Ana Menü

Basit Radyo Devresi

Başlatan ismailke, 02 Mart 2016, 10:09:33

ismailke

Merhaba arkadaşlar, ufak tefek elektronik devrelerle uğraşıyorum. Fm verici anfi vs yapıyorum ama şu an bir radyo yapmak istiyorum. Uzun süredir basit bir radyo devresi arayışı içerisindeyim. tda7000 i çok görüyorum ama ben daha basit daha ilkel birşey arıyorum. Elinizde varsa daha önce yaptığınız paylaşırsanız sevinirim.
Biryerde görüp  LM386 ile yaptığım anfi var onuda çıkışa bağlar güzel güzel dinlerim diye düşünüyorum.
Bu arada yasak ise kaldırabilirsiniz lm386 ile yaptığım anfinin kaynağı: http://www.sanalicerik.com/lm386-basit-anfi-devresi-yapimi-diy-amplifier/

Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

ismailke

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 02 Mart 2016, 12:27:08buraya tıklayınız...
Üstad bunu gördüm ama ilk mesajımda dediğim gibi bunlar biraz kompleks benim için daha basit bişeyler istiyorum. Tek transistörlü gibi.

ismailke

Biraz araştırdım bu devreleri buldum dişime göre, bf494 Türkiye de yok sanırım muadili varmıdır, yoksada ebay dan alabilirim. Sizce olurmu bunlardan basit bir radyo ?

seron

BF494ler yurtiçinde yoksa elektronikçilerde muadilleri vardır.
Bir ara ben de uğraşıyordum bunlarla ama bir türlü yapmak nasip olmamıştı.
Şayet FM radyo istiyorsan basit devrelerle o kadar kolay değil. bu nedenle yusuf ustanın verdiği devrelere bak bence. haa yine de çok basit olsun dersen, biraz beklersen senin için biraz araştırabilirim.

NOT1: Radyo alıc ve vericiler delikli pertinaksta düzgün çalışmaz veya hiç çalışmaya da bilir. baskı devre daha iyi olacaktır.
NOT2: yasadışı ya da site kurallarına aykırı birşey paylaşmadığın sürece silmeye gerek yok, bir şey öğrenmeye çalışıyorsun neden silinsin? :)

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 02 Mart 2016, 17:07:11BF494ler yurtiçinde yoksa elektronikçilerde muadilleri vardır.
Bir ara ben de uğraşıyordum bunlarla ama bir türlü yapmak nasip olmamıştı.
Şayet FM radyo istiyorsan basit devrelerle o kadar kolay değil. bu nedenle yusuf ustanın verdiği devrelere bak bence. haa yine de çok basit olsun dersen, biraz beklersen senin için biraz araştırabilirim.

NOT1: Radyo alıc ve vericiler delikli pertinaksta düzgün çalışmaz veya hiç çalışmaya da bilir. baskı devre daha iyi olacaktır.
NOT2: yasadışı ya da site kurallarına aykırı birşey paylaşmadığın sürece silmeye gerek yok, bir şey öğrenmeye çalışıyorsun neden silinsin? :)
Eyvallah üstad, Yusuf ustanın önerdiği devreyi açıkcası yapmak isterim ama boyumu aşar şimdilik, ama dediğim gibi basit devreler ile başlarsam daha iyi olacak. BF494 üde ebay üzerinde buldum çok ucuzdu aldım ama muadilide varsa onuda alabilirim. Varsa elinizde basit devre onunlada uğraşmak isterim.
Daha önce delikli pertinaksa fm verici yaptım bobinli sorunsuz çalışıyor, oda cesaret verdi birazcık :D
TDA 1554 ve lm386 ile anfilerimde mevcut. :D

seron

ismail ne alakası var gibi olacak ama bize biraz kendinden bahset.
mesela teknik okulda okuyormusun/okudun mu? elektronikte ne seviyedesin?
eğer radyo devrelerini merak ediyorsan sana temelden başlatıp işi öğretecek dökümanlarım ve bildiğim yerler var(ama şimdi olmaz) mesela pilsiz radyo dediğimiz en temel aygıttan başlayıp işin teknik ayrıntılarını öğrenirsen kendi radyonu kendin bile yapabiirsin.
Şimdilik şuna bakadur. sipariş vermene gerek yoktu.
http://pencho.my.contact.bg/start/comp/one/one-transistor-radio.htm
Bu devrede bulamayacağın parça yok gibi. acemi olduğn için senin için tek sorun bobin. kaç tur olacak nereye nasıl sarılacak orası ingilizce anlatılmış.

