İmkansız Şarj: Çinko Karbon/Alkalin Pillerin Şarjı - Makale

Başlatan seron, 03 Ocak 2020, 17:34:06

seron

Alıntı yapılan: cevat1 - 08 Ocak 2020, 08:11:57Alkalin piller, şarj edilemeyen pillerdir.

Ben bu yorumu yeni görüyorum :du:

@cevat1

Zaten konusu geçen piller hep "ŞARJ EDİLEMEZ" pil.

Alkaline piller de çinko-karbon piller gibi şarj edilemez piller gurubundadır. Ancak yukarıdaki dergide verilen bilgiler ve şahsen yaptığım deneyler ışığında, bu tip pillerin de şarj edilebildiğini net, kesin, emin bir şekilde söyleyebilirim. Doğru tekniklerle şarj edilen bu tip pillerin gerilimleri boştayken uzun süre stabil kalmaktadır. Sızıntı olmamaktadır zanndiyorum, vakit kış, hava soğuk, yanıltır.  Bu tip piller en az 3 kez şarj edilerek tekrar kullanılabilmektedir (dergideki makaleye göre). Ben henüz ilk şarjımı yaptım, el fenerinde kullanıyorum. Çıkarıp baktığımda voltajın hala 1,55V veya biraz üzerinde olduğunu görüyorum.

Deney yaparak doluyor mu dolmuyor mu görülür.

İsteyen şarj eder kullanır, isteyen bir kez kullanıp çöpe atar. Konumuzun amacı sizlere yeni birşey buldum, yapın kullanın değil. İlgilenen arkadaşlara yol gösterdim.

Adımın başında Prof. Dr. dahi olsa eleştiri gelmesi normaldir. Ama denemeden iddiada bulunmak elektronik alanında yanlışlara ve gereksiz tartışmalara sevk eder.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 09 Ocak 2020, 19:20:09Ha bir de şunlar var:

Bahsi geçen trafo piyasada bulunmuyor ya da erişilemiyor olabilir. 3V trafo diye arattığımda bulamadım. Peki hiç çaresi yok mu bu durumun?

GERİLİM BÖLÜCÜ DEVRESİ - VOLTAGE DİVİDER
Bu devre kullanılan dirençlerin değerine göre gerilimi amiyane tabirle böler. Kaça düşürmek istiyorsanız formüle uygun değerlerde direnç kullanmanız gerekiyor.

İki saat formülle çizimle uğraşmıcam hem çizim hem formül şurada mevcut:
http://www.ohmslawcalculator.com/voltage-divider-calculator

Ayrıca dirençli değil de kapasitörlü de yapabilirsiniz. Kapasitörlü yapacaksanız kaynak geriliminiz AC olmak zorunda ki zaten devremizde tam dalga doğrultmaç kullanmıyoruz. O yüzden trafonun AC çıkışlarına bağlayabilirsiniz.
Formül ve çizim olayına yine girmiyorum:

http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/Capacitor-voltage-divider-calculator.php

(Bu kanunları her türlü devrenizde kullanabilirsiniz.)

Dolayısıyla şayet uygun değerde trafo bulunamazsa, örnek 12V trafo ve 1'er Wattlık R1 ve R2 dirençleri ile işinizi görebilirsiniz. 

12V bir trafo için;
R1= 2,7k
R2= 1K olarak hesapladım.
Çıkış voltajı yaklaşık 3,3Volt olarak görünüyor.

9V trafo için;
R1=3,3K
R2=1,2K
Çıkış: 2,4Volt oluyor.

6Volt trafo bulursanız;
R1=3,3K
R2=2,2K
2,4Volt çıkış veriyor.

Gibi...

Bu konuda önemli nokta, gerek kapasitif gerilim bölücülerden gerekse rezistif gerilim bölücülerden çok fazla akım çekilemeyeceğidir. Bir rezistif gerilim bölücüden 10mA akım çekebilirsiniz. Ben yanılıyor olayım, 30mA o da taş çatlasın. Devrenin yapısı böyle. Yine de yukarıda yapmış olduğumuz sistem için uygun değerlerdir bunlar. (kapasitif bölücü ile hiç deney yapmadım, bilemiyorum)

Gerilim bölücü ile yaptığımız kaynağın akımı düşük olacağından, diyota seri bağlanan seri (şarj) direncin de değerini ona göre seçmek lazım.

Şimdilik başka dicek başka bişeyim kalmadı sanırım...

@seron   evdeki hurdalıkta 3 yada 4,5 voltluk trafo bulamadım. Elimde sadece 10 voltluk bir trafo var.   Muhtemelen bu işi gerilim bölücü ile yapacağım. Gerilim bölücü hesaplamaları bende de varmış, microsoft  excelede hazırlamışım yıllar önce. Sadece merak ettiğim  gerilim bölücü devrede giriş voltajı AC olur mu acep. İlla DC voltaj istemez değil mi?

Ayrıca birde şu mini ledli gece lambası devresini buldum, iş görür mü ki ?

seron

O gece lambası olmaz abi.

Gerilim bölücü ACdede çalışır. Çıkış 2,5-3V olursa zannediyorum ki yeter.
Devreyi bitirdikten sonra,

Pilin ARTISI ile devrenin ARTISI yani diyottan sonrası arasını DC-miliAMPER ile ölçüp 10-20mA aralığı görmeye çalış.

Devreyi yapar bitirirsen,

Deneyeceğin pil 0,9V altında olmamalıdır.

Deneyeceğin pil 4 yıldan daha eski olmasa daha iyi olur.

Deneyeceğin pil ortalama 24 saat cihazda kalacaktır. Çünkü çok yavaş bir şarj gerçekleşmekte...

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 09 Ocak 2020, 21:30:48O gece lambası olmaz abi.

Gerilim bölücü ACdede çalışır. Çıkış 2,5-3V olursa zannediyorum ki yeter.
Devreyi bitirdikten sonra,

Pilin ARTISI ile devrenin ARTISI yani diyottan sonrası arasını DC-miliAMPER ile ölçüp 10-20mA aralığı görmeye çalış.

Devreyi yapar bitirirsen,

Deneyeceğin pil 0,9V altında olmamalıdır.

Deneyeceğin pil 4 yıldan daha eski olmasa daha iyi olur.

Deneyeceğin pil ortalama 24 saat cihazda kalacaktır. Çünkü çok yavaş bir şarj gerçekleşmekte...

Teşekkür ederim. Sonucu yazarım.