Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi şimdi nasıl ölçümler yapmalıyım?
Daha loudness'i bağlamadım. Boştaki cızırtıyı videodan duyabilirsin. Elimi ineğe deydirdiğim de biraz daha artıyor cızırtı.
Jumperler takılı şuan

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 03 Şubat 2019, 18:49:33@Mr_YAMYAM abi şimdi nasıl ölçümler yapmalıyım?
Daha loudness'i bağlamadım. Boştaki cızırtıyı videodan duyabilirsin. Elimi ineğe deydirdiğim de biraz daha artıyor cızırtı.
Jumperler takılı şuan
Ampli boşta test edilirken jumperlar takılı olacaktır.
İnekler boşta olmalıdır.
Bu durumda iken ampliden hiçbir gürültü duyulmamalıdır.
Gürültü seviyesinin ölçümü bu durumda iken hoparlörlere parelel TRUE RMS AC voltmetre ile ölçülebilir.
Bu tip tasarımda ve bu halde iken max. gürültü 5mV AC olabilir. Eğer montajı hakkı ile yapabilmişsen bu seviye daha düşük olacaktır.
Eğer belirtilen değerlerde gürültü var ise LOUDNESS devresi ampliye bağlanır.
Bu bağlantıda loudnessten gelen kablonun şase uçları ampli inek header'ına bağlanacaktır. Bu bağlantı yapıldığında JUMPER'lar sökülmelidir.
Bu halde iken amplide yine gürültü olmamalıdır. Gürültü var ise şaseleme ve bağlantı noktalarına itina gösterilmelidir.
Loudness bağlandığında gürültü yoksa, girişe ses sinyali verilir. (müzik) loudness devreye alınıp çıkartılarak etki seviyesi duyulmaya çalışılır.
Bu tür basit hoparlörlerde loudness fazla etkili hissedilmeyebilir. Hoparlörün bass kazancı doğrultusunda loudness etkisi daha fazla hissedilecektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 03 Şubat 2019, 19:01:32Ampli boşta test edilirken jumperlar takılı olacaktır.
İnekler boşta olmalıdır.
Bu durumda iken ampliden hiçbir gürültü duyulmamalıdır.

Buradan yola çıkalım abi. Bu durum da cızırtı var

Mr_YAMYAM

Trafoyu şaseden sök. Dışarı doğru çıkart. Kablo yettiğince uzaklaştır.
Cızırtı kesilirse trafo devreyi etkiliyor demektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 03 Şubat 2019, 23:14:49Trafoyu şaseden sök. Dışarı doğru çıkart. Kablo yettiğince uzaklaştır.
Cızırtı kesilirse trafo devreyi etkiliyor demektir.

mümkün değil. ancak ek yaparsam uzaklaşır. ama ek yapıp deneyecem.

Bu arada loudnessi bağladım. jumperları söktüm. boştayken hala o cızırtı var abi. ama ampli yada loudness devresine telefonu bağladığım anda kesiliyor. hatta müzik açmasam bile kesiliyor cızırtı. sadece sinyal girişleri boştayken yapıyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 03 Şubat 2019, 23:52:35mümkün değil. ancak ek yaparsam uzaklaşır. ama ek yapıp deneyecem.

Bu arada loudnessi bağladım. jumperları söktüm. boştayken hala o cızırtı var abi. ama ampli yada loudness devresine telefonu bağladığım anda kesiliyor. hatta müzik açmasam bile kesiliyor cızırtı. sadece sinyal girişleri boştayken yapıyor.
Sinyal girişleri boşta iken yapıyorsa kuvvetle muhtemel trafodan yapıyordur.
Fan devresi AC voltajları iptal et ve trafo sadece ampliyi beslerken trafoyu uzaklaştırıp test et.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 00:03:22Sinyal girişleri boşta iken yapıyorsa kuvvetle muhtemel trafodan yapıyordur.
Fan devresi AC voltajları iptal et ve trafo sadece ampliyi beslerken trafoyu uzaklaştırıp test et.

Onu da artık yarın yapacağım abi. Yatmam lazım. Sabah 7 de kalkıcam. Zaman yetmiyor vallahi.
Bu arada "Alsammı ki" konusunda 60tl'ye satılan sony SS-H190 hoparlörler vardı. Gittim baktım onlara. Baslar sağlam midler yırtılmış çalışmıyor. O ufak olanlardan hiç anlamıyorum. Kabinler su almış çürümüş tahta kısımlar ufalanarak dökülüyor. Dedim ben buna 60tl vermem sadece basslar çalışıyor ve kabinler dökülüyor. Öyle böyle derken bassların hatrına 30tl verip aldım.
O basslar şimdi loudnessin farkını ortaya koyuyor. Gerçekten harika  :D  :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 00:17:05Onu da artık yarın yapacağım abi. Yatmam lazım. Sabah 7 de kalkıcam. Zaman yetmiyor vallahi.
Bu arada "Alsammı ki" konusunda 60tl'ye satılan sony SS-H190 hoparlörler vardı. Gittim baktım onlara. Baslar sağlam midler yırtılmış çalışmıyor. O ufak olanlardan hiç anlamıyorum. Kabinler su almış çürümüş tahta kısımlar ufalanarak dökülüyor. Dedim ben buna 60tl vermem sadece basslar çalışıyor ve kabinler dökülüyor. Öyle böyle derken bassların hatrına 30tl verip aldım.
O basslar şimdi loudnessin farkını ortaya koyuyor. Gerçekten harika :D  :D
Demekki teknikte bazı şeylerin önemi büyükmüş.
Aynı konuda @Kazasker  i de köteklemiştim.
Herif tahtadan kabinleri yapınca sesin cinciğini anladı. Ama anlaşıldığı kadarıyla o sisteme içişleri bakanı el koydu :D

