Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

ozantavsan

Pes etme Mustafa ,  Benzin oldu 4,92 TL pes etme...

555 devresi ile zaman kaybetmeyin.Ve pwm devresine bu kadar kafayı takmayın.Bence Silindir çelik boru ile sistem yapıyorsanız ,sulu sistemse kullanın.
Bizim kuru hücrelerde şayet plaka boyutu çok büyük değilse gerek bile yok.Zaten hemen hemen az hidrojen vermenin daha verimli olduğuna kanaat getirdik gibi.
Elektrolit maddenizi belli mikter koyun akımı bununla sınırlayın.
Ben 5 ampere göre ayarladım NAOH lavabo açıcıyı.1 saat çalışmada maximum gördüğü akım 7 amper.
Defalarca test ettim.Çok fazla ısınmıyor.Sistemi açınca direk 5 amperle başlıyor , uzun süre çalışınca 7 amper.
Ben uzun mesafe gitmiyorum zaten.En fazla gidiş dönüş 15 km. 15-20 dakika yok süre.
Sizde ayarlarsınız sistemin ilk çalışmasını 3-4 ampere maximum görsün 6 - 7 amper.

İlla pwm devre istiyorsanız LM324 akım sınırlamalıyı kullanın.Ben o devreyle verim almıştım.

150 A Akım Sınırlamalı PWM devre şeması http://ozantavsan.blogspot.com adresimde alt bölümde var.
Devre şeması ,eleman değerleri ,baskı devresi mevcut.

Elektronik elemanların özellikler , bacak bağlantıları vesairesi için internet kullanın.Mosfetin bacağı vesaire hepsi var.

Nerden bakacağım derseniz..   http://www.datasheetcatalog.com/

Örnek arama :      siteye girin

Part name : Icluded yazısının sağ tarafına aradığınız elemanı yazın.
IRF640 yazın ve SEarch\'e tıklayın.               Çıkan pdflerden birine tıklayın. Elemanın herşeyi önünüzde.
Örnek resim ekte..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

ozan arkadaşım doğru söylüyorsun. elektrolit sıvı ile ayarlama yapılabilir ancak 3 saat yol giden birinin hücresi başta 5 amper çekerken belki 12-15 amper çekmeye başlayacak bu da verimi bayağı düşürecek bir pwm devre yapmak çok zor değil. biraz elektronik bilgisiyle. zaten internette bilgilere ulaşmak da mümkün.

benim aklıma başka bişey takıldı. önümüz kış. elektroliz sıvısı ve bublerdeki sıvı donmayacak mı soğuk havada. bunların donma sıcaklığı nedir acaba?

az kaldı devreyi kurup deneyeceğim. önce hangi frekansta en yüksek verim elde ediliyor ona bakmak lazım. sonra kaç amperde ne kadar gaz üretiliyor ve daha sonra arabada denemek lazım en yüksek verim kaç litre/dakikada elde ediliyor. bunun içinde test sürüşleri gerekecek. betelgüz beyin yazılarından birinde silindir hacminin %25 -%50\'si kadar hho yeterlidiye okudum.

%25 ten başlayarak yavaş yabaş arttırılacak. sonuç görünecek. maximum noktaya ulaşınca potların üzerine sıcak silikon ve arabaya özel devre hazır olmuş olacak.

düşüncelerimle ilgili önerisi olan var mı arkadaşlar?

bütün arakadaşlara başarılar...

betelguz

LPG li araçlarda %25 yeterli görünüyor. Düz Dizellerde %40, Benzinlilerde %50 iyi sonuç veriyor.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 14 Ekim 2012, 14:20:02LPG li araçlarda %25 yeterli görünüyor. Düz Dizellerde %40, Benzinlilerde %50 iyi sonuç veriyor.

betelgüz hocam aracım lpg li. daha önce de konuşmuştuk enjeksiyonlu veya karbüratörlü olması bişey değiştirir mi?

betelguz

Gzölemlerime göre karbüratörlülerde tasarruf daha zor gibi.Enjeksiyonlularda daha yüksek oran elde edilebiliyor.

