Ana Menü

İlginç Bir Otomatik Kesmeli Akü Şarj Devresi

Başlatan seron, 26 Eylül 2020, 20:59:39

seron

Vereceğim linkteki sitede gezerken ilginç bir konuya rastladım. Adam yapılabilecek en basit akü şarj cihazı fikri ile yola çıkmış ve "ortaya çıkan şeye ben de çok şaşırdım" diyor.

[attach type=image]14351[/attach]

İlk bakışta son derece aptalca bir devre gibi gelebilir fakat söylediğine göre işe yarıyormuş. Yorum yapanlardan birisi çalışmayacağını söylüyor ama denemeden net birşey söyleyemem.

Devrenin çalışma prensibi ise son derece basit. Diyelim 12V bir akü bataryasını şarj edeceksiniz. Kaçta kestirmek istiyorsunuz? 14V atıyorum. 14V gerilim düşümü oluşturana kadar uç uca diyot ekliyorsunuz. Eklediğiniz diyotları bir röleye seri bağlıyorsunuz. Aküyü devreye bağlıyor ve 15V...18V gerilim uyguluyorsunuz. Akü, zayıf iken devredeki kaynak gerilimini aşağı çekeceğinden diyotlar iletime geçemiyor. Ne zaman ki akü 14Volt oluyor, diyotlar iletime geçerek röleyi sürüyor. Röle dili (common) NC'den NO'ya geçerek öyle kalıyor ve şarj kesiliyor. Teori bu...

Be adam, onca diyotu heba edeceğime transistörlü kesmeli yapsam olmamı? Tabi ki olur. Fakat cidden bana da ilginç geldiği için paylaşmak istedim.

https://www.homemade-circuits.com/how-to-make-simplest-automatic-battery/

İyi çalışmalar...

i3uz

Vallahi sadelik ve kolaylık acısında kullanacagım bir devre. Cünkü sarj cihazları asırı isiniyor.karşılaştırıcılar ayarı kacıyor. Dolasıyla sorunlar bu devreden daha fazla cıkıyor. tek kararsız röle bobini mekanik olarak bozuldugunda, zorlandıgında farklı seyler olabilir. Ama yinede artık bunu kullanırım. Hemen yaptım calışıyor. 24 volt olanını yaptım 22 diyot kullandım.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 27 Eylül 2020, 23:17:42Vallahi sadelik ve kolaylık acısında kullanacagım bir devre. Cünkü sarj cihazları asırı isiniyor.karşılaştırıcılar ayarı kacıyor. Dolasıyla sorunlar bu devreden daha fazla cıkıyor. tek kararsız röle bobini mekanik olarak bozuldugunda, zorlandıgında farklı seyler olabilir. Ama yinede artık bunu kullanırım. Hemen yaptım calışıyor. 24 volt olanını yaptım 22 diyot kullandım.
Tutarlı mı peki ölçtün mü?
Hangi diyottan kullandın?
Mesela kafadan hesap yapsak
Vf1N4007=0,7V
22x0,7=15,4Volt
4148 kullansan Vf4148=1Volt.
22x1=22Volt.
Akü ful şarj gerilimi 14Volt desek 24Volt akü 28Voltta kesmek gerekiyor.
22 adette nasıl hassas oldu orasını anlamadım.

i3uz

24voltluk röle 15.6 volta kadar tetikledi. 28.4 volta kesiyor. 1n4007 22 adetkullandım., matematiksel hesaplar maalesef saha calışmalarında işe yaramıyor.bugüne kadar çalışanınıda görmedim. Değerler bakımından. pratikte denemeye başladım. Ekledim ekledim ekledim 20 de bırakıyordum. Devam ettim 22 olunca röle durdu. akülerim 14.3volt 14.2volt olarak tepe gerilimine ulaşıyor. Aynı marka başka rölede aynı voltaj da durdu. Ama omron röle 24 25 tanede calıştı.burdaki olay referans röle bobini..
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Geri bildirim için çok teşekkür ederim.
Sanyou röle dediğimiz kübik rölelerin akımları 90mA olarak biliyorum ama hangi voltajda ne kadar gerilim düşümü oluşuyor hem bilmiyorum hem de onu hesaba katmayı unutmuşum. Doğru. Matematik burada kısmen işe yarıyor uygulamada tutmayabilir.
Omron rölelerde ise bobin direnci farklı olduğundan farklı bir durum oluşabilir.
Çok değerli bir test yapmışsın kendi adıma teşekkür ederim.

YUKARIDAKİ DEVRE İŞE YARIYOR ARKADAŞLAR :)