Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Kazasker

SORUN KESİN ÇÖZÜLDÜ.
Ses kaynağı esk bir laptop idi. Masaüstü pcb ye taktım o da ne  :D sorun bitti. 1 saat oldu. Çıt yok.
Ayrıca sistem sıfır noktasından aldığım hop.çıkış gnd yi.  Çıkışın hemen altında ki şasiye vidaladım. Ohm 0.3 e düştü.  Eva ton kontrol sosyal hattı yenilendi normal 3 kablo ile burada ohm 05...  Yarın yeni gnd plane gelecek. Onu da yaptım mı dadından yenmez.  :D  oh be..

Bu arada diyot modunda  rca giriş  sağ sol değdiğinde ötmesi normal mi... hem, laptop hem tel hem de pcb de böyle...
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 19:43:31SORUN KESİN ÇÖZÜLDÜ.
Ses kaynağı esk bir laptop idi. Masaüstü pcb ye taktım o da ne  :D sorun bitti. 1 saat oldu. Çıt yok.
Ayrıca sistem sıfır noktasından aldığım hop.çıkış gnd yi.  Çıkışın hemen altında ki şasiye vidaladım. Ohm 0.3 e düştü.  Eva ton kontrol sosyal hattı yenilendi normal 3 kablo ile burada ohm 05...  Yarın yeni gnd plane gelecek. Onu da yaptım mı dadından yenmez.  :D  oh be..

Bu arada diyot modunda  rca giriş  sağ sol değdiğinde ötmesi normal mi... hem, laptop hem tel hem de pcb de böyle...
@taydin  abi.
Şimdi bu adamı köteklesen. 10 vurup 1 saysan hakkın değil mi :D
Sırf giriş sinyalini ölçemiyor diye bir yığın masraf ettirdi bize  >:(
Haliyle RCA girişlerini de ölçemiyor.
RCA girişlerde hiçbir cihaz bağlı değilken, sistem giriş empedansını görürsün. Bu empedans omik bir dirençle belirlenmiş olup, ton kontroldeki 50K trimpotlardır. Bu trimpotların değeri ne olursa onu ölçmelisin.
RCA lara bir cihaz bağladığında ölçümlerin yanıltıcı olabilir. Çünkü kaynak hakkında herhangi bir bilgin yoktur.

İLAVE NOTLAR:
Ölçüm aletlerine güvenmelisin adlı başlıkta bir husus belirtilmiştir.
Senin 0.3 ohm olarak ölçtüğün bu değer ne kadar doğrudur? 1 ohm olma ihtimali olabilir mi, ya da daha düşük bir değer.
En azından şu referansı kesinlikle belirtmeliydin.
Ohmmetrenin uçlarını boşta birbirlerine değdirdiğimde X.XX ohm görmekteyim. Ölçmem gereken noktalara değdirdiğimde bu değer X.AB oluyor. GİBİ.
Böylece küçük te olsa bir referans elde ediyoruz.
Yapmış olduğun bu son değişiklik ile direnç 0.3 olabiliyorsa, vidalama konusunda çok zayıfsın demektir.
En başından beri bu konunun önemine değinmekteyim.

AKLIMA GELDİ:
Senin SU BİDONLARI nooldu? Ben olsaydım bu bidonlara çoktaan turşu bile kurmuştum.
BiDON'lar örnek olarak verilmiş idi. Esas olan küçük kabinler ile elde edebileceğin bas seviyesidir.
Sakın bana bidon alamadım deme. Oralarda biryerlerde sandık, dolap çekmece gibi şeyler olabilir.
Uygun bir yerleşimle bu gibi şeyleri de kısa süreliğine kabin olarak kullanabilirdin.
Ama görüyorum ki ses seda yok.

