Ana Menü

Basit Radyo Devresi

Başlatan ismailke, 02 Mart 2016, 10:09:33

Mr_YAMYAM

Kafana göre neden diyota parelel trimer kondansatör bağladın.
Aklınca ayar mı yapacaksın :)

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Mart 2016, 18:04:49Kafana göre neden diyota parelel trimer kondansatör bağladın.
Aklınca ayar mı yapacaksın :)

Evet ;D 

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 04 Mart 2016, 17:17:15Sanırım TRT A.M. Yayın yapmayı durdurdu. Ancak arkadaşın şansı varsa bazı arap radyolarını, İran radyolarını falan dinleyebilir diye tahmin ediyorum.
Onur ağabey şunu yapmamı istiyor:
[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=OWRV[/img]
Trimeri bobin ile paralel bağlayıp birleşen uçlarını diyota bağlanırsa ayar yapılabilir dimi üstad :D

seron

ismail, orada trimmer neden gereksiz:
zaten sinyal zayıf, olanı da kondansatör emecek.
ikincisi dinleyebileceğin A.M. rado istasyonu yok denecek kadar az. Biz burada o temel devreyi çizerek, radyonun temel mantığını konuşuyoruz.
sen, hobi amaçlı değil de, biraz da dinlemek amacıyla radyo yapmaya çalıştığın için bu devre olmaz aslen; sadece mantığı anlaman için bir deney o. zaten cam diyodu (germanyum diyot) bulman zor.

O halde senin yapacağın şey, başarısız denemelerle de olsa transistörlülere yönelmek olacaktır. Transistörlülerle de çok fazla istasyon dinleyemeyeceğini unutma. hayır ben her istasyonu dinlemek isterim diyorsan, baskı imkanların varsa yusuf ustanın verdiği devre biçilmez kaftan.
yok sadece hobi amaçlıdır, bir iki istasyon çeksin dersen, bobinle ferritle uğraşması zor olmakla beraber, transistörlü uygulamalara bakmalısın. çıkışına da daha önce bahsettiğin opamplı ampli devresini bağlar cısıl cısıl dinlersin.

olay kısaca böyle.

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 04 Mart 2016, 19:54:56ismail, orada trimmer neden gereksiz:
zaten sinyal zayıf, olanı da kondansatör emecek.
ikincisi dinleyebileceğin A.M. rado istasyonu yok denecek kadar az. Biz burada o temel devreyi çizerek, radyonun temel mantığını konuşuyoruz.
sen, hobi amaçlı değil de, biraz da dinlemek amacıyla radyo yapmaya çalıştığın için bu devre olmaz aslen; sadece mantığı anlaman için bir deney o. zaten cam diyodu (germanyum diyot) bulman zor.

O halde senin yapacağın şey, başarısız denemelerle de olsa transistörlülere yönelmek olacaktır. Transistörlülerle de çok fazla istasyon dinleyemeyeceğini unutma. hayır ben her istasyonu dinlemek isterim diyorsan, baskı imkanların varsa yusuf ustanın verdiği devre biçilmez kaftan.
yok sadece hobi amaçlıdır, bir iki istasyon çeksin dersen, bobinle ferritle uğraşması zor olmakla beraber, transistörlü uygulamalara bakmalısın. çıkışına da daha önce bahsettiğin opamplı ampli devresini bağlar cısıl cısıl dinlersin.

olay kısaca böyle.
Valla üstad dediklerine katılıyorum aynen, ben daha çok ilkel olanları seviyorum. Ama eğer transistörlülerden birini yapıp alıştırabilirsem tda7000 ile olanı yapmaya çalışacağım. Bakır levha alıp baskı devreyi deneyeceğim . Umarım kötü sonular almam :D Benim anlamadığım vericiyi yapmak alıcıyısını yapmaktan daha kolay .

ismailke

Birde ilk olarak bu devreyi yapmayı planlıyorum. Daha basit geldi bana.

