UÇAK KANADI FLAŞ MODU FREN STOP LAMBASI

Başlatan mustafaaxu, 20 Nisan 2024, 22:49:07

mustafaaxu

UÇAK KANADI FLAŞ MODU STOP LAMBASI

Yolda önünüzde giden Motosiklet ler acemi sürücüler tarafından kullanırken 
sürücünün ne yapacağını bilemediğiniz için  tehlikeli durumlar oluşmakta

Normalde diğer sürücüler scooter leri trafikte önemsemiyorlar 
Bunun için scooter sürücüsü fark edilmek için gerekli donanımları takması ışıklarını dahi yakması gerekir

scooter sürücüsü neler yapabilir (BEN)
Fark edilmen için ön tarafa led gündüz farı taktım
Uzaktan karşıdan gelen araçlar tarafından rahatça fark ediliyorsun
Motorlarda genelde Arka tarafta  normal düz yanan fren  lambası var
Normalde düz yanan arka  fren lambası göz tarafından 1 ci derecede algılanmıyor
Göz hareket eden /yanıp sönen /büyüyen küçülen/animasyonlu ışıklı şeyleri gözümüz  diğer ışıklardan önce Algılıyor
Eğer fren lambanız hızlı  yanıp sönüyorsa hatta çakıyorsa arkadan takip edenler  mutlak sizi fren lambanızı fark ediyor

Vespa için tasarlayıp yaptığım animasyonlu fren lambası arkadaki araçlar tarafından mutlaka fark ediliyor

Normal sürüşte 2,5 saniyede bir flaş yapıyor frene bastığınızda lambadaki voltajı algılayan pic 12F675   (pin 4.) çıkıştaki ledleri seri şekilde 5 -6 kere yakıp söndürüyor  sanra devamlı yanık kalıyor 
Frene bastığınız sürece ledler yanık kalıyor kısacık bırakıp bastığınızda aynı şekilde tekrar
5 -6 kere yakıp söndürüyor ve sanra devamlı yanık kalıyor
Frene basmayı bırakıp normal sürüşte pic12f675 tektar  2,5 sn flaş modunda yanmaya devam ediyor

Frene basma tabiri Vespa için kullanıldı bizim fren sağ ayakta kullanılıyor
Debriyaj ve vites sol elle kullanılıyor

Çoğu scooter lerde frenler elle kontrol ediliyor fren şekli fark etmiyor biz kontrol voltajını ya fren butonundan yada direk fren lambasından alacagız.
YAPIMI;
fren ledi  8 adet 5 mm yan yana paralel parlak kırmızı led  ve  mosfet ırfz 44 ile yapıldı
Devre aslında anlattığımdan daha kolay
Malzemeden tasarruf için osilatörde4 mhz kristal kullanmak istemesek
12F675  İç osilatörü aktif ederiz
12F675 deki İç osilatörünü şu komutla aktif ettim ( & _INTRC_OSC_NOCLKOUT)

Devrei 7805 kur ve  ledleri diz  mosfet ti tetikle ledler parlak şekilde yanıyorsa işin yarısı tamam
Sırada pik programlamaya geldi oda kolay ca yapılabilir
Bir JDM proğramer ile Ekte verdiğim TEKMOD.HEX  hex uzantılı dosyayı WİNPİC 800 ile 12F675 içine atıyorsunuz   
 ASM yazılımı incelemek isteyen için yazılımın ASM kodunuda tekmod.txt  dosyasınıda verdim

JDM PROGRAMLAYICI ım yok diyenler içinde SAYIN SERON kardeşimin pcb sini yaptı indirip yapıyoruz
Aynı sayfadan vinpic800 indirip kuruyorsunuz bu aradaTeşekkürler SERON

Linki;
https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2022/04/12f675-jdm-programmer-kiti.html
((Pik12f675 7805 ile 5 volt ))
Proğramlama bitince Pik12f675 i sokete takıp 12 v veriyoruz girişe + voltaj verip devrenin çalışmasına bakıyoruz sorun yoksa devreyi paketliyoruz led dizini arkadan net ve düz  uygun göülecek yere montaj ediyoruz kabloları uzatıp bağlntıyı yapıyoruz

Devre basit ama montajı insanı yoruyor 
devreniz bittiyse emin olun sizi zevkle takıp edecekler
Kolay gelsin kazasız belasız sürüşler dilerim.

wideoyu tamamnı yükleyemedim küçük küçük yükledim
zip olark yükledim
tek mod.jpg
vlc-record-2024-04-20-23h14m33s-fren stop .mp4.mp4-.rar
vlc-record-2024-04-20-23h16m16s-fren stop .mp4.mp4-.rar 

Bilgin.055

Bu güzel pic ile oluşturulmuş led devresi için teşekkürler.  Uzun zamandır heves ettiğim ama hiçbir zaman net bir cevap bulamadığım birsey sormak istiyorum.

