Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Kazasker

Son test sinyali direkt Ampliye verdim. Woww dedim. Ses çok güzel ama sanki şiddeti azdi
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

memleket

1875 kartındaki 1R olan direnç biraz ısınabilir. Aynı değerde Wattlı bir direnç bulursan onu tak..

Kazasker

Alıntı yapılan: memleket - 19 Kasım 2018, 22:57:391875 kartındaki 1R olan direnç biraz ısınabilir. Aynı değerde Wattlı bir direnç bulursan onu tak..
üstad şuan soğuklar ama dediginiz gibi yapacağım.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 19 Kasım 2018, 22:54:33Son test sinyali direkt Ampliye verdim. Woww dedim. Ses çok güzel ama sanki şiddeti azdi

Ortalığı karıştırmışsın.
Line in uçları ton kontrole girmeden doğruca loudness girişine takılacak.
Bu vaziyette volüme potu normal çalışıyor olmalıdır.
Sonuna kadar açıp test edeceksin.
NOT:
Giriş kaynağının ne olduğunu bilmiyoruz. PC ise ve ses ayarlarını kısmışsan bu devre için az olabilir.
Giriş kaynağın hakkında da detalı bilgiler gerekiyor.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Kasım 2018, 00:14:41Ortalığı karıştırmışsın.
Line in uçları ton kontrole girmeden doğruca loudness girişine takılacak.
Bu vaziyette volüme potu normal çalışıyor olmalıdır.
Sonuna kadar açıp test edeceksin.
NOT:
Giriş kaynağının ne olduğunu bilmiyoruz. PC ise ve ses ayarlarını kısmışsan bu devre için az olabilir.
Giriş kaynağın hakkında da detalı bilgiler gerekiyor.

o şekilde denedim hocam. direkt ludnese girdim ordan da ampliye. ses yine az.  ( ton kontrol takılıyken de aynı ) kaynak pc. ses ayarları en yükskte.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Burada ÖLÇÜM teknikleri önem arzetmektedir.
Amplimizin kazanç faktörünü yükseltebiliriz. Ancak ezbere yapmak ta doğru olmayacaktır.
Amplideki 47uF NP kondansatöre bağlı seri 2.2K direnç olacaktı.
Bu direnci bi ölç. Değeri doğru mu.
Değeri doğru ise o direnci 1K ile değiştir.

Kazasker

tamamdır üstad yarın iş dönüşü hallederim.  ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

@Mr_YAMYAM abi birde cx kondansatoru takılı değil  devrede   onu duruma gore belirleyeceğiz demiştiniz  burada nasıl bir yol izleyeceğiz.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 20 Kasım 2018, 11:14:23@Mr_YAMYAM abi birde cx kondansatoru takılı değil  devrede  onu duruma gore belirleyeceğiz demiştiniz  burada nasıl bir yol izleyeceğiz.

Cx kondansatörü, amplimizi tiz bölgesi kazancını ayarlamak için kullanılacak.
Çoğu amplifikatörlerde GÜÇ BANDI, (POWER BANDWIDHT) belli yük altında ve belli güçlerde düşüş gösterebilmektedir.
Özellikle dumping faktör denilen olay etken olup, bazı frekanslarda düşüşlere sebebiyet verebilmektedir.
Örnek bir çıkış entegresi ve PBW değeri.
[attach type=image]10025[/attach]

PBW günümüzde çoğunlukla hiçbir yükseltici üretimlerinin data sheetlerinde bahsedilmemektedir. Ancak iyi kalite ürünlerde (Burada SANKEN SI 1125) bir zamanlar detaylıca verilmekte idi.
Dikkat edilirse ampli katı için 1W çıkış gücünde frekans karakteristiğinin 100KHz e kadar olduğu ve sadece 1 db lik bir düşüş ile oldukça lineer kazancı olduğu belirtilmektedir.
Ancak gücümüzü artırdığımızda band genişliğimizin de düştüğü açıkça görülmektedir.

