2x35 volt 300 waat smps yardım lazım arkadaşlar.

Başlatan emre_41, 15 Aralık 2014, 07:55:43

toyer

Alıntı yapılan: Flatron - 03 Ocak 2015, 18:08:09Peki sizce güçleri, anahtarlama freakansları aynı kalmak şartıyla , girişi 12 volt çıkışı 30 volt ve birde girişi 12 volt çıkışı 45 volt olacak iki converterin hangi değerleri farklı olmak zorundadır?
bu sorunuzu güzel bir hesaplamayla acıklayacagım aklınızda ki soru işaretleri kaybolacaktır. Şuan biraz benim sıpayla ilgilenmem gerekiyor. :)

şimdi dead time duty cyle, frekans , sarım oranınını içeren bir acıklama yapmaya çalışayım.
frekansımız 50 kHz olsun. bu durumda periodumuz 20 uS olur.  Hiç dead time olmaz ise eger duty cyle yuzde yuz olur yani 50 bir tarafa 50 bir tarafa.  (10 uS bir tarafa sürülür, 10 uS diğer tarafa sürülür.  Bu durumda 12 den 30 a cevirmek için hesap yaparsak (çıkışta kullanılan diyotlarda ki voltaj düşmesini hesaba katmıyorum) basitçene oran 30/12=2.5 olur.  yani primere 1 sarim atarsak sekondere 2.5 sarım, primere 2 sarim atarsak sekondere 5 sarım atmamız lazım demektir. (primere atacagımız sarım sayısını trafo cinsi, frekans , voltaj ....) çeşitli parametrelerle heabı var ama onun sorunuzla alakası yok o yuzden onu anlatmayacagım.)

diyelim duty cyle maksimum 90 yapacagız yani yuzde 10 (2 uS) dead time koymak istiyoruz. bu durumda trafo 9 uS bir tarafa sürülecek , 1 uS bekleyecek , sonra 9 uS diğer tarafa sürülecek , 1 uS bekleyecek demektir.  toplam periyot yine 9+1+9+1=20 uS frekans yine 50 kHz. bu durumda oran hesabı yaparsak soyle yapmamız gerekiyor.   30/12x0,9(yüzde doksan duty)=2,77 oran cıkar.
yani bu sefer primere 1 sarıyoruz, sekondere 2.77, primere 2 sararsak sekondere 5,54, primere 3 sararsak sekondere 8,2 gibi. (tam sayı olacaklar tabi orasına takılmayın) . görebileceğiniz üzere deat time koyup maksimum dutyi yüzde 90 yaparsak sekonderdeki sarım oranını artırmamız gerekti.

eğer yuzde 80 duty olacak sekilde deat time koyarsak yani 4uS. hesap soyle olur. 8 uS bir tarafa sürülür, 2 uS bekler, 8 uS diğer tarafa sürülür 2 uS bekler. periyot =8+2+8+2=20 uS frekans =50 kHz. ama sarım oranı hesaplarsak eger farkı daha net anlayabilirsiniz.
30/12x0,8=3,125 sarım oranı çıkar. yani primere 1 sarım sekondere 3,125 sarım, primere 2 sarım, sekondere 6,25 sarım, primere 3 sarım , sekondere 9,375 sarım olur demektir.

buradan görebileceğiniz üzere deat time koydukça sekondere atılması gereken oran artmıs oldu.
yuzde yuz duty ile 1 e 2.5 oranla sararken  2 e ye 5 gibi..
yuzde 80 duty ile  1 e 3,125 oranla sarmamız lazım trafoyu.  2 ye 6 gibi...

aynı hesabı 45 volt içinde yapabilirsiniz. orada oranlardaki değişim daha net belli olacaktır.  bu hesap sadece oranları bulmak içindir.
primere 2 sarıp sekondere 5 mi saralim yoksa primere 4 sarıp sekondere 10 mu saralım hesabı ise
kullanılan nüveye , frekansa göre değişir. onun hesabı farklı basta dediğim gibi.

45 Volt için basitçene oran
45/12=3,75  sıfır dead time
45/12x0,9=4,16  yuzde 10 deat time
45/12x0,8 = 4 ,68   yuzde 20 deat time
olmalıdır 30 volt ornegime göre.

[mergedate]1420304556[/mergedate]
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 03 Ocak 2015, 18:22:48Gençler, ya bu işi bukadar uzatmanın faydası varmı sizce... Sizin konuştuğunuz çok ileri düzey burada birçok arkadaşa göre,
bence en basitinden bu devreyi nasıl çalıştırır onun derdine bakmak lazım.

