Negatif İyon Jeneratörü Ozon jeneratörü Devresi

Başlatan seron, 17 Aralık 2020, 22:32:18

AX

Alıntı yapılan: seron - 09 Ocak 2021, 16:55:59Anladım abi yani ark üretmek gerekiyor arada oluşacak cızırtıdan ozon üreteceğiz. Anlamadığım tek nokta, benim örnek olarak PCB'nini çizdiğim devrenin üretimi yapılım "negatif iyon jeneratörü-hava temizleyici" olarak satılıyor. Pozitif iyondan bahsedilmiyor internette bilgi kirliliği var bilgi paylaşanların doğru mu yanlış mı yazdıklarını bilemiyorum. Bu olay nedir peki satılan bunca cihaz ne yapıyor?

Renkli kaskatlı EHT trafosu pozitif iyon üretir, senin çizdiğin devre negatif iyon üretir yapmak istediğin devre piyasada "AIR FRESH, ELECTROSTATIC CLEANER veya AIR CLEANER" olarak satılan cihazlardır ama sadece şemada çizdiğin kadarıyla iş birmez. Cihazın diğer parçaları ve prosesleri şöyledir. Hava belli bir yerden fan ile cihazın içine emilir, bu ilk girdiği yerde bulunan mekanik bir filtreden süzülür, daha sonra aktif karbon zerrelerinden yapılmış başka bir filtreden geçer, bundan sonra işe elektronik giriyor ve bir miktar zararlılardan arıtılmış hava Elektrostatik difüzöre girer. Burada 6000V ... 8000V arası pozitif elektrikle pozitif yüklenir bir sonraki aşamada negatif  yüklü ızgaralarından geçer ve aksi yüklü kutuplar birbirlerini çeker bu işlem sırasında filtreye giren havanın içindeki tüm mikroskopik partiküller bu plakalara yapışır içindeki tüm zararlı partiküllerden temizlenmiş havadaki oksijen atomlarından çıkışta bir miktar "OZON" üretilerek dışarı üflenir.

seron

Hmm tamam. Söz konusu devre "prosesin" sadece bir bölümünü oluşturuyor. Eğer hava bunca işleme gerek kalmaksızın sadece bu devre ile temizlenebilir seviyedeyse bu devre kullanılıyor.

Abi af buyur. Kitaplardan, internetten birşeyler öğrenmeye çalışıyorum, öğrenebildiklerimle de ne fayda üretebilirim diye bakıyorum. Onu da eksik biliyormuşum. Şu anda benim tek derdim ev içersinde uygun miktarda ozon üretebilen basit veya kompleks bir cihaz yapabilmek. Baskı devre yapabilme şansım yok. Bir taraftan da onu düşünüyorum. Zira verdiğim aşağıdaki videoda adamlar PCB bile kullanmamış dikkat edersen:

https://www.youtube.com/watch?v=pYsrYD5GKig

Böyle basite kaçıp kurtulmak istiyordum ama yeterince etkili olması da gerekiyor... :du: Sazdan samandan birşeyler yapabilirim ama olanaklar sıkıntı olunca... Az daha zaman geçsin şu tofaş bobinini araştırıcam.

AX

Senin yaptığın devre - iyon jeneratörüdür + yüklü parçacıkları nötralize eder yüksüz parçacıklar zamanla çöker. zaman zaman bir yere uzandığımızda elimizden uzandığımız objeye elektrik arkı akar bu aşırı elektrik yüklendiğimizin bir göstergesidir. Peki nasıl elektrik yükleniyoruz? + iyon yüklü ortamdan yükleniriz senin cihaz bunu önler stres ve buna bağlı oluşan rahatsızlıkları önlemiş oluruz. En önemli özelliği budur. Ha bu arada internette bir mıknatıs otomobil bujisi ve birkaç spir bobin ile free enerji üreten ve bunu paylaşan şarlatanlar da var.

seron

Alıntı yapılan: AX - 09 Ocak 2021, 18:47:08Senin yaptığın devre - iyon jeneratörüdür + yüklü parçacıkları nötralize eder yüksüz parçacıklar zamanla çöker. zaman zaman bir yere uzandığımızda elimizden uzandığımız objeye elektrik arkı akar bu aşırı elektrik yüklendiğimizin bir göstergesidir. Peki nasıl elektrik yükleniyoruz? + iyon yüklü ortamdan yükleniriz senin cihaz bunu önler stres ve buna bağlı oluşan rahatsızlıkları önlemiş oluruz. En önemli özelliği budur. Ha bu arada internette bir mıknatıs otomobil bujisi ve birkaç spir bobin ile free enerji üreten ve bunu paylaşan şarlatanlar da var.
Yav şarlatanları boşver abi :D Burada yeter miktarda ozon üretelim yeter. 555'li devre iyi-kötü delikli plakete kurulabilir. 2-3A güç kaynağı da bulunur. Benim derdim şu indüksiyon bobinini elde edebilmek. Baya kafayı taktım buna ben. Şu tatil aradan çıkarsa gidip parçacıları bir gezmeyi planlıyorum, bakalım...

