Ana Menü

Dokunmatik yanan gece lambası

Başlatan mgozalan, 18 Nisan 2025, 13:27:47

mgozalan

Merhabalar,
Geçen hafta ablamın tamir etmek için verdiği gece lambasını söktüm ve içindeki tristör yanıktı.BT131
değiştirdim ve kontrollü elektrik verecektim.baktığımda lamba üzerinde anahtar olmadığını gördüm.ufak bir anahtar takayım dedim.Biraz daha mantık yürüterek içinde elektronik devre varsa neden anahtar olsun.Akabinde elektrik verdim.Düşündüğüm gibi metal kısmına dokununca yandı ve söndü.Japonla yapıştırdığım için söküp devre şemasını almak istemedim.
Biraz araştırdıktan sonra:
https://www.alibaba.com/product-detail/AC-220-240V-1Way-4Way-Touch_1601417217245.html?spm=a2700.galleryofferlist.normal_offer.d_image.687913a0tB6djd

linkteki gibi bir devre sanırım.Bu devrenin açık şeması varmıdır.
dokunmatik gece lambası.jpg

seron

Harika bir fikir! Keşke yapıştırmadan önce devreye baksaydın.

Ama sorun değil.

Ben de seron'sam, orjinalini yakında çizer gelirim. 8)

mgozalan

Cansın vallahi,
Boşuna demiyorum ikon oldun bende diye:)
4 gözle bekliyorum.

seron

Öbür soruya yanıt vermedin.
Vumetreyi öyle bağlarsan amfinin girişine zarar verebilir.
Orjinali nasılsa öyle bağlamanı öneririm.

seron

mgozalan

@seron üstadım
yardımcı olmak için yazıyorum:2 tane hızlı diyot ölçmüştüm,köprü diyot,LM358 veya 555 entegre,BT131 triyak devre üzerinde iken ölçmüştüm.
Yukarıdaki devreler olası devreler ama 220vAC girişli idi.

seron

Doğrudur.
Bahsettiğin devre ilk resimdeki devre'nin triyaklı versiyonuna benziyor.
Aynısı değilse bile onunla aynı felsefede olabilir.
555'in çıkışında LED--->Röle var dikkat et. O kısmını biraz yanlış çizmişler. O LED max 20mA akım geçirmelidir. Röle 35mA civarındadır. Bu nedenle LED'in ömrü uzun olmaz. Ayrıca 555'in çıkışı transistörsüz direkt röleye verilmese daha iyi olur.

Herneyse ben devreyi analize daldım kafanı şişiriyorum.
2. resimdeki devrenin videosunu izledim çalışıyor. Ama onu 12V'de çalıştırıyor adam. 220V için revize edersem dokununca çarpılma olur. Çarpılma olmaması için transistörün beyzine 2M2 koysak... :du: Bu defa transistör iyi polarma alamaz mı acaba?

Her neyse, bakıcam duruma. Röleli tristörlü farketmiyor, devreyi güvenli kılmak esas. Çıplak ayakla yere basarken dokununca çarpılmaman lazım.

seron

@mgozalan şu devreyi bir test etmek lazım.

Dokunmatik Anahtar.png

12V adaptörle çalıştığını gördüğüm devreden 220V'ye modifiye yaptım. Umarım çalışır. Bakarsın müsait bir zamanda ben de denerim.

mgozalan

Merhabalar,
@seron şehir dışında idim şimdi geldim.Devre şemasını aldım denerim.Bende ufak çaplı  bir araştırma yapmıştım.Pek açıklayıcı devre olmadığı için o şekilde bırakmıştım.Dilersen sende bir göz atarsın.dokunmatik lamba.png

mgozalan

verdiğin şema bitirdim elimde NE555 kalmamış alınca deneyeceğim buradan yazarım.açık şema.jpgPCB alttan görünüş.jpgPCB malzeme dizilişi.jpg

seron

Müdür eline sağlık. Çalışıyor mu?

Çarpılmadan bir dene bakalım.

mgozalan

Merhabalar,
eksik malzemeleri tedarik ettim ve 555 devreye taktım.köprü diyot çıkışlarında stabil 11.93 volt var.
NE55 pinlerinde ise 1 ve 8 ci pin arası 11.93 volt görüyorum.Keza 3 nolu pindede aynı voltajı görüyorum.sorun şu ki:
1-fişi taktığımda direk lamba yanıyor ve kontrol ledi sönüyor.
2-touch pad kontrol ettiğimde direk 220 v görüyorum.
3-220 volt ile besli iken  222 baseden tetiklediğimde(arada 1M direnç çıkışından da oluyor) anlık tetiklenip röle bırakıyor fakat 1 sn olmadan tekrar röle çekiyor.
4-bir kaç deneme çektirme bıraktırma sırasında bas gerilimi 12 volt düşüyor sonra tekrar 220 volt oluyor.

