KiCAD ile Bir Saniye Öten Uyarı Sesi

Başlatan seron, 08 Aralık 2019, 22:48:23

Adnancoskun

Alıntı yapılan: 07 Osman - 11 Aralık 2019, 10:38:21Altta resimde anlatmaya çalıştım.   Birde daha kolay olması açısından sadece yukarda da belirttiğim şekilde " Amacımız  şu;
Basit bir devre lazım, ne kadar az eleman, ve ne kadar küçük o kadar faydalı bir devre.  Devre 5 volt ile 1 veya 2 dakika beslenecek, besleme kesilince devrede bulunan buzzer birkaç saniye ötecek.  (devre beslenirken buzzer ötmeyecek)  İstediğimiz bu kısacası.
"  buna yoğunlaşabiliriz. Gif resimle de anlatmaya çalıştım ama ne kadar oldu bilemiyorum.

Birtane 5 volt role
1 tane direnç
1 tane 3300 uF 10 veya 16 volt kondansatör
1 tane 5 volt buzzer...
Hepsi bukadar.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 11 Aralık 2019, 14:16:43Birtane 5 volt role
1 tane direnç
1 tane 3300 uF 10 veya 16 volt kondansatör
1 tane 5 volt buzzer...
Hepsi bukadar.
Rölenin bacaklarına ters diyot. Demliğin mavi LEDini bozarsak, yenge çıngar çıkarır. :)

----------------------------

Belki değenip kullanmak isteyen olursa mini röle çok kullanışlı birşey ben daha önce kullandım. Gerçekten güzel bir kullanımı var büyük röleler gibi hantal ve gürültülü değil. Üstelik çok komik akımlarla da çalışıyor. 12V mini röle mi aldınız? Bunu 8,5Volta kadar besleyebiliyorsunuz daha aşağısı tutarsızlık gösterir. 10Volt iyidir. Çektiği akımı ise yazmama bile gerek yok transistör gibi. Kontak akımlarını da dikkate almanız şartıyla usta ve acemi tüm elektronikçilere şiddetle öneririm. Kartta daha küçük boyut ile daha fazla fonksiyon sığdırbilme yeteneği kazanmış olursunuz.

Bu mini rölelerin 5V ve 12V olanlarına rasgeldim. Çeşitli voltajlarda da var mı bilmiyorum. Bacak yapısı da kolay. PDFsine bakarak öğrenebilirsiniz. Ben aşağıya örnek bacak bağlantısı ve link atıyorum minicik ama son derece kullanışlı birşey.

https://omronfs.omron.com/en_US/ecb/products/pdf/en-g5v_1.pdf

Adnancoskun

Aşağıdaki gibi
10R sarj için
Role 5 volt
1N4148 zıt emk koruması için[attach type=thumb]12751[/attach]

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 11 Aralık 2019, 15:53:11Aşağıdaki gibi
10R sarj için
Role 5 volt
Hocam eline goluna sağlık.

07 Osman

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 11 Aralık 2019, 15:53:11Aşağıdaki gibi
10R sarj için
Role 5 volt

Hocam gerçekten senin de seron'unda  eline sağlık, oradaki ilk diyot led galiba (yani bizim meşhur mavi led), 1N4148 in yanındaki.  Ama kettılda lede ulaşamıyoruz, ledin yanında ayrı bir devre varmı bilmiyorum. Sonuçta adaptörden 5 volt çıkıyor, ama led taş çatlasın 3 volt ile çalışsın. Yani bu yaptığımız devre ona zarar vermez değil mi ?

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 11 Aralık 2019, 17:07:07Hocam gerçekten senin de seron'unda  eline sağlık, oradaki ilk diyot led galiba (yani bizim meşhur mavi led), 1N4148 in yanındaki.  Ama kettılda lede ulaşamıyoruz, ledin yanında ayrı bir devre varmı bilmiyorum. Sonuçta adaptörden 5 volt çıkıyor, ama led taş çatlasın 3 volt ile çalışsın. Yani bu yaptığımız devre ona zarar vermez değil mi ?
Asıl cevabı Adnan hoca versin şimdi ben konuşursam ayıp olur :)

