ATX modifiye hakkında yardım

Başlatan actros_5457, 11 Mart 2015, 22:38:10

kifvet

@memleket
birazdan yukarıdaki yaptığım açıklamaya trafo güç hesabını ekleyeceğim biraz incele:)

actros_5457

bu güç hesabı nasıl oluyor power supply de 200 w yazan atx 12v 8A veriyor v*ı=96watt ediyor nasıl oluyor anlamadım??

seron

eğer bu bir PC güç kaynağı ise eksik hesaplıyorsunuz. sadece 12V kanalını değil 5V,  3,3V gibi tüm kanalların gücünü bulup toplamalısınız.

actros_5457

bütün gücü bi kanalda toplama şansımız varmı :)

kifvet

@actros_5457
aslında bütün güç bir kanalda toplanmış haldedir:)o power supply üzerinde verilen değerler çıkışların dayanabileceği max akım ve gücü belirtir:)Trafoyu bir havuz gibi düşünürsek hangi çıkış kendine ne kadar güç lazımsa o kadarını o an çeker.12V çıkış için verilen değerden daha fazla akım çekilebilir mi??Tabi çekilir fakat bu çıkış üzerindeki bobin diyot kondanstör değerleri bu çıkışı tolere edemezler.Bu yüzden fazla akım çekildiğine bu kompanentler zarar görecektir:)

actros_5457

modifiye etmek için uygun ve güçlü supply markası önerebilir misiniz :)

bulamazsam alıcam temiz olsun

@kifvet

kifvet

modifiye derken ne istediğinizi sorabilir miyim ?yani nasıl bi çıkış istiyorsunuz ne kadar güç istiyorsunuz?:)
[mergedate]1426349430[/mergedate]
@actros_5457
patlattığınız son power supply ile ilgili şemayı ve neler yaptığınızı buraya yazar ve eklerseniz daha fazla yardım şansımız olacaktır:)

actros_5457

kifvet

@memleket yukarıda alabileceğimiz gücün hesabını ve değerini gösterdim Tahmini olarak çıkıştan uygun ve sıkıntısız bir şekilde 330W çekebilirsiniz.:)
500W almak aslında zor değil gibi ama denemesini daha yapmadım o yüzden şimdilik 330w uygun gibi görünüyor:)

actros_5457

o eski bi supply di AT imiş sanırım şemasıda bulunmuyor:)
https://320volt.com/akim-voltaj-ayarli-atx-smps-guc-kaynagi-modifiye/
@gevv in blogdaki projesini gerçekleştirmeye çalışıyorum(onun kullandığı marka model ne acaba?) akım sınırı tarafını yapmadan sadece voltaj ayarı bide kendini kapatma özelliğini ortadan kaldırmak ama kısa devre korumasını devreden çıkarmamak amacım:)

kifvet

@actros_5457
aslında bu konu biraz tartışılabilir:))300W tek çıkıştan almak istiyorsunuz:)aslında 320 volt sitesinde bunun gibi bir uygulama var diye biliyorum:)Onu uyguladınız mı?:)ve şimdiye kadar yaptığınız denemelari paylaşırsanız resimli olarak daha faydalı olabilirim size:)
[mergedate]1426349974[/mergedate]
@actros_5457
eski olması önemli değil siz bi üstten ve alttan devreyi bi çekseniz ve hangi entegre ile çalışıyor onu yazsanız?:)bende çok power supply patlattım öğrenmek için zamanında bu işi:))marka ve model çok fazla ama entegre olarak baktığınız zaman TL494 örneğin bu power supplylerin devre şeması aşağı yukarı birbirinin aynıdır:))

actros_5457

hangi devreden bahsediyorsunuz link verebilir misiniz:)

hiç foto çekmedim desem kızmazsınız inşallah:)

yaptığım işleri kısaca anlatayım;

ATX LC-240 adlı bi supply vardı bu 494 entegreli idi 1 nolu pini ayırdım 1k ile şaseledim ve aynı 1 nolu pine 10 k ile 12volt kanalına verdim 2.5--25v arası olmuştu kısa devrede çalışıyordu.ama 30 a ulaşma çabasındaydım (insanoğlu hep daha fazla istiyor:D) uğraştım didindim olmadı sonra o verdiğim linkteki akım ayar modifiyesini yapmaya çalıştım belki ordan artar çıkış voltajı bi miktar diye olmadı 20 volta düştü devre ve çökmeler oldu trafoda ses yükteyken, iptal edip eski haline dönderdiysemde.