Kazasker

Abi ölçüm işini en net şimdi tarif ettin. ::)  Bunu bilsem daha çok önceden yapar atardım.
Prob birbirine değdiğinde ölçüm.
[attach type=thumb]10285[/attach]

Cihaz  sinyal girişi bağlı değilken ölçüm. Burada 54k plan değer ton kontrol tiz pot tarafındaki giriş..
[attach type=thumb]10287[/attach][attach type=thumb]10289[/attach]

Diğer tüm ölçümler
1.4 ohm

vidalama işinde iyi değilim belki ama vidalar çok sağlam oturmuş vaziyette ve sıkılar
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

Bidon işiini unutmadım. 2 adet bu bidondan buldum 30 litre .. yıkadım kurumasını bekliyorum. Et kalınlığı 5 mm.  ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

5mm mi offf çok iyi.
30 litre ise de çok ideal.
Bence kurumasını bile bekleme. Hemen oparlörleri ağzına kapatıp testlere başla.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Aralık 2018, 22:41:265mm mi offf çok iyi.
30 litre ise de çok ideal.
Bence kurumasını bile bekleme. Hemen oparlörleri ağzına kapatıp testlere başla.

:D  :D  işyerindeler  beni bekliyorlar  abi.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 22:45:25:D  :D  işyerindeler  beni bekliyorlar  abi.
İşyerindekileri napiim :D Burada olanlar lazım.
En azından amplini test edebilmek için büyükçe bir kabin olarak kullanabileceğin bir SANDIK yok mu.
Delip deşirmen önemli değildir. Önemli olan içini kabin olarak kullanabilmendir.
Yani amplinin bass seviyesini ölçmen lazım acilen

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 22:39:31Bidon işiini unutmadım. 2 adet bu bidondan buldum 30 litre .. yıkadım kurumasını bekliyorum. Et kalınlığı 5 mm.  ;)
İyi de o bidon olmaz ki.
Ağzı çok ufak. Hoparlörü nasıl yerleştireceksin.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Aralık 2018, 22:49:40İşyerindekileri napiim :D Burada olanlar lazım.
En azından amplini test edebilmek için büyükçe bir kabin olarak kullanabileceğin bir SANDIK yok mu.
Delip deşirmen önemli değildir. Önemli olan içini kabin olarak kullanabilmendir.
Yani amplinin bass seviyesini ölçmen lazım acilen

abi yok ki öyle sandık. ama tahta bol baya. sunta var yarın kesip yapayım. yarım saatimi almaz.  şimdi geç oldu makineleri açarsam gürültü olur gece gece :)
sen sana zahmet şeklini ve ölçüsünü verebilirmisin  bana. ebat önemli değil.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 23:15:26abi yok ki öyle sandık. ama tahta bol baya. sunta var yarın kesip yapayım. yarım saatimi almaz.  şimdi geç oldu makineleri açarsam gürültü olur gece gece :)
sen sana zahmet şeklini ve ölçüsünü verebilirmisin  bana. ebat önemli değil.
Şekli şemali hiç önemli değil.
Önemli olan bass kazancı için iç hacim.
Ne kadar büyük olursa o kadar iyidir.
Hatta şu anda bile kabinimsi bişey yapabilirsin.
Alt kısmı boşluklu olan çekyat türü bir oturağın varsa hoparlörleri boşluğa yerleştirerek test alabilirsin.
Bu boşluk çekyat olabilir kasa olabilir, çekmece veya gardrop bile olabilir. Yeterki iç kısmında biraz hava hapsedilebilir olsun.

Kazasker

Bu gün  yeni kabin yaptım test için.
Biraz büyük ama işimizi görsün yeter. ;D
Test videosu çektim ama çocukların çektiği ıvır zıvırı  silerken onuda silmişim. Tekrar çıkıp çekmeye üşendim.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Kabinin içi boş olmaz.
ÇUL, ÇAPUT ne bulursan doldurmalısın.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 15 Aralık 2018, 13:00:24Kabinin içi boş olmaz.
ÇUL, ÇAPUT ne bulursan doldurmalısın.

tamam abi. eve yeni geldim. yarın test ederim.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Aralık 2018, 01:02:44tamam abi. eve yeni geldim. yarın test ederim.
Fazla bekleme. Bir sürü göz kulak ağız ve burun konuyu izliyor.
Genel olarak yapmış olduğumuz amplimizin band genişliği ve dinamik alanı önemlidir.
Bu sebeple elde edeceğin frekans spectrumu oldukça önemlidir.
Amplideki bass ve tiz seviyeleri, sesteki genel bozulama oranı (ölçülemese de) dinlerken enstrumanların ayırt edilebilme seviyeleri oldukça önemlidir.