Tabiki göz ağrım olarak pickit3 serisini 1. Sıraya aldım fakat bu tür şeyleri kurmak kullanmak kodlama yapmak yani en azından mesela 11 modlu bir flasör devresi hazırlamak için kullanmam gereken ve benim işimi görecek kodlayıcı modül hangisi acaba. Yani hangi modülü almam daha uygun olur bunu tam anlamıyla bilmiyorum. Hiç pic serileri ile çalışmadım hatta kodlamada da çok fazla bilgi sahibi değilim ama yapmak istiyorum, acaba nasıl yapabilirim. ?
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

@mustafaaxu hocam devrede gördüğüm kadarıyla LED'ler 5mm ultrabrayt tipte. Bu LED'leri 12V'de çalıştırırken 100R direnç çok düşük kalmış. Böyle olursa LED'Lerin ömrü çok uzun olmaz bence.

Bir de ben bu devreyi programlama olmadan bildiğimiz flip-flopla yapabileceğimi düşünüyorum. :D İki tane flip-flop bir tanesi astable bir tanesi monostable olarak kurulursa tamamdır. Boş bir zamanımda çizeyim buradan paylaşırım.

Emeğinize sağlık.

mustafaaxu

seron hocam sonuçta Algoritma basit frenee basmadığınız sürede 2.5 saniyede bir çakar
frene basınca 5 yada7 kere yanıp sönerek düz yanmakta
Tabiki bu algoritmayı farklı elektrnik malzemelerle yapılır

Benim amacımı anlamışındır  pic ile  cazip basit devrerelerin pic ile yapılışını ve teks oarak analaşılır sekilde yazıp onu hex koduna çevirip pike yüklenesi
Bir entegrenin sizin proğramladığınız işteiğiniz işleri yapmasını izlediğinizdeki alınan haz ve başarınızın önemi  vurgulamak

İşin güzel yanı yüzlece kez yazıp silip farklı şey yazabilirsiniz
preteus isis ile devrenizi kurmadan similasyon yaparak hataları düzeltip
isis librarisindeki mazemeler ile hiç malzeme satın almadan projenizi yapabilirsiniz

düşünsenize kücük bir basit işlemciye zaman saat kronometre  hatasız
şekilde ileri yada geri saydırıp istediğiniz zamanda çıkış alabilirsiniz
yada bir bir sensör ile nem yada termometre yada gaz alkol gösergesi yapabilirsiniz
Yada sıralı komutar yazabilir bir komutunuzka işlemler sıra ile yapılır
bunların yanında her türlü Led lambalı animasyonları hatta kayan yazılar yapabilirsiniz
Led animasyonları seviyorum ledleri yakıp söndürmek hareketlendirmek güzel şeyler

Pic için bu işler devede kulak kalır

Sistemin özü  aslında basit
1 algoritmayı kafanda canlandır
2 teks olarak yaz
3 sonra yazdığın teks dosyasını mplab yada başka hex çevirici ile hex kodunu çevir
4 hex kodunu pic içine uygun programmer ile yükle (12f675 için winpic800 iyidir)
5 pic çıkar  yaptığın devre soketine tak kullan

amacımız ders vermek değil pic i sevdirmek yazılımın korkulacak bir şey olmadığını
anlatmak
kolay gelsin

mustafaaxu

Alıntı yapılan: Bilgin.055 - 21 Nisan 2024, 00:36:21Bu güzel pic ile oluşturulmuş led devresi için teşekkürler.  Uzun zamandır heves ettiğim ama hiçbir zaman net bir cevap bulamadığım birsey sormak istiyorum.