çünkü bu devre çok kişi tarafından yapıldı ve sorunsuz çalışıyor, bence Emre_41 kardeşim biryerlerde küçük hatalar yapıyordur,

örneğin hazır trafo kullanmak gibi, çünkü benim kanaatim odur ki, o trafolar farklı frekans , farklı akım ve farklı gerilim için hesaplanmış. Burada çalışmaz mı? çalışmış demek ki, paylaşıldığına göre , ama işte arada böyle de sıkıntılar çıkarabiliyor, benzer problemle Bülent karşılaştı, söktük trafoyu, sardık kendi değerlerimize göre, o da mutlu, trafoda mutlu, mosfetler hele çok mutlu, sonuç ? tabi ki amplifikatör de mutlu...

Demem o ki, mutlaka bu işin çok daha derin hesapları vardır, ve sizlerde buna vakıfsınız, ama  buradaki arkadaşlara hem bu bilgiler, hem bu terimler ağır gelir....

en basitinden çözüm daha mantıklı...
Selametle
Adnan COŞKUN
abi benim amacım uzatmak değil. arkadaşımızın devreyi çalıştırıp çalıştırmaması da değil. ben bir şekilde bildiğimi aktarmaya ugrasıyorum. bu devre calışmaz belki ama daha güzel devreler nasıl çalıştırılabilir , nelere dikkat etmek lazım, ne nereden cıkıyor , bildiklerimi anlatmaya ugrasıyorum bildiğim kadarıyla.
teoride bildiklerimide arkadasımız pratikte uyguluyor. Maaliyet olarak ona zararı oluyor elbet , ama öğrenmek gibi güzel bir kazancıda var.

Flatron

--

toyer

Flatron

@toyer
son mesajımda başka konuya ait birşeyler yazmıştım  sonra "Gerek yok diye " düşündüğümden mesajı  sildim ancak ancak forumda mesajı tamamen silme butonu olmadığı için "--" yazmak zorunda kaldım sizle bir ilgisi yok yani.

[mergedate]1420319189[/mergedate]
@toyer
Bu konuyu fazlada uzatmak istemiyorum

https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pratical%20step%20up%20buck%20converter%20design
bu linkteki Analog firmasının ilk pdf ini indirirseniz orada 12.sayfadada göreceksiniz ki çıkış voltajları Ton ve Toff sürelerinin oranına da bağlı
ayrıca trafo seçiminde trafonun enerji depolama miktarınada bağlı
DCM mod vs Continius mod da öenmli falan aslında SMSP tasarımı pekçok şeye bağlı  arkadaşlarda rahatsız oluyorlarmış bende çok uzatmakda istemiyorum
selamlar

toyer

Alıntı yapılan: Flatron - 03 Ocak 2015, 23:30:24@toyer
son mesajımda başka konuya ait birşeyler yazmıştım  sonra "Gerek yok diye " düşündüğümden mesajı  sildim ancak ancak forumda mesajı tamamen silme butonu olmadığı için "--" yazmak zorunda kaldım sizle bir ilgisi yok yani.

[mergedate]1420319189[/mergedate]
@toyer
Bu konuyu fazlada uzatmak istemiyorum

https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pratical%20step%20up%20buck%20converter%20design
bu linkteki Analog firmasının ilk pdf ini indirirseniz orada 12.sayfadada göreceksiniz ki çıkış voltajları Ton ve Toff sürelerinin oranına da bağlı
ayrıca trafo seçiminde trafonun enerji depolama miktarınada bağlı
DCM mod vs Continius mod da öenmli falan aslında SMSP tasarımı pekçok şeye bağlı  arkadaşlarda rahatsız oluyorlarmış bende çok uzatmakda istemiyorum
selamlar

tonn ve toff sürelerinin oranına baglı değil denilmedi hiçbir yerde hatta butun hesaplar ona göre yapıldı. dikkat etmemişsiniz yada ben anlatamamışım. neyse bu son yazım zaten.

Adnancoskun

arkadaşlarda rahatsız oluyorlarmış bende çok uzatmakda istemiyorum
selamlar

Hocam rahatsizlik değil, yanlış anlaşılmasın.... Sadece devreyi yapmak isteyen gencin problemi çözülmedi...  :) yoksa elbette ogrenilmesi gereken bir konu, elbette isin mantığını kavrayıp, hesap işinide öğrenirsek , tasarımı kendimiz yaparız hata da yapılmaz...