AX

Ozon gazı uygun miktarda, doğru ve kontrollü kullanıldığında tedavi edicidir şeker hastalarının iyleşemeyen yaralarını tedavi etmede kullanılıyor (sinek larvaları bu tür yaraları iyileştirmede çok daha etkili) ozon uygulanan yaralar daha hızlı iyileşiyor cilt sorunlarının tedavisinde oldukça etkili zira ozon gazının aşırı solunmasında zehirlenmelere kronik akciğer hastalıklarına yol açtığı biliniyor. Sterlizasyon alanında ozon ve ultraviyole kullanılıyor ama ozon üretip o ortamda sürekli bulunmak intihar demektir.

seron

Evet, bunu bildiğimden oda içersinde devamlı çalıştırmıcam. Onun yerine çadır gibi birşey kurup onun içinde, elbiseleri değiştirene kadar ve alınan ürünleri temizlemede kullanıcam.

Şu an parçaları ayıklıyorum.

555 var.
Z44N var.
100k var.
15k yok çıkmadı onun yerine 10k var, şart dersen bir de 4k7 bulur seri bağlarız.
10n olacaktı bakıcam. Hatta çok vardı bir ara...
Devam ediyorum aramaya. Ortalık çok karışık yav :-\

seron

Yeniden yazıyorum.

555 var.
IRFZ44N var.
337 var.
3,3u elektrolitik var.
10n-63V MKP sanırım var.
100k var.
10k+4k7 var.(15k için)
4k7 var.
330nF - 400V damla tip kutupsuz var ama 400V üzeri yok.

Besleme girişini filtreleyen kondansatörleri hallederiz.
12V 2-3A güç kaynağı olacaktı. Ben var diye biliyorum, yine de bakarım.

Geriye sadece otomobil bobini kalıyor. Belki hurdaları deşsem yerine geçecek birşey dahi çıkar ama üşeniyorum şimdi üst kata çıkmaya... :D

Delikli karta bunu kurarım sıkıntı olacağını sanmam. Delikli çok uğraştırır ama yapılır.

AX

https://www.youtube.com/watch?v=gunLHsNpTnk

Senin için bak ne buldum incele ve ozon üretmek istersen buna benzer levha yapman gerekecek. iki iri delikli metal levhanın arasına koymak için ve ark sebebiyle yanmaması için porselen veya seramik ızgara bulman lazım.

iki metal levha için aklıma gelen en mantıklı materyal oto hoparlörlerinin delikli metal ızgara kapaklarının boyasını temizle uygun boyutta kes arasına transistörler ile soğutucu arasına konulan mika amyantı levha olarak temin et yaklaşık 7mm..8mm kalınlığa ulaşıncaya kadar kat kat üstüste koy katmanlar arasına sık olmamak kaydı ile minik nokta halinde japon yapıştırıcı damlatıp presle çok sık yapıştırıcı sürme  çünkü ark sebebiyle kutuyan japon yanacaktır karbonlaşma olursa direnç olup sadece tek noktadan ark yapacak ardından karbonlaşma neredeyse kısadevre olacaktır bunu gözardı etmeden minik damlalar haline yapıştırıcıyı kullan. Daha sonra presleyerek yapıştırdığın amyant bloğunu pcb deldiğin 1mm lik matkapla gelişigüzel sık aralıklarla del. hoparlör ızgaralarını dış yüzelere gelecek şekilde araya da amyant levhayı koyup kalın misine ile birbirine bağla yani deliklerden geçirerek sıkı düğüm atarak sabitle. Hoparlör kapaklarından yaptığın metal levhalara ark kutuplarını bağla ve sistemi çalıştır. En pratik çözümü böyle buldum.
Neden hoparlör ızgarası dersen üretilen ozonu hapsetmemek ve birçok ark noktasının oluşması için.

seron