Ana Menü

Bağlama & Gitar Ampli Yapımı (iyi kalite)

Başlatan gokrtl, 02 Şubat 2019, 09:20:24

gokrtl

@Mr_YAMYAM  nasıl abi?

12v ile Mic canlı girişteki 1k direnci komple söktüm. "Hani elektriksiz çalışmıyor du?" diye sorma, çünkü verebilecek mantıklı bir cevabım yok   :du:  :D 
2x4.7nF ceramic taktım. Hıss sesi var ama benim pc'nin masayı titreştirmesinden olabilir. Daha müsait bir saatte sessiz bir ortam da kayıt yapmalıyım.
Pot ile ilgilenmeyi unuttum. Ona da sonra bakıcam. Bu hafta biraz zaman sıkıntım var.

Yine de sonuç hiç te fena değil. Aşağıya son halindeki kaydı ekliyorum.

Mr_YAMYAM

Önceki daha iyi idi. Bunda HUM var. HISS değil.
Ama dediğin gibi PC den yapıyorsa sorun yok.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi
100pf takınca pot tam olmasa da düzene girdi ama bu sefer de tele her vurduğum da cızztt cızztt parazit oluyor.

[attach type=image]11346[/attach]

Mr_YAMYAM

Parazit devreden ise kazanç potunu kıstığında azalması lazımdır.
Devre elemanlarının hassasiyeti ve tipi de önemli olup, tip olarak farklı kondansatörle test edebilirsin.
Ayrıca benim 100pf dediğim değer uygun olmayabilir. Sen 22pF tan 220pF a kadar takıp test edebilirsin.

Mr_YAMYAM

ÖNEMLİ NOT.
Bu gibi devrelerdeki giriş empedansı ve giriş kapasitansını ölçebilmek zordur.
Giriş kapasitansına piezo etkin olsa da piezodan ampliye kadar olan giriş kablosunun etkileri de son derece büyüktür.
Feedback direncine bağlanan kondansatörle kazanç ayarımız çalıştığına göre devrede çok büyük osilasyonlar olduğu kesinleşmiş durumdadır.
Giriş kablosu etklerini ölçemediğimize göre, giriş parametrelerini en optimal seviyeye çekebilmeliyiz.
Ne yazık ki bunun tek bir çaresi vardır transformatör kullanmak.
Sadece iki direnç ve kondansatörle sonuca gidilemez. Bu sebeple trafo kullanımı mecburi olmaktadır.
Trafo kullanımı en ilkel metod ta olsa hala yeri doldurulamamış en değerli elemanlardır.
[attach type=image]11348[/attach]
4W veya daha büyük bir trafonun 110V girişleri resimdeki gibi bağlanmalıdır.
Giriş dirençleri sökülerek boşta bırakılacaktır.
Böylece giriş etkileşimleri en aza indirilmeye çalışılacaktır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 17:32:25Parazit devreden ise kazanç potunu kıstığında azalması lazımdır.
Devre elemanlarının hassasiyeti ve tipi de önemli olup, tip olarak farklı kondansatörle test edebilirsin.
Ayrıca benim 100pf dediğim değer uygun olmayabilir. Sen 22pF tan 220pF a kadar takıp test edebilirsin.

Bağlantı şekli doğru ama dimi abi?

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 17:54:34ÖNEMLİ NOT.
Bu gibi devrelerdeki giriş empedansı ve giriş kapasitansını ölçebilmek zordur.
Giriş kapasitansına piezo etkin olsa da piezodan ampliye kadar olan giriş kablosunun etkileri de son derece büyüktür.
Feedback direncine bağlanan kondansatörle kazanç ayarımız çalıştığına göre devrede çok büyük osilasyonlar olduğu kesinleşmiş durumdadır.
Giriş kablosu etklerini ölçemediğimize göre, giriş parametrelerini en optimal seviyeye çekebilmeliyiz.
Ne yazık ki bunun tek bir çaresi vardır transformatör kullanmak.
Sadece iki direnç ve kondansatörle sonuca gidilemez. Bu sebeple trafo kullanımı mecburi olmaktadır.
Trafo kullanımı en ilkel metod ta olsa hala yeri doldurulamamış en değerli elemanlardır.
[attach type=image]11348[/attach]
4W veya daha büyük bir trafonun 110V girişleri resimdeki gibi bağlanmalıdır.
Giriş dirençleri sökülerek boşta bırakılacaktır.
Böylece giriş etkileşimleri en aza indirilmeye çalışılacaktır.

Seconder tarafı 2x110v mu olacak abi?

Mr_YAMYAM

100pF kondansatör Bağlantısı doğru.
Trafo için 2 adet eşdeğer sargı olmalıdır.
2X24V tan 2X110V a kadar olan sargılar kullanılabilir. Bu sargıların ortak uçlu olmasına gerek yoktur.
İki ayrı sarı da olsa birer uçları zaten şaseye bağlanmışlardır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 18:03:24100pF kondansatör Bağlantısı doğru.
Trafo için 2 adet eşdeğer sargı olmalıdır.
2X24V tan 2X110V a kadar olan sargılar kullanılabilir. Bu sargıların ortak uçlu olmasına gerek yoktur.
İki ayrı sarı da olsa birer uçları zaten şaseye bağlanmışlardır.

@Mr_YAMYAM  abi kapalı tip pcb trafosu olur mu?
Yalnız üstünde 3.2va yazıyor. Kaç watt oluyor bilmiyorum. "Va" dediği ne olaki?

[attach type=image]11350[/attach]

Mr_YAMYAM

Olur da satın almana gerek yok ki.
Elinde başka trafo yok mu.
Kaç watt olursa olsun sorun olmaz. Kullanılabilecek iki ayrı sargısı olması yeterlidir.
Hatta 500W trafo bile olur.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 19:14:44Olur da satın almana gerek yok ki.
Elinde başka trafo yok mu.
Kaç watt olursa olsun sorun olmaz. Kullanılabilecek iki ayrı sargısı olması yeterlidir.
Hatta 500W trafo bile olur.

Yok abi. Bende 1 çanta dolusu adaptör var. Onların içindeki trafolar da en fazla 15v tek sarım. Olursa bundan 2 tane alayım pcb üzerine monte ederim. Devre bittiğin de ortalıkta dolanmaz. Primere elektrik vermeyeceğiz dimi?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 23 Şubat 2019, 19:35:00Yok abi. Bende 1 çanta dolusu adaptör var. Onların içindeki trafolar da en fazla 15v tek sarım. Olursa bundan 2 tane alayım pcb üzerine monte ederim. Devre bittiğin de ortalıkta dolanmaz. Primere elektrik vermeyeceğiz dimi?
Yaf arkadaş ben o trafo devrede kullanılacak dedim mi?
O devrede kullanılabilecek gerçek bir trafo servet değerinde.
Aha da bir iyi kalite ürün.
https://uk.farnell.com/neutrik/ntl1/transformer-audio-1-1/dp/8314659
Fiyatı İSTERLİN haa. Dolar değil :D
Daha uygun fiyatlı ürün.
https://www.jameco.com/z/SP-21-Triad-Magnetics-Triad-Audio-Transformers-10K-2K-CT-XFMR-PRI-SEC_630336.html
Biz şimdilik devreyi trafo ile test edeceğiz. Sonuçlara göre kullanıp kullanmamaya karar vereceğiz.
Üstelik ses trafolarının empedansları özel olarak hesaplanmış ve belli amaçlar için hazırlanmıştır.
Biz 1/1 empedansta kabaca devrenin karakteristiğine bakacağız.
Normal koşullarda bu pre amplide 1/10 veya 2/10 trafo kullanılır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 19:47:51Yaf arkadaş ben o trafo devrede kullanılacak dedim mi?
O devrede kullanılabilecek gerçek bir trafo servet değerinde.
Aha da bir iyi kalite ürün.
https://uk.farnell.com/neutrik/ntl1/transformer-audio-1-1/dp/8314659
Fiyatı İSTERLİN haa. Dolar değil :D
Daha uygun fiyatlı ürün.
https://www.jameco.com/z/SP-21-Triad-Magnetics-Triad-Audio-Transformers-10K-2K-CT-XFMR-PRI-SEC_630336.html
Biz şimdilik devreyi trafo ile test edeceğiz. Sonuçlara göre kullanıp kullanmamaya karar vereceğiz.
Üstelik ses trafolarının empedansları özel olarak hesaplanmış ve belli amaçlar için hazırlanmıştır.
Biz 1/1 empedansta kabaca devrenin karakteristiğine bakacağız.
Normal koşullarda bu pre amplide 1/10 veya 2/10 trafo kullanılır.

Hea tamam o zaman benim evdeki 100w 2x24'ü tek kanalda test için kullanırız. Yalnız bunu bağladıktan sonra sesi mi dinleyeceğiz yoksa ölçü aleti ile ölçüm mü yapacağız? Amaç parazitlerden mi kurtulmak?
Bunları bileyim de sonra beyin yanınca hatırlamıyorum :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 23 Şubat 2019, 19:59:42Hea tamam o zaman benim evdeki 100w 2x24'ü tek kanalda test için kullanırız. Yalnız bunu bağladıktan sonra sesi mi dinleyeceğiz yoksa ölçü aleti ile ölçüm mü yapacağız? Amaç parazitlerden mi kurtulmak?
Bunları bileyim de sonra beyin yanınca hatırlamıyorum :D
Şimdi KULAĞINI KUYRUĞUNU aç ve iyi dinle :D
Trafolar temelde empedans uygunlaştırma ve izolasyon için kullanılırlar.
Sen bunu anlamaya çalışmaktan ziyade, trafo bağlarsak devre nasıl çalışır diye test edeceksin.
Saz ile pre ampli arasındaki kablonun mesafesi, kapasitesi, ıvırı zıvırı ölçülemediğine göre böyle bir test yapacağız.
Ayrıca duyulan parazitlerin nereden kaynaklandığını da bilemiyoruz.
Belki pre ampli fazla yükleniyor, belki senin mikrofondan yaptığın kulaklığın parazit yapıyor, belki de bilemediğimiz başka bir unsur var.
Trafoyu devreye bağladıktan sonra pre amplimizin kazancı ile oynayarak sonuçları elden geçireceğiz.
Pre ampli çıkış gerilimimiz en fazla 1 ya da 2V olabilmektedir. Bu değeri aşıyorsak sorun değildir. Kazancı kısarsak zaten düzelir.
Bu sebeple trafoyu bağladıktan sonra şunlar önemlidir.
1 Gain potumuz minumum ayardan max. ayara kadar doğru çalışmalıdır. Maximumda veya ortala ayarda çıkışta parazitlenme veya bozukluk olabilir normaldir.
2) Bozukluğun olmadığı ayarda pre ampli çıkış seviyemizi ölçeceğiz. Sendeki TDA küsürlü ampliden yeterince ses elde edebildiğimiz seviye ölçüm seviyemizdir.
3) Devre açıkta olduğu için de ayrıca sorunludur. SHIELD ve grounding kurallarınca yapabilmek için pre amplimizin giriş ve çıkış seviyelerini bilerek davranmalıyız.
4) Pre amplimizin çıkış seviyesi normal ise yani 1V sinyal alabiliyorsak, tasarım tamamlanmış demektir. Bundan sonra montaj prosedürlerine geçebiliriz.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 20:22:36Şimdi KULAĞINI KUYRUĞUNU aç ve iyi dinle :D
Trafolar temelde empedans uygunlaştırma ve izolasyon için kullanılırlar.
Sen bunu anlamaya çalışmaktan ziyade, trafo bağlarsak devre nasıl çalışır diye test edeceksin.
Saz ile pre ampli arasındaki kablonun mesafesi, kapasitesi, ıvırı zıvırı ölçülemediğine göre böyle bir test yapacağız.
Ayrıca duyulan parazitlerin nereden kaynaklandığını da bilemiyoruz.
Belki pre ampli fazla yükleniyor, belki senin mikrofondan yaptığın kulaklığın parazit yapıyor, belki de bilemediğimiz başka bir unsur var.
Trafoyu devreye bağladıktan sonra pre amplimizin kazancı ile oynayarak sonuçları elden geçireceğiz.
Pre ampli çıkış gerilimimiz en fazla 1 ya da 2V olabilmektedir. Bu değeri aşıyorsak sorun değildir. Kazancı kısarsak zaten düzelir.
Bu sebeple trafoyu bağladıktan sonra şunlar önemlidir.
1 Gain potumuz minumum ayardan max. ayara kadar doğru çalışmalıdır. Maximumda veya ortala ayarda çıkışta parazitlenme veya bozukluk olabilir normaldir.
2) Bozukluğun olmadığı ayarda pre ampli çıkış seviyemizi ölçeceğiz. Sendeki TDA küsürlü ampliden yeterince ses elde edebildiğimiz seviye ölçüm seviyemizdir.
3) Devre açıkta olduğu için de ayrıca sorunludur. SHIELD ve grounding kurallarınca yapabilmek için pre amplimizin giriş ve çıkış seviyelerini bilerek davranmalıyız.
4) Pre amplimizin çıkış seviyesi normal ise yani 1V sinyal alabiliyorsak, tasarım tamamlanmış demektir. Bundan sonra montaj prosedürlerine geçebiliriz.

Eve geçeyim de bir. Anlarım heralde bu yazdıklarını :D

Mr_YAMYAM

Elde edilen sonuca göre trafo kullanmak istersen işte uygun bir ürün.
https://www.tube-town.net/ttstore/Transformer/Matching-Transformer/Audio-transformer-10-1-for-microphone-signals-DIB-110::3812.html?language=en
Mikrofon için tasarlanmış bu ürün çok iyi olmamakla birlikte, basit tasarımlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Trafolu tasarımlar biraz daha özel olacağı için, mikrofon kuvvetlendiricimizi daha farklı yapabiliriz.
Şu ürün iyi kalite tasarımlar için ideal bir seçenek gibi görünüyor.
https://uk.farnell.com/oep-oxford-electrical-products/a262a3e/transformer-1-1-6-45-6-45-150/dp/1172344
Teknik özellikleri de fena değil.
http://www.farnell.com/datasheets/1872254.pdf?_ga=2.87438289.815624928.1550940090-16858182.1547196601
Çift sarımlı olup, giriş ve çıkış empedansları ayrı ayrı uyarlanabilir.
Böylece tek bir op-amp bile kullanılarak düşük gürültülü yüksek kazançlı bir devre yapılabilir.
@taydin  abiye de öneririm.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi
Test sonucu aşağıdadır.

[attach type=image]11356[/attach]

Mr_YAMYAM

Bu test test değil.
Neyi test ettiğimiz bile belli değil.
Girişe sadece bağlama takıp çıkışı kaydet.
Girişe sadece mikrofon takıp çıkışı kaydet.
Bu girişler trafolu olan ile test edilecektir.
Pre ampli çıkışı direk PC nin LINE girişine verilir de PC den kaydedilebilirse daha iyi analiz yapılabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 23:22:51Bu test test değil.
Neyi test ettiğimiz bile belli değil.
Girişe sadece bağlama takıp çıkışı kaydet.
Girişe sadece mikrofon takıp çıkışı kaydet.
Bu girişler trafolu olan ile test edilecektir.
Pre ampli çıkışı direk PC nin LINE girişine verilir de PC den kaydedilebilirse daha iyi analiz yapılabilir.

Abi pc'ye bağlayıp windows ses kaydedicisi ile ettim.
Bağlama dediği piezo, İnsan sesi dediği el mikrofonu..

isimleri ters yazmışım ona göre dinlersin abi :D

Mr_YAMYAM

Aşırı sürülmeler belli oluyor.
Şimdi resimdeki elemanları da değiştirip gerekli olanları takıp test et.
[attach type=image]11360[/attach]
Önemli bir husus daha var.
PC ye bağlayınca grounding hataları ortaya çıkmış.
Dolayısı ile kullandığın akü ile devre arasındaki kablo çok önemlidir.
Devre tasarımı genel amaçlı yapıldığı için kablolamanın düzeltilebilmesi neredeyse imkansızdır.
Bu sebeple akünün devrenin hemen yanına konulması şarttır.
Kullanılacak kablo uzunluğu ise en fazla 10-15cm olabilir. Kablo kalınlığı da aşırı fazla olmalıdır.
Akünün eksi ucu referans potansiyel noktası olup, tüm ground bağlantılarının buradan yapılması şarttır.
İnput ground noktası değişemediği için akünün eksi ucu kalın tel ile devre kartındaki 4 köşe büyük pad'e yapılmalıdır.
PC ye giden kabloların canlı ucu pre ampli çıkışına, şase ucu ise doğrudan aküye bağlanmalıdır.
[attach type=image]11362[/attach]