seron

Alıntı yapılan: ismailke - 04 Mart 2016, 19:58:20Valla üstad dediklerine katılıyorum aynen, ben daha çok ilkel olanları seviyorum. Ama eğer transistörlülerden birini yapıp alıştırabilirsem tda7000 ile olanı yapmaya çalışacağım. Bakır levha alıp baskı devreyi deneyeceğim . Umarım kötü sonular almam :D Benim anlamadığım vericiyi yapmak alıcıyısını yapmaktan daha kolay .
Yanılıyorsun, verici de bir yığın HASSASİYET sorunları içeriyor. devre temelde kolay ama, tank bobininin milimlik hatası frekansı birden değiştirip uçakların telsiz sistemine sızıntı yapabiliyor. ;D
prensip şu: bir ses kaynağını amplifike edip daha sonra modüle ediyor ve osilayon yapan bir tank devresine Deh! ediyorsun. ama tank devresi çok pis bir devredir hassastır. yukarıdaki uçak meselesi gibi.
alıcıda ise basitçe bir antene çarpan sinyalleri amplifike edip hoparlöre uyguluyorsun. sıkıntısı ise şu: hangi sinyali yakalayacağız? sayısız radyo istasyonu var :)  ;)

Ben de ilkel devreleri çok severim. transistörlü basit bir radyo yaparak ahşap kutulamayı çok isterdim. bu ahşap kutu nostaljik radyo tasarımına sahip olsa enfes olurdu.
https://www.youtube.com/watch?v=k2mvaL0KQRM

ismailke

Gerekten çok güzel bir radyo olmuş, tam olarak istediğim bu neredeyse, devreyi tamamladıktan sonra ahşahtan güzel bir kutu yapmayı düşünüyorum.Umarım yukarıdaki devre çalışır :D

Mr_YAMYAM

Eğer GM radyo uygunsa sana ZN414 entegresini öneririm.
Çıkışını PC hoparlörlerine bağlayıp gümbür gümbür dinleyebilirsin.
Entegre 3 bacaklı olup GM alıcılar için özel tasarlanmışlardır. Yani bir BC türü transistör gibi.
https://www.youtube.com/watch?v=GATVmLES0X8

https://en.wikipedia.org/wiki/ZN414

ismailke

Olabilir üstad neden olmasın. GM radyo tanımını tam anlayamadım ama :D

seron

zn414 uzun dalga (A.M.) radyo yapmak içindir. senin işini görmez :)
sana fm radyo lazım ;)

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 04 Mart 2016, 21:08:01zn414 uzun dalga (A.M.) radyo yapmak içindir. senin işini görmez :)
sana fm radyo lazım ;)
Ben sanırım bf494 ü beklicem :d gelsin bi yapımına başlayım :D

seron

bence bf494ü beklemene gerek yok. burada dikkat etmen gereken unsur kullanacağın transistörün anahtarlama frekansıdır.
sana FM bandında 88-108Mhz yayınlara uygun anahtarlama yapabilecek transistör lazım.
senin transistörün özellikleri:
http://www.hestore.hu/files/BF494,495.pdf
bunu çinden getirtene kadar, 2n2222 heryerde bulunan bir transistör. patatesi bile işini görür:
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/PN/PN2222A.pdf

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 04 Mart 2016, 21:20:51bence bf494ü beklemene gerek yok. burada dikkat etmen gereken unsur kullanacağın transistörün anahtarlama frekansıdır.
sana FM bandında 88-108Mhz yayınlara uygun anahtarlama yapabilecek transistör lazım.
senin transistörün özellikleri:
http://www.hestore.hu/files/BF494,495.pdf
bunu çinden getirtene kadar, 2n2222 heryerde bulunan bir transistör. patatesi bile işini görür:
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/PN/PN2222A.pdf

Valla herkes bu işe seferber oldu gibi düşünüyorum, üzülüyorumda sizleri yoruyorum diye :d Peki 2n222 kullanıyım ama bunu devresi nasıl olur :D var ise şeması yarın başlayım hemn. elimde bc547 de var

seron

Burası elektroik sitesi olduğu için seferber olmak ya da olmamak diye bir durum yok. Bu konu benim de ilgimi çekiyor ben ondan yardım ediyorum.
sonra Mr_YAMYAM da bu işlerle ilgilenen bir ses uzmanıdır. Şu anda karışmadığına bakma için için beni dövmek istiyor kendisi :)
katılan diğer arkadaşların da rahatsız olduklarını hiç sanmıyorum...

meseleye gelince ilk verdiğin devrede değerlendireceksin 2N2222 yi. yani orada BF transistörlerin yerine geçecekler. ama bu durumda direnç değerlerin değişebilir ki, benim elektronik bilgim kıt olduğundan benden buraya kadar. ama şunu rahat söyliyeyim; bir transistörü bulamadığında adına MUADİL dediğimiz onun yerine geçen parçalardan kullanabiliyorsun.