Adnancoskun

Alıntı yapılan: 07 Osman - 11 Aralık 2019, 17:07:07Hocam gerçekten senin de seron'unda  eline sağlık, oradaki ilk diyot led galiba (yani bizim meşhur mavi led), 1N4148 in yanındaki.  Ama kettılda lede ulaşamıyoruz, ledin yanında ayrı bir devre varmı bilmiyorum. Sonuçta adaptörden 5 volt çıkıyor, ama led taş çatlasın 3 volt ile çalışsın. Yani bu yaptığımız devre ona zarar vermez değil mi ?
evet oradaki led meşhur mavi led
zaten bizim onunla işimiz yok, sadece göstermek için çizdim
Led power dediğimiz kısımdan 5 volt çıkıyor ya biz onu alıp bir roleye bağlıyoruz,
5 voltun + ucundan 10R direnç ile de rolenin normalde açık NO ucuna bağlıyoruz,
Ketıl çalışınca role çekiyor ve 10R üzerinden kondansatörü dolduruyor. Termostat atınca 5 volt kesiliyor ve role bırakıyor böylece Normalde kapalı NC üzerinden buzzer'i kondansatöre bağlıyor,
artık kondansatör ne kadar sürede biterde okadar süre diiiiiiiitttt...

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 11 Aralık 2019, 17:19:04Asıl cevabı Adnan hoca versin şimdi ben konuşursam ayıp olur :)

Estağfirullah Seron....   :) :-)

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 11 Aralık 2019, 19:04:55evet oradaki led meşhur mavi led
zaten bizim onunla işimiz yok, sadece göstermek için çizdim
Led power dediğimiz kısımdan 5 volt çıkıyor ya biz onu alıp bir roleye bağlıyoruz,
5 voltun + ucundan 10R direnç ile de rolenin normalde açık NO ucuna bağlıyoruz,
Ketıl çalışınca role çekiyor ve 10R üzerinden kondansatörü dolduruyor. Termostat atınca 5 volt kesiliyor ve role bırakıyor böylece Normalde kapalı NC üzerinden buzzer'i kondansatöre bağlıyor,
artık kondansatör ne kadar sürede biterde okadar süre diiiiiiiitttt...
Son derece de tertemiz hem de kolay bir çözüm üstelik fazla parça kullanmadan hiç kafayı karıştırmadan.

Ben de haddim olmayarak ufak bir noktaya değinmek isterim. Hani burda maksat hocaların hatasını düzeltmek değil de belki unuttuğu bir durum varsa hatırlatmak için. Rölenin artı hattından da kondansatöre şöyle 4148 sinyal diyotlarından bir tane daha seri atarsak,

Olaki 5V kaynağından elektrik kesilirse kondansatör röle bobinini besleyemesin diye tıkamış oluruz...
[attach type=image]12755[/attach]

Böylece röle takılı kalıp kapasitördeki enerjiyi buzzere gidemeden absorbe edemez, biz de kurtulmuş oluruz.

Nasıl?

07 Osman

Senin dediğin olasılık   5v kaynağından elektrik kesildiği halde  röle kontaklarını ark olur bişey olur da bırakmazsa şeklindeki ihtimale karşı galiba.

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 11 Aralık 2019, 20:38:50Senin dediğin olasılık   5v kaynağından elektrik kesildiği halde  röle kontaklarını ark olur bişey olur da bırakmazsa şeklindeki ihtimale karşı galiba.
5V kaynağından röleye elektrik gelir, röleyi çektirir.
Bu esnada mavi led yanıyordur, kondansatör de doluyordur.

Kaynak elektriği kesince,
Kondansatörden bu defa geri gelen elektrik akımı, röleyi ve LED'i beslemeye devam eder, enerji tükenince röle atar, ama buzzere birşey kalmaz.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 11 Aralık 2019, 20:43:305V kaynağından röleye elektrik gelir, röleyi çektirir.
Bu esnada mavi led yanıyordur, kondansatör de doluyordur.

Kaynak elektriği kesince,
Kondansatörden bu defa geri gelen elektrik akımı, röleyi ve LED'i beslemeye devam eder, enerji tükenince röle atar, ama buzzere birşey kalmaz.