Kazasker

slm.
abi bu akşam sistemi topladım son hali ile. tam anlamıyla bitirip test etmek istedim.  oteste başladım oda ne? bir hırıltı var. ama ses geliyor. hmen ölçtüm. trafoda 18.5 volt çıkışlar 12 volt görünüyor. besleme çıkışı eksi taraf komple 0 volt.  ilk önce trafo gitti dedim. çünkü ısınma yaptı baya... sonra beslemeyi söktüm . köprüyü yeniledim. lm317 ve 337 yi yeniledim. hırıltı gitti ama en başa döndük. lanet lm337 yine arızalı... ampli  eksi giriş 19 volt.  ton katı eksi giriş 19 volt ve ayarlanmıyor. sinirlendim kapattım yarın elimdeki son lm337 yi takacağım. >:(  >:(  yani anlıyacaan lm337 sendromu yaşıyorum şuan  :(
video yüklenmesine az kaldı...  bu arada ses harika geliyor büyük kabinde. en düşük seste bile tonlar net ve harika.  içine de çaput bez ve sünger ne bulduysam attım. ....

EDİT: video  da hata olduğundan yaynlamadım. bunu için kusura bakmayın...  lisans izni olmayan bir şarkı yüzünden video sessiz..
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 17 Aralık 2018, 00:31:27slm.
abi bu akşam sistemi topladım son hali ile. tam anlamıyla bitirip test etmek istedim.  oteste başladım oda ne? bir hırıltı var. ama ses geliyor. hmen ölçtüm. trafoda 18.5 volt çıkışlar 12 volt görünüyor. besleme çıkışı eksi taraf komple 0 volt.  ilk önce trafo gitti dedim. çünkü ısınma yaptı baya... sonra beslemeyi söktüm . köprüyü yeniledim. lm317 ve 337 yi yeniledim. hırıltı gitti ama en başa döndük. lanet lm337 yine arızalı... ampli  eksi giriş 19 volt.  ton katı eksi giriş 19 volt ve ayarlanmıyor. sinirlendim kapattım yarın elimdeki son lm337 yi takacağım. >:(  >:(  yani anlıyacaan lm337 sendromu yaşıyorum şuan  :(
video yüklenmesine az kaldı... 
bu arada ses harika geliyor büyük kabinde. en düşük seste bile tonlar net ve harika. 
içine de çaput bez ve sünger ne bulduysam attım. ....

Konumuzun amacı bu idi. KALİTELİ AMPLİ TASARIMI.
Her ne kadar amatör bir tasarım olsa da, ilmine göre yapmaya çalıştık.
Bu tür aksaklıklar her daim olagelen durumlardır. Gerek malzeme kalitesi, gerekse insan faktörü, bu gibi arızalara sebebiyet verebilir. Önemli olan bir amaca ulaşabilmektir.
Bizler de minumum bütçe ile nispeten iyi denilebilecek ampli yapmaya çalışıyoruz.
Bu tasarımımızda aynı entegreleri kullanarak üst seviye bir tasarım yapmaya kalkışırsak, toplam bütçemizi en azından 4 kat artırmalıyız. İşte burada hurdacılık esası geçerli oluyor.
Eski cihazlarda bulunan çoğu malzemeler iyi kalite üretimlerdir. Bir örnek verirsen senin TA7240 gibi.
Gerek kondansatörler gerek dirençler ve diğer elemanları da hesaba katmalıyız.
Bu sebeple LM337 ve LM317 leri kaliteli olarak bulman gerektiğini de belirtmiş olmalıyım.

Hoparlör konusunun önemine de değinmiştim.
Basitçe hesaplanarak yapılmış bir kabin ile bile sesin ne denli değiştiğini görmüş olmalısın.
Eğer istersek bu kabinimizi ilmine göre izole edebilir, bilgimizin yettiğince en iyi kabini yapmaya da çalışabiliriz.
Zaten konu başlarında kabin yapımının gerekliliğinden bahsetmiştim.

Şimdi geriye bir unsur kalıyor.
Yapmış olduğumuz bu amplimizi, diğer ampliler ile acımasızca kıyaslamak. CONY, MONY PEYNIIR MEYNIIR, hangi marka olursa olsun. Hiç önemli değil. Hatta @taydin  abinin baba yadigarına bile kafa tutabilirsin :D
Yenmek yenilmek hiç önemli değildir haa. :D
Üst seviye amplilerle yarışamaz olsa da, en azından KENDİM YAPTIM diyebilecek kadar kalite var ise tüm uğraşılarımıza değecektir.

