Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

betelguz

Sayın shasar aracınızda oksijen sensörü var.Bu nedenle aracın uyum sağlaması için en sağlıklı yöntem aracınıza özel yazılım yüklenmiş olan çiplerden kullanmanızdır.Farklı elektronik devrelerde bulunmaktadır ama onların hem montajı hem ayarlanması biraz daha zordur elektronik bilgisi gerektirir.Biz çiplerden gayet memnunuz.%90 olumlu sonuç almaktayız.Tabi çip tek başına herşeyi halletmiyor , hidrojen sisteminizde düzgün stabil çalışmalıdır.Yolda gaz artış azalması yapmamalıdır vs..
Aşağıdaki resimde geçen ay sistemimizi çiple birlikte alıp Renault Megane 2 dizel aracına takan bir müşterimizin bugün gönderdiği bir mail var.uzun yolda 150km hızda %25 net tasarruf elde etmiş. 100km gibi daha düşük hızla kullandığında tasarrufun dahada arttığından bahsetmiş.Reklam gibi oldu ama  umudunu kaybeden arkadaşlara biraz moral verir sanırım :)
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

Sayın  , musti.1836

her ne kadar çalışmalara biraz ara vermek istesemde yapamıyorum.Az önce deneme yaptım.
555 timer devreli ateşleme sistemimi çalıştırdım.

10 adet 1N5408 diyotu ateşleme bobinine bağladım.     

Diyotu ateşleme bobinin artısına  ---|>|---- diğer ucunu ateşleme bobini yüksek voltaj çıkış kısmına (bujiye giden ana hatta) bağladım.Ve bingo kısa devre yapmışsın gibi arkı kesti.
Diyot serisini 20 adete çıkardım sonuç yine aynı arkı kesiyor.
Sonra 10 diyota paralel 5 diyot denedim sonuç aynı.
Diyotlara yoğunlaşmak gerekli... Sorun burada sanırım..

NTE517 diyot düşünüyorum.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/10399/NTE/NTE517.html         diyot hakkında bilgi

Bir de ekteki devre üzerinde çalışacağım.Daha önce paylaştığım pdf dosyada var.Araca uygulamasıda var.O yüzden bunu deneyeceğim.Araç sanırım Vosvos...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 25 Eylül 2012, 21:22:01Sayın shasar aracınızda oksijen sensörü var.Bu nedenle aracın uyum sağlaması için en sağlıklı yöntem aracınıza özel yazılım yüklenmiş olan çiplerden kullanmanızdır.Farklı elektronik devrelerde bulunmaktadır ama onların hem montajı hem ayarlanması biraz daha zordur elektronik bilgisi gerektirir.Biz çiplerden gayet memnunuz.%90 olumlu sonuç almaktayız.Tabi çip tek başına herşeyi halletmiyor , hidrojen sisteminizde düzgün stabil çalışmalıdır.Yolda gaz artış azalması yapmamalıdır vs..
Aşağıdaki resimde geçen ay sistemimizi çiple birlikte alıp Renault Megane 2 dizel aracına takan bir müşterimizin bugün gönderdiği bir mail var.uzun yolda 150km hızda %25 net tasarruf elde etmiş. 100km gibi daha düşük hızla kullandığında tasarrufun dahada arttığından bahsetmiş.Reklam gibi oldu ama  umudunu kaybeden arkadaşlara biraz moral verir sanırım :)
Cevabınız için teşekkürler. bu sistemler dizel motorlarda daha iyi verim sağlıyor sanırım. Belirttiğim gibi benim araç benzinli 1.4 motor. LPG takılı. Aynı model olmasa da benzer bir araca sistem takıp test ettiniz mi acaba? Akaryakıta ve gaza gelen zamlardan sonra bu sistemi kullanmanın mantıklı olacağına inanıyorum.

betelguz

Sayın shasar  aracınızda lpg varsa şuan çip kullanmadanda hidrojen takabilirsiniz. Lpg sistemi kendini ayarlayabiliyor.Lpg li pekçok araçta kullanıldı sistemimiz. sizinki gibi araçlarda ortalama %30 a kadar  tasarruf sağlanabiliyor.LPG de Motor hacmi arttıkça tasarruf oranlarıda artmaktadır.LPG li bazı araçlardaki sonuçlar şöyle
Toyota corolla vesta:%20
Tofaş şahin:%25
BMW 320i:%35
Fiat tempra:%35
Renault broadway:%30
Chevrolet blazer:%57 (Bir forumda ilk nesil sistemimizle yapılan testti.Sistemde bazı aksaklıklar olmasına rağmen iyi bir sonuç çıkmıştı.Şuan orada yaşanan tüm sorunlar çözümlenmiş durumda)

ozantavsan

Yaptığım plasma ignition devresi acaba ters mi ??????????????

