Ana Menü

YENİ LED KONTROL

Başlatan mustafaaxu, 27 Haziran 2025, 21:48:18

mustafaaxu

DİKKAT! BU DEVRE ÇOK TEHLİKELİDİR! EHLİ OLMAYAN YAPMAMALIDIR!

Yeni bir led kontrol devresi gördüm hemen denedim sonuç çok iyi

220v direk girişli devreler de şöyle bir sıkıntı var
kondansatör üzerinde oluşan güçlü akımlı enerji
tek led  ve 3 ledli serilerde ledleri patlatıyor
yada bir iki ölçmede ledin birini bozuyor
akımı düşürmek için seri direnç koyunca bu seferde fazla ledi yakmıyor

girişte 10 k dirençli devrede ise sonuç çok iyi
1 led ile  20 lede kadar test yapıyor
devreyi voltmetre ekleyerek dahada görseli güzelleştirebiliriz

test ledlerin kaç voltta çalıştığını görebilirsiniz
kolay gelsin
NOT1; Bu devre iyi çarpar dikkatli olalım

NOT2;
yanlız voltmetreyi ben böyle çizdim ama voltmetre için besleme kaynağı tasarlamak lazım
voltmetre  beslemesi için  220volttan  12v yada 5 volta düşürülebilir.

led kontrol.jpg

20250627_212114_800x559.jpg

seron

Abi Vmetreye gerek yok aslında.

Bir de 474 kondansatör çok büyük.

Bu devrenin benzerini @Yusuf usta bana atmıştı. Devre sadece 2 adet 10k ve doğrutlma köprüsünden oluşuyor.

cevat1

Böyle önermeler doğru mu?

Bilen var, bilmeyen var.
Merak edip bilmeyenler, amatörler, elektronikle yeni tanışanlar, bu aparatı denemeye kalksa, sonuç ne olur?

Düşük gerilimle çalışan, daha uygun devreler önerilebilir.

seron

Sayın @cevat1 ve @Adnancoskun

Böyle önermeler doğru.

Düşük gerilimle çalışan daha uygun devreler olmaz. Çünkü bu devre ile yeri geldiğinde televizyonların LED seti test edilecek. Bu LED setleri 300VDC ile test ediliyor. O yüzden bunun daha uygunu olmaz.

Piyasada bu iş için üretilmiş LED Tester diye satılan cihazlar da aynı mantıkla çalışır, çıkışında 300VDC civarında voltaj olur, profesyoneller için de tehlikelidir.

Amatör olan, bilmeyen uğraşmasın. Diye uyarımızı da yazdık mı tamamdır. (Mustafa abinin iletisine uyarı ekledim).

seron

@mustafaaxu hocam aynı mantık

Televizyon LED TESTER.png

2 adet 1nF 2kV kondansatörler eğer kablolardan birine ellerseniz çarpılmamanız için. İkisine birden ellerseniz işe yaramaz.

Aynı zamanda çıkış filtresi gibi iş görür.

Bir işe yarayacağından değil ama biraz olsun güvenli hale getirdim. Üzerinde çalışılarak parmak dokunduğunda gücü kesecek hale bile getirebiliriz (KAKR mantığı). Ama uğraşmaya değmez sanırım.

Bir tane daha geliyor yolda...

EDİT: İşte bu daha iyi.

Televizyon LED TESTER-2.png

Bu devre daha iyidir.

Ne olur ne olmaz diyerek devrenin girişindeki kondansatör, akımı 33mA ile kısıtlamıştır.

Transistörlü devre akımı son derece aktif bir şekilde sınırlandırır.

Tek ve küçük akımlı LED'lerin ölçümü için 68R direnç (10mA civarında) kullanılır. Daha güçlü LED'ler ve Televizyon aydınlatma setleri için anahtara basılarak akımın 25mA'ya çıkması sağlanır.

Transistörlü akım regülatörü devresi, giriş voltajı kaç olursa olsun, akımı stabil tutar. LED'ler, zener diyodu gibi gerilimi kendi gerilimlerine bastırır. Isınarak fazla akım çekemezler çünkü akım regülatörü buna izin vermez.

Bu akım regülatörü devresini çeşitli testlerden geçirdiğimde güzel sonuçlar aldım. Örneğin bir beyaz LED'i 5V-12V aralığında zorlanmadan stabil bir şekilde çalıştırabiliyor. Aynı devreyi 220V'de de bu şekilde kullanabiliyorsun. LED'leri kesinlikle patlatmaz ve zorlamaz. Buna izin vermez.

Beğeni gelirse bunu PCB olarak çizebilirim ya da delikli karta da yapılabilir.

Voltmetre ihtiyacı için harici güç kaynağı gereklidir.

mustafaaxu

seron hocam birinci 10k olan daha güüzel olan
bu tip devrelerde incelediğim kadarı ile ac girişteki 10 k devre üzerinde dönen akımı fazla ısınmadan sağlıyor
aynı devreyi köprü düyoda girdikten sonra akım sınırlaması yaparsak direnç çok ısınıyor

aynı devreyi transistörlü yaptığında  zaten hatırlarsan şu led lambalardaki 8 bacaklı smd entegresi ile yapmışlar
kolay gelsin
ek not: hocam birde kondansatörün boşalması için 500k yada1mohm direnci mutlaka koymak lazım kondansatör boşalmıyor sanra iyi çarpıyor

seron

Aaaa bakın onu unuttum hocam. Haklısınız kapasitör deşarj direnci koymam gerekiyordu unutmuşum.

Her iki devreye de ekledim uyarı için teşekkürler.