde 1 mohm kullanılmış ben baktım ama göremedim.

Resimleri koyduğunda kontrol edebiliriz. iyi çalışmalar.

kulinx

serkan_48 hocam yarin net bir şekilde resimleyip sizden yardım bekliyeceğim ama akü bağlı değilken nasıl bir aşırı akım geçimi olcak devreye enerji verdiğimde sadece kırmızı led yanıyor ama podu ayarlamak istediğim zaman pod kül yarin lütfen takipte kalın öglen işe gidiyorum masamda kaldı ordan saat 1 veya 2 gibi nete resimleri yüklerim :)

serkan_48

Akü bağlamadınız ama güç kaynağına bağladınız. Bir yerlerde kısa devre yada yanlış çizilkmiş bakır hat olabilir. Güç potun üzerinden geçince yanabilir. Düşük ihtimalle diğer parçalarda fabrikayon hata olabilir.

Siz resimleri ekleyin kontrol edelim. Yarın takipteyim öğlen gibi burlarda olurum aksilik olmazsa.

kulinx

merhaba resimleri yükledim sizden haber bekliyorum

düzeltme :
arkadaşlar lm 723 değiştirdim şimdi çıkışıda 13,7 v ayarladım aküye bağladım fakat yeşil ledin hiç yanmadıgını farkettim bide şöyle bir sıkıntı daha var devrede geri besleme koruması olmadıgını aküyü bağlayınca kırmızı ledin yanmasıyla gözüme çarptı besleme çıkışına diyot bağlanabilir diye düşünüyorum .
fikir ve önerilerinizi bekliyorum

ndemir

üçüncü resimde 1n kondansatöre giden yolda entegrenin 13 ve 14 numaralı bacakları birbirine mi bağlanmış yoksa ben mi yanlış görüyorum...

kulinx

hayır pastadan dolayı öyle görünüyor ve şemada aynen var  ferhat8484 arkadaşın resim ve paylaştıgı dosya ile karşılaştırabilirsiniz

serkan_48

lediniz sağlammı ölçü aleti ile kontrol ettinizmi?

kulinx

evet kontrol ettim ama hala sonuç alamadım

ndemir

benim gözüm hala daha entegrede takılı kaldı nedense :-\\ :-\\ :-\\

akü bağlı iken kırmızı ledin yandığı doğrudur.önlem alınabilir.

Adnancoskun

Nurullah, bu devreyi modifiye ederek bir arkadaşa gönderdim, çok da güzel çalışıyor,
power ledi, şarj oluyor ledi, ve şarj tamamlandı ledi... hepsi çok güzel çalışmakta... istersen sana göndereyim.... :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

kulinx

Adnan hocam [email protected]
Gönderirsen bir bakayım
[mergedate]1410962282[/mergedate]
Ndemir uyarı için teşekkürler ledi kontrol ettim herşey saglam ama denildiği gibi çalışmıyor 1 nf bacaklarını bkontrol ettim onda da sıkıntı yok cok saol uyarın için resimleyip yolluyorum birazdan
[mergedate]1410962439[/mergedate]

artı ucuna 1n4007 bağladım ledin akünün bağlandıgında geri besleme koruması olarak
entegre 3035 i söküp tip41 bağladım
deniyorum ama çalışma performansı ve yeşil led sorunu çözülecekmi bilmiyorum.
tip 41 bağladıktan sonra aküye bağlantı sırasında yeşil led az yanıyor daha sonra tamamen sönüyor
acaba giyorum led seçiminde 1.5 v veya 3 V gibi bir seçenek olması gerekiyormu diye düşünüyorum

adnan hocam senden bekliyorum mail nurullah demişsin ama bizimlede paylaş :)

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.