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 02 Mart 2016, 17:28:56ismail ne alakası var gibi olacak ama bize biraz kendinden bahset.
mesela teknik okulda okuyormusun/okudun mu? elektronikte ne seviyedesin?
eğer radyo devrelerini merak ediyorsan sana temelden başlatıp işi öğretecek dökümanlarım ve bildiğim yerler var(ama şimdi olmaz) mesela pilsiz radyo dediğimiz en temel aygıttan başlayıp işin teknik ayrıntılarını öğrenirsen kendi radyonu kendin bile yapabiirsin.
Şimdilik şuna bakadur. sipariş vermene gerek yoktu.
http://pencho.my.contact.bg/start/comp/one/one-transistor-radio.htm
Bu devrede bulamayacağın parça yok gibi. acemi olduğn için senin için tek sorun bobin. kaç tur olacak nereye nasıl sarılacak orası ingilizce anlatılmış.
Aslında elektronikçi değilim, çok farklı bir alanda mesleğim var. Ama küçüklükten itibaren çok merakım var. Arada bir böyle devreler yapıp duruyorum. Dediğim gibi daha önce 3-4 tane anfi yaptım devre şemasına bakarak, fm verici, vumetre vs. Çok karmaşık devreler yapmıyorum. Ama devreye baktığımda hangisi ne eleman biliyorum :D
Şu an bi fm vericim var bc547 ile yaptığım onunla takılıyorum. Birde Yusuf ustanın veridiği fm verici devresi var. Onada başlayacağım inşallah ama sanırım onu bakır levha üzerine değilde delikli üzerine yapıcam, bobinleride sararım artık :D
Verdiğin devre tan dişime göre aslında ama dediğin gibi bu bobin hangi kalınlıkda kaç sarım, bazı devrelerde işi  bilmediğim için yapamıyorum.Ferit çubuktan bahsediyor birde sanırım. Oda gözümde büyüyor açıkcası.

seron

Alıntı yapılan: ismailke - 02 Mart 2016, 17:37:33Ferit çubuktan bahsediyor birde sanırım. Oda gözümde büyüyor açıkcası.
İşte FM verici yapmak bu nedenle zor.
O yüzden pilli pilsiz çalışan basit kristal radyolar falan var. bunların bobin derdi daha az. Bunlarla başlarsan daha rahat edersin.
başlarsın derken, işin temelini öğrendin mi, ferrit çubuk kolay bulunur, bobini de sararsın. tabi ki bazı parçalar zor bulunuyor ama A.M. radyolar (yukarıda bahsettiğim kristal radyo vb) daha rahat yapılıyor. Ben unutmazsam yarın sana biraz döküman getireyim. örnek devreler de var. bir de şu amcam elektroniğe yeni başlayanlar için güzel anlatımlar ve yapılması kolay devreler veriyor:
http://www.talkingelectronics.com/te_interactive_index.html
solda gördüğün mavi linklerden siteyi incele, çok seveceksin. :)

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 02 Mart 2016, 17:50:52İşte FM verici yapmak bu nedenle zor.
O yüzden pilli pilsiz çalışan basit kristal radyolar falan var. bunların bobin derdi daha az. Bunlarla başlarsan daha rahat edersin.
başlarsın derken, işin temelini öğrendin mi, ferrit çubuk kolay bulunur, bobini de sararsın. tabi ki bazı parçalar zor bulunuyor ama A.M. radyolar (yukarıda bahsettiğim kristal radyo vb) daha rahat yapılıyor. Ben unutmazsam yarın sana biraz döküman getireyim. örnek devreler de var. bir de şu amcam elektroniğe yeni başlayanlar için güzel anlatımlar ve yapılması kolay devreler veriyor:
http://www.talkingelectronics.com/te_interactive_index.html
solda gördüğün mavi linklerden siteyi incele, çok seveceksin. :)

Eyvallah üstad sağolasın :D

seron

ismail merhaba,
Kusura bakma, dün konuştuğumuz konu için bilgisayarımda arama yaptım ama maalesef "RADYO ALICISI" devreleri bulamadım. genellikle hep "radyo vericileri" depolamışım. yine de arada bir iki tane bilgi ve devre bulabildim. Aşağıdaki linkten indirebilirsin:

http://s3.dosya.tc/server8/zej4d1/Radyo_bilgiler.zip.html
Paket boyutu 3.3MB dir kotalı kullanıyorsan haberin olsun.