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 14 Ekim 2012, 18:54:15Gzölemlerime göre karbüratörlülerde tasarruf daha zor gibi.Enjeksiyonlularda daha yüksek oran elde edilebiliyor.

Hocam cevap için teşekkürler. peki suyun donması hakkında neler söyleyebilirsiniz? bu konuda nasıl önlem alınabilir?

musti.1836

ozan abi çok sagol abi allah razı olsun yahu. bu verdigin katoloktan baktım bendeki mosfete IRFZ48N yahu ben şemadaki gibi baglamaya çalışıyormuşum  ;D   komutu orta bacaga veriyordum  ::)  senin sayende ögrendim yapısını 1 bacak komut için çalışma yönüde 3 bacaktan 2 baçak yönüne. şimdi işe gitmiyecek olsam denerdim.

betelguz

Bizim kuru tip hücrelerde suya az miktarda kimyasal katıldığından su kışın donmaktadır.Buna çözüm olarak izopropil alkol kullanabilirsiniz.Bu alkol elektroliz olayını fazla bozmamaktadır.Amperde az bir düşmeye ve uzun süre kullanımda suda sararma yapmaktadır.Bu arada pleksiden yapılma hücrelerde alkol kullanılamaz. Çünkü alkolü gördüğü anda pleksi paramparça olur.

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 16 Ekim 2012, 17:52:47Bizim kuru tip hücrelerde suya az miktarda kimyasal katıldığından su kışın donmaktadır.Buna çözüm olarak izopropil alkol kullanabilirsiniz.Bu alkol elektroliz olayını fazla bozmamaktadır.Amperde az bir düşmeye ve uzun süre kullanımda suda sararma yapmaktadır.Bu arada pleksiden yapılma hücrelerde alkol kullanılamaz. Çünkü alkolü gördüğü anda pleksi paramparça olur.

Bu aşılması gereken bir problem. belki düzeneği portatif (taşınabilir,kolay monte-demonte edilebilir) hale getirip geceleri eve almak da bir çözüm olabilir. bir çanta şeklinde olabilir mesela. sadece elektroliz hücresine + / - bağlantı uçları ve gaz çıkışının bağlantısı pratik bir şekilde yapılabilirse iş çözülür.

ozantavsan

Bagajda yer sıkıntısı yoksa bagaja monte edilebilir.Dışı yalıtım malzemesiye korunur.Bubbler motor kısmında bırakılıp içerisine donmayı önleyecek , motora zararı olmayan , çabuk alev almayan bir sıvı koyulabilir.
Hidrojenin motora verildiği noktaya yakın selenoid valf koyulabilir.Böylece kontak kapatıldığında bagaj kısmından gelen birikmiş HHO borularda ve sistemde kalır.Gerçi zamanla o da kaçacaktır ama miktar az olduğundan sorun teşkil etmeyecektir.Sistem bagaja kutu şeklinde hazırlanıp koyulabilir.İstenirse havalandırma kanalı bırakılıp bir hortum vasıtasıyla araç dışına taşınabilir.Sistem kutusunun içi yanmaz bir maddeyle kaplanabilir.Ters bir durumda alev alma durumunda dışa alevi vermez.İçerideki oksijeni tüketince söner.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

musti.1836

betelguz

Linkteki gibi  bir sistem yapabilirsiniz. elektrik bağlantısı soketli olur. Gazın gittiği boruda pnomatik tarzda olursa kolayca sökülüp takılabilir.

http://www.youtube.com/watch?v=kW_nsIQ8sZg&feature=player_embedded

sibernetik

Herkese selamlar arkadaşlar.Okul dönemi malum,yoğunuz yine.Dönem dönem girip yazılanları paylaşılanları,arkadaşlarımızın kıymetli,emekli çalışmalarını takip ediyorum,bir göz gezdirip çıkıyorum.Pek birşeyler yazamıyorum açıkcası.ozantavsan arkadaşımız epey mesafe katetti.Eline emeğine sağlık kardeşim.

