Ana Menü

36 LED MASA LAMBASI YAPIMI - resimli anlatım

Başlatan seron, 26 Ağustos 2014, 21:48:33

seron

EV YAPIMI 36 LED MASA LAMBASI

Merhaba arkadaşlar,

Siz de benim gibi elektronikle uğraşmayı seven ve zırt pırt bir şeyler tasarlayan "lüzumsuz işler müdürü" müsünüz?

Cevabınız "evet" ise haydi gelin sizinle bir masa lambası yapalım. Yapmayacaksanız da izleyin, nasıl yapılıyor görün.

İşin en başından şunu söyleyeyim: bu lambayı yaparak sadece elektrikten tasarruf etmiş oluyorsunuz, lambanın parasından değil. Çünkü bir masa lambasının minimum fiyatı 30-40tl civarındadır. Yapmaya kalkmanız halinde -kullandığınız malzemenin cinsine göre- hemen hemen aynı maliyette para harcayabilir ve emek harcarsınız.

Malzemelerimiz öyle zor bulunur cinsten değil.

-Şöyle güzel bir tas. Evet evet, bildiğiniz muhallebi tası. Melamin ya da plastik olacak. İstediğiniz renkten seçin. Ben kırmızı buldum.

-İki-dört adet civata.

-Delikli pertinaks, ya da imkanınız varsa normal plaket ve asit-masit perhidrol seti. Şahsi tavsiyem baskı tekniği kullanarak yapın. Daha temiz olur.

-36-40 adet beyaz led.

-Bozuk bir tasarruflu ampulün dışı/plastik muhafazası.

-Duy.

-Trafosuz adaptör için; 4adet 1n4007,
           1 adet 330nf-400vkutupsuz kondansatör,
                                     1adet 2,2 veya 10uf 100v,
           1adet de 4,7k-5w direnç.

-Stand için çelik çamaşır teli + yeterli uzunlukta burgulu lastik tesisat borusu; ya da çamaşır makinesi su tahliye hortumu.

-0,75mm cereyan kablosu ve seyyar anahtar.

-Biraz bilgi ve deneyim.

Bu işe başlamadan evvel;

-Elektrik çarmalarına karşı alınacak önlemler ile elektrik çarpmalarında ilkyardım tekniklerini okudum ve anladım,

-Cihazın çalışmaması ya da arıza vermesi durumunda müdahale etmeden evvel fişi çekeceğimi biliyordum,
-Olası bir yangın durumunda karşılaşacağım zararı ve elektrik yangınlarına nasıl müdahale edeceğimi biliyordum,

-AC ve DC nedir, ledler, diyotlar ve özelliklerini; ohm kanunu, kirşof kanunları nedir, biliyordum,

-Tasarlayıp yapmakta olduğum cihazda çıkma, çalışıp çalışmadığını bilmediğim devre elemanı kullanmadım.

Ve başlayalım...

Burada uzun uzun anlatmayacağım, zaten bolca görsel ekledim.

[mergedate]1409078742[/mergedate]

Mr_YAMYAM

seron

[mergedate]1409079081[/mergedate]
dur yamyam abi daha bitmedi... :D ;D

Stand olarak kullanacağımız çelik teli şekillendirip, tesisat hortumunun içinden, 0,75kablo ile beraber geçiriyoruz. Telin masaya gelecek yerini masaya kıskaç gibi tutturulacak şekilde biçimlendiriyoruz. Burada farklı standlar da uydurabilirsiniz. Size kalmış.

Telin ucuna önce duyu gecirip daha sonra uçları açılmış 0,75 kabloyu bağlıyoruz.

Masaya denk gelen dip kısıma da seyyar anahtarımızı bağlayıp ucuna fiş takıyoruz.

Çalışıyor mu diye kontrol edelim...

Güle güle kulla... nayım ;D

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Bu çalışma, tarafımdan hazırlanmış ve 26 Ağustos 2014 tarihinde 320volt.com/elektronikprojeler'e yüklenmiştir.

Seron.

