Ana Menü

Dokunmatik Lamba Devresi

Başlatan seron, 26 Nisan 2025, 19:43:21

seron

Bu konu şuradan doğdu.

Bu devre yapılmadı ve test edilmedi.
Bu devre 220V yüksek gerilimle çalışır ve tehlikelidir.
Bu devre test edilmediği için sorumluluk size aittir.

Devrenin röleli ve triyaklı olmak üzere iki versiyonu vardır.

Röleli:

Dokunmatik Anahtar.png

Triyaklı:

Dokunmatik Anahtar_Triyaklı.png

-------------------

Ekran görüntüsü_2025-04-25_15-36-47.png

Ekran görüntüsü_2025-04-26_19-31-38.png

Baskı şemaları PDF olarak eklenmiştir. Her iki tipi de içerir. PCB boyutları 5cm x 6cm civarındadır. Tek örnek içerir. Aşağıdaki eklerden indirebilirsiniz.

İyi çalışmalar.

mgozalan

Merhabalar,
@seron röleli olanı çalıştırırsam elimde 3-5 tane değişik triyak var verdiğin şemayı yapacağım.

EDİT:1-Elimde MOC3061 var.bir devreden sökmüştüm.optokuplör olarak onu kullanacağım.
            Bağlantılar senin devreye göre 1-2 led  girişi ve 4-6 triyak çıkışı.Doğrumudur?
moc3061.png

seron

Aynen doğru. Onu da kullanabilirsin.

Hatırlatma. Bu devreleri teorik olarak çizdim. Şu anda yapıcam olacak diye yapmıcaksın. Aksilik falan çıkabilir. Bunları her devreyi yaparken gözönünde bulundurmalısın. Elektronik uğraştırıcı bir bilimdir.

mgozalan

Merhabalar,
Triyaklı devreyi biraz daha güvenli olsun diye biraz geliştirdim(oradan buradan kopyala mantık yürüt işte:)...)( @seron hocama teşekkürler..)
En güvenli şekil ile devre tasarımı aşagıdadır.Fikirlerinize açığım.

şema.png

mustafaaxu

hocam burada ki  daire içindeki aln bana çok tehlikeli geldi,
siz bu şemayı denedinizmi
mesela seron hocam ğirişte 220 voltu düşürürken iki tane zener eklemiş 12 için
siz giriş 220 voltu  alıp 7805 direk girmissiniz
diğer optocoupler ve triyak teorik olarak çalışır
tam yalıtım için 220 şebekeden 220  girişe trafo koyun 12 yada 7,5 voltluk olabilir
şema.png

mgozalan

İlk önce teşekkür ederim.düşünce ve yönlendirme için.ben arka planda zenerleri ayarlıyordum siz yazmıştınız.son şekli ile değiştirdim.Birazdan malzeme almaya gideceğim.denemesini yapacağım.Seron hocamın dediği gibi olursa iyi olur olmassa düzeltmeye çalışırız.
not:2 tane 6.2 volt zener diyot yerine 1 tane 18v 1W zener kullansam mı?

mustafaaxu

Alıntı yapılan: mgozalan - 28 Nisan 2025, 14:56:18İlk önce teşekkür ederim.düşünce ve yönlendirme için.ben arka planda zenerleri ayarlıyordum siz yazmıştınız.son şekli ile değiştirdim.Birazdan malzeme almaya gideceğim.denemesini yapacağım.Seron hocamın dediği gibi olursa iyi olur olmassa düzeltmeye çalışırız.
not:2 tane 6.2 volt zener diyot yerine 1 tane 18v 1W zener kullansam mı?

devrede kullanılan LM 555 için pdf sinde
LM 555  PARAMETER TEST CONDITIONS
MIN  to  MAX  Supply Voltage  4.5  to  16 V
4,5 ile 16 volt aralığı demiş  devrede seron hocam  onun için 12v zener  seçmiş
iki tane 6 varmış hazırda onu kullanmış yada 12,4 voltu elde etmek için iki zeneri seri bağlamış sonuş voltajı arttırır fakat başka bir fayda varmı bilmiyorum
sanırım 18 volt 555 için fazla gelebilir

mgozalan

@mustafaaxu  hocam,
555 entegresi için dediğin doğrudur.Ben çizdiğim devre için 18v zenerden bahsetmiştim. 7805 in  7-30v aralığında çalıştığından zener diyot sormuştum.

seron

Arkadaşlar merhabalar. İki tane 1watt zener diyot seri bağlarsanız bir tane 2watt 12v zener elde edersiniz. 555 uyku modundayken az mA çeker bütün yük zenere biner ve zener yanabilir bu yüzden 2 watt olması daha uygun 2 watt piyasada zor bulunduğu için 2adet  seri bağladım.