Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 04 Şubat 2019, 11:37:02Yapalım abi. Yeni başlık acayim ordan girişelim  ;)

Aç aç. Çok iyi olur. Bende sonylere girişirim. Peşinden schneiderler de var. Kabin konusunu hem bir yerde işlemiş oluruz hem de başkalarına referans olur. Konu başlığını da "İyi kalite kabin yapımı" koy bence ::ok

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi trafoyu ampliden yarım metre kadar uzaklaştırdım ses kesildi.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 18:06:21@Mr_YAMYAM abi trafoyu ampliden yarım metre kadar uzaklaştırdım ses kesildi.
HAH.
Demekki trafo ampliyi etkiliyor. Normal bir durumdur.
Çaresi iyi kalite SHIELD yapmaktır.
Ampli plaketinin boyutunda ve L şeklinde bir SAC levha bu sorunu büyük ölçüde çözecektir.
[attach type=image]10995[/attach]
Resimdeki mor çizimler SHIELD metalini göstermektedir.
Ampli için L şeklinde, eğer  daha iyi sonuç elde edilmek isteniyorsa trafo için de U şeklinde bir plaka ayarlanıp kaplama yapılabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 18:17:27HAH.
Demekki trafo ampliyi etkiliyor. Normal bir durumdur.
Çaresi iyi kalite SHIELD yapmaktır.
Ampli plaketinin boyutunda ve L şeklinde bir SAC levha bu sorunu büyük ölçüde çözecektir.
[attach type=image]10995[/attach]
Resimdeki mor çizimler SHIELD metalini göstermektedir.
Ampli için L şeklinde, eğer  daha iyi sonuç elde edilmek isteniyorsa trafo için de U şeklinde bir plaka ayarlanıp kaplama yapılabilir.

Tamam abi bakayım o işe.

Şuan önemli olan ton kontrol devresi. Nasıl bir yol izleyeceğiz?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 18:29:35Tamam abi bakayım o işe.

Şuan önemli olan ton kontrol devresi. Nasıl bir yol izleyeceğiz?
Ton kontrolden önceki devreler normal çalışıyorsa şu yol izlenmelidir.
Selektör switchinden gelen input kabloları doğrudan ton kontrol girişine bağlanır. Buradaki şaseleme önemli olup, giriş konnektöründe kablo şaseleri boşta bırakılmalıdır.
POT bağlantıları doğru yapılmışsa ton kontrol çıkış konnektörüne kablolar bağlanır. Bu kablonun şase bağlantısı buradan yapılmalıdır. Bu kablo doğrudan loudness devresine gidecektir. Loudnes bağlantısındaki bu kabloların şase uçları da burada boşta bırakılacaktır.
Loudness çıkışımız doğrudan ampliye irtibatlı olduğu için ton kontrol testine başlayabiliriz.
Ton kontrole besleme verilmeden önce voltajlar mutlaka ölçülmelidir. Bu iki voltaj (+/-15V) birbiri ile mümkün mertebe aynı olmalıdır. Kabul edilebilir tolerans +/-0.05V tur.
Yani artı voltajı 15.00V ise eksi voltajımız 15.05V veya 14.95V olabilir. Daha fazla tolerans ton kontrolde DC oluşmasına sebebiyet verecektir.
Voltajlar tam olarak ölçüldükten sonra ton kontrole bağlanır. Bağlandıktan hemen sonra bu voltajlar yeniden ölçülmelidir. Önemli bir gerilim farkı oluşmuşsa düzeltilmelidir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 18:51:20Ton kontrolden önceki devreler normal çalışıyorsa şu yol izlenmelidir.
Selektör switchinden gelen input kabloları doğrudan ton kontrol girişine bağlanır. Buradaki şaseleme önemli olup, giriş konnektöründe kablo şaseleri boşta bırakılmalıdır.
POT bağlantıları doğru yapılmışsa ton kontrol çıkış konnektörüne kablolar bağlanır. Bu kablonun şase bağlantısı buradan yapılmalıdır. Bu kablo doğrudan loudness devresine gidecektir. Loudnes bağlantısındaki bu kabloların şase uçları da burada boşta bırakılacaktır.
Loudness çıkışımız doğrudan ampliye irtibatlı olduğu için ton kontrol testine başlayabiliriz.
Ton kontrole besleme verilmeden önce voltajlar mutlaka ölçülmelidir. Bu iki voltaj (+/-15V) birbiri ile mümkün mertebe aynı olmalıdır. Kabul edilebilir tolerans +/-0.05V tur.
Yani artı voltajı 15.00V ise eksi voltajımız 15.05V veya 14.95V olabilir. Daha fazla tolerans ton kontrolde DC oluşmasına sebebiyet verecektir.
Voltajlar tam olarak ölçüldükten sonra ton kontrole bağlanır. Bağlandıktan hemen sonra bu voltajlar yeniden ölçülmelidir. Önemli bir gerilim farkı oluşmuşsa düzeltilmelidir.