Birkaç kişisel ileti de aldım.Sağolsun arkadaşlarımız  yazmışlar,teknik destek ve paylaşım istemişler.Gönül ister yardımcı olalım paylaşalım ama inanın pek zaman olmuyor.Ayrıca temel bilgilerden tutunda bir elektroliz hücresinin yapımına kadar hemen herşeyi paylaştık forumumuzda.
Bence inşaata topraktan girecek arkadaşların konuyu baştan itibaren okuyup paylaşılanlara bir göz gezdirmesinde fayda var.Benden size çok bir hayır yok,taa ağustos ayında  musti.1836 arkadaşıma bir PWM devre yapıp gönderme sözü vermiştim onu bile yapamadım,mahcubum hala.İnanın yoğun ve telaşeliyim.
Ayrıca daha önce de bir yerde yazdığım üzere kuru ya da ıslak hücre (wet & dry cell ) için söylenebilecekler belli.Yani evirsekte çevirsekte,öyle de yapsak böyle de yapsak devrim niteliğinde bir değişiklik elde edemeyeceğimiz belli.Yani tamamlanmış bir sistem.Yeni arayışlara girmeye çokta gerek yok.Birde bizim bu projeleri Avrupa ve Amerikaya göre en az 2 sene geriden takip ettiğimizi düşünürsek yeni bişeyler olsa bir şekilde internette karşımıza çıkardı diye düşünüyorum.Gözlemlediğim şu ki HHO hücreleri hızla yaygınlaşıyor.

Söylediklerimden şu anlam çıkmasın,düzenek kötü,işe yaramaz gibi birşey söylemiyorum.Düzenek verimli çalışıyor.Ben bu yaz 7000 km kadar yol katettim.Defalarca gaz doldurup doldurup ölçtüm ve kilometrede 14 ila 16 kuruş arası bir maliyet yakaladım.Kaldıki benim arabam 98 model ve motor yağlamasında sorun olan bir VW polo.Buna rağmen sonuçlar iyiydi.Kötü olan sonuçlardan bahsetmek gerekirse kullandığım elektrolit madde (Potasyum hidroksit) her doldur boşalt işleminde(sızdırmaları vs giderip stabil bir sistem yakalayana kadar)ellerimi defalarca yaktı.Kullandığım plastik borularda 1-2 delinme ve sızıntı olayı yaşadım.Ankara  gibi bir şehirde sıvı tankı,sızdırmaz kapak,bağlantı aparatları gibi malzemeleri bulmada güçlük yaşadım.
Herşeye rağmen 7000 km kullandım bu sistemi.Üzerine düşülse daha iyi bir sistem çıkaracağım muhakkak idi ama yazın birazcik tembellik te yaptım açıkcası :)
Şu an aklımda Stanley Meyer in  PLL devresi var.Hani vakit bulup başına geçebilsem onunla uğraşmayı düşünüyorum.

bakın bu kurulmuş haldeki devre

bu da VIC (voltage intensifier circuit ) voltaj kuvvetlendirme devresi.

Bu elektronik devrenin EAGLE çizim programı ile çizilmiş hali mevcut ve bendeki hali çift taraflı elektronik kart gerektiriyor.Ankara\'da GERSAN sanayi sitesinde kart basan elektronikçiler varmış.Yerini de tespit ettim :) Gidip 50-100 herneyse verip kartı bastrıp kurmak kalıyor.