Yanlışın var seron.  Zaten amacımız da bu değil mi ?. Kaynak elektriği kesilince röle bobinindeki elektrik kesilecek, röle kontaklarını bırakacak, o zaman kondansatör üzerindeki enerji rölenin NC kontağından buzzer üzerinden akacak ve buzzer ötecek. Taaki kondansatör boşalana dek.

seron

Abi yanlışım yok.  Devreye dikkatli bak. Ben sadece bir diyot ekledim. Kırmızı ile işaretlenen yer.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 11 Aralık 2019, 20:50:20Abi yanlışım yok.  Devreye dikkatli bak. Ben sadece bir diyot ekledim. Kırmızı ile işaretlenen yer.

Ben eklediğin diyoda  lafım yok, yanlış anlama  :)  Sadece anlatım yanlış geldi bana. Düşün bir kere; rölenin bobinlerinden 5 volt kesilince röle kontaklarını bırakacak. O zaman kondansatör üzerindeki enerji hangi yoldan tekrar röle bobinini besleyebilir ?  Sadece doğruyu bulmaya,  yada yanlış  algılıyorsam yanlışımın nerede olduğunu öğrenmeye çalışıyorum.

seron

Röle bobinindeki elektrik kesildiğinde, 
=BURADA ZAMANI DURDUR= PAUSE
Kondansatör bacağı hala röle bobini tarafındadır (NO - Normally Open). Depoladığı enerji bobini besleyebilecek seviyede olacağından,
bobini beslemeye devam eder ve rölenin hareketli kontağı, yani orta uç,
atamaz.
Taa ki kondansatör dejarj olana kadar...

07 Osman

Sevgili seron,  öncelikle adnanustanın devresindeki röle kontaklarını belirleyelim. 
NO: Normalde açık kontak  dirence bağlı.
NC: Normalde kapalı kontak buzzere bağlı.
Ortak uç: Kondansatörün (+) sına bağlı.

Seneryo 1:  5 volt elektriğimiz var, röle kontaklarını çekti, NO   kapalı kontak oldu ve ortak uç üzerinden, 5 volt kondansatörü şarj ediyor.

Seneryo 2: 5 voltu kestik. Röle kontaklarını bıraktı.  Kondansatörün (+) sı ortak uçtan NC kontağa geçti ve buzzere enerji verdi.

Varmı burada atladığım bir şey ?

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 11 Aralık 2019, 21:26:30Sevgili seron,  öncelikle adnanustanın devresindeki röle kontaklarını belirleyelim. 
NO: Normalde açık kontak  dirence bağlı.
NC: Normalde kapalı kontak buzzere bağlı.
Ortak uç: Kondansatörün (+) sına bağlı.

Seneryo 1:  5 volt elektriğimiz var, röle kontaklarını çekti, NO   kapalı kontak oldu ve ortak uç üzerinden, 5 volt kondansatörü şarj ediyor.

Seneryo 2: 5 voltu kestik. Röle kontaklarını bıraktı. Kondansatörün (+) sı ortak uçtan NC kontağa geçti ve buzzere enerji verdi.

Varmı burada atladığım bir şey ?
Evet var.
Röle kontakları bırakamadı. Kondansatörden gerisin geri akım gidiyor, 10ohm üzerinden röle bobinini aynı şeklde de LEDi besliyor.

seron

Abi gerilme dur. Şu anda akü şarj cihazı çiziyorum. 5 dakka ver bana hemen nedeni sana çizip göndericem. Anlamanı sağlıcam.

seron

Atıyorum bak resmi iyi incele bi,
[attach type=image]12757[/attach]

Kondansatördeki gerilim bobini ve LEDi beslemeye devam ediyor.

Çok küçük bir ihtimalle röle atacaktır çünkü onun da sebebi bobin bacaklarına bağlı olan LEDin gerilim düşümü 3Volttur. Röle 5Voltluk röle olduğu için zener diyodu gibi çalışan bu LEDin vereceği 3volt ile çalışamayacak olursa, hah o zaman röle atar. Ama teoride ben bu devrenin benzeri ile otomatik acil durum aydınlatma cihazları yapıyorum ve bu sıkıntı benim başıma çok geldi. Yani benim elimdeki devrelerde elektrik kesildiği halde röle atamıyor ççünkü pilden röleye geribesleme olyordu. Ben de aynen sana anlattığım şekilde kaynak ile pil arasında diyot kullanıyordum ki pilin gerilimine tıkama yönünde olsun.

Budur anlatmaya çalıştığım.