[mergedate]1409079276[/mergedate]
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Ağustos 2014, 21:50:20Güzelim YOĞURT kasesine yazık olmuş :D

güzel olmamış mı demek istiyorsun yani ??? :-[

Mr_YAMYAM

İyi yapılan ve emek verilen herşey iyidir. EMEK verilen şey YEMEK kabı da olsa :)

seron

başından onun bir kap olduğunu söylemeseydim...

veya şöyle yapsaydım bitmiş halini direkt fotoğraflasaydım onun kaseden yapıldığı belli olacak mıydı?

o kaseyi Allah denk getirdi bir züccaciyeciden buldum: 2,5TL
kablo+duy+fiş: 5TL
devresiydi lediydi 5, bilemedin 10TL.
diğerleri fasa-fiso zaten...

burada istenilen malzemem kullanılabilir, tamamen hayalgücüne bağlı.

Mr_YAMYAM

Ben @gevv hocamın yerinde olsam bu çalışmayı blog sayfasında yayınlardım.
Çoğu arkadaşlarımız LED'lerle aydınlatma işlerinde uğraşı veriyorlar.

seron

benden müsade var, isterse yayınlasın istemezse darılmam. sitemize ve başkalarına faidem olmuşsa ne mutlu bana...

inşallah bir dahaki sefere aynı teknikle tasarruflu lamba yapacağım. ama 20mA ledlerle ne kadar verimli olur, bilmiyorum.

şekil olarak şunun aynısı olacak:

[mergedate]1409080066[/mergedate]
bunlar da faydalı bazı linkler...
http://10marifet.org/yazi/masa-lambasi/
https://www.zet.com/urun/insetto--el-yapimi-masa-lambasi-116500    (fiyatları gördünüz mü!!!)
http://www.aydinlatmadekor.com/2013_11_01_archive.html
http://www.aydinlatmadekor.com/2013/05/anderssen-volldan-foscariniye-ozel-yoko.html
http://www.google.com.tr/search?q=masa+lambas%C4%B1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=7N78U7iLBYXiPKnsgLAK&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1152&bih=735#q=diy+desk+lamp&tbm=isch&imgdii=_

elektrofizikci

"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: elektrofizikci - 26 Ağustos 2014, 23:29:06Eline emeğine sağlık...
Eyvah elektrofizikçi gördü.
Hemen projeni sakla, yoksa onu da söker haa ;D :P

memleket

Güzel çalışma olmuş, ellerine sağlık...

stk4221

iştahım kabardı ;Dbi tane de benden 60 ledli  15 w
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

stk4221 iyi emek vermişsin :) eline sağlık

seron seninde eline sağlık güzel bir proje olmuş..

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Ağustos 2014, 11:24:32iştahım kabardı ;Dbi tane de benden 60 ledli  15 w

Abaaaoovv! ledleri led şeridinden sökmüş... böyle daha iyi aslında.

benimkinin koridorda yanıyorken ki halini gördün; orada başka lamba yanmıyor, kendi ışığı. 2,5W ile benimki o kadar aydınlatıyorsa senin 15W ile süppper bir tasarruflu lamba olur. hatta projektör olur. bitir de devresiyle bir paylaş inceleyelim...

stk4221

hacii daha ucuza geliyo bir metrede 60 led var. tek almak istesen 35 kurs. bu aydınlatmayı otele  yaptım iş güzarların işine gelmedi seri üretime düşmedim :-D
    ben de banyoya koydum. bi  seri daha yaptım ama evde nedense verim alamadım muhtemelen yerleşim planında sıkntı var   45 w lık. olmadı projektör yaparım  ama deli birşey olacak gibime geliyo
[mergedate]1409231365[/mergedate]
 buda  önce den yaptıgım 2.50 m led  tek cipli smd led den yapılmş  acıları çok iyi  ayarlamıştım iyi aydınlatıyo

seron

ı-ıh öyle olmaz. bu işten iyi anladığımdan değil ama ışığın bir kısmı tavandan yansıyacak bir kısmı da aşağı ve yanlara dağılacak.

