CAT6 KABLO ÜZERİNDEN HEM TELEFON HEM DATA (İNTERNET) AKTARMAK (rj45-rj11)

Başlatan mustafa ömer, 14 Ekim 2024, 21:58:41

mustafa ömer

YEŞİLLERLE TURUNCULARI BİRLEŞTİRİNCE İNTERNET ÇALIŞMAYA BAŞLIYOR

MAVİ TELLEREDE SABİT TELEFON HATTINI VERİYORUZ

tahaberber

1-2-3-6 numaralı pinleri bağlarsanız 100mbit lik bir bağlantı yapabilirsiniz

ipli jeton

Yalnız bu şekilde yapacağınız bağlantı Gbit çalışmaz. En fazla 100Mbit çalışır. Bunu göz önüne alın.

tahaberber

Telefon hattından gelen yüksek voltajla modem yandı telefon hattına yıldırım düşmüş. Bunun için nasıl bir koruma yapmak lazım.bir devre şeması varmı telefon hattından korumak için

Yusuf usta

Alıntı yapılan: tahaberber - 15 Ekim 2024, 23:47:21Telefon hattından gelen yüksek voltajla modem yandı telefon hattına yıldırım düşmüş. Bunun için nasıl bir koruma yapmak lazım.bir devre şeması varmı telefon hattından korumak için
bunun için eskiden neon ampül koyarlardı hatta paralel. 60-70v sonrası iletken olan neon telefonu korurdu. buna rağmen yanardılar. yeni teknolojide sırf bu iş için bir diyot üretmişler.hızlıca kısa devre oluyor. set aydınlatmalarında ışık modülatörlerinde gördüm. ama yine de çoğu yanıyor komple. yıldırım hızına ayak uydurmak zor demek ki
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Yıldırımdan korunmanın bilinen hiçbir yolu yoktur.

Yıllar önce yıldırım konulu bir belgeselde izledim.
Yıldırım esnasında 50 milyar volt'luk bir gerilim oluşur diyor.
Akan akımı siz tahayyül edin.

Ve bu akım, bir saniyeden daha kısa sürede bir anda atlıyor.
Tipik devre elemanlarıyla bundan korunamazsınız.

Ancak...
Uzaklara bir yere düştüğünde telefon vb hatlarında oluşabilecek hasarlar minimize edilmeye çalışılabilir. Sistemi topraklama, deşarj tüpleri kullanma, TVS diyot falan fistan... Tamam bunlar bir yere kadar korur. Ama bir yere kadar korur.

tahaberber

Mümkün olduğunca korumak için nasıl bir şema tavsiye edersiniz topraklamasi tvs hepsi içinde olan vdsl sinyal de kullanicam evde telefon yok.yalin internet

mustafaaxu

Alıntı yapılan: seron - 17 Ekim 2024, 05:54:52Yıldırımdan korunmanın bilinen hiçbir yolu yoktur.

Yıllar önce yıldırım konulu bir belgeselde izledim.
Yıldırım esnasında 50 milyar volt'luk bir gerilim oluşur diyor.
Akan akımı siz tahayyül edin.

Ve bu akım, bir saniyeden daha kısa sürede bir anda atlıyor.
Tipik devre elemanlarıyla bundan korunamazsınız.

Ancak...
Uzaklara bir yere düştüğünde telefon vb hatlarında oluşabilecek hasarlar minimize edilmeye çalışılabilir. Sistemi topraklama, deşarj tüpleri kullanma, TVS diyot falan fistan... Tamam bunlar bir yere kadar korur. Ama bir yere kadar korur.
HOCAM youtubede  bir ağacın altına sığınan ve  yıldırım çarpan üç kişiyi seyretmiştim enteresan bir son yıldırım ağaçtan iniyor adamların üzerinden geçiyor ama adamlar birşey olmuyor gibi duruyorlar bir iki dakka sonra baktım hepsı heykel olmuş tektek sırayla devrildiler allah korusun

mustafaaxu

ev telefon ve modemlerde aslında yıldırıma karşı değilde statik elektiriğe karşı bir koruma var
genelde statik elektirik için hatta parelel bir neon lamba konuyor
epey etkili oluyor biriken statiği boşaltırsanız büyük darbeleri önlüyorsunuz
ama yıldırım başkabir şey paratoner bile bazan etkisiz oluyor
73

seron

Eğer internet değil de tek bir telefon hattı olsaydı şöyle bir önlem düşünülebilirdi:

Telefon Koruma.png

Ancak internet hattında çok fazla tel var. Hepsinin birden bu şekilde ayarlanması çok zor. Özel kart lazım girişli çıkışlı. Biraz da rasgele yazıyorum belki böyle olmuyordur.

Devrede görülen varistör, gaz deşarj tüpü ve TVS diyotun değerleri dikkatle seçilmelidir.

Örneğin telefon hattında yanılmıyorsam 48V var. Takılan parçaların bunun üzerinde seçilmesi gerekir ki hattı kısadevre etmesin.

Gaz deşaj tüpü, yüksek amperli aşırı yüksek gerilim uygulandığında içindeki gaz aniden iyonlaşarak kısadevre olur ve cihazı korur.

Varistör, belli bir voltajdan sonra kısadevre olur.

TVS diyot, yine belli bir voltajdan sonra iletime geçerek iki hat arasındaki voltajı sabitler.

Ve tekrar hatırlatıyorum, yıldırımdan korunamazsınız. Ancak belli bir mesafeye düşen yıldırımın etkisiyle hatlarda oluşan dalgalanmayı çeşitli önlemlerle bastırmaya çalışabiliriz. Yıldırım şalterleri vb. hep bu amaca yöneliktir; yıldırımdan korumaya yönelik değil.

tahaberber

Alıntı yapılan: seron - 17 Ekim 2024, 09:38:02Eğer internet değil de tek bir telefon hattı olsaydı şöyle bir önlem düşünülebilirdi:

Telefon Koruma.png

Ancak internet hattında çok fazla tel var. Hepsinin birden bu şekilde ayarlanması çok zor. Özel kart lazım girişli çıkışlı. Biraz da rasgele yazıyorum belki böyle olmuyordur.

Devrede görülen varistör, gaz deşarj tüpü ve TVS diyotun değerleri dikkatle seçilmelidir.

Örneğin telefon hattında yanılmıyorsam 48V var. Takılan parçaların bunun üzerinde seçilmesi gerekir ki hattı kısadevre etmesin.

Gaz deşaj tüpü, yüksek amperli aşırı yüksek gerilim uygulandığında içindeki gaz aniden iyonlaşarak kısadevre olur ve cihazı korur.

Varistör, belli bir voltajdan sonra kısadevre olur.

TVS diyot, yine belli bir voltajdan sonra iletime geçerek iki hat arasındaki voltajı sabitler.

Ve tekrar hatırlatıyorum, yıldırımdan korunamazsınız. Ancak belli bir mesafeye düşen yıldırımın etkisiyle hatlarda oluşan dalgalanmayı çeşitli önlemlerle bastırmaya çalışabiliriz. Yıldırım şalterleri vb. hep bu amaca yöneliktir; yıldırımdan korumaya yönelik değil.

Yalın internet yani telefon sinyali yok sadece internet için vdsl sinyali geliyor