Devreyi köprü diyot çıkışından 12 v ile güç kaynağından beslediğimde:

1-touch pad kısmı haricinde her şey stabil.bu kısmı açarsak 1M lik direnç çıkışından tetikleme işe yaramıyor.
2-tetiklemeyi direk 222 base den kontrol kalemi ile dokunarak yapabiliyorum.(Yakmak daha doğrusu röleyi çektirmek için)
3-söndürmek için ise yine aynı noktadan dokunup veya touch pad kablosuna dokunmadan yaklaşmak sureti ile gerçekleştirebiliyorum.
touchpad kısmı 220 v var.jpg

seron

@mgozalan merhaba. Yeni uyandım gündüzleri uyuyorum gece ayaktayım.
Anlattıkların çok mantıklı. Transistörü bire düşüreceğiz. Ben bi kendime geleyim de yazarım birazdan.

seron

Geldim.

Kontrol kaleminin 220V okuması normaldir çünkü trafosuz adaptör devresiyle kurulmuş devreler şebekeden izole değildir ve faz kaçağı yapar. Bu çok normal.

Devrenin tetik almasını düzeltmek için de iki tane olan 2222'yi bire düşüreceğiz. Çünkü iki tane olunca fazla hassas oldu. Bunu yapabilmek için 1M'nin bağlı olduğu 2222'yi çıkart 1M'yi tek kalanın beyzine bağla. Bir de öyle test et. Bu şekilde düzgün çalışacağını umuyorum.

Bir dene bakalım. Ben de devreyi düzenleyeyim.

mgozalan

Dediğin gibi 1M lik direncin bağlı olduğu 222 çıkarttım.diğer 222 baseden tetik alacak şekilde bağladım.Güç kaynağından 12 V verdiğimde kablodanda tetik almaya başladı fakat elimde bir metal olup değersem süper çalışıyor,açma kapama yapıyor.
sorun şurada 220 V ile beslediğimde ise Lamba yine direk yanmaya devam ediyor.Touch pad de ise 12 v görüyorum.Ama açma kapama yapmıyor. :-\

Alıntı yapılan: seron - 24 Nisan 2025, 20:35:06@mgozalan şu devreyi bir test etmek lazım.

12V adaptörle çalıştığını gördüğüm devreden 220V'ye modifiye yaptım. Umarım çalışır. Bakarsın müsait bir zamanda ben de denerim.

Fikir olarak söylüyorum.Yukarıda dediğin gibi  devreye bir 7812 ile revize etsek onun üzerinden denesek,Alttaki resimdeki gibi.
şema2.png

seron

@mgozalan

Devrenin kendi kendine tetik almasının nedeni, devrede kaçak AC olmasındandır. Bu nedenle buna yapabileceğimiz maalesef birşey yok. Devredeki yüksek gerilim dalgaları transistörün beyzini gıdıklıyor ve kendiliğinden iletime gitmesine neden oluyor.

Ancak, devrenin girişini modifiye ederek normal adaptör girişi yaparsak olur.

7812'ye gelince, 7812 gibi çipler trafosuz adaptörlere bağlanmazlar. Trafosuz adaptörün çıkışı zaten çok düşük amper. Arada akımı boşa harcar. 220V AC'ye izolasyon sağlamaz. Devre hala kendi kendine yanar.

Sen bir trafosuz adaptöre 7812 bağlarsan, zenerler devre dışı kalır, bütün 320Volt'u 7812 üzerine alır. Çünkü zayıf olan gücü tek başına ele almak ister. Böyle olunca da 7812 bozulur. 7812'nin maksimum giriş voltajı 35V'dir. Sen düşük amperli 320V vermek istiyorsun. Ömrü fazla uzun olmaz, zaten işe de yaramaz. Hala kaçak akım vermeye devam eder.

mgozalan

Merhabalar,
primeri 2.2 ohm sekonderi 0.63 ohm olan bir mini trafo var.bunu devrede kullanabilirmiyim.kullanırsam bir şekilde voltajını ayarlarım.220 çıkışını stabil etmek için.
mini trafo.jpgomaj değerleri.jpg

seron

Lan o olmaz sakın haa  :o  ;D

O bir SMPS trafosu şebekeye direkt bağlanmaz o.

Elinde 12V adaptör varsa onu kullan.

mgozalan

@seron ,
Haklısın olmaz :D
Deneme yanılma yolu ile öğrenme.220 volt verdim seri lamba ışıldak gibi yandı ;D
ama çıkışında 3.5 volt gördüm:)
Evet elimde 12 volt bir adaptör var az önce onu tamir ettim ama çok kaba olduğu için lambanın altına sığmaz 2 kart birden.

seron

Allahtan seri lamba bağlamayı akıl etmişsin.