Aşağıdaki devreye bakınca AC voltajı DC\'ye çevirdikten sonra köprü diyotun + çıkışı şase olarak kullanılıyor.
- çıkış ucuna kondansatörün - ayağı bağlı ve bu kısımdan ateşleme bobinine ve bujiye bağlanıyor.

Bizde + çıkış kondansatörün +\'sına ve ateşleme bobinine gidiyor.Bu akşam hemen denemeliyim..
Bujiye giden kısımdaki diyotlara dikkat edin.ikisindende geçen voltaj ortada buluşuyor ve geri dönmemesi gerek.....

Tek yapmam gereken + çıkışı şaseye bağlayıp ; Kondansatörün - uçucna diyot serisini bağlamak.
Bakalım sonuç alabilecekmiyim ???
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Müjjjdeeeeeeee , sonunda plasma ignition oldu..

Bir önceki mesajımdaki devre doğru çalışan devre .Ben diyot serisini hep + uca bağlıyordum.   - \'ye aldım ve oldu.
Görüntüsü kötü bir vidyo çektim sesli anlatım. Son kısımda bir sorun yaşadım ama onun da izahını buldum.

Affınıza sığınarak izin istiyorum.1-2 saatliğine evden çıkmam gerek.Gecein ilerleyen saatlerinde youtube\'a vidyoyu koyacağım.Sonra burada anlatacağım sizlere.İlerleyen günlerde daha net bir vidyo çekeceğim sizlere.

Bekleyin geliyorum..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Bravo ozan.Yakında arabaları komple suyla çalıştırırsak şaşırmam :)  Durmak yok yola devam

ozantavsan

İnşallah Betelguz.Plasma ignitionı çalıştırdık.Hidrojen sistemi montajı bekliyor.Az kaldı zafere.

Vidyo şu an Youtube\'a yükleniyor.Görüntü biraz bozuk ama , aceleyle bu kadar oldu.

http://youtu.be/z1x6BiY-xn8

Devre şemasını vermiştim tekrar veriyorum.Ve üzerinde bazı önemli noktalara değinmek istiyorum.
Bu verdiğim devre tek silindirli motor içindir.Motosikletlere tam uyar sanırım.Araç için her bujiye diyot serisi yapılmalı.
* Devrede köprü diyotun + çıkışı şaseye bağlanacak.
* Devrede kırmızı 1 ile işarelediğim 50-300 ohm 10-100w direnç kondansatör şarj akımını sınırlandırmaya yarıyor.Buaraya 75 veya 100 watt ampül bağlayabilirsiniz.
* Devrede 2 no ile işaretlediğim 100K 2watt direncide kullanmayı ihmal etmeyin.
* Devrede 3 olarak işaretlediğim 120 Mf / 400V foto flaş elektrolitik kondansatörden bulsak daha verimli olur sanırım.Fotoğraf makinalarında flashı patlatan kondansatör sanırım.İyi bir kondansatör koymak lazım.
* Bu dediklerimi kulak arkası yapmayın.Ve sistemi evde denemeden hemen araçta denemeye kalkmayın.Yoksa aracın elektirik sitemine ve bujilere , ateşleme sistemine zarar verebilirsiniz.

Bu akşam denememde neler oldu ??????

