Ana Menü

Hem 12V ile Hem 220V ile Yanan LED Ampul Devresi

Başlatan seron, 08 Haziran 2025, 13:56:20

seron

Bu devre yapılmadı ve test edilmedi.

Bu bir teoridir.

Hem 12V ile hem 220V ile yanan lamba.png

Bu devre ihtiyaç duyulduğunda 12V aküden, diğer zamanlarda da evlerdeki 220V duy ile çalışan bir lambanın şemasıdır. Kim, neden, nerede, ne zaman kullanır bilmiyorum. Ama belki de iyi bir çözüm olabilir.

Girişteki fiş sembolü olan kısım, besleme girişidir.

12V uygulanırsa ne olur? (AC ya da DC farketmez)

Besleme gerilimi R2 üzerinden Q1'i iletime geçirir. C2 kondansatörü soft-start sağlar. Rs1 ve Rs2 birbirine paralel bağlıdır ve akım regülatörü devresi LED'leri sürmektedir. LED'ler uygun bir gerilim ve uygun akım ile sağlıklı bir şekilde parlamaktadırlar. Q3 transistörü iletimdedir.

220VAC Main voltage uygulanırsa ne olur?

Doğrultma köprüsünden gelen gerilim, az evvelki gibi Q1 ve Q2'yi iletime geçirir. C1 kondansatörü nedeniyle akım aniden devreye yüklenemez, güvenlik sağlanır. Gerilimin yüksek olması nedeniyle, zener diyodu iletime geçerek Q3'ün beyzine pozitif polarma uygular ve kesime gitmesine neden olur. Q3'ün kesime gitmesi, Rs2'nin devreden çıkmasına neden olur. Bu defa akım regülatörü devresi, direnci oldukça büyük olan Rs1'e göre akım regülasyonu yapar. LED'ler yine uygun güçle beslenmektedir.

Teorimi değerlendirirseniz sevinirim. Yapay zekaya sormak istemiyorum, ne sorsam "sen dahisin sen aslansın senden başka yok" gibi şeyler sıralıyor.  :)

seron

Arkadaşlar bu devre olur mu sizce?

Yapay zekaya gösterdim oooo çok güzel olmuş fıstık gibi olmuş falan diyo da, ona güvenemiyorum.

Önemli olan insanların ne dediği...

Yusuf usta

Alıntı yapılan: seron - 11 Haziran 2025, 10:15:44Arkadaşlar bu devre olur mu sizce?

Yapay zekaya gösterdim oooo çok güzel olmuş fıstık gibi olmuş falan diyo da, ona güvenemiyorum.

Önemli olan insanların ne dediği...

220 köprüye kondansatörsüz direkt mi gidiyor?
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

seron

Yeni bir gelişme var.

Hem 12V ile hem 220V ile yanan lamba.png

Sadece LED'lerin akım sınırlama direncinin değil, Q1'in beyz direncinin de otomatik ayarlanması gerekiyordu. Bunu da bir transistör devresiyle hallettim (ya da hallettiğimi sanıyorum).

Devreye 12V veya 24V girilirse, Q4 transistörü iletime giderek Q1'in 4k7-3W dirençten polarma almasını sağlar. Ayrıca, yukarıda da anlattığım gibi, Q3 transistörü iletimdedir ve Rs2 direncini RS1'e bir diyotla paralel bağlamıştır. 12V ila 24V için bu devre çok uygundur. Benzer bir devreyle testler yapılmıştır ve güzel sonuçlar alınmıştır. Diyot (D5) 310Volt'un zenerden geçip transistörün beyzindeki diyotu delip tersten geçmemesi içindir. Bu durum transistörü bozar. Bu nedenle diyotu mecburen koydum. Ama EC diyotuna bir çare bulamadım. Sanırım sorun olmaz.

Devreye 220V verilirse, 33V zener ile 24V zener kırılır. Q4 ve Q3 yalıtıma giderler. Q4'ün yalıtıma gitmesi, 68k'yı Q1'in beyzine seri bağlar. Böylece güvenlik sağlanır ve transistör düzgün bir besleme ile polarma alır. Q3'ün yalıtıma gitmesi de, Rs2'yi devreden çıkararak akım regülatörünün daha fazla akım kısıtlamasına neden olur. Böylece LED'ler güvenle çalıştırılır.

Bu nasıl oluyor arkadaş, girişte hiçbir kısıtlama elemanı yok?!!!

Şöyle oluyor.

Günümüzdeki tasarruflu ampullerin birçoğunda buna benzer bir mekanizma var. Bir akım sınırlama çipi (akım regülatörü) kullanıyorlar. Akım regülatörünün bir Rsense direnci var. Bu direnç ne kadar akım sınırlanacağını, yani çipe ne kadar voltaj düşeceğini ayarlıyor. Regülatörün çıkışı da direkt LED'lere veriliyor. LED'ler genelde çip LED oluyor ve değerleri 12V civarında oluyor. Yani girişte hiçbir düşürme faktörü olmadan, sadece doğrultma köprüsüyle LED yakıyorlar ve kaliteli firmalar bile bunu yapıyor...

İşte böyle çocuklar. Bu devre ise aynı prensibin, çoklu voltajlı hali. Çeşitli voltajlarda çalışabilen bir lamba tasarlamak istedim sadece...