AY 44 66 SOT23-6 Malzeme hakkında

Başlatan isaa, 11 Şubat 2026, 10:56:42

isaa

Merhaba,
Elimde LG marka Led TV nin HDMI girişleri bozuk tv var. Anakart üzerine kontrol ettiğimde resimde IC3201 yazan malzemenin yandığını gördüm.
Üzerinde AY 44 66 yazmakta. Kart üzerinde aynı entegreden 1 adet daha bulunmakta, onun resminide ekledim.
Ayrıca step down entegresine benziyor. refaran devresini kart üzerinden çıkarmaya çalıştım.
Burada entegre ile beraber R3202 refarans direncide arızalı olabilir.
Bunun yerine kullana bileceğim muadil malzeme ne olabilir.

dede_salih

Merhabalar.
Pek bilgili olduğum konular değil ancak biraz araştırma yaptım.
Öncelikle "AY4466 SOT23-6" entegre hakkında datasheet bulamadım. Bende LG LED TV şemaları araştırmaya başladım.
Aşağıdaki linkte birçok şemanın bulunduğu bir doküman var. Faydalı olabileceğini düşünüyorum.
LG TV Tamir Dokümanı

Alıntı YapIC3201 yazan malzemenin yandığını gördüm.
Bahsettiğin parça numarası ile dokümanda arama yaptım. "5V HDMI MHL Regulator" olma ihtimali yüksek gibi geldi.
Senin çıkardığın şema ile benzeşiyor.
1-VCC IN, 2-GND, 3-Enable, 4-N/C

Umarım arızayı giderirsin. İyi çalışmalar.

isaa

Merhaba,

Teşşekür ederim,şemadan kontrol ettiğimde IC3201 entegresinin ayak yapısı aşağıdaki gibi acaba buna göre hangi entegreyi kullanmam gerekir.

[1] 5.09V (Vcc In)
[2] Gnd
[ 3] 0V ( Enable)
[4] n/c
[5] 0V
[6] 0V (Out)

dede_salih

Alıntı Yaphangi entegreyi kullanmam gerekir.
Elektronikte arızayı doğru tespit edip buna göre işlem yapmak gerekir. Eğer ki arıza entegre kaynaklı değil de başka bir bölümdeyse taktığın sağlam entegre de yanacaktır.

Anladığım kadarıyla bu entegre hdmi portun ihtiyacı olan 5v gerilimi sağlıyor. Yani gelen enable sinyali ile girişindeki 5v gerilimi çıkışına iletiyor.

Peki bu entegre nasıl yandı? Kötü bir hdmi kablo yada hdmi soket suçlu olabilir. Bunları kontrol et mutlaka.

Yanık entegreyi devreden ayır ve out bacağının hdmi soketine gittiğini doğrula. Bu hattın gnd ile olan direncini ölç. Düşük değer görüyorsan eğer bu hat üzerinde buna sebep olan başka bir suçlu aramalısın.

Benzer amaçlı birkaç entegre buldum fakat bacak sıralaması eşleşmiyor. Yani doğrudan bağlamak mümkün değil. Aynı markanın benzer kartını bulup donör olarak kullanmalısın.

Ya da bu 5v beslemeyi daimi yapabilirsin. Hdmi kısmının sağlıklı çalıştığını da doğrulamış olursun.
Bu işlem için in ve out bacakları arasına 0.5A sigorta yada ptc takıp out gerilimini sağlaman yeterli.
Ancak sürekli bu şekilde kullanmanı önermem. Ya orjinal entegre ile değişmeli yada p-kanal mosfet ile entegrenin çalışması taklit edilmeli.