@Mr_YAMYAM
Abi ton kontrolü takmadan önce bir sıkıntı tespit ettim.
Sağ kanaldaki entegre dün yanmıştı hatırlarsan. Yenisini takmıştım. Şuan farkettim sağ kanaldan çok az ses geliyor. Bir sıkıntı var. Entegre ile beraber hangi komponent gitmiş olabilir?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 20:30:02@Mr_YAMYAM
Abi ton kontrolü takmadan önce bir sıkıntı tespit ettim.
Sağ kanaldaki entegre dün yanmıştı hatırlarsan. Yenisini takmıştım. Şuan farkettim sağ kanaldan çok az ses geliyor. Bir sıkıntı var. Entegre ile beraber hangi komponent gitmiş olabilir?
Entegre ile ilgili kompenentler gitmiş olamaz.
O devrede yanabilecek bir eleman yok. Kendin kasıtlı olarak veya bilinçsizce bozmamışsan.
Önce plaketin detaylı bir resmini koy. Alttan ve üstten.
Elemanları inceleyip bakalım.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 20:32:44Entegre ile ilgili kompenentler gitmiş olamaz.
O devrede yanabilecek bir eleman yok. Kendin kasıtlı olarak veya bilinçsizce bozmamışsan.
Önce plaketin detaylı bir resmini koy. Alttan ve üstten.
Elemanları inceleyip bakalım.

[attach type=image]11003[/attach]

[attach type=image]11005[/attach]

[attach type=image]11007[/attach]

Mr_YAMYAM

Herhangi bir bozuk parça görülmüyor.
Test için sağ kanal ile sol kanal entegreleri dikkatlice sökerek yerlerini değiştir.
Böylece sorun entegreden mi elemanlardan mı anlaşılacaktır.

Şimdi gördüm.
Şase tespit PAD'lerini ince tabaka lehimle kaplamalısın.
Oksidasyon az da olsa etkileyip sorunlara yol açabilir.
Resimdeki beyaz boyaların olduğu bölümler.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 20:53:55Herhangi bir bozuk parça görülmüyor.
Test için sağ kanal ile sol kanal entegreleri dikkatlice sökerek yerlerini değiştir.
Böylece sorun entegreden mi elemanlardan mı anlaşılacaktır.

Şimdi gördüm.
Şase tespit PAD'lerini ince tabaka lehimle kaplamalısın.
Oksidasyon az da olsa etkileyip sorunlara yol açabilir.
Resimdeki beyaz boyaların olduğu bölümler.

İnek'lik bendeymiş abi. Boşu boşuna iki saat entegre sök -lehimle uğraştım. Sağdaki kanalın ineğini ters bağlamışım. Şaseye sinyal, sinyale şase göndermişim.  :D

Kazasker

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 21:40:04İnek'lik bendeymiş abi. Boşu boşuna iki saat entegre sök -lehimle uğraştım. Sağdaki kanalın ineğini ters bağlamışım. Şaseye sinyal, sinyale şase göndermişim.  :D
Yaw  bende su yazıyı görmeden yarim saat devreni inceledim  :D  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 04 Şubat 2019, 21:52:43Yaw  bende su yazıyı görmeden yarim saat devreni inceledim  :D  :D
@Kazasker az kalsın sana giydiriyordum. Çünkü o çalışmayan kanal da senin önerdiğin orjinal entegre vardı.  :D  :D  :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 21:40:04İnek'lik bendeymiş abi. Boşu boşuna iki saat entegre sök -lehimle uğraştım. Sağdaki kanalın ineğini ters bağlamışım. Şaseye sinyal, sinyale şase göndermişim.  :D
Ben İNEK desem de ampliye İNEK derim.
Ama sen ineklik yaparda geri geri gidersen naapabiliriz? :D
Alıntı yapılan: Kazasker - 04 Şubat 2019, 21:52:43Yaw  bende su yazıyı görmeden yarim saat devreni inceledim  :D  :D
KÖTEK'le O'nu @Kazasker  :D

Kazasker

Aman inekleri yanlış bağlama  :D  orjinalde olsa yanar cayır cayır  :) gökhan  kendi kendini koteklemis yamyam abi.  ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Kıym'ETli ve de köftelik ET'li arkadaşımız @Kazasker
Madem ki sen TDA2050 lerden birisini köfte yaptın, o helde diğerini de yüce bir amaç uğruna köftehor yapabiliriz.
HF kompanzasyon için bilimsel uygulamalar yapabiliriz istersen.
Ampli devresinde boş bıraktığımız Cx kondansatörünü bağlayıp denemeler yapabiliriz.
Takribi 100nF ila 220nF arası iyi kalite bir kondansatör temin ederek Cx yerine takılır.
100ohm direncin Cx e bağlı olan tarafı ila şase arasına bir ohmmetre bağlarız.
Oradaki trimpotu çevirerek toplam direnci 500 ohm olacak şekilde ayarlarız.
Daha sonra ampliye enerji vererek dua ederiz :D
Bakalım farkı anlayabilecekmisin.
Bu fark hoparlörlerin üst frekans bölgesi ile ilgili olup, tweeterların iyi değilse anlaşılmayabilir.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 22:13:29Kıym'ETli ve de köftelik ET'li arkadaşımız @Kazasker
Madem ki sen TDA2050 lerden birisini köfte yaptın, o helde diğerini de yüce bir amaç uğruna köftehor yapabiliriz.
HF kompanzasyon için bilimsel uygulamalar yapabiliriz istersen.
Ampli devresinde boş bıraktığımız
 Cx kondansatörünü bağlayıp denemeler yapabiliriz.
Takribi 100nF ila 220nF arası iyi kalite bir kondansatör temin ederek Cx yerine takılır.
100ohm direncin Cx e bağlı olan tarafı ila şase arasına bir ohmmetre bağlarız.
Oradaki trimpotu çevirerek toplam direnci 500 ohm olacak şekilde ayarlarız.
Daha sonra ampliye enerji vererek dua ederiz :D
Bakalım farkı anlayabilecekmisin.
Bu fark hoparlörlerin üst frekans bölgesi ile ilgili olup, tweeterların iyi değilse anlaşılmayabilir.

Yapalım abi iki kanal çalışıyor bi tane daha 2050 buldum  :D
Ama önce twterli hoparlör lazim.  Yada dur 2 tane çıkma twiter var onları bağlayım.
Daha önce cx için 100nf 150 nf 220 nf 2 ser adet ek wima almıştım. Sen kaliteli bir şey demistin hazirlikliyim yani  :D
Yarin 6 gibi testi başlatayım...
Aslında biz daha önce hatirlarsan cx i kısa devre etmiştik. Sonuna kadar acmistim trimpot u . Ses yükselmişti. Once 100n ile baslayayim.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

@Mr_YAMYAM @Kazasker
 Kanalın biri diğerine göre düşük çalıyor. Bu sefer inekler de sağlam. Hoparlörlerdeki tweteer lar çalışmadığı için ton kontrolden tam verim alamadım. Asıl kontrolleri yarın yapıcam. Yine de üstünkörü bir video çektim.

https://youtu.be/PHAMYvbWS-g

Kazasker

Gökhan birde balansı iptal edip denesene bi . Ton kontrolde bass mi yok. Tam olarak videodan anlasilmiyor
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Ton kontrol girişindeki trimpotlar eşit ayarlanmalıdır.
Eşit ayarlanmazsa kanallar arası dengesizlik olabilir.
Tiz kontrolü tweeterlar çalışmıyorsa tam anlaşılamaz haliyle.
Eğer direk loudness ten giriş yapınca iki kanalda ses eşit değilse bazı sebeplerden olabilir.
1) Hoparlörlerin kazançlarında farklılık olmuş olabilir. Sağ sol değiştirerek test edilebilir.
2) Sonradan takılan veya önceki entegrenin genel karakteristiği kötü olabilir.
3) Çok nadiren de olsa iyi temas etmeyen header veya bağlantılardan bu gibi aksaklıklar görülebilir.
Tüm dirençlerin karşılıklı olarak aynı değerde olduğunu varsayıyorum. Feedback ve referans dirençlerinde birbirleri ile aynı gibi görünüp te değer farkı bulunuyorsa genel kazanca etki edeceklerdir.
Alıntı yapılan: Kazasker - 04 Şubat 2019, 23:54:03Gökhan birde balansı iptal edip denesene bi . Ton kontrolde bass mi yok. Tam olarak videodan anlasilmiyor
Haliyle balans potunun orta pozisyonu eşdeğer olmazsa da eşitlik bozulabilecektir.

gokrtl

Bir kaç test yaptım bilinçsizce.
Daha ayrıntılı bilgi verirse @Mr_YAMYAM  ustam. Ona göre daha bilinçli yaparım testleri.

Sistem Boştayken, Tüm elemanlar yerine takılıyken yapılan test;

Trafo Çıkış AC : 2x18.03v
Trafo Çıkış Ampli DC : 2x23.72v
Trafo Çıkış Ton Kontrol DC: 2x14.92v (tam olarak)
Hoparlör Çıkış AC: Sağ: 0.005v  Sol: 0.005v
Hoparlör Çıkış DC: Sağ: 0.000v  Sol: 0.000v

Sistem 1Khz Yükte ve Full Ses açık, Tüm elemanlar takılıyken yapılan test;

Trafo Çıkış AC : 2x17.93v
Trafo Çıkış Ampli DC: 2x22.39v
Trafo Çıkış Ton Kontrol DC: +14.90v -14.88v
Hoparlör Çıkış Full Ses AC: Sağ: 4.363v   Sol: 4.067v
Hoparlör Çıkış DC: Sağ: 0.002v  Sol: 0.000v