Konu amacımız iyi kalite ampli tasarımı olduğuna göre, PBW değeri de bizler için önem arzetmektedir.
Ancak öncelikli olarak amplimizi layıkı ile tasarlayıp yeterli güce ulaştıktan sonra, uygun bir kazanç ile yüksek frekans bölgesindeki kayıplarımızı tolere edeceğiz. Bu tip üretimlerde +3db lik bir kazanç faktörü gerekli düzeltmeyi yapabilecektir.

Kazasker

Abi dediğini yaptım. Kondansatöre bağlı 2.k2 direnci ölçtüm. Değer 2.2k çıktı. Onu sokup yerine 1 k taktim. Ses çok az bir artış gösterdi. Ton kontrolü ta7240 a taktim sorunsuz uyum sağladı. Ama ses 3te 1 e düştü.  Sorun su ki hem diretk loudness devresi hem de direkt ton kati sesi çok düşürüyor. İkisi birden takılı iken daha çok düşüyor. Ayrıca baslar zayıf. Ton entegresi 5532.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 20 Kasım 2018, 23:04:30Abi dediğini yaptım. Kondansatöre bağlı 2.k2 direnci ölçtüm. Değer 2.2k çıktı. Onu sokup yerine 1 k taktim. Ses çok az bir artış gösterdi. Ton kontrolü ta7240 a taktim sorunsuz uyum sağladı. Ama ses 3te 1 e düştü.  Sorun su ki hem diretk loudness devresi hem de direkt ton kati sesi çok düşürüyor. İkisi birden takılı iken daha çok düşüyor. Ayrıca baslar zayıf. Ton entegresi 5532.

LM1875 devresindeki tüm dirençleri tek tek ölçüp bir yere yaz. Yanlış bir değer takılı olmasın.
İkincil olarak, ton kontrolün giriş empedansı 25K temel olarak alınmış idi. Temel standartlara uygun olsa da, giriş cihazının özellikleri doğrultusunda, 25K giriş empedansı az kalabilir. Giriş trimpotunu 50Kveya 100K yaparak test ediniz.
Bir başka husus ise loudness devresindeki potun üst uçlarına bağlı 22K dirençlerdir.
Bu dirençler ampliye uygulanan sinyal seviyesini max. volüme seviyesine ulaştırmazlar. Yani giriş sinyallerini bir miktar düşürmektedirler. Bunun sebebi hem aşırı giriş sinyallerine engel olabilmek, hem de loudness etkinliğini optimal olarak artırabilmek içindi. Bu dirençleri test için 1K ile değiştiriniz. Bunun sonucu loudness dirençleri de değişecektir. Bu işlemi daha sonra gerçekleştiririz.
Öncelikli olara amplimizden max verimi alabilmeliyiz. Yani yapım özelliklerindeki güce ulaşabilmeliyiz.
Anlattıklarına bakılırsa LM1875 1W lık bir cüçle dahi çalışmamaktadır. Bu da tasarımda ciddi hatalar yapıldığının belirtisidir.
Öncelikle bu hataları tespit edip LM1875 ten öngörülen çıkış gücünü (20W) alabilmeliyiz.

Kazasker

Abi video ekledim. Şimdiye kadar ki tüm testler mevcut.
https://youtu.be/ATlRMAcW-8g
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

memleket

Telefonu takıp, telefondan son sesi veriyorum. Ampliden en fazla 4. kademeye kadar açabiliyorum.  Yoksa komşular kapıya dikilir :D