* Mevcut plasma devremi kullandım.Diyot serimi + uçtan alıp - uca bağladım.10 adet seri 1N5408
* 6 Adet seri bağlı 1N5408 diyotu ateşleme bobini yüksek voltaj çıkış kablosuna bağladım.
* Devrede kırmızı daire içine aldığım bağlantı.Ateşleme bobinindeki düşük arkı bujiye gönderiyor.
  Diğer diyot grubuda plasma devresindeki yüksek arkı bujiye gönderiyor.Birbirlerini kısa devre  yapmıyor.Yüke binmiyor.
* Devrede altını mavi çizdiğim yazı 50-300 ohm direncin kondansatör şarj akımına limit getirdiğinden bahsediyor.Akım düşük voltaj yüksek.Ampül kullanabilirsiniz.Youtube\'ta ki vidyolarda genelde ampül.
* Devrede altını kırmızı çizgi çektiğim cümle :  Kondansatörün ve Köprü diyotun kutupları , terslenmiş diyot bağlantısı negatiftir ve bu bağlantı ile bujilerin daha iyi ark yaptığı görülmüştür.
* Devrede anlatılan diğer konular :
   Bu devre normal buji arkının 100 katı ark oluşturmaktadır.deşarj esnasında 5J enerji oluşur.
   plasma devresi açıkken aracın rolantiside artar.Buna bağlı olarak lpg miktarı veya benzin miktarıda artar.
   Araç ilk çalıştırmada çok daha iyi çalışır.

Not: Bujilerinizin dirençli (içinde resistör olamamlı) olmaması gerekmektedir.Bujilerinizi ölçü aletiyle ohm kademesinde ölçüm bir kaç ohm\'u geçmemeli.Geçiyorsa yeteri kadar ark yapamayacak ve deşarj işlemi hızlı olmayacaktır.

En son UPS\'i grup prize bağladığımda , plasma devresindeki dimmer kapalıydı.Devreye enerji gitmiyordu.Ama bujide büyük bir ark oluştu.Cazır cuzur derken ups ötmeye başladı.Grup prizin elektiriği ve ledleri gidip gelmeye başladı.Evin lamnbaları yanıp sönmeye başladı.Sigorta panelinden sesler geldi.

Sonuç :

UPS : 220 volta bağlı değilken aküsü ile plasma devresi beslendiğinde ark boyutu arttı.
          Deşarj enerjisi fazla olduğundan UPS ikaz sesi vermeye başladı.Kısa süre sonra şarjı bitti.Zaten az vardı şarjı.

Çok yoğun ark oluştu.Son büyük ark ile buji elektrodu biraz deforme olarak aradaki tırnak aralığını kapattı.Diğer uca kaynadı.Bu da kısa devre yaptı.

Ateşleme 555 timer devrem sustu .Power supply sustu.Sonra denedim Power Supply sizlere ömür.Kendisini kaybettik.

Buji gazi oldu.Aşırı ısındı.Elektrodu deforma oldu.Tırnak aralığını zımpara edince düzelecek.Daha elimde var sorun değil.

Grup prizim akım korumalı.Güzel bir priz.Normalde direkt duvar prizine bağlı ve bilgisayar , modem ,hoparlör filan bağlı.UPS\'i bağlamam gerekti bağlayınca enerji dalgalandı.Sorun çıktı.

UPS ve grup priz çalışıyor.

10 mf 450 volt kondansatör kullanmıştım.Onu değiştirmeliyim ki daha iyi buji çakması oluşsun.

Yeni Devreyi  tam uygulamadığımdan dirençleri veya lambayı bağlamadığımdan kondansatör akımı yüksek oldu.Deşarj esnasında buji elektrotunu kaynattı sansım.Sadece bir parça çapak yaptırmış.Araya maket bıçağı sokunca düzeldi.Bunun nedeni seri direnç veya ampül kullanmayıp akımı sınırlamamamdı.

Lamba veya direnç kullanmayı ihmal etmiyoruz.Tam test etmeden araca uygulamıyoruz.Ammann Dikkatt.

Şunu da inceleyin  :  http://sdch2o.free.fr/vrac/watercar.pdf

PHOTO-FLASH CAPACITOR
Kondansatör olarak Photo-Flash Kondansatör kullanılıyor devrede.Bu fotoğraf makinalarında flashı patlatan kondansatör.Bizim devremizle aynı mantık.Tek farkı düşük voltaj ile bunu yapması.
2. Adım daha düşük enerji ile bu işi başarmak.