Aman yanlış anlaşılmasın,  :)
Selametle
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ibbayram

Arkadaşlar benim foruma eklediğim smps devresi tamircihasanın 250w rms  anfi yi rahatlıkla besliyor sadece trafo sarımını ona göre yapmanız yeterli
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

emre_41

600 watt olan devreyi bastim paylasmaya calisacagim. Elimde 2 tane EI 33 var 8 power söktüm sans ikitane cikti. Arayişa devam.

ibbayram

Alıntı yapılan: emre_41 - 03 Ocak 2015, 13:17:4947 ohm direnç taktım. Fakat devre başlı başına bir problem.  Adnan abi ya  bu devreyi yapacağım yada 600 watt olanı fakat elimdeki EI 33 Nüveleri değerlendirmek istiyorum. 600 watt olan smps devresinde bir sıkıntı var mı ?  yada senin önerdiğin devreyi 2 veya 3 nüveli yapsam olur mu.  devredeki Nüve sarılarak mı kullanıldı yoksa power dan çıktığı gibi mi. saygılar.
benim eklemiş olduğum smps devresini yap yanlız trafoyu sarman lazım sağolsun adnan hocam sardı devre sorunsuz tamirci hasanın 250w rms anfiyi sorunsuz çalıştırıyor ve neredeyse ısı0 derece tavsiyem olur filtre bobini felan uğraşmazsın zaten o devre başlı başına sıkıntı sen benim eklediğimi yap
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

emre_41

ibbayram

Alıntı yapılan: emre_41 - 04 Ocak 2015, 21:07:10Akü ilemi besliyorsun devreyi suanda.
evet akü besliyorum ve hiç sıkıntı yok benim eklediğimi yapın diğer devre çok sıkıntılı yapanların hiç biri memnun değil ben daha önce çok mosfet yaktım bu devrede hiç bir sıkıntı çıkmadı sadece trafoyu uygun bir şekilde sarmanız gerek ben saramadığım için adnan hocama sardırdım ilk yapışta çalıştı  https://www.facebook.com/video.php?v=10152867961693819&set=o.271844612944567&type=2&theater buradan izleyebilirsiniz üstelik aküm 2x6v 8a akü anfim tda7294 100w

memleket

Devredeki 10K pot çıkış voltajını +/- ne kadar değiştiriyor..

emre_41

Adnan abi kararsız kaldım. 600 watt olan devreyi bastım fakat @ibbayram'ın dediği gibi sorun yaşar mıyım bu devrede. Yoksa işimizi şansa bırakmayıp    250 dc-dc  olan devreyi 2 nüve 4 mosfet olarak derleyip mi kullanmalıyım. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. O yüzden biran önce karar vermeliyim sanırım. Gayet iyi bir işçilikle baskı aldım , devam edelim mi .? önerin nedir hocam.

Adnancoskun

Emre, 600 watt olanın şeması veya baskısı var mı? görebilirmiyim?

emre_41

Adnancoskun

Bu devre çalışır, ancak burada dikkat edilecek husus
1- trafolar özdeş , yani aynı özellikte olacak
2- trafo gerilimleri doğrultulduktan sonra birleştirilecek..
3- özdeş trafo bulamazsanız, kendiniz saracaksınız. yoksa sizin yaptığınız 150 wattlıkla prensipte hiç bir farkı yok...

emre_41

Adnan hocam teşekkürler

Trafo gerilimleri doğrultulduktan sonra birleştirelecek kısmını anlayamadım. Baskı devrede öyle değil mi zaten.  Hepsi diyotlardan sonra birleştirilmiş. birde sol alt taraftaki kondansatör 22000 uf 16v yazıyor. 22000 biraz fazla gibi geldi. 2200 uf mu olacaktı yanlış yazıldı. anlayamadım.

Adnancoskun

Evet devrede de dogrultulduktan sonra birleştirilmiş. Neden soyledim? Cunku bundan once yapanlardan bazıları once trafoları birlestirdi ve sonra doğrulttu, tabi. Trafo ve mosfetler sizlere ömür, alttaki kondansatöre bakamiyorum çünkü telefondan bağlanıyorum, eger aku girişi yani 12 volt uzerinde ise normaldir. Çökmeleri önler...

emre_41

Adnan hocam 12 volt üstünde fakat o degerde bir kondansatör bulamadim bir kaç yere baktim.  Bu tarz gerilim üzerinen paralel baglanan konfmdansatörlerde voltun önemi varmidir. Örnegin semada 16 volt tercih edilmiş ben 35 volt kullansam bir dez avantaji olurmu. Saygilar

ibbayram