AKIM VE VOLTAJ AYARLI GÜÇ KAYNAĞI 1-30V 0-15A

Başlatan mgozalan, 08 Mart 2025, 21:19:24

mgozalan

Merhabalar formda gördüğüm ve yapabileceğimi düşündüğüm
(denenmiş olması ayrıca avantaj)
AX hocamın paylaştığı ayarlı güç kaynağı projesinde
elektronik bilgimin kısıtlı olmasından dolayı anlayamadığım
yerler var.Devrenin şeması ve gerber dosyası varmıdır?Bana yardımcı olabilirmisiniz.Teşekkür ederim.

seron

Konu şuradan geliyor arkadaşlar: https://320volt.com/forum/guc-elektronigi-genel/simetrik-akim-ve-voltaj-ayarli-guc-kaynagi-1-30v-0-15a/

Devre orada paylaşılmış ama denilene göre çizim dosyaları yok yeniden çizmek lazım.

Bu arada 723'lü devreler iyi olmuyor, bu entegrelerin orjinalleri artık bulunamıyor diye duydum. Yol yakınken dönülse mi acaba...

mgozalan

öneri için teşekkür ederim ama pcb için bir arkadaş ile görüştüm
haftasonuna yapacak ve elimde çoğu parçası 3 er 5 er tane var
bana gülme merak işde almışım ve değerlendirmek istiyorum.
tamamlayabilmem için ise resimdeki yerlere neler  takılacağı

seron

mgozalan

harikasın valla çok çok teşekkür ederim.
ben nicd pil devresini yapmaya gidiyorum.
varolasan

mgozalan

Merhaba üstatlarım,
BUX98 numune olarak birim fiyatı pahallı ve orjinal olduğundan emin değilim,
onun yerine 2N3055 3 adet kullansam emiter uçlarına direnç kullanmam gerekirmi,
kullanacak isem kaç r kaç w olmalıdır.

seron

2N3055 yerine TIP3055 kullanırsan soğutucuya vidalamak konusunda rahat edersin.
Olur mu olmaz mı bilmiyorum.

Emiter ucuna aynen gösterildiği şekilde direnç bağlamalısın. 4 adet 0R27-1W paralel.
O dirençler LM723'ün akımı düzgün algılaması için konmuş. Çıkışa fazla yük bindikçe transistöre daha fazla yüklenecek.
Yalnız piyasadaki bu LM723'ler stabil değil diye duydum söyleyeyim. Çakma, sahte, kalitesiz, biri diğeri gibi davranmıyor gibi yorumlar yapıldı geçmişte. Bu yüzden bu devreyi yapacaksan olumsuz sonuçlarda üzülmeyecek şekilde yap. Vakit geçirmek için.

mgozalan

320v.comda daha önce 723 ile yaptığım sonradan ayar potları yandığı için demonte ettiğim devreden çıkarttığım
bu 2N3055 leri harici olarak plastik distanslar ile monte edeceğim dirençleride pertinaks ayrıca monte ederim.gövdeye montaj ederim diye düşünüyorum.

seron

Pabuçlar yüzünden transistörler soğutucuya tam temas etmiyor gibi görünüyor.
Daha küçük pabuç bulup değiştirmeni öneririm.

Bir dene bakalım çalışırsa gayet iyi bir sonuç olur.

mgozalan

olmassa pabuçları üste alırım uyarı için teşekkür ederim.
malzeme siparişim az kabarsın parça parça gönderim ödemekten bıktım:)
başlayacağım.

Emiter ucuna aynen gösterildiği şekilde direnç bağlamalısın. 4 adet 0R27-1W paralel.
O dirençler LM723'ün akımı düzgün algılaması için konmuş. Çıkışa fazla yük bindikçe transistöre daha fazla yüklenecek.
Yalnız piyasadaki bu LM723'ler stabil değil diye duydum söyleyeyim. Çakma, sahte, kalitesiz, biri diğeri gibi davranmıyor gibi yorumlar yapıldı geçmişte. Bu yüzden bu devreyi yapacaksan olumsuz sonuçlarda üzülmeyecek şekilde yap. Vakit geçirmek için.

1-acaba 723 yüzündenmi  eski devremde akım potu yanıyordu.
2-0R27-1 w yerine   https://www.direnc.net/022r-5w-tas-direnc  bu var
çokmu olur

seron

Alıntı yapılan: mgozalan - 12 Mart 2025, 02:21:291-acaba 723 yüzündenmi  eski devremde akım potu yanıyordu.