İşte yeni araştırma konuları

KAMERA FLASHI NASIL ÇALIŞIR
http://electronics.howstuffworks.com/camera-flash3.htm

1,8 - 16 volt arası giriş 300 volt çıkış devresi
 http://cds.linear.com/docs/Demo%20Board%20Schematic/646asch.pdf

LT3420 Photo Flash
http://www.linear.com/product/LT3420

Ebay Photo Flash Capacitors
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=photo+flash+capacitor

DealExtreme Capacitors
http://s.dealextreme.com/search/capacitor

Google Photo Flash Capacitor
http://www.google.com.tr/search?q=photo-flash+capacitor&hl=tr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CgNkUOujBYHPtAbcq4DoBw&ved=0CC0QsAQ&biw=1440&bih=756

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

musti.1836

eline saglık abi süüüüüüperr olmuş sen resmen rutil elektrod gibi kaynak yapmış :))

sanırım sana yeni bir inverter lazım :) bugün fırsat bulursam deniyecegim abi.

abi bu arada kamera flaşları biraz hantal degilmi hatırladıgım kadarıyla çekim yaptıktan sonra 3sn civarı baklemek lazımdı. tabi benim fotograf makinası eski idi şimdikiler nasıl bilemem seri çekimlerde seri olarak patlıyormu bilmiyorum.

kondansatörü ters kullanıyormuşuz o tamam da halen bu diyotları anlamadım gitti ha.

ozantavsan

inverter sağlam , sadece kullandığım bilgisayar power supply mefta oldu.Başka zahiyat yok.
16 adet diyot 3 amperden 48 amper çekti sanırım.voltajıda hesaba katarsak evdeki lambaların gidip gelmesi çekilen güç ile doğru orantılı.Fazla güç çektik hattan..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Alıntı yapılan: musti.1836 - 27 Eylül 2012, 11:56:56eline saglık abi süüüüüüperr olmuş sen resmen rutil elektrod gibi kaynak yapmış :))

sanırım sana yeni bir inverter lazım :) bugün fırsat bulursam deniyecegim abi.

abi bu arada kamera flaşları biraz hantal degilmi hatırladıgım kadarıyla çekim yaptıktan sonra 3sn civarı baklemek lazımdı. tabi benim fotograf makinası eski idi şimdikiler nasıl bilemem seri çekimlerde seri olarak patlıyormu bilmiyorum.

kondansatörü ters kullanıyormuşuz o tamam da halen bu diyotları anlamadım gitti ha.

Kondansatörü ters kullanmıyoruz.Yine + ucu artıya - ucu eksiye ,sakın ters bağlama gümletirsin.Sadece diyot serisini + uca değil - uca bağlıyoruz.
+ ucuda şase olarak bujinin şasesine bağlıyoruz.Devrede herşey açık ve net.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Ateşleme devresini kendi yapıp ,masaüstünde deneyecek arkadaşlar için devre şemasını veriyorum.
Devrede 2N3055\'i kullanmayın.Onun yerine iyi bir mosfet kullanın.Amperi biraz yüksek olsun.
Ben IRF640 kullandım.Mosfeti aliminyum soğutucuya takın.Soğutma iyi olmalı.İşlemci fanının soğutucusunu kullanabilirsiniz.

Çizimi inceleyiniz.Sistemi komple çizdim..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Yeni haberler....
Aracı oksijen sensörlü olan ve çipin desteklemediği bir model olduğundan hidrojen sistemi takamayan arkadaşlarda artık gönül rahatlığıyla araçlarına hidrojen sistemi takabilecekler.Nasılmı ? Testleri tamamlanan dijital yakıt ayar cihazı ile aracınızda hem maksimum tasarruf sağlayabilir hemde maksimum performansı alabilirsiniz.Bu cihaz oksijen sensörü ile ecu arasına bağlanarak yakıtı kısabilmektedir.Denenen fiat palio benzinli araç şuan şehiriçinde 25 kuruşa düştü ve performansı çok çok iyi. (eskisinden daha iyi) Aynı aracın lpg lisi ise 33 kuruş yakıyor uzun yolda.Aşağıdaki mesaj bugün geldi.Hemen paylaşmak istedim. Mesajı yazan arkadaşı foruma davet ettim deneyimlerini paylaşması için.Zamanı olursa onuda aramızda görebileceğiz.

philipmsno

Ozan hocam eline sağlık. Her ne kadar anlayamamış olsamda devre ve elektronik aksamı, içimizden birilerinin bunu başarmış olması inanılmaz güzel bir şey... Bu kadar zamdan sonra bu gelişmeler ilaç gibi geldi. Oksijen sensörüne bulunan çözümde \"böyle bir sistem var ama oksijn sensörü olan araçlarda sorun var\" dediğimde o ilgi sönmesinden de kurtulduk. Emekleriniz çok değerli. Bütün araçlar bu sistemleri uygulayana kadar devam eder umarım bu heyecan ve gayret. Gelişmeleri dört gözle bekliyorum. Herkeze iyi çalışmalar...

ozantavsan

Plasma ignition devremi Tero devresine göre tamamladım.

