Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 02 Şubat 2019, 00:41:00@Mr_YAMYAM abi tda2050 için senin 1875 tasarımında özel bir yerleşim var mi . Yoksa 2050 şemasına uygun olarak yerleştirip mi deneyeyim. Elimde eskiden aldığım 2050 var 2 adet. Bizim projede denemelerde kullandığım devre var boşta.
Maksat onu değerlendirmek.  :)
[attach type=thumb]10963[/attach]
Direk benim devreye lehimleyip daya voltajı gitsin :D
Ama TDA nın voltajı düşüktü sanırım. Datasheetten bak.
Direnç ve kondansatör değerleri benim devredeki gibi olsun. Uymazsa orijinal değerleri takabilirsin.

Kazasker

Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 02 Şubat 2019, 00:31:59Gayet güzel olmuş gokhan. Geriye birşey kalmadi galiba. Ampliye cereyan verdin mi  :D  sesi nasıl deneme fırsatı buldun mu  ::op
Yok kısmetse bugün yarın verecem.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi bugün çıkış katı ile ton kontrolü test edicem. Nasıl bir yol izleyeyim?
Direk açıkta giriş çıkışları bağlayarak test etsem uygun mudur?
Birde yük olarak hoparlör mü bağlayayım yoksa 15ohm direnci mi bağlayayım?
Devre üzerindeki jumperlar kısadevre mi olacak açıkta mı kalacak?
Son olarak devre üzerindeki trimpot ayarları nasıl olacak?

[attach type=image]10965[/attach]

[attach type=image]10967[/attach]

Mr_YAMYAM

Önce ampli katı test edilir.
Jumperler ilk bağlantıda takılı olmalıdır.
Bu vaziyette ampli çalışıyormu diye test edilir. Çalışıyorsa pre-state noktası (LOUDNESS BÖLGESİ) belirlenir.
Pre-state tam olarak belirlendikten sonra, ampli INEK girişlerindeki şaseler kablolar ile doğrudan loudness devresine bağlanırsa INEK GROUND pre state ground noktasına taşınmış olacaktır.
Bu bağlantı yapıldığında jumperler sökülmelidir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 02 Şubat 2019, 19:41:44Önce ampli katı test edilir.
Jumperler ilk bağlantıda takılı olmalıdır.
Bu vaziyette ampli çalışıyormu diye test edilir. Çalışıyorsa pre-state noktası (LOUDNESS BÖLGESİ) belirlenir.
Pre-state tam olarak belirlendikten sonra, ampli INEK girişlerindeki şaseler kablolar ile doğrudan loudness devresine bağlanırsa INEK GROUND pre state ground noktasına taşınmış olacaktır.
Bu bağlantı yapıldığında jumperler sökülmelidir.

Açıkta direk jumper takılı iken test ediyorum. Pre state nedir? kasa üstünde mi bulucaz?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 02 Şubat 2019, 19:49:19Açıkta direk jumper takılı iken test ediyorum. Pre state nedir? kasa üstünde mi bulucaz?
LOUDNESS devresindeki şaseleme bölgesi pre state grounddur.
Bu bölgenin akımları zayıftır.
LM1875in inek şasesi buraya bağlanacaktır.

gokrtl

Ampli açıkta gayet güzel çalışıyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 02 Şubat 2019, 20:45:28Ampli açıkta gayet güzel çalışıyor.
Ecik detay ver.
Nasıl çalışıyo kim ile çalışıyo. Niye çalışıyo?

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 02 Şubat 2019, 21:23:08Ecik detay ver.
Nasıl çalışıyo kim ile çalışıyo. Niye çalışıyo?

Senden ötürü beya. Sen bana detay versen ben de sana verecem abi.
Ben açıktamı test edecem diyorum sen ineği louda takacan diyorsun. Ben trimpotlar ne olacak diyorum sen prestate belirle diyorsun. Yani ben soruduklarımı anlamazsam senin söylediklerini hiç anlayamam ki. Önce kafamdaki soruları çözeyim ki sonra senin dediklerini anlamaya çalışayım.

Devreyi açıkta test ettim. Osilosyon yada trimpotların yanlış ayarlı olmasından devre yanar diye çok tırstım ama yinede verdim ceyranı. Telefondan müzik çaldım gayet şipirdek. Ayrıca 1k sinyal verdim çıkıştan 0.400v AC, 0.062v DC ölçtüm. Fişi çektim hepsi bu  :D

gokrtl

Kendi yazımı okuyunca ecik sert çıkmışım gibi olmuş. Amacım asla o değildir. Sen benim abimsin. Saygım ve Sevgim sonsuzdur. Sadece anlamadığım şeylere başka anlamadığım şeyler eklediğini belirtmek istedim  :)  :D  :-X  :du:

Mr_YAMYAM

Cahal civelek gökhan.
Ampli önce yerine monte edilmelidir.
Tüm civata ve somunlar tekniğindeki gibi yapılmalıdır.
Monte yerinde yani şasedeki ilk testte jumperler takılı olacaktır.
Bu sayede ineğe elimizi değsek te hırıltı duyacağız demektir. Demekki amplimiz çalışıyo.
Bu durumda iken amplide hiçbirşey bağlı değilken boştaki gürültü seviyesini ölçeriz.
Gürültü yoksa loudness devresini bağlarız.
Loudness bağlanınca volume potu da devreye girecektir. Bu durumda girşimizden bir ses verebiliriz.
Sesimiz normal, loudnesimiz de aktif çalışıyorsa daha sonra ton kontrol devresini bağlarız.

Alıntı yapılan: gokrtl - 02 Şubat 2019, 22:06:29Kendi yazımı okuyunca ecik sert çıkmışım gibi olmuş. Amacım asla o değildir. Sen benim abimsin. Saygım ve Sevgim sonsuzdur. Sadece anlamadığım şeylere başka anlamadığım şeyler eklediğini belirtmek istedim  :)  :D  :-X  :du:
Sorun değil gurban. Kendi kendini de dövebilirsin :D

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 02 Şubat 2019, 22:09:42Sorun değil gurban. Kendi kendini de dövebilirsin :D

Ciyrana çarpılırım inşallah dicem ama o konuda çok temkinliyim dc ye bile dokunmamak gibi bir takıntım var  :D

Neyse gidem de monte edem şu ampliyi

gokrtl

[attach type=image]10973[/attach]

Mr_YAMYAM

O kablo çok uzun.
Şaseleme noktasından dosdoğru kıvrılmadan lalelere gitsin.
Eğer altta devre kalıyorsa lalelerin hemen dibinden şaseye vidalanabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 02 Şubat 2019, 23:35:09O kablo çok uzun.
Şaseleme noktasından dosdoğru kıvrılmadan lalelere gitsin.
Eğer altta devre kalıyorsa lalelerin hemen dibinden şaseye vidalanabilir.

Abi ben onu şekli göstermek için çektim. "Mümkün olduğunca kısa olsun" dediğini hatırlıyorum. Ona göre kestim şuan.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 02 Şubat 2019, 23:59:26Abi ben onu şekli göstermek için çektim. "Mümkün olduğunca kısa olsun" dediğini hatırlıyorum. Ona göre kestim şuan.
Kısa olmasının gayesi BOBİN olmamasıdır. Bobin olmaması için de düz olmalıdır.
O kabloda cm ler bile önemlidir.
Keza şaseye olan bağlantıların direnci bile guduruk seviyede önemlidir.
Bu yüzden bu bağlantıyı işin en başında tekniğine tam uygun olarak yapabilmek gereklidir.
Eğer kablo mecburi olarak uzun olacaksa, sistem sıfır noktasına taşımak yerine direk aşağıya indirilip şase metaline bağlanabilir.

gokrtl

Abi hoparlör çıkş kabloları (ampli çıkış ve ground) ince blendajlı mı olsun? Yoksa kalın normal kablo mu olsun. Mesela power supply kablolarından?

[attach type=image]10975[/attach]

Mr_YAMYAM

1mm kare lik kablolardan 4 tane bağla.
İkisini amplilere (canlı)
İkisini de şase bağlantısına (Klemens) bağla

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 03 Şubat 2019, 00:29:441mm kare lik kablolardan 4 tane bağla.
İkisini amplilere (canlı)
İkisini de şase bağlantısına (Klemens) bağla

Tamam dır. Yarın devam edicem. yatmam lazım. sabah 7 işbaşı :)
Yarın ya bitiririm yada bitirmeye ramak kalır :)