Kazasker

Alıntı yapılan: memleket - 21 Kasım 2018, 00:10:03Telefonu takıp, telefondan son sesi veriyorum. Ampliden en fazla 4. kademeye kadar açabiliyorum.  Yoksa komşular kapıya dikilir :D
:D  :D  bizim devre de grip olmuş üstad hele bi geçsin onun da sesi gür çıkar :) ;D  ;D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Loudness devresinin herhangi bir kabahati yok. Kabahat sende :D
Devredeki 22K dirençler sesi düşürür demiştim. Ancak bu kadar düşüremez. Bu kadar düşürebilmesi için 10K pot kullanmış olmalısın. Halbuki değerler 100K pot içindi.
Ölçüm tekniği son derece önemli olup giriş sinyalinin ölçülebilmesi gerekli idi.
Ancak bu ölçüm için 3V full skala true RMS analog ölçü aletine ihtiyacın var.
Müzüğün peaklerinde 0.7V u görebiliyor olsaydın giriş seviyen normal diyebilirdim.
Eh bu ölçüm için biraz ekipman ve biraz da bilgi seviyesi gereklidir haliyle.
Bir diğer husus amplinin durumu. Ampliye direk giriş yapıldığında o hop'ların hoplaması lazımdı :D
Ama o HOP'lar HOP'lamadı. Neden çünkü amplin gerekli gücü üretemiyor.
Öyle sanıyorum ki senin TA7240 lı 5W lık amplin bile bundan daha fazla ses çıkartıyordur.
OLASI SEBEPLER:
Eleman değerlerin yanlış olabilir.
Az bir ihtimal olarak kullanılam LM1875 ler PATATES olabilir mi?

Kazasker

loudnes devresinde ki pot 100k . en azından üzeinde öyle yazıyor  :D  evet ampli son seste bile kısık baya. ton kontrole bağladığımda ta7240 kısık haliyle  bile bundan fazla idi. ampli devremizdeki elemanlar az yarın yeniden söker yazarım. ama şemada ki değerler kullanıldı. loudnese bağlı 2.2k 1k ile değşti. ama filtre kısmındaki duruyor.  yarın güzel şeyler olacak gibi :)
lm ler patates olabilir mi? bilmiyorum abi bunun için bir çift lm daha temin etmeliyim.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

OKU daima OKU.. Pardon bu ilk emirdi. Sana değil.
SANA EMİR!!!
ÖLÇ DAİMA ÖLÇ. Asla yazılan değerlere güvenme.
Hatta devreye lehimledikten sonra bile ölçmeyi alışkanlık haline getirmelisin.
Şimdilik şunu yap.
LOUDNESS potuna giren iki adet 22K direnç var. Bunları kısa devre et.
Bu haliyle volüme potunu sonuna kadar açtığında, ampliye direk girdiğin zamanki aynı ses şiddetinde olmalıdır.
Önce amplinin çıkış gücü problemlerini halledelim.
Ampli devresindeki eleman değerleri de normal ise muhtemelen LM ler sahtedir.
Besleme geriliminin aşırı düşük olma olasılığı yoktur sanırım.. (Bu da ölçümle alakalıdır)
Bir de şu test var.
Entegreleri yakma pahasına bu testiyi yapabilirsin. (Ne de olsa bilimsel test)
Cx kondansatörünün yerine bir JUMPER BAĞLA.
Bu sayede oradaki 2.2K trimpot ile amplinin kazancını ayarlayabileceksin. Bu trimpotu dikkatli çevirmelisin.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Kasım 2018, 01:21:27Entegreleri yakma pahasına bu testiyi yapabilirsin. (Ne de olsa bilimsel test)
Cx kondansatörünün yerine bir JUMPER BAĞLA.
Bu sayede oradaki 2.2K trimpot ile amplinin kazancını ayarlayabileceksin. Bu trimpotu dikkatli çevirmelisin.

tamam abi yarın yaparım. ama sen öyle deyince tırstım biraz  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 21 Kasım 2018, 01:32:51tamam abi yarın yaparım. ama sen öyle deyince tırstım biraz  :D

Tırsmana gerek yok cahal civelek Asker.
2.2K dirence seri bağlı direnci 220 ya da 330 ohm yaparsan entegreyi fazlaca zorlamazsın.
Trimpotu da dilediğince çevirebilirsin.

Furkan KELEŞOĞLU

@Kazasker Devreni lehimlerken lehim pastasını bol kullandın mı ? selülozik tiner ile devreleri bir temizle , eğer dediğim gibiyse cünkü bu lanet pasta bir zaman sonra nemle birlikte bir direnc oluşturuyor devrede. kullanmasan bile böyle nemin fazla olduğu yerlerde zamanla birlikte korunmasız bir devreyse böyle şeylere rastlanabiliyor sadece bilgi olsun diye ekliyeyim dedim.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.