8051 mikrodenetleyici ile CD-ROM player

Başlatan ipli jeton, 25 Mayıs 2024, 15:56:53

ipli jeton

Merhaba. 320volt sitesinde yayımlanan mikrodenetleyici ve CD-ROM ile yapılan CD-Player devresinin birini yaptım. Oldukça da güzel oldu.  (Kart yapılmış ve denenmiştir.) Sorunsuz çalışmaktadır. CD-ROM kullanmak şart değil, arkasında ses çıkışları olan IDE girişli optik sürücüleri kullanabilirsiniz. Ancak nedenini bilmiyorum devre Optiarc sürücüleri tanımamaktadır. LG, Samsung ve Asus sürücülerle sorunsuz çalışmaktadır. Videodaki cihaz LG marka DVD-RW'dir.

8051'in olduğu kısım ile tuşlar ve ekranın olduğu kısım iki ayrı  kart şeklinde düşündüm. 8051'in olduğu kısım doğrudan CD-ROM'un IDE portuna girecek şekilde tasarladım. Kartın üzerinde 2x20 90 derece dişi header var. Kartı  üzerinde yer alan ATAPI konektörünü kullanarak doğrudan optik sürücünün arkasına takıyorsunuz. Ekranın olduğu kartı da 16 pin flat kablo ile asıl karta bağlıyorsunuz. Ben mengenede sıktığım 50cm flat kabloyu kullandım.

cd_player_main.jpg cd_player_ui_brd.jpg

Optik sürücünün beslemesini iki şekilde halledebilirsiniz.

1- En az 1 amper çıkış verebilen harici bir voltaj dönüştürücü kartını +5V_Supply terminalinden bağlayın. CD-ROM_Power terminalinden de optik sürücüye bağlantı yapın. Sisteme jak girişinden en az 3 amper verebilen 12V güç kaynağı bağlayın.

2- Güç girişinin arkasındaki dörtlü terminal bağlantısının(+5V_Supply, CD-ROM_Power) birindeki 12V ve 5V bağlantılarını bir telle birleştirin. Karta jak girişinden 5V uygulayın. Optik sürücüyü de PSU'nun molex çıkışından besleyin.

16 pin flat kabloyu hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Sıkma işlemi için her atölyede bulunan mengeneden yardım alabilirsiniz. Kablonun ucunu tam tam düz olacak şekilde gönye yardımıyla kesin. IDC konektöre flat kabloyu yönüne dikkat ederek yerleştirin. Kablonun kırmızı tarafı konektördeki üçgen işaretli tarafa gelmelidir. Sonra konektörü arasında kablo ile beraber dikkalice mengeneye yerleştirip sıkın. Ardından kabloyu konektör etrafında 180 derece geriye kıvırıp konektörün en üst sabitleme parçasını  yerine koyarak mengenede tekrar sıkın. Aynı işlemi diğer uç için de tekrarlayın.
Mengene ya da sıkma penseniz yoksa kabloyu konektöre koyduktan sonra konektörün ağız kısmı aşağı bakacak şekilde masa gibi düz bir yüzeye yerleştirin. Ardından üzerine küçük bir tahta parçası yardımıyla dikkatli bir şekilde konektör kilitlenene kadar aşağı doğru sertçe bastırın.

Kablo yapımı:
https://youtu.be/eUcdSSBDEEI
https://youtu.be/40oXq8tCrBA

Notlar:
1- Optik sürücünün jumper ayarı Master ya da Cable Select konumunda olmalıdır.

2- IR girişi çalışmamaktadır, yerini boş bırakın.

3- Ekranın olduğu kartı inceltebilmek için tasarımda mekanik bir değişiklik yapmıştım. O değişikliğe ait proje dosyasını bulamadım. Bu kartı yeniden çizmek zorunda kaldım. Ayrıca 8051'in olduğu kart üzerine sonradan voltaj değerleri yazıldı. Asıl kart dört katmanlıdır. LCD'nin olduğu kart iki katmanlıdır.

4- 8051 serisi herhangi bir işlemci kullanılabilir. Ben AT89S52 kullandım. C serisi 8051'lerde ISP üzerinden programlama desteği yoktur. Bu nedenle C serisi 8051'leri AVR ISP gibi cihazlarla programlayamazsınız. Satın alırken buna dikkat edin.

5- Asıl kartta bilgi yazılarında düzenleme yapıldı. Arayüz kartına LCD R/W pin çıkışı sağlandı., bu sayede başka projelerde de kullanılabilir. LCD'nin sağ alt yükseltme deliğine yakın olan yollar güvenlik için delikten uzaklaştırıldı. 

Güncelleme:
- ISP bağlantısı, 2x3 pin standart AVR tipi olarak değiştirildi.
- USBASP gibi AVR programlayıcılarla uyumlululuk için reset sinyalini tersleyen inverter devresi eklendi. Bu sayede reset çıkışı active low olan AVR programlayıcılar ile programlama yapılabilecektir.

inverter.PNGisp.PNG

Şifre/Pass:elektronikprojeler.com

gevv

Elinize sağlık. Video silinmiş galiba

ipli jeton

Alıntı yapılan: gevv - 27 Mayıs 2024, 14:23:13Elinize sağlık. Video silinmiş galiba
Teşekkür ederim.

Video mengene ile IDC sıkma ile ilgili idi. Video sahibi başka sitelere embed etmeyi engellemiş. Youtube üzerinden izlemek mümkün. Videoyu youtube linki ile değiştirdim.

Ürünün çalışmasına ilişkin videoyu da bugün ekledim. Arşivimde kalan tek video bu. Elimde sağlam IDE sürücü kalmadığından şimdilik yeni video çekemiyorum.

Yapmak isterseniz size de gönderebilirim. Elimde fazladan boş kart var.