Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Kasım 2018, 13:51:22Yine de tavsiyemdir.
Bu tür parçalar için eski hurda cihazları karıştırıp malzemeleri sökmenizdir.
Üzerinden FİL geçmiş bir eski betamax videoyu hurdacıdan 20TL ye almıştım.
İçinden öyle kondansatörler çıktı ki, içinde ÇOK KIYMETLİ DE VARDI :D

Hocam ben bugün baskı devreleri alacağım ancak bir şey gerekiyor. Bu verdiğiniz lyt dosyalarını tam boyutunda olacak şekilde pdf'ye nasıl çeviririz?
Ekleme: PDF olayını hallettim. Şimdi bir şey soracağım. Ben bu ufak taş dirençlerden bulamıyorum. Uzun taş direnç kullanmam lazım. Nasıl yaparım? Kendim bir şeyler çizdim ama siz onay verir misiniz bilemedim. Resmini atayım mı?

Mr_YAMYAM

Taş dirençler zaten uzun ve dik olacak şekilde yerleştirilecektir.
5W tan 20W a kadar tüm taş dirençler yerine olur.

memleket

Alıntı yapılan: Kazasker - 05 Kasım 2018, 11:18:36@MR_YAMYAM abi ton kontrolde ki komponentler orjinal mi kalacak. Zira 82 nf leri bulmakta zorlaniyorum
Aynı tip 68nf altına 12, 15 veya 22nf lehimlersin olur herhalde.
işin bilimselini , fiziğini, kimyasını, astrolojisini üstad daha iyi bilir.
Aklıma geldi yazdım...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 05 Kasım 2018, 20:37:40Aynı tip 68nf altına 22nf lehimlersin olur herhalde.
işin bilimselini , fiziğini, kimyasını, astrolojisini üstad daha iyi bilir.
Aklıma geldi yazdım...

@memleket  
Senin ÇİN işi ton kontrolde hangi kondansatörler vardı hatırlıyormusun.
Gel bi zahmet senin amplini aç ta ton kontrolünü iyice bi resimle.
47nF tan 100nF a kadar kullanılabilir.
100nF ta turnover frekansı çok aşağılara ineceği için kulak bu frekansları duymayacaktır. Ancak en alt frekanslardan itibaren kazanç değiştirileceği için duyma bölgesindeki frekansalarda (40Hz 60Hz) kazanç faktörü daha az olacaktır.
Yani bir devremizi +/-20db kazanca göre yapmışsak ve turnover frekansımız 10Hz ise 10Hz bölgesinde 20 db artırıp azaltabileceğiz. 40-60Hz bölgesindeki kazancımız ise belki 6-7 db olacaktır. Haliyle ton kontrolle oynadığımızda bass bölgesi pek etki etmiyor gibi olacaktır.
Eğer hoparlörümüz çok üst seviye bir hoparlör ise bu şekilde süper bir lineerite sağlamış olacağız. Çünkü sistemimiz 10Hz ten itibaren eşitlenmeyi sağlayacaktır. Keza hoprlörümüz çok iyi ise ve 47nF takmışsak bu sefer de 60Hz in daha yukarısı frekansları artırıp azaltmış olacağız.
60Hz ve yukarısı kulağın duyma eğrisinde UĞULTU gibi algılandığı için kaliteli hoparlör sisteminde bass sesler değil uğultuyu artırmış olacağız.
Ancak hoparlörlerimiz kötü ise ki 40Hz frekansları bile layıkı ile verebilen hoparlörler delidir, o denli de pahalıdır, Bu sefer bu ayarımızda ton kontrolümüzden hiç randıman alamıyormuş hissine kapılacağız.
ANCAK:
Bizler elimizden geldiğince en ideal seçeneği belirleyip o doğrultuda tasarım yaparsak, tasarımın sonuçlarını başka şekilde test edebiliriz.
En büyük sorunumuz hoparlörler olduğuna göre bunun çaresi uygun kalite bir kulaklıkla test etmek olacaktır.
Kötü de olsa çoğu kulaklıklar 30-40Hz bölgesini yeterince verebilmektedirler. Dolayısı ile tasarımımızda doğru neticeyi aldıktan sonra, doğru hoparlör arayışına girebileceğiz.