Kusura bakma ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum, sözümde duramadım.
Google'da simple transistor FM radio circuit diye aratırsan birçok sonuca ulaşabilirsin.

direnç

bende  var satıyorum .. çok net çekiyor hemde 

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 03 Mart 2016, 18:15:06ismail merhaba,
Kusura bakma, dün konuştuğumuz konu için bilgisayarımda arama yaptım ama maalesef "RADYO ALICISI" devreleri bulamadım. genellikle hep "radyo vericileri" depolamışım. yine de arada bir iki tane bilgi ve devre bulabildim. Aşağıdaki linkten indirebilirsin:

http://s3.dosya.tc/server8/zej4d1/Radyo_bilgiler.zip.html
Paket boyutu 3.3MB dir kotalı kullanıyorsan haberin olsun.

Kusura bakma ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum, sözümde duramadım.
Google'da simple transistor FM radio circuit diye aratırsan birçok sonuca ulaşabilirsin.
Eyvallah üstad, söylemen bile yeterli benim için. Allah razı olsun

ismailke

Alıntı yapılan: direnç - 03 Mart 2016, 18:45:50bende  var satıyorum .. çok net çekiyor hemde 

Eyvallah sağolasın daha basit istiyorum ben.

Mr_YAMYAM

En basit radyo alıcısı, yarı iletkenlerin temeli olan DİYOT'lardır.
Bir anten ile alınan radyo dalgaları, diyot üzerinden toprağa akıtılır ve diyot üzerindeki gerilimler hassas bir kulaklıkla dinlenirse, en güçlü radyo istasyonu ağırlıklı olmak koşulu ile, antende belli bir gerilim indüklemesi yapan tüm radyoların dinlenilmesi demektir.
ÖN KOŞULLAR.
) Diyotun iletim gerilimi mümkün olduğunca düşük olmalıdır. Eskilerde CAM DİYOT olarak bilinen OA veya AA serisi diyotlar bu iş için idealdir.
2) Kullanılan kulaklık hassasiyeti son derece önemlidir. 10mV gibi gerilim değerlerini sese çevirebilen hassas ve yüksek empedanslı kulaklıklar gereklidir. Buna bir örnek eskiden kullanılan kırmızı ev telefonlarının kulaklığıdır.
Bu kulaklıkların iç empedansları 1Kohm dan yüksektir. Düşük empedanslı bir kulaklık kullanılırsa diyot uçlarındaki gerilimi kısa devre edecektir.
 3) Anten ve toprak.
İyi bir anten havadan gelen elektromanyetik dalgaları en yüksek şekilde gerilime çeviren antenlerdir. Bunun yegane kıstası ise anten dalga boyunun alınmak istenen frekansa uygun ölçülerde olmasıdır.
Keza toprak hattının da bu gerilimi sıfırlaması (Akıtması) gereklidir.

seron

ismailke

Hassas kulaklık yerine preamfi koysak daha iyi olmazmı ?

Mr_YAMYAM

@seron
Şemayı yeniden çiz. Yanlış çizmişsin.
Diyodun bir ucu antene bağlı olacak diğer ucu da toprağa.
Diyodun her iki ucuna (Anten ve toprak uçları) kulaklık bağlanacak.
@ismailke
Kulaklığın sesini pre ampli ile yükseltebilirsin. Ancak bazı tasarım sorunları baş gösterecektir.
Pre ampli kullanmadan önce bir transformatör kullanırsan daha çabuk sonuç alırsın.
Transformatörün yüksek empedanslı sargısı diyoda bağlanacak, az empedanslı sargısı ise (Seconder) uygun bir kulaklığıa bağlanacaktır.
Buradaki kulaklık kavramı sizleri aldatmasın. Piyasada bulunan standart 32 ohm kulaklıkların hassasiyeti çok düşüktür. Elde edilen 10mV civarı gerilimi sese dönüştüremeyebilirler. Ancak bir mikrofon kapsülü yeterince hassastır ve bu kadar düşük bir gerilimle ses üretebilirler.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 03 Mart 2016, 23:27:21Şuanda AM yayın yapan radyo var mı?
Sanırım TRT A.M. Yayın yapmayı durdurdu. Ancak arkadaşın şansı varsa bazı arap radyolarını, İran radyolarını falan dinleyebilir diye tahmin ediyorum.
Onur ağabey şunu yapmamı istiyor:
[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=OWRV[/img]