75watt lamba DC -\'ye seri bağladım.
Kondansatörü 120 Mf/450 volt olarak değiştirdim.
Kondansatör + ve - ayaklara 100K 2 Watt direnç bağladım.
Devreyi çalıştırınca çok tatlı mavi ve yeşil tonlarında ark oluştu kısa süre sonra normal arka döndü.Arada çat çat çaktı.
Inverter\'ı prize doğrudan bağlasam veya köprü diyotu doğrudan invertersız 220 volta bağlasam çakma sürekli olacak gibi geliyor.

UPS ten 220 volt veriyordum.Sanırım fazla enerji tüketimi nedeniyle şarj çok kısa sürede azalıyor.Böyle olunca bujide plamsa ark çakma aralığı uzuyor.
PEki biz inverter\'ı aracımızın aküsüne bağladığımızda ne olacak ?

Aküden fazla akım çekecek ve şarjınımı azaltacak ?
Ateşleme sistem voltajı düşecek , buna bağlı rolanti RPM düşecek.
Bujilere muntazam plasma çakma gönderebilirse belki RPM düşüşü fark edilmeyecek.

Bu durumda inverter devremizi kaç watta kadar kullanmamız gerekecek ?
Maximum ne kadar akım çekmeli ?

Testlere devam.En ideal şeklini alana kadar masaüstü çalıştırmaya devam.
Buji ark rengi çok hoş ,sırf bu yüzden çalıştırılabilir..

http://youtu.be/auxvkvF9nYw
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

musti.1836

bu çift 555 devreyi çalıştıra bilen varmı acaba.

http://www.youtube.com/watch?v=-wUH5BNPn9g&feature=related

shasar

merhaba arkadaşlar. ben bu bujilerle yapılan sistemi pek analamadım. diyelim ki iyonize olmuş suyu yaktık. bunu kullanmak için yeni bir motor tasarımı yada en azından ateşleme sistemi tasarımı yapmak gerekmez mi?
ben şu aralar kuru hücre ile uğraşıyorum. pwm devresi için gerekli elemanları bir siteden buldum. 25-30 tl arası bir maliyeti var. onu kurup sabit akım elde etmek ve böylece elektroliz sıvısının ısınması yada buharlaşmasından kaynaklanan akım değişikliklerini ortadan kaldırmak gerekir diye düşünüyorum. ayrıca en ideal hho hacmini bularak onu kullanmak gerekir bence. çünkü motorun ihtiyacı olan hidrojenin tamamını üretemeyeceğimize göre (üretebilsek bile yeni motor tasarımı yapmak gerekir. çünkü ateşleme zamanları değişir.) silindir içindeki benzinin tamamını yakabilecek miktar bizim için ideal olur. fazlasını elde etmek için şarj devresini, dolayısıyla motoru zorlamaya gerek yok.
daha önce de bahsi geçmişti ancak birim zamanda mesela bir dakikada motor hacminin ne kadarı kadar hho üretmek gerekir? iyice bir hesap yapmak lazım.
az akımla, belki az ama yeterli hidrojen üretimi ile %30 verim elde edileceğini düşünüyorum. bu da bana göre yeter. %100\'lerde gözüm yok :)

musti.1836

BUGÜN İTİBARİ İLE PES EDİYORUM. bir 555 devresi bile kurup frekans alamadım ne yaptıysam olmadı. basit bir devreyi bile kuramadım kaldıki rezonans devresi kurim :)). her tarafım bencil insanlarla dolu elektronikçilere  bişey soruyorum adamlar cevap bile vermiyor. hepsi paracı yahu. mosfetin bacaklarını bulamadı :(

malzemeleri toplayıp çekyatın altına attım.

bu memlekette olmuyor eniyisi ben şehri degiştirim. :(