Ana Menü

Pil Hazırda Bekletici

Başlatan seron, 06 Temmuz 2025, 10:29:06

seron

Elimdeki çinko karbon piller ve Nikel piller beklerken enerji kaybediyorlar (self discgarging - kendiliğinden boşalma).

Zaman içinde kendi kendilerine bitiyorlar.

Tekrar kullanmak için özellikle NiCd-NiMh pilleri önce boşaltıp sonra yeniden şarj etmem gerekiyor çünkü piller yarım.

Bu yarım piller şarj edilirse hafıza etkisi (memory effect) ortaya çıkar ve bu uğraştırıcı bir sorundur.

Bu yüzden pili boşaltıp yeniden doldurmam gerekiyor.

Çinko karbon piller de tuhaf davranıyor. 9V pillere zaman zaman ihtiyacım oluyor. Modası geçmiş olsa da projelerde işe yarıyor. Bu piller çok pahalı tanesi 60TL'den başlıyor. Bana göre eski bir teknoloji için çok pahalı.

Bu 9V pilleri birkez testlerde kullanıp bir kenara koyarsam, pil kendi kendine eksilmeye bayatlamaya başlıyor.

BÜTÜN BUNLARIN ÇARESİ VAR: BEKLETME ŞARJI!!!

Pil Hazırda Bekletici.png

Elimdeki değerli adaptörleri böyle dandirik bir devre için kullanmak istemiyorum ben de beslemeyi bedavaya getirdim. Yaptığım hesaplamalara göre 470nF-680nF işi kurtarıyor görünüyor.

İki tane nikel tabanlı pil 2,7V-10mA istiyor bekleme şarjı için.

9V pil ise 3mA-5mA fazlasıyla yeterli.

Fakat bir sorun var bu pilleri devreye aynı anda takarsam, 2,7V pil devresi diğerinin voltajını bastırır.

Bunun olmaması açısından akım yollarına önlem uygulamam gerekliydi. Kollektörlerdeki 1k dirençler bunun içindir. Ayrıca regülatörlerin gerilim bölücülerinin büyük empedansa sahip olması gerekiyordu. Bunu da regülatörleri darlington yaparak hallettim.

Yüksek voltajlı transistör bağımlılığından kurtulmak için girişe 30V zener bağladım. Güç LED'inin ekstra güç harcamasını önlemek için LED ile zeneri seri bağladım. Bu, devreye 32,7V gerilim sağlayacaktır.

Herşey tamam olup devre kurulduğunda, piller max voltaj sınırlarında bekletilerek haftalarca şarjda tutulabilirler. Böylece kendiliğinden eksilme sorunu bayatlama sorunu ortadan kalkar.

Çinko karbon pillerin çok zayıf akımlarda bekletilmelerinin faydasını yıllardır gördüm bir pili bu mantıkla ortalama 3 yıl kullanıyorum.

Devreyi test ettiğimde buradan sonuçları bildireceğim. Önce breadboard'da test edeceğim. Faydalı bulursam delikli plakete kurar size de gösteririm. Ayrıca çizimlerini de paylaşırım.

İyi çalışmalar.