Bakın bu sayfada ayrıntılı olarak anlatmış

http://pyroflatulence.tv/?paged=4

Vakit bulursam bu sistemle uğraşmayı düşünüyorum.Verimli olursa saf su ve bir takım katkı maddeleri yerine,musluk suyu kullanmak daha akılcı ve kolay olacak.Tabiki verim yakalayabilmek önemli.
Leyleğin ömrü laklak la geçermiş,benim ömrümde yapacam edecem demekle mi geçecek bilemiyorum.Okul dönemi oldumu birşey yapamıyorum.Elim ayağım bağlanıyor.
Yine kafamda başka bir Free energy cihazı daha var,bir yandan onun elektronik devrelerini denklemeye uğraşıyorum.
Foruma yeni uğrayan arkadaşlarımıza tavsiyemiz önceki yazılan bilgileri okuyup ona göre hareket etmeleri yönünde olacak.Elektronik bilgileri sıkıntılı olan arkadaşlarımız ise ihtiyaçları olan her konuda,Türkiye\'nin en iyi elektronik sitesi olan sevgili 320volt.com  sitemizden ve paylaşımda bulunan tüm arkadaşlarımızdan yardım ve destek alabilirler.
Selamlar arkadaşlar.

ozantavsan

Teşekkür ederim Sibernetik arkadaşım.KEşke başka uğraşımız olmasa , hayat mücadelemiz olmasa da sadece bu tür şeylerle uğraşabilsek diyorum son günlerde kendime.İçimden çalışmak gelmiyor ,aklım bu konularda.
İşyerim kapanıyor .İş başvurum var iki tane.İkiside rüzgar enerji türbini bakım teknisyenliği.Artık yenilenebilir enerji sektöründe ilerlemem gerektiği şeklinde bir hissiyat var içimde.Allah nasip ederse Bilgin Enerji beni değerlendirirse Ankara\'ya mülakata geleceğim.Onuda geçersem memleketim ve yaşadığım şehir olan Balıkesir\'de ki santrallerde çalışmaya başlayabilirim.Çocukluktan bu yana bu tür konularla haşır neşirim ,alt yapıda var.Ama tek sorun senin içinde olduğun durum gibi vakit bulamamak.Tabi birazda nakit gerekli.

Sistemi ben bir iki kez monte ettim.Ama ölçümler yapmamıştım.Şu an hho hücremi söküp temizledim.Forumda tuz ruhuna yatırıp bekletmekten bahsedilmişti temizleme için.Hem onu deneyip kaydettim.Öncesi ve sonrası için belgelendirdim.Faydası var diyebilirim.Hücreyi tekrar toplarken fotoğraflarını çekip , imkanım olursa vidyoyada alıp , yapımını blogumda paylaşacağım.Burada da paylaşacağım tabiki.Sonra monte edip bu kış gerçekten tam anlamıyla kullanmaya başlayacağım.

Musluk suyu ile kullanımı bende denemek istiyorum.Şu an plasma ignition ilede ağırda olsa uğraşıyorum.Bu uğraş aslında musluk suyu ve yüksek voltaj konusuyla birebir ilgili.Burada denediğim sistem suyun içineki plasma ark içinde kullanılabilir.Temelinde aynı prensipler yatıyor.İlgilendiğimiz her konu bir diğeri ile bağlantılı.Bunların hepsini bir araya getirebilirsem , ortaya çok verimli ve güzel bir sistem çıkacaktır.

Günümüzde herşeyin para ve vergi olduğu düşünülünce kahroluyorum.Enerji tüketeyim ama ,ben üreteyim ve cebimden sistem maliyet hariç tüketim bedeli çıkmasın istiyorum.Bir nevi şehirde yaşayan Tarzan olmak istiyorum.Olayım ammaa her imkanım olsun ,hiç birşeyden yoksun kalmayayım.Elektiriğimi kullanayım ,aracımla gezeyim.Artık yakıtı düşünmeden gezmek istiyorum.Artık yaşadığımı hissetmek istiyorum.

Allah nasip ederse şu eksik uğraşları tamamlayıp ,kullanmaya başlayıp asıl ilgilenmek istediğim konuya geçmek istiyorum.Bahsettiğim iş başvurularım olursa eğer maddi durumda biraz düzelecek .