Kazasker

abi yaptığım çalışmadan ve desteklerinizden çok memnunum.  hele askşam o sesi duydum ya harika hissettim. yarın ilk iş orjinal 337 bulmak olacak.  geç olsun güç olmasın. :)  kabin artık şart oldu. bendekileri kabin sanırdım meğerse boş tenekeymiş. aynı hoparlör uluyor resmen büyük kabinde... ;D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 17 Aralık 2018, 01:10:22abi yaptığım çalışmadan ve desteklerinizden çok memnunum.  hele askşam o sesi duydum ya harika hissettim. yarın ilk iş orjinal 337 bulmak olacak.  geç olsun güç olmasın. :)  kabin artık şart oldu. bendekileri kabin sanırdım meğerse boş tenekeymiş. aynı hoparlör uluyor resmen büyük kabinde... ;D
Gönül isterdi ki @memleket  ve başka arkadaşlar da yapsaydı.
Konumuzun esas amacı İYİ KALİTE AMPLİ TASARIMI olduğu için, önemli olan konu içeriğindeki bazı hesaplamalardır.
Yani bizler çıkış katı olarak LM1875 kullanmış olsak ta, pekala çok farklı çıkış katları da kullanabilirdik.
Her bir çıkış katı, hoparlör sürebilme kabiliyeti doğrultusunda değerlendirilebilir. Ancak şunu bilmeliyiz.
Çıkış gücümüz ne olursa olsun, elde edebildiğimiz dinamik alan seviyesi.
Öncelikli şartname S/N kuralı olup, grounding teknikleri ile önem arzetmektedir.
Dinamik band genişliği.
Literatürde belirtilmiş 20Hz ten 20KHz e kadar frekans bandını ne ölçüde yükselebiliyor ve hoparlörlerimiz bunu ne ölçüde ses haline getirebiliyor. (Ölçmeye çalıştık)
Her yükseltici, yüke bağlandığında çıkış gerilimi düşmektedir. Bu gerilim düşümü her frekansta farklı olabilmektedir. Hoparlörlerimiz indüktif yük olduğuna göre kullandığımız çıkış katı ne kadar kayıpla hoparlörleri çalıştırabiliyor. Kayıplarımız, tasarımda başka yerlerden de oluyor mu?
Giriş konnektörlerinden itibaren ele alındığında, kullanılan kablonun bile önemi vardır. Bu önem, yapılan tasarımın hassasiyeti doğrultusunda malzeme kalitesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
İşte bu gibi durumlarda, bir kablonun metresine 10$ verilir mi kavramı ortaya çıkmaktadır. Keza devrede kullanılan malzemelerin kalitesini de ele alırsak, haliyle ciddi masraflar söz konusu olabiliyor.
İşte bizim amacımız en uygun bütçe ve uygun bir tasarımla en ideal tasarımı yapabilmek idi.
Bunu da amatör bir tasarımla elde edebildiğimizi görüyoruz.
Aynı devremizi daha da geliştirip, çok daha üst seviye bir ampli yapabilmek elimizdedir.
Ancak bu sefer ilave devreler, özel malzemeler ve en önemlisi DOĞRU BİR ÖLÇÜM ile sonuca ulaşmaya çalışmalıyız. Ölçüm için elimizde gerekli aletler olmadığına göre, şimdilik devremizi bu haliyle bırakıp, ilerleyen zamanlarda eğer istersek, BİLİM ADINA geliştirebiliriz.

Kazasker

Bu gün de olmadı usta  :(
Lm337 aldım on marka gayet sipirdekler  :D
Lakin garip bir durum var ses yine iyi voltaj çıkışları iyi ama sıkıntı büyük bu sefer. Sistem açık konumda boşta iken sol çıkıştan  eksi 25 sağ çıkıştan eksi 13 volt okuyorum. Ve sol çıkış 4 defa sağ çıkış 1 defa yandı...  sağ baya iyi dayandı ama.. sağ ve sol canlı uçlar birbirine dokunduğunda ufak şimşekler çakıyor.  :)  devreleri soktum bi güzel acep hata nerde  :o  ::)   8)

Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

@memleket  hocam yapmış devresini keyf ediyor. darısı başımıza. az kaldı  ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE