DC voltajı simetrik DC çevirebilir miyiz?

Başlatan gokrtl, 28 Kasım 2018, 22:06:21

gokrtl

Adnan hocam,
Antalyadaki eletronikçiler de karkas, nüve bobin teli gibi şeyler bulamadım. Eldeki imkanları değerlendiricez şimdilik. Bu hafta 15:30 - 23:30 arası mesaide olacağım için sabahları uğraşıcam bu işle. Yada gece.
Tellerin uçlarını zarar vermeden lehimlerinden söktüm. Bu gece yada Yarın tellerin sargılarını sayarak açıcam.
Sonrasında yazarım yine buraya

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 01 Aralık 2018, 15:52:13Adnan hocam,
Antalyadaki eletronikçiler de karkas, nüve bobin teli gibi şeyler bulamadım. Eldeki imkanları değerlendiricez şimdilik. Bu hafta 15:30 - 23:30 arası mesaide olacağım için sabahları uğraşıcam bu işle. Yada gece.
Tellerin uçlarını zarar vermeden lehimlerinden söktüm. Bu gece yada Yarın tellerin sargılarını sayarak açıcam.
Sonrasında yazarım yine buraya
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

asma

Maşallah
Ben de aynı vadiyadayım. Bir link ekliyorum , faydası olur İnşallah
https://320volt.com/ei33-trafo-kullanarak-dc-dc-konvertor-200w-2x30v-sg3524-sg3525/
Adnan Abi için o tamlamayı kullanmayın derim. Bulaşıcıdır , içeri alırlar vs.

gokrtl

Alıntı yapılan: asma - 01 Aralık 2018, 23:56:43Maşallah
Ben de aynı vadiyadayım. Bir link ekliyorum , faydası olur İnşallah
https://320volt.com/ei33-trafo-kullanarak-dc-dc-konvertor-200w-2x30v-sg3524-sg3525/
Adnan Abi için o tamlamayı kullanmayın derim. Bulaşıcıdır , içeri alırlar vs.

Tamam adnan abi diyeyim madem.

gokrtl

E33 Trafo sarım bilgileri (Forumda arama yapanlara referans olsun)

Boş kalan malzeme

İlk sarımı söktükten sonra 2.kat

Çıkan bakırların bilgileri.

Adnan abi son durum bu. Yarın tel bulmaya çalışıcam.
Yalnız trafoyu kaynattığımız için bantlar yalan olmuş durumda. Kağıt bant var. Birde şu lipo pilleri bantladıkları statik banttan var. Kapton banttı sanırım adı. Biraz ince eni 10mm ama üst üste sararız olursa. Yok olmaz dersen lazım olanın adını ver alıyım.

Adnancoskun

Bant işi kolay
Bobinajcılarda vardır
Bulamazsak elektrik bandından da sararız zaten primeri saracağız
Üzerine bant
Sonra sekonderi sarıp üzerine bant...
Her ikisi de tek sırada biter...
Sen şemaya karar verdin mi?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 01 Aralık 2018, 13:17:05Çıkışı2x36 volt sabit ayarlarız
Siz bu gerilimle istediğinizi yaparsınız..
Bu voltaj üzerinden yapabiliriz şemayı. Sizin bildiğiniz bir şema varsa yaparız abi. Yoksa @asma arkadaşın son verdiği linktekini yapabiliriz.

gokrtl

Bu konu yarım kalmıştı. Özetleyelim.
Öncelikle Bütün Projeyi @Adnancoskun Ustamın önderliğinde yaptım. Tek başıma 1 direncin dahi yerini değiştirmedim.
Bütün elemanları adnan ustanın önerdiği şekilde uyguladım. Bende emeği çoktur. Öyle ki devreyi çalıştıramayınca "bana kargola bakayım" dedi ve sorunu çözdü. Bu vesile ile kendisine teşekkürü bir borç bilirim. Baş tacısın  :-[  :-[ 

Amaç 12V DC besleme ile 2x12 simetrik DC çıkışı verebilen bir devre yapmaktı.
Bu SMPS devresi için Öncelikle Aşağıdaki şemayı kullanmaya karar verdik.

Daha sonra Proteus isis de şemayı çizdim.
15.bacaktaki 10r direnç ve 100nf kondansatörü koymadık.
Girişte 1, Çıkışta 2 adet sigorta vardı. Çıkıştaki sigortaları pdb de çok yer kapladığı için kaldırdım :)) (Adnan abinin haberi yok henüz)

3.Aşamada Elemanları Arese aktarıp çizimini gerçekleştirdim.
Sigotraları kaldırdıktan sonra pcb yi yeniden şekillendirdim. Bunu neden söylüyorum? Çünkü bu devreyi ares kısmında tam 4 defa çizdim. 3.versiyonu pcb ye basıp adnan abi ile birlikte çalışır hale getirdik.
Sonra ben 2 sigortayı kaldırdıktan sonra tekrar çizdim. Buraya da onun fotoğrafını koyuyorum. (Adnan abinin bundan da haberi yok henüz.) Yorumunu da merak etmiyor değilim :))

Buda Çizimin Alttan ve Üstten 3D Görüntüsü

Aşağıda gördüğünüz resim 3.versiyona aittir.

Son olrak Trafo sarma meselesi var.
Bilgisayar PSU'dan söktüğüm trafotu iyice kaynattıktan sonra dikkatlice pinlerini kırmadan söktüm. (Sararken kırdım orası ayrı :))  )
Konu içinde resimleri var Trafonun.
Sonra Adnan abinin verdiği aşağıdaki listeye göre Primer tarafı 0.60mm bakır tel ile 4+4 sardım. Neden orada 3+3 yazıyorken ben 4+4 sardım? Çünkü 1mm bakır ile sarmam gerekiyordu ama 1mm bakırı 3 tane yan yana sarmayı beceremedim :))
Sekonder tarafı ile 1mm tel ile 9+9 sarıp 2x36V elde ettim.
Sonra sıkıca bantlayıp sarım işini bitirdim. Çok zormuş gibi görünse de aslında kolay bir iş.

Trafonun primerini 3+3 tur saracağız
Sekonderi de eğer
2x12 volt istiyorsan 3+3
2x16 volt istiyorsan 4+4
2x20 volt istiyorsan 5+5
2x24 volt istiyorsan 6+6
2x28 volt istiyorsan 7+7
2x32 volt istiyorsan 8+8
2x36 volt istiyorsan 9+9 tur olarak saracağız...
Primerde 2 teli veya 3 teli paralel bağlayıp saracağız
sekonderde tek kat yeterli.

Son çizdiğim devreyi basıp test ettikten sonra Proteus dosyalarını Burada Paylaşacağım.
Bu gün yarın o işi de hallederim.

Takıldığınız yer olursa sorabilirsiniz. Ben kendi tecrübelerimi aktarabilirim. Ancak işin ustaları illaki doğru cevapları verecektir.

@asma ustam ayrıca seninde tavsiyene uyup Pam8610 devreyi sipariş ettim. Kendisi gelince test edip duruma göre kullanıcam.
Ayrıca 2x12 den vazgeçtim. Doğru diyorsun TDA2040'a 12V yetmez :)) :))
Konuya dahil olan herkesi Aşağıda Etiketledim.

HEPİNİZ SEVİLİYORSUNUZ  :-[

@Kazasker  @Adnancoskun  @Mr_YAMYAM  @taydin   @Furkan41 @asma @memleket

Akin.8784

merhabalar , aracimda ne5532 li preamp kullanip anfime sinyal gondermek istiyorum , arkadasin yapmak istediginin daha az A ceken versiyonunu nasil yapabilirim ,  preamp devremse iki tane 5532 var , aliexpreste satılandan . 1 A bile çekmez , + - 12 v gerekiyor , hazır devre varsa satın alabilirim , pek anlamıyorum açıkcası

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Akin.8784 - 23 Kasım 2019, 10:50:53merhabalar , aracimda ne5532 li preamp kullanip anfime sinyal gondermek istiyorum , arkadasin yapmak istediginin daha az A ceken versiyonunu nasil yapabilirim ,  preamp devremse iki tane 5532 var , aliexpreste satılandan . 1 A bile çekmez , + - 12 v gerekiyor , hazır devre varsa satın alabilirim , pek anlamıyorum açıkcası
5532 ÇOK ÇEKMEZ. Sanal bir simetrik devre yapabilirsin. 12 volta bir köprü diyotbağlıyorsun. köprünün artı  ucuna 4700uf 16v kondansatörün artısını bağla. eksi ucuna da ikinci bir kondansatörün eksisini bağla.  iki kondansatörün boşta kalan artı-eksi uçlarını birleştir. o nokta sıfır olur. diğer kalanlar artı eksi 12 v olur. sanal diyorum çünkü kondansatör içinde kalan gerilimle çalışır. ama dediğim gibi 5532 çok çekmez yetişir ona.

ayrıca tek voltajla çalışan 5532 devre de yapılabilir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Akin.8784

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 23 Kasım 2019, 13:43:025532 ÇOK ÇEKMEZ. Sanal bir simetrik devre yapabilirsin. 12 volta bir köprü diyotbağlıyorsun. köprünün artı  ucuna 4700uf 16v kondansatörün artısını bağla. eksi ucuna da ikinci bir kondansatörün eksisini bağla.  iki kondansatörün boşta kalan artı-eksi uçlarını birleştir. o nokta sıfır olur. diğer kalanlar artı eksi 12 v olur. sanal diyorum çünkü kondansatör içinde kalan gerilimle çalışır. ama dediğim gibi 5532 çok çekmez yetişir ona.

ayrıca tek voltajla çalışan 5532 devre de yapılabilir.
hocam kondansatör baglantısını anlıyamadım :/ köprudıyotve 2200mf kondansatör var devrede bırde 7812-7912 var ,  buna dırek dc gırsek olur mu ac ucundan 1-3 ucundan

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Akin.8784 - 24 Kasım 2019, 12:57:41hocam kondansatör baglantısını anlıyamadım :/ köprudıyotve 2200mf kondansatör var devrede bırde 7812-7912 var ,  buna dırek dc gırsek olur mu ac ucundan 1-3 ucundan

tabii ki olmaz. incele:
https://elektroblogtr.files.wordpress.com/2013/10/simetrikbeslemejd51.jpg?w=600
ayrıca.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Akin.8784 - 25 Kasım 2019, 22:47:35tsk ederım , bu sekılde arac akusune baglayıp denıcem
İlk linktekini yap dene. İkinci resimde iki çarpı on iki değil iki çarpı altı volt alırsın. Hazır ürün kullanıyorsun onun girişinde voltajı daha da düşürecek elemanlar vardır. Dizaynı ona göredir. Yoksa iki çarpı altı ile de  5532 çalışır.