İşte o zaman manyetik motor üzerine çalışacağım.İmkan olursa Bis 126 türü bir araç alıp ,motorunu söküp manyetik motor takmayı isterim.Onların motoru 800cc ve ufak sök ,kucakla.Komşuda vardı ,sökmüş bagaja koymuş.Bagaj ufak , motor ufak.30-40 cm uzunluğunda  15-20 cm yüksekliğinde ufak.Hem aracı hareket ettirsin ,hem içine bobin sarayım aküyü şarj etsin .Hem motor , hem alternatör ikisi bir arada.

Umarım bunların hepsini yapıp paylaşabilirim.Şimdilerde olmaz ama belki yaş iyice ilerleyip emekliliğe kavuşursam ortaya patentli birşeyler çıkarabilirim.Bazen geceleri kafamda bir şimşek çakıyor , bu böyle olabilir ,değişik bir şey , not almıyorum ,sabaha unutuyorum.

Neyse çok uzattık.Tüm arkadaşlara çalışmalarında kolay gelsin.Havalar soğumadan monte edebilirsem kaydedip paylaşacağım.Yakıt sarfiyat durumunuda kontrol edip paylaşırım.5 ile 7 amper arası 350 ile 500 ml arası kullanıp testleri yapacağım.

Az Önce Okuduğum Bir Haber
----------------
http://gundem.milliyet.com.tr/petrolu-tahtindan-edecek-bulus-/gundem/gundemdetay/20.10.2012/1614757/default.htm?ref=yahoo
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

musti.1836

herkeze selam hocam sen tatlı canını sıkma ben halledecem bu devreyi inşallah. hocam bu verdigin pll devresi ile kaç vol alınıyor. özelligi varmı acaba bunun yerine inverter olmazmı hocam. inverterden gelenleri frekanslandırsak olurmu.

hocam birde bu sulu hücre için bir projen varmı ölçüler kullanılan malzeme şekli baglantı şekilleri.  mesela bu şeffaf tüpü nerden bula bilrim.  boruların ölçüsü

kısaca detaylar işi karıştırıyor hocam bana bir döküman paylaşırmısınız.

aklıma gelmişken bişey daha sorayim, kullanlan kuru hücrelerde frekans devrelerini eksi kutbuna baglayıp deneyen varmı acaba stanly  şemasında öyle ama deneyen varmı diye merak ettim.

shasar

merhaba arkadaşlar.

bugün ilk kuru hücre sistemini denedim. 13*9 cm ebatında krom levha kullandım bulaşık makinesinden çıkardım levhaları. 0,6 lt saf su içine yaklaşık 50gr kuru lavabo açıcı(sodyumhidroksit) ekleyerek sisteme verdim. 13,8 voltta 3,5 amper çekti ve 0,2lt gaz üretti dakikada. daha fazla akım çekmek için ne yapmam lazım. aşağıdaki akım sınırlayıcı pwm devresini kurdum. onunla yada direkt olarak çalıştırmada değişen bişey olmadı. ben mi kullanmayı bilmiyorum acaba. değişik frekans ve duty oranlarında denedim değişen pek bişey yok.

yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler...

betelguz

Sayın shasar
Hücrenizin dizilimi nasıl acaba.Kaç hücreden oluşmakta, artı ve eksi plakalar arası kaç adet nötr plaka bulunmakta.50 gr sodyumhidroksit 600ml su için oldukça fazla aslında.Ya hücre dizilimi değişmeli yada çok daha fazla Naoh kullanmalısınız.Hücreniz yüksek amper çekmediği sürece pwm ile çekilen amperi artıramazsınız. pwm ancak hücre yüksek akım çekiyorsa bunu düşürmekte, sınırlamakta faydalı olur.