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 00:21:49Demekki teknikte bazı şeylerin önemi büyükmüş.
Herif tahtadan kabinleri yapınca sesin cinciğini anladı. Ama anlaşıldığı kadarıyla o sisteme içişleri bakanı el koydu :D

Sonylerin kabinlerini kendim yapıcam. Schneiderleri marangoza yaptırıcam.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 00:26:31Sonylerin kabinlerini kendim yapıcam. Schneiderleri marangoza yaptırıcam.
Schneiderler için ilmine uygun kaliteli bir kabin yaptırabilirsen 1000TL nin üzerinde kıymeti olur.
Kabin ölçüleri ve malzemesi için buradan konu açıp gerekli hesapları yaparız.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 00:30:47Schneiderler için ilmine uygun kaliteli bir kabin yaptırabilirsen 1000TL nin üzerinde kıymeti olur.
Kabin ölçüleri ve malzemesi için buradan konu açıp gerekli hesapları yaparız.

Tamam abi.
Yarın trafoyu deneyip sonra ton kontrole geçicem. Cızırtı trafodan ise yapacak birşey yok. Zaten sinyal girince susuyor cızırtı.
Sen ton kontrol için yapmam gerekenleri yaz. Ben yarın bakar yaparım. Yoksa sen geç kalkarsın ben hiç bişey yapamam  :D
Haydi iyi geceler tüm forum halkına...

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 00:21:49Demekki teknikte bazı şeylerin önemi büyükmüş.

:D  :) iyi güldüm abi. Sağol var ol. Aynen salonda keyf ediyor. Tek sıkıntısı amplinin biraz büyük olusu. Bir hoparlör çifti bana lazım . Geçen bi arkadaş satmış güzel bir çift üstünde 3 hoparlör var. Bende onu kotekledim insan bi haber eder diye.  :D 
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

@Mr_YAMYAM  Abi bugün lm1875 test pcb sine TDA2050 yi takip psu ve ton kontrol ile bi güzel ciftlestirdim :D  tek değişiklik 47 uf np yerine normal 47uf capasitor taktim. Ayrıca trimpot u da soktum.

İste sonuç   :)
https://youtu.be/YZCNRb7OaFs
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Gayet hörüldek ve şipirdek çalışıyo.
Yanlız o hoparlör pahörlör olmuş galiba yazık :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 04 Şubat 2019, 00:41:03Tamam abi.
Yarın trafoyu deneyip sonra ton kontrole geçicem. Cızırtı trafodan ise yapacak birşey yok. Zaten sinyal girince susuyor cızırtı.
Sen ton kontrol için yapmam gerekenleri yaz. Ben yarın bakar yaparım. Yoksa sen geç kalkarsın ben hiç bişey yapamam  :D
Haydi iyi geceler tüm forum halkına...
Cızırtı trafodan ise yapacak bişey var. EKRAN, yani SCREEN ama bu görüntü gösteren EKRAN değil, SHIELD yani ekranlama .
Amplinin üzerine L şeklinde bir teneke kesebilirsen trafonun manyetik alanını nispeten keser.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 01:11:14Gayet hörüldek ve şipirdek çalışıyo.
Yanlız o hoparlör pahörlör olmuş galiba yazık :D

aynen abi. onu çakma lm1875 ler frekans testinde  yaktı. yüksek basta pır pır ediyordu. bende kestim  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 04 Şubat 2019, 01:39:21aynen abi. onu çakma lm1875 ler frekans testinde  yaktı. yüksek basta pır pır ediyordu. bende kestim  :D
Esasen senin yapman gereken bişey daha var.
O yuvarlak oto hoparlörlerine uygun ölçüde iyi bir kabin.
En azından o hoparlörler ile daha iyi ses elde edip testlerinde kullanabilirsin.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2019, 02:08:46Esasen senin yapman gereken bişey daha var.
O yuvarlak oto hoparlörlerine uygun ölçüde iyi bir kabin.
En azından o hoparlörler ile daha iyi ses elde edip testlerinde kullanabilirsin.

Yapalım abi. Yeni başlık acayim ordan girişelim  ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE