Ana Menü

3V 3W Lityum Pilli SÜPER El Feneri

Başlatan seron, 08 Mart 2024, 21:30:07

seron

Bu El feneri devresi amiyane tabirle kamyon farı gibi ışık verir. Yapımı oldukça kolaydır ancak parçaları pahalı olabilir.

3V 3W 18650 El Feneri.png

Devre pil bittiği zaman LED'i otomatik olarak söndürür. Böylelikle pilin hasar görmesi önlenmiş olunur. Ayrıca power LED'in akımı basit bir akım regülatörü tarafından sınırlandırılmıştır. Böylelikle aşırı ısınamaz ve fazla akım çekemez. Pil bittiği zaman harici bir şarj cihazıyla şarj edilir.

Devreyi bir PCB'ye çizip yapabilirsiniz. Eski bir el fenerinin içine yerleştirilebilir.

İyi çalışmalar.

seron

Güncel.

Ayaküstü biraz düşünüp devreyi biraz daha geliştirmeye karar verdim.

LED söndüğünde kullanıcı neden söndüğünü anlamayabilir. Bunun için pilin bittiğini haber veren bir kırmızı LED eklemek istedim ve deneme amaçlı şu modifikasyonu yaptım.

3V 3W 18650 El Feneri-2.png

Fakat bir LED yakmak için fazladan parça kullanmaya gerek yoktu. LED'i ortak bir transistörle de yakabileceğimi farkettim ve aşağıdaki düzeltmeyi yaptım.

3V 3W 18650 El Feneri-3.png

Böylelikle yapılabilecek en sağlam, en düzgün tasarım ortaya çıktı. Bu devre orjinal devreden daha iyi oldu.

Pil 3V'ler seviyesine indiğinde zener ve beyzi zenere bağlı 547 transistör yalıtıma gider. Bu, 2 adet 4k7 üzerinden kırmızı LED'e akım akmasına neden olur. Bu arada BC557 pozitif polarma aldığı için yalıtıma gider ve Power LED'i söndürür.

asma

Olmadı seron
Dolu pili taktın (4.2V) 547 iletime geçti , hatta doyuma gider.
557 nin emiter beyz hattından geçel akım 547 nin kollektör emiter hattından yolunu tamamlar.
557 pert oldu , Led bir yandı sonra söndü.  :(

•LED sürerken voltaj kaybı önemli ise , yükü kollektör tarafına almanı öneririm.
•Pil azaldığında uyarı istenir ama çok doğru değildir. 1.5V a kadar kırmızı Led zayıfta olsa yanmak ister.

Tekrar gözden geçirmelisin  ;)
Kolay gelsin.

seron

İki devre çıktı meydaaneeeee
İkiside birbirinden merdaaneeee...
Seç beğen al vatandaaaşş!

Aslında BC547'nin beyzine diyot koyar hallederim diye düşünmüştüm emmeeeee, dayak yerim diye vazgeçtim.

@asma uyarın için teşekkür ederim. Devreyi düzeltmek isterken ortaya iki versiyon çıkardım.

Bak bakalım olmuş mu.

3V 3W 18650 El Feneri-4 ve 5.png

asma

Birini bırkaladım.
3V 3W 18650 El Feneri-6.gif

Sendeki kırmızı led hiç bir zaman yanmıyordu. Vbe<Vled+Vd+Vd
Akım kolay yolu takip eder dediğimiz olay.
Bu arada 3W led için uygun bir akım değeridir. Az veya yanlış diye belirtmedim.  ::ok

Kolay gelsin.

Not: Şemada 2K2 ye seri 100R direnç var.
O direnç 100R değil 1K olmalı.

seron

Abi resim görünmüyor.

Ama küçük resimden birşeyler görebildim. PNP transistörün beyzinde bir gerilim bölücü var. LED'in diyotlarını teke düşürmüşsün. LEDin çevresinde noktalar görüyorum. Sanırım heatsink'e işaret etmişsin.

Tekrar yüklemeyi dener misin?

EDİT: Tamam şimdi görünüyor.

Akım sınırlayıcı Rs direncini mahsus büyük tuttum, 3W LED'i tam parlaklıkta yakmamak için. Normalde 0,8X ohm olması gerekiyor.

Birşeyi anlamadım.

PNP transistörün beyzinde 100R var. Aşırı küçük değil mi? Çünkü beyzi şaseye çekilince sadece 2k2'den polarma alabilecek.

El Feneri Bu Son İnşallah artık yani.png

asma

seron
O 100R varya senin çiziminden aldım yapıştırdım. Hatta 1K yazdım BD139 un beyz direncine. Sonra onu kopyalayıp 100R üzerine 90derece rotasyon ile yapıştır...

Yapıştırmamışım. O direnç 1K olacak

Pil voltajı > 3V ise
mesela 3,2V için 547 tam iletimde olur.
dirençler üzerine düşen gerilim en az 3V olur. 3V/(2.2+1)= 0.9mA o da 1k ile 0.9V olur. Yani 557 nin beyz akımı için uygun.
3 voltta transistör kesimde kırmızı Led 1.5V ile yanmaya başlar. geriye de 1V tan az bir voltaj kalır. 0.3mA ile Led zayıf yanar , transistör için yeterli voltaj oluşmaz.

İşte bir işle uğraşırken başka işe bakarsan aklındaki ile elindeki farklı olur. Gözün bakar , aklındakini görürsün.

kolay gelsin.

seron

Bu olanlardan sonra bir daha 5 sene el feneri çizmem herhalde :alsaa  :hiho:  ;D

seron

Yeni bir versiyon.

El Feneri-2222.png

seron

Çok daha gelişmiş ve kararlı çalışan bir versiyonla karşınızdayım.

Bu el feneri 3W power LED sayesinde yüksek parlaklıkta aydınlatma sağlar. Evinizde aküsü bitmiş projektörünüz varsa uyarlanabilir.

Pil bitince 3Watt'lık LED otomatik olarak söner, 15mA'lık beyaz LED yanar. Aynı anda "battery low" uyarısı için kırmızı LED yanar.

3Watt El Feneri.png