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 22 Ekim 2012, 23:52:09Sayın shasar
Hücrenizin dizilimi nasıl acaba.Kaç hücreden oluşmakta, artı ve eksi plakalar arası kaç adet nötr plaka bulunmakta.50 gr sodyumhidroksit 600ml su için oldukça fazla aslında.Ya hücre dizilimi değişmeli yada çok daha fazla Naoh kullanmalısınız.Hücreniz yüksek amper çekmediği sürece pwm ile çekilen amperi artıramazsınız. pwm ancak hücre yüksek akım çekiyorsa bunu düşürmekte, sınırlamakta faydalı olur.

betelgüz hocam hücre dizilimi + n n n n n - şeklinde yani 6 hücreli. ilki (+), arada 5 adet nötr ve sonuncusu(-)olmak üzere 7 plaka var. plakalar arasında masa üzerine serilen şeffaf lastikten conta yaptım. akü gerilimi 13,8 volt olduğundan bu gerilimi uyguladım ama akım çok düşük. 12 volt ile ancak 1,5 amper civarında akım çekiyor. normalde 1 litre suya kaç gram kuru sodyumhidroksit karıştırılır.  aslında 13,8 voltta 7 hücre kullanılması gerekir ama 6 hücre kullanmama rağmen akım neden bu kadar düşük. bir tuhaflık var ama nerede anlamadım.

betelguz

Hücrelerde çekilen akım birkaç parametreye bağlı olarak değişir. Bunlar hücrenin yüzey alını, kullanılan kimyasalın yoğunluğu, elektroliz sıvısının sıcaklığı, ve hücre başına düşen voltaj miktarı. Bunların hepsi çekilen akımın artıp azalmasında etkendir.Bunlerdan herhangibiri arttığında çekilen akımda artmaktadır.Şuan hücrenizin yüzey alanını artırmanız mümkün olmadığından iki seçenek var. Ya kullandığınız kimyasalın miktarını epeyce artırmanız yada hücre başına düşen voltajı artırmanız gerek. Aracın voltajı değiştirilemeyeceğinden en kolay çözüm nötr plaka sayısını azaltarak hücre başına düşen voltajı artırmak.nötr plaka adetini 4 e indirirseniz hücreniz 7-8 amper civarı akım çekecektir.ısınmada olursa bu 10 amperi bulur.bu değerler araç çalışırken (yani 13,8 voltta) alacağınız değerlerdir. araç çalışmazken (12 voltta) daha düşük akım çekecektir.

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 23 Ekim 2012, 19:29:58Hücrelerde çekilen akım birkaç parametreye bağlı olarak değişir. Bunlar hücrenin yüzey alını, kullanılan kimyasalın yoğunluğu, elektroliz sıvısının sıcaklığı, ve hücre başına düşen voltaj miktarı. Bunların hepsi çekilen akımın artıp azalmasında etkendir.Bunlerdan herhangibiri arttığında çekilen akımda artmaktadır.Şuan hücrenizin yüzey alanını artırmanız mümkün olmadığından iki seçenek var. Ya kullandığınız kimyasalın miktarını epeyce artırmanız yada hücre başına düşen voltajı artırmanız gerek. Aracın voltajı değiştirilemeyeceğinden en kolay çözüm nötr plaka sayısını azaltarak hücre başına düşen voltajı artırmak.nötr plaka adetini 4 e indirirseniz hücreniz 7-8 amper civarı akım çekecektir.ısınmada olursa bu 10 amperi bulur.bu değerler araç çalışırken (yani 13,8 voltta) alacağınız değerlerdir. araç çalışmazken (12 voltta) daha düşük akım çekecektir.

cevabınız için teşekkürler fakat bildiğim kadarıyla hücre başına 2 volt yeterli. 13,8 volt uygulayınca hücre başına 2,3V uygulamış oluyorum. burada bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. lakin aklıma takılan bir nokta var. bulaşık makinesinin içinden çıkardığım krom plakalarla yapmıştım hücreyi. acaba plakaların üzerinde yalıtkan bir kaplama olabilir mi? bunun için önce her hücredeki gerilimi ölçmem gerekiyor. her hücrede 2,3 v olması lazım biri yada bir kaçı bu değerden vbüyükse oradaki direnç fazla demektir. o zaman plakaları çıkarıp ince zımpara ile zımparalayacak ve tekerar deneyeceğim.

Bu arada yarın bayram. Bütün arkadaşların bayramını şimdiden tebrik eder mutlu huzurlu ve başarılı günler dilerim.