memleket

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Kasım 2018, 21:09:16@memleket 
Senin ÇİN işi ton kontrolde hangi kondansatörler vardı hatırlıyormusun.
Gel bi zahmet senin amplini aç ta ton kontrolünü iyice bi resimle.
47nF tan 100nF a kadar kullanılabilir.
100nF ta turnover frekansı çok aşağılara ineceği için kulak bu frekansları duymayacaktır. Ancak en alt frekanslardan itibaren kazanç değiştirileceği için duyma bölgesindeki frekansalarda (40Hz 60Hz) kazanç faktörü daha az olacaktır.
Yani bir devremizi +/-20db kazanca göre yapmışsak ve turnover frekansımız 10Hz ise 10Hz bölgesinde 20 db artırıp azaltabileceğiz. 40-60Hz bölgesindeki kazancımız ise belki 6-7 db olacaktır. Haliyle ton kontrolle oynadığımızda bass bölgesi pek etki etmiyor gibi olacaktır.
Eğer hoparlörümüz çok üst seviye bir hoparlör ise bu şekilde süper bir lineerite sağlamış olacağız. Çünkü sistemimiz 10Hz ten itibaren eşitlenmeyi sağlayacaktır. Keza hoprlörümüz çok iyi ise ve 47nF takmışsak bu sefer de 60Hz in daha yukarısı frekansları artırıp azaltmış olacağız.
60Hz ve yukarısı kulağın duyma eğrisinde UĞULTU gibi algılandığı için kaliteli hoparlör sisteminde bass sesler değil uğultuyu artırmış olacağız.
Ancak hoparlörlerimiz kötü ise ki 40Hz frekansları bile layıkı ile verebilen hoparlörler delidir, o denli de pahalıdır, Bu sefer bu ayarımızda ton kontrolümüzden hiç randıman alamıyormuş hissine kapılacağız.
ANCAK:
Bizler elimizden geldiğince en ideal seçeneği belirleyip o doğrultuda tasarım yaparsak, tasarımın sonuçlarını başka şekilde test edebiliriz.
En büyük sorunumuz hoparlörler olduğuna göre bunun çaresi uygun kalite bir kulaklıkla test etmek olacaktır.
Kötü de olsa çoğu kulaklıklar 30-40Hz bölgesini yeterince verebilmektedirler. Dolayısı ile tasarımımızda doğru neticeyi aldıktan sonra, doğru hoparlör arayışına girebileceğiz.

Üstat ayrıntılı resimleri yarın çekeyim.
Benim aldığım ürün bu..

https://tr.aliexpress.com/item/JS-Amplifier-kit-NE5532-Preamp-kit-DIY-Treble-mediant-Bass-Blance-volume/2034072413.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec64c4dhGzUjC

memleket

Satıcı açık devre şemasınıda göndermişti.

[IMG]https://resmim.net/f/LCRMAe.jpg[/img]

[IMG]https://resmim.net/f/lQ0wrx.jpg[/img]

Mr_YAMYAM

INEK' teki R14 ve R18 gerçekten 1K ise tüm basları yalar yutar yer :D
O dirençlerin en azından 50K civarı olması lazımdır.

memleket

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Kasım 2018, 22:59:33INEK' teki R14 ve R18 gerçekten 1K ise tüm basları yalar yutar yer :D
O dirençlerin en azından 50K civarı olması lazımdır.

Malzeme listesinde 10k görünüyor. Şu an işteyim. Sabah eve gidince ölçerim...

Mr_YAMYAM

10K olsa bile çok düşük.
Bence onları 47K yap. Basslar ortaya çıksın ecik.