senin çinden aldığın transistör ile 2N2222 nin Voltaj moltaj değerlerinin farklı olduğunu görebilirsin. o datasheetler senin için birer klavuz. audio transistör diye yazılmış dikkat edersen. seninkiler ise orta dalga transistör diye belirtilmiş. bu belli başlı değerler senin için handikap olarak görünüyor (hesap kitap işi). devreyi yaparsın, çalışmazsa değişiklik yapmak zorunda kalırız ya da çinli amcalarından gelecek olan transistörleri beklersin.

ben yapabileceğini düşünüyorum devre basit çünkü.

ismailke

Alıntı yapılan: seron - 04 Mart 2016, 21:33:20Burası elektroik sitesi olduğu için seferber olmak ya da olmamak diye bir durum yok. Bu konu benim de ilgimi çekiyor ben ondan yardım ediyorum.
sonra Mr_YAMYAM da bu işlerle ilgilenen bir ses uzmanıdır. Şu anda karışmadığına bakma için için beni dövmek istiyor kendisi :)
katılan diğer arkadaşların da rahatsız olduklarını hiç sanmıyorum...

meseleye gelince ilk verdiğin devrede değerlendireceksin 2N2222 yi. yani orada BF transistörlerin yerine geçecekler. ama bu durumda direnç değerlerin değişebilir ki, benim elektronik bilgim kıt olduğundan benden buraya kadar. ama şunu rahat söyliyeyim; bir transistörü bulamadığında adına MUADİL dediğimiz onun yerine geçen parçalardan kullanabiliyorsun.

senin çinden aldığın transistör ile 2N2222 nin Voltaj moltaj değerlerinin farklı olduğunu görebilirsin. o datasheetler senin için birer klavuz. audio transistör diye yazılmış dikkat edersen. seninkiler ise orta dalga transistör diye belirtilmiş. bu belli başlı değerler senin için handikap olarak görünüyor (hesap kitap işi). devreyi yaparsın, çalışmazsa değişiklik yapmak zorunda kalırız ya da çinli amcalarından gelecek olan transistörleri beklersin.

ben yapabileceğini düşünüyorum devre basit çünkü.
Elimdeki malzemeleri bakıyım hemen başlayacağım :D birtek trimer kondansatörüm eksik, onuda hallederim bir elektronikçiden, yapımına başladığımda direk paylaşacağım.
Eskiden hemen heryerde vardı tv tamircisi. Şimdi yok neredeyse, evin yakınlarında vardı bi bakıyım yarın ona.
Herkese çok teşekkür ederim. Yarın yaptığım fm vericinin bi videosunu koyayımda bi bakın. 100 mesafesi var ama ötesini ölçmedim daha. Anten sadece 10 cm ama bu arada, Devreyi paylaşıncada soracaklarım olacak.

serkan_48

Bazen bende yapmak istiyorum ama hep erteliyorum. Özellikle aşağıda eklediğim projeyi yapmak istiyorum.

Herhalde bundan daha basitini FM bandı için bulamazsınız.

Biliyormusunuz en çok etsiz kıyma seronun yorumunu bekliyorum.

Kaynak blogumuzda : https://320volt.com/en-basit-radyo-devresi/ :)  ;)  :D  ;D  >:(  :):(  :o  8)  ???  ::)  :P  :-[  :-X  :-\  :-*  O:)  :'(

seron

serkan o devreyi kaç milyon defa gördüm bilmiyorum. hatta sayfa olarak bilgisayarıma kopyalamıştım harddiskimde saklıyorum. sıkıntı şu ki: krista kulaklığı nereden bulacağız. sıkıntı2 şu ki o ayarlı kondansatör hiçir yerde satılmıyor.  :'(  :'(  :'(

seron

haa bir sıkıntı daha var camdiyot da piyasada bulunmuyor...

serkan_48

al sana kondansatör

http://www.bluemavi.com/vitrin/tablo_new.asp?adet=1&kitap_id=752869

yukarıdaki projelerde kullanılan diyot farklı bir diyot mu ?

Birde kristal kulaklık nedir ilk defa duyuyorum birde nerede yazıyor baktım ama göremedim.