sonra başka buldum solarmax adında lm339-393 ve tl494 lü bunlarıda aynı metodla yaptım voltaj ayar kısmını fakat bunlarda 494 ün 4 pini şaseye bağlı olmassa kapanıyordu bağladığım zamanda kısa devre iptal ve ne kadar yük bağlayacağını bilemediğin içinde devre kapatmadan aşırı yükte patlıyordu transistörler.transistörleri değişsemde yine sigortayı attırıyordu doğrultma diyotlarını değişip tekrar 220 v veriyordum yine patlıyor sigorta atıyordu(demekki her yeri bozuluyo bi kere patlayınca)

velhasıl yapamadık gitti :(

neden lineer yapmıyorsun diyebilirsiniz.ben bu smps yi çok sevdim bu iş çok iyi az maliyet az masraf çok ve verimli güç ;)

memleket

Alıntı yapılan: kifvet - 14 Mart 2015, 18:15:57@memleket yukarıda alabileceğimiz gücün hesabını ve değerini gösterdim Tahmini olarak çıkıştan uygun ve sıkıntısız bir şekilde 330W çekebilirsiniz.:)
500W almak aslında zor değil gibi ama denemesini daha yapmadım o yüzden şimdilik 330w uygun gibi görünüyor:)

Teşekkürler hocam..

actros_5457

resimleri vereyim ama dağıttım bunuda parça olarak kullanırım :)

kifvet

sizin söylediğiniz saın gevve ait olan:)
yok ne kızması ya sizde :)bozduğunuz power supplyleri ne yaptınız?:)
neden lineer yapmadınız demeyeceğim çünkü bende aynı düşünce ile girdim bu yola:)

actros_5457

duruyor hepsi bazı parçalarını söktüm bi 5-6 tane var:)

kifvet

@actros_5457
elinizde ölçü aleti olarak neler var öğrenebilir miyim?:))
[mergedate]1426352126[/mergedate]
@memleket
mosfetler ile ilgili birşey söylememiştim onu da söyleyeyim bu mosfetler yeter de artar yapacağınız devre için :)
fakat sürücü devreyi iyi tasarlamanız lazım iş orada bitiyor:)ve yardımcı olabileceğim birşey olursa sorabilirsiniz:)iyi günler:)
[mergedate]1426352265[/mergedate]
@actros_5457
aslında sekonder sargısını artırmak ile sonuca ulaşabilirsiniz.fakat burada önemli bir kaç nokta var sekonderde LC filtre var farkettiyseniz.bu da sekonder voltajı üzerinde düşmelere neden olur bunu da değiştirip baştan sarmanız gerekebilir.:)TL494ün 4üncü pini Duty Cycle oranını ayarlar yada sınırı koymanıza yardımcı olur.bunu direk topraga bağlarsanız duty cycle çok yüksek olacak ve half bridge de ki transistörler çapraz kısa devre olup devre patlayacaktır:)mümkün olduğu kadar bu pine dokunmayın çünkü kısa devre koruması bu pin üzerinden çalışıyor:)

memleket

Alıntı yapılan: kifvet - 14 Mart 2015, 18:57:45@actros_5457
elinizde ölçü aleti olarak neler var öğrenebilir miyim?:))
[mergedate]1426352126[/mergedate]
@memleket
mosfetler ile ilgili birşey söylememiştim onu da söyleyeyim bu mosfetler yeter de artar yapacağınız devre için :)
fakat sürücü devreyi iyi tasarlamanız lazım iş orada bitiyor:)ve yardımcı olabileceğim birşey olursa sorabilirsiniz:)iyi günler:)

Elektrikli bisikletler için bozuk akü sarj cihazıda var. Üstündeki trafolar ETD49. Çıkış voltajları biri 48V diğeri 60V. idi. Biri yatık biri dik duruyor. Bunlar nasıl değerlendirebilirim?

actros_5457

aletim bu eksiği milivolt ve henry ölçmesi yok :)

@kifvet duty cycle yi biliyorum evet dediğinizi iyi anladım palsleri sıklaştırıp daraltıyor L filtrenin endüktansıda mı etkiliyor bu trafodaki sarımı

kifvet

@memleket
devrelerini görme şansım var mı acaba :)ve üzeinde yazan çıkış değerlerini?
[mergedate]1426353094[/mergedate]
@actros_5457
osiloskobunuz var mı?ve şimdi bozduğunuz ama dağıtmadığınız bir güç kaynağı varsa onun resmini eklemenizi isteyeceğim (çok şey istiyorum biliyorum ama kör dövüşü yapmak pek bi fayda sağlamaz:))ve sizden bazı yerleri ölçmenizi isteyeceğim:)
[mergedate]1426353231[/mergedate]
@actros_5457
trafodaki sarımı değil oraya yanlış yazmıştım ama düzelttim şimdi:)Sekonder geriliminde düşmeye sebep oluyor az da olsa elbette buradaki bobin:)