Kazasker

dün saat 3 ten 6 ya kadar karaköyde dolaştım. bulabildiğimce kaliteli parçalar bulmaya çalıştım. sadece 82nf ler 1 yerde bulabildim. o da italyan malı imiş.  gri renkte kutu tip.
kondansatörler %5 lik toleransa sahip.  47p eri phlıps buldum.  ton kontroldeki 47 uf ları  ne 05 ne de 7mm bulamadım. sadece 275mm buldum. o da pcb nin yarısını kaplıyor :)  o yüzden almadım bunun yerine amlideki  kutupsuz tip 47 ufu kullansam olur mu ? . cx. için 100n, 120n , 150n ve 220 n değerlerde aldım değişken olduğundan ...
2.2 uflar için wima orjinal buldum.  lm337t  ler tamam. bu gün montajı yaparım.
tantal kondansatörleri 3.3 uf aldım. 35volt.
bu kadar parça 50 tl tuttu. tabiki de ufk pazrlıkla  ;D [attach type=thumb]9738[/attach][attach type=thumb]9740[/attach][attach type=thumb]9742[/attach]
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

@memleket üstad n5532 hazır devre de sizin devre ile (LM1875) herhangi bir uyuşmazlık oldu mu. yoksa sorunsuz uydu mu ?
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

memleket

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Kasım 2018, 13:54:25@memleket üstad n5532 hazır devre de sizin devre ile (LM1875) herhangi bir uyuşmazlık oldu mu. yoksa sorunsuz uydu mu ?
Sorunsuz çalıştı. Birbirlerini çok sevdiler :D

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Kasım 2018, 11:30:42dün saat 3 ten 6 ya kadar karaköyde dolaştım. bulabildiğimce kaliteli parçalar bulmaya çalıştım. sadece 82nf ler 1 yerde bulabildim. o da italyan malı imiş.  gri renkte kutu tip.
kondansatörler %5 lik toleransa sahip.  47p eri phlıps buldum.  ton kontroldeki 47 uf ları  ne 05 ne de 7mm bulamadım. sadece 275mm buldum. o da pcb nin yarısını kaplıyor :)  o yüzden almadım bunun yerine amlideki  kutupsuz tip 47 ufu kullansam olur mu ? . cx. için 100n, 120n , 150n ve 220 n değerlerde aldım değişken olduğundan ...
2.2 uflar için wima orjinal buldum.  lm337t  ler tamam. bu gün montajı yaparım.
tantal kondansatörleri 3.3 uf aldım. 35volt.
bu kadar parça 50 tl tuttu. tabiki de ufk pazrlıkla  ;D [attach type=thumb]9738[/attach][attach type=thumb]9740[/attach][attach type=thumb]9742[/attach]
Hocam atma şunların fotosunu canım çekiyooo ;D

Kazasker

Alıntı yapılan: H_SerhatY - 06 Kasım 2018, 16:27:22Hocam atma şunların fotosunu canım çekiyooo ;D

sen bide akşam gör neler atacam  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Kasım 2018, 16:34:32sen bide akşam gör neler atacam  :D
Hocam bana da gönderiversen ya birkaç tane :) Sizin bulduklarınızı burada değil 50 liraya almak, 500 liraya yine alamazsınız :(
(Gönderin derken şaka yaptım. Ciddi bir durum yok.)

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Kasım 2018, 16:34:32sen bide akşam gör neler atacam  :D
Hocam benim bunları alabileceğim bir internet sitesi yok mu? Cidden burada malzeme bulmak işkence gibi. Adama WIMA kondansatör soruyorum, tek dediği "O ne?" oluyor. Getiriyorlar çinden uyduruk malzemeler, sonra bize satmaya çalışıyorlar. Ben anlamıyorum ki...

Kazasker

Alıntı yapılan: H_SerhatY - 06 Kasım 2018, 17:35:06Hocam benim bunları alabileceğim bir internet sitesi yok mu? Cidden burada malzeme bulmak işkence gibi. Adama WIMA kondansatör soruyorum, tek dediği "O ne?" oluyor. Getiriyorlar çinden uyduruk malzemeler, sonra bize satmaya çalışıyorlar. Ben anlamıyorum ki...
entegre dünyası var sitede var herşey. Onların dükkanında buldum çoğunu..
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Kasım 2018, 19:24:06entegre dünyası var sitede var herşey. Onların dükkanında buldum çoğunu..
İnternette bulurum, dimi?

Kazasker

Plaketler hazır  ;)
[attach type=thumb]9744[/attach][attach type=thumb]9746[/attach][attach type=thumb]9748[/attach]
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

memleket

@Mr_YAMYAM‍ Devre şemasında İNEK dirençleri R14, R18 diye gösterilen dirençler, devre üzerinde R3 ve R4 diye gösterilmiş ve değeri 1K