Şema lazım.

Alıntı yapılan: mgozalan - 12 Mart 2025, 02:21:292-0R27-1 w yerine   https://www.direnc.net/022r-5w-tas-direnc  bu var
çokmu olur

5W olmasında bir sakınca yok. Ama 27R olursa daha iyi olur.

----------------

Bana göre dünyanın en güzel güç kaynağı dert yok tasa yok.

Bana göre dünyanın en güzel güç kaynağı.png

:D

mgozalan

5W olmasında bir sakınca yok. Ama 27R olursa daha iyi olur. ::ok

Şema lazım.
aşagıda

Bana göre dünyanın en güzel güç kaynağı dert yok tasa yok.
hoparlör beslemesinden söküp kullandığım 0.8 A ilk güç kaynağım
akım ayarı yok sadece pratik kullanıma iyi

mgozalan

Şema lazım.
aşagıda

seron

Pot yanmasının nedenini çözemedim. Muhtemelen entegre kaynaklı da olabilir.

07 Osman

Alıntı yapılan: mgozalan - 12 Mart 2025, 04:44:44Şema lazım.
aşagıda

Bu devrenin aynısını sanırım farklı elemanlar ile yaptım. Bende akım ayarındaki 500 ohm ve voltaj ayarındaki 1k ince ayar potları yok, #45 nolu mesajdaki devre. Ve orada anlatıldığı şekilde entegrenin 3 nolu bacağından çıkış(+) ucuna bağlantı olacak.  Halen kullanıyorum. Ama sayın @seron un dediği gibi farklı sitelerden entegreler alarak  ancak sonuca ulaşabildim. Konuyu sonuna kadar okursanız fikir edinebilirsiniz. En sondaki devre sizinkisinin aynısı. Link burada https://320volt.com/forum/elektrik-elektronik/ayarli-kisa-devre-korumasi/msg81313/#msg81313

mgozalan

Merhabalar,
Masayı toplarken demonte ettiğim 723 elime geçti,
3 ayaktada kısa devre vardı.elimdekilerde çakma olabilir.
bir musibet bin nasihatten iyidir diyerek haklısınız diyorum.
Sök tak öğreneceğiz demekki :)

seron

Alıntı yapılan: mgozalan - 21 Mart 2025, 22:49:48bir musibet bin nasihatten iyidir diyerek haklısınız diyorum.

En güzel öğrenme, deneyerek öğrenmedir.

mgozalan

Alıntı yapılan: seron - 08 Mart 2025, 23:13:42bilinmeyen.jpg

Merhabalar,
@AX hocam sizi online görmüş iken sizin yayınladığınız devredeki power direnç değeri kaçOhm kaç Watt
yardımcı olurmusunuz.

AX

Selamlar mgozalan, tüm değerler yerleştirme planında yazıyor potans bağlantılarını zaten çizmişsin, power direnç olarak işaretlediğin şey direnç değil jumper'dir yani herhangi bir tel ile atlama yapacaksınız. Devre üzerinde dik yerleştirdiğim 0,27 ohm luk dirençler 1Watt diğer tüm dirençler çeyrek wattır devrenin malzemelerini yerleştir lehimledikten sonra tekrar bir gözden geçir girişine amacına uygun Watta çıkışı AC-24 Voltluk sac trafo kullan özellikle sac trafo SMPS kullanma eğer SMPS kullanacaksanız çıkış maksimum gerilimi 24 Voltun bitkaç volt altında olacaktır. (ben laboratuvar için min. 150 Watt trafo öneririm)AC gerilimi devreye uyguladıktan sonra gerilim ayar potansını en kısık yöne sona kadar çevir ve devrenin çıkışına bir voltmetre bağla devre üzerindeki 10k lık ayarlı direnç ile çıkış gerilimi "0" sıfır olaçak şekilde ayarla ve öylece bırak, devre hazırdır. Çıkışına bir voltmetre ve seri bir ampermetre bağlayıp bir kutuya montajını gerçekleştirip Laboratuvar güç kaynağınızı kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

mgozalan

@AX hocam teşekkür ederim.kullanacağım trafo bu.
Fikrinden dolayı başka başlık altında @asma hocamada teşekkürler.

trafo.jpg

trafo2.jpgWhatsApp Image 2025-03-10 at 13.48.46.jpg