Tabiki göz ağrım olarak pickit3 serisini 1. Sıraya aldım fakat bu tür şeyleri kurmak kullanmak kodlama yapmak yani en azından mesela 11 modlu bir flasör devresi hazırlamak için kullanmam gereken ve benim işimi görecek kodlayıcı modül hangisi acaba. Yani hangi modülü almam daha uygun olur bunu tam anlamıyla bilmiyorum. Hiç pic serileri ile çalışmadım hatta kodlamada da çok fazla bilgi sahibi değilim ama yapmak istiyorum, acaba nasıl yapabilirim. ?

hocam 3 modlu devrenin teks yazılımını verdim
bunu çoğaltarak animasyonlar ekleyerek 11 moda çıkabilirsin
proğram başlarken hangi modu seçerseniz yazılım onu yüklüyor ve çalışmasını öyle devam ettiriyor
bazı sıkıntılar var bazı proğramlar windows10 da çalışmıyor
ben xp ve win7 hala kullanıyorum

Önce bir led lambayı yakıp söndürme basit komutu yazın anlayın
sonrasında öğrenme olayın nasıl geliştiğine siz bile şaşıracaksınız

öğrenmek isterseniz bu sitemizde pic bölmünde yardımcı olacak çok kişi var
koly gelsin
3modu flaş.txt

Bilgin.055

Herşey öyle hoş ama benim başlangıç olarak hangi programer ı kullanmam gerekli bunu tam bilmiyorum. Mesela usb programer var, pickit 1 2 3 4 var..... gibi gibi. Zaten bi yerden başlarsam devamı muhakkak gelecektir.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

mustafaaxu

aynen hocam bir yerden bişekilde başlaman gerkiyor

fiziki montaj değilde ilk önce pc ne mplab ve preteusu kurarak başla
örnek led animsyonlu proğramları isiste similasyonunu çalıştır
sonrası gelir
kolay gelsin

seron

Elbette yazılım tabanlı da yapabilirsiniz.

Ben yine de transistörlüsünü şuraya iliştireyim, yapmak isteyene fikir versin:

Kırpışmalı Stop Lambası.png

Fren sıkıldığında LED'ler bir kez kırpışır ve kırpışma sonunda devamlı yanık kalır. Frene kısa basılıp çekilirse sadece kırpışma olur.

Devre yapılmadı ve test edilmedi.

Depodan breadboard'ımı çıkarıp getirdim. Ama ona bile kurmaya üşeniyorum inanır mısınız... Bendeki bu üşengeçlik ne olacak bilmiyorum...  :(

muhtar şaban.png

mustafaaxu

seron hocam animasyon şöyle
frene basmadığınız şürede ledler 2,5 saniyede bir flaş yapıyor arkadan gelenleri uyarıyor
sonra frene basınca bu kez saniyede  5 kez hızla flaş yapıyor
frene basılı olduğu şürede düz yanıyor,

sizin dediğiniz bendeki 100 ohm 12 volt ledler için fazla

kartı şöküp bakmam lazım sanırım 500R yada 330r gibi bir değerdi
sizde normalde besleme olacak ve 2,5 saniyede falaş yapacak bunuda eklerseniz olur

ben önce 555 li yaptım 555 bağlı kondansatör 2,5 saniyede çakarken frene basıldığında bir direnç ile daha hızlı dollup boşalmasını sağladım aynı anda frene bağlı bir ek kondansatör  2 -3 saniye sonra doldugunda  led transistörünü sürüyordu düz yanıyordu
kolay gelsin

seron

Hocam belirtmeyi unuttum, benim teorik olarak çizdiğim devre sizin devrenizin aynısını yapamaz. O kadar fonksiyon istenirse mecburen PIC uygulaması gerekir. Benim devre sadece fren basıldığı zaman çalışır. Frene bastığında hızlıca birkaç tur yanıp söner sonra ful yanmaya geçer. (Ama geliştirebilir miyiz, geliştirebiliriz ;) )

LED dirençlerini ayarlamak çok kolay. İnternette LED direnç hesaplayıcı var ordan faydalanabilirsin. Hesaplamayı düzgün yapabilmen için LED'leri Vf ve If'lerini biliyor olman gerekiyor. Senin LED'ler bildiğim kadarıyla 2V-20mA olması lazım. 510 ohm minimum direnç lazım. 1k'ya kadar çıkabilirsin, parlaklık bu değer aralığında gözle çok farkedilemez.