ya yukarıda verdiğim tasarruf lamba gibi olacak ya da şekle bakarsan bir kısmı tavana bir kısmı yanlara bir kısmı da yere doğru yayılıyor. özellikle gece el feneri ile denediğimde el fenerini etrafa tuttuğumda sadece tuttuğum yerin; tavana tuttuğumda tüm odanın çok güzel bir şekilde yansıdığını gördüm.

senin cihaz şekildeki gibi olsa daha iyi olurdu:

çizgiler ışığın nereye gittiğini gösteriyor.
[mergedate]1409232741[/mergedate]
özel armatür tasarlayacaksan buna dikkat etmen lazım. anlaşılan sen tasarımı da seviyorsun. yaptığın armatür güzel ama floresan lamba için o ;)
[mergedate]1409232979[/mergedate]
şimdi tekrar okudum da 45W demişsin. YUH! güç hesabını doğru yaptıysan müthiş aydınlatma yapması lazım onun aslında.
basit bir 32W floresan lamba deli gibi aydınlatıyor çünkü.

internette ledlerle yapılacak ampullerin verimli aydınlatmadığı, gece lambası gibi kaldığından bahsedilmiş. denemeden bilinemez. ama ben kullanılacak ledlerin ve led açılarının doğru seçilmesi durumunda tahmin edilenden daha yüksek verim sağlayacağına inanıyorum.

bir de ledlere seri bağladığın dirençleri smd kullanma. dayanıksız oluyorlar. artı, seri paralel bağlamışsın. bu durumda güç gereksinimleri değişecek ve adaptör verimsiz kalabilecektir. ne kadar seri led kullanırsan adaptöre daha az yüklenirsin.

stk4221

tek cipli ledlerden yaptıgım  armatür açılı oldu ve de 15 w  adayı da yeterince aydınlattı.  sonradan tasarladıgım kare led  60 ledli  45 w yapıyo ama tasarım  dogru uygulama alanı yanlış . hazır elimdekini bozmamak için 60 W 'a tamamlayacagım  projektör yapıcam sonra eve farklı  kullanışlı bir şekil vermem lazım iç işleri bakanlıgından  geçmiyo yoksa ;D sonra hüsran oluyo .  kendim led firmasında çalışıyorum http://www.elkmarled.com/   sistem kendini çok  hızlı bir şekilde yeniliyo çok çeşid ürünler var  biz power led ile çalışıyoruz çok  maliyetli rakipler düşük maliyet etkili ar-ge ile ile açık ara önde  bende ne yapabilirm çabasındayım kendi firmam vardı kapattım. kendi müşteri potansiyelim var az çok  en kötü yaparım kendim pazarlarım 
     elektronik işinde çok param ve vaktim gitti  sıkıldım meyvesini almak istiyorum öyüzden kaba hesaplarla düz mantıkla  düzü bulma peşindeyim  . vaybe nerden nereye ??? neyse  ledler güzeldir ;D

seron

abi power ledler çok etkili ve normal ledlere göre daha iyi. ama power ledlerle yapılan aydınlatma eti kemiğini geçiyor.

keşke ucuz bulabilsek seri üretime bile geçeriz. şu 3W power ledler ile ev aydınlatması için muhteşem tasarruflu lambalar yaplır ve de satılır... ama fiyatları yüksek.

bu nedenle 20mA normal led kullanmaya çalışıyorum. elalem uydurmuş yapmış marketlerde ledli tasarruf ampul diye satıyor. benim neyim eksik?.. daha iyisini bilem yaparım.

serkan_48

o ne özgüven o :D :D ,

şaka şaka siz yapın bizde sizleri örnek alalım :)

kolay gelsin..

stk4221

arada bi  ar- ge farkı far
[mergedate]1409310254[/mergedate]
 60 ledli 15w
[mergedate]1409310516[/mergedate]
 oldu oldu olmadı  projektör yaparım ;D ;D  4* 15w   

seron

abooov ;D senin lamba sokak lambasını bastırmış, kameranın gözünü almış! bir de binanın içini komple aydınlatıyor mu bana mı öyle geliyor :D