Ana Menü

220 voltla 15 led çalıştırma devresi

Başlatan bahtiyar, 16 Eylül 2010, 22:07:20

Adnancoskun

bence  yukarıdaki devreyi yap, zaten pek yer tutmaz....
[mergedate]1403507327[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 23 Haziran 2014, 02:00:47

zenerin değerini yükselterek daha fazla led yakabilirsin...

hocam zeneri diyottan sonra kullansak daha iyi olmaz mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ndemir

4 led için 9 volt zener yeterli olur mu ve bu ledler seri bağlıyken,olmazsa 2 led seri yapıp diğer 2 ledle paralel de yapabilirim.malzemeleri toparlayıp bu devreye başlayayım bakalım nasıl olucak...

memleket

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 23 Haziran 2014, 10:09:49bence  yukarıdaki devreyi yap, zaten pek yer tutmaz....
[mergedate]1403507327[/mergedate]hocam zeneri diyottan sonra kullansak daha iyi olmaz mı?

evet öylede olur.
bu devreyi yapmıştım, halada kullanıyorum...

https://320volt.com/beyaz-led-ile-gece-lambasi/

seron

zenersiz de olur ama bu sefer de diyot köprüsü gerekir. zenerin orada bir görevi de 470nF kondansatörün DC ile dolarak AC yi bloke etmesini önlemektir.
zener kullanmadan ama uygun seri direnç ve uygun sayıda led seri bağlanarak devre sorunsuz çalışır. yeter ki komponentlerin üzerine uygun gerilim düşsün:
https://320volt.com/forum/index.php?topic=5080.0
buradaki konuda farklı bir çözüm yolu var.
ancak entegre kullanmamak isteniyor ise 470nF ile trafosuz adaptör devresi yapıldıktan sonra uygun seri direnç ve uygun adette led, deneme yanılma yoluyla seri bağlanırsa, eski bir tasarruflu lambanın içine rahatlıkla sığar ve ızınma sorunu olmaz. daha önce yapmıştım ama buraya ekleyemiyorum. ısınma önemsenmeyecek kadar az idi ve sorun da yoktu. yıllar önce yaptığımdan şimdi parçaları hatırlayamıyorum. hesaplayarak değil deneme yanılma yolu ile yapmıştım.
devre küçük bir parça delikli pertinaksa kolayca tutturulabilir.

ndemir

selamlar arkadaşlar,zaman bulamadım projeyı uygulamaya dün yapabildim sonucu paylaşayım dedim.220 voltu dogrultup filtreleyip ledlere uygulamak için hem yerim dardı hemde neticede şebeke voltajı tehlikeli oldugu için aklıma 3W lık power led sürücüleri geldi. 1 tane 3w lık alıp işe koyuldum.boyut olarak normal bir usb flash kadar küçük birşey olan bu sürücü çıkışta 12V/350mA veriyor.seri bağlı 4 ledi sürekli yanıp söndürüyordu.bende 4 ledi paralel bağladım yanıp sönme olayı ortadan kalktı.montajıda yaptım kullanıyorum.tek sorun anahtarı kapattıgımda ledler 3 kere flaşör gibi çakıp sonra kapanıyor.kondansatörlerin boşalmasından kaynaklanıyo diye düşünüyorum başka açıklama bulamadım,dünden beride çok güzel yanıyolar hiç bir sorun yaşamadım.resimleri de koyuyorum.

birde bir sorum olucak.15 metrelik şerit led döşeli odada ledler güzel yanıyor fakat anahtarla kapattıgımda 3 kere yanıp sönuyor sonra kapanıyor.aynı şekilde tesisatını yaptıgım diger odada boyle birşey söz konusu değil,bende anahtara, trafonun çıkışını verdim böylece kapatırken olan yanıp sönmeyi engelledim ama gel gelelim aklıma takıldı.fazı anahtara girip anahtar çıkışını trafoya girip trafo çıkışını şerit lede uyguladıgımda kapatırken 3 kere çakıp sonra kapanıyor.aynı uygulama diğer yerde sorun oluşturmazken burda anahtarı kapatırken 3 kere yanıp sönuyor sonra kapanıyor.kullandıgım trafolar 20 amperlik trafo,sorun oluşmayan yerde kullandıgım trafo benım daha çok hosuma gıttı çunku baktıgımda içi bayagı bir teferruatlı yapılmış.ama soruna neden olan uygulamada ki trafonun içinde bir transformatör ve bir kaç parçadan oluşuyo,bana dandik gibi geldi.başka bi  açıklaması varmı bu işin???