DC voltajı simetrik DC çevirebilir miyiz?

Başlatan gokrtl, 28 Kasım 2018, 22:06:21

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 29 Kasım 2018, 19:52:33ölçümler için evet osiloskop lazım,
ancak basit devreyi yapmak için basit multimetre yeterli....
Sonuç olarak yaptığımız devrenin analizini yapıp verilerini bilimsel olarak paylaşmayacağız...
Basit bir baskıdevre çizip trafoyu sarıp, çıkışını fast veya ultrafast diyotlarla doğrultup kullanacağız.....   :)
Ama işte sorun orada. Yaptığımız devreye göre trafo sarıcaz ya. Devreyi nasıl yapıcaz? Devrenin nasıl bir trafoya ihtiyacı olduğunu nasıl anlıcaz?

Adnancoskun

sen karkası ve nüveyi temin et,,, ölçüleri onun üzerine göre belirleyeceğiz, geriye kalan devre zaten standart....  1 entegre, 2 mosfet birkaç pasif eleman....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 29 Kasım 2018, 20:29:42sen karkası ve nüveyi temin et,,, ölçüleri onun üzerine göre belirleyeceğiz, geriye kalan devre zaten standart....  1 entegre, 2 mosfet birkaç pasif eleman....

Elimdeki nüveyi sökeyim? Sonra dediğiniz şekilde sararım.

asma

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Kasım 2018, 20:48:48Elimdeki nüveyi sökeyim? Sonra dediğiniz şekilde sararım.
Trafoyu nasıl sökeceğini biliyormusun?
Su içinde kaynatıp yapışkanların çözülmesini sağladıktan sonra kırmadan sökmen gerekiyor.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Kasım 2018, 20:48:48Elimdeki nüveyi sökeyim? Sonra dediğiniz şekilde sararım.
Asma ustanın dedikleri aynen doğru

Kaynattıktan sonra fazla zorlamadan sökün
Çok kırılgandır dikkatli olun bence de....

gokrtl

Eve geçince bir deneyeyim ama hangisini söksem acaba? Aşağıya trafoların resmini koydum ama kendim göremiyorum siz görebiliyor musunuz?

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Kasım 2018, 17:28:15Eve geçince bir deneyeyim ama hangisini söksem acaba? Aşağıya trafoların resmini koydum ama kendim göremiyorum siz görebiliyor musunuz?

ben de göremiyorum...

Hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum ama Aslında elektronik malzeme satanlarda nüve ve karkas satılmakta....
Oradan boş karkas ve nüve temin edebilirsiniz.. size Ei33 yeterli...

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 30 Kasım 2018, 17:46:58ben de göremiyorum...

Hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum ama Aslında elektronik malzeme satanlarda nüve ve karkas satılmakta....
Oradan boş karkas ve nüve temin edebilirsiniz.. size Ei33 yeterli...
Antalyadayım. Burdaki elektronikçilerde pek gözüme çarpmadı ama bir sorayım. Olmazsa internetten sipariş veririm.
Bu sarım konusunda nette pek bilgi bulamadım. Sadece yaşlı bir amca var o da karekökten formüllerden bahsediyor ve ac akım için sarılan trafolardan bahsediyor. Bu konuda bilgi paylaşır mısınız? Tel kalınlığı ne olacak, kaç tur saracağımızı nereden bilicez? Ona göre bakır tel de alayım.

Adnancoskun

Siz öncelikle nüve ve karkasi bulun
Gerisini hallederiz beraber.

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 30 Kasım 2018, 19:17:43Siz öncelikle nüve ve karkasi bulun
Gerisini hallederiz beraber.
Resmi ekleyebildim. Akşama trafo çorbası yapacam

Adnancoskun

gokrtl

@Adnancoskun

Söktüm hocam. Son durum aşağıdaki gibi

asma

Harika

Not ederek sök. yön ve spir bilgisi şeklinde. Sararken lazım olur.  ;)
Mesela en üstte primer var , altında sekonder sargıları ve en altta yine primer. (20 + 20 spir ve orta ucu kullanılmaz)
Sekonderin sarım şekliyle aynı (ek uçlar hariç) 2x olarak primeri en alta saracaksın. Söktüğün izolatörleri kullanırsın , bütün sökersen.
Orta ucu üstte birleştirip çıkartmak zorunda değilsin. İstersen tek yüzdeki 6 pini kullanabilirsin. 1-2 , 3-4 , 5-6  şeklinde çiftler oluşturabilirsin.
Ama sarım tekniğini , spir sayılarını Adnan Abi nasıl tarif ederse öyle yapmanda fayda var.
Çıkış voltajını belirledin mi?
Tda2050 yi +/-12Vdc ile beslemeyeceksin umarım.

Kolay gelsin.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 01 Aralık 2018, 01:04:19@Adnancoskun

Söktüm hocam. Son durum aşağıdaki gibi

Ellerine sağlık olsun
Simdi pinleri kırmadan bobinlerin tamamını sök.
Eğer elinde bobin yoksa buradan çıkanları yeniden kullanabiliriz
Bobin bulabilirsen tel kesitlerini  ve tur sayılarını sana söyleyeceğim
Sırada baskı devreyi çizmek var, hangi devreyi kullanacagimiza karar verelim.

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 01 Aralık 2018, 07:06:28Ellerine sağlık olsun
Simdi pinleri kırmadan bobinlerin tamamını sök.
Eğer elinde bobin yoksa buradan çıkanları yeniden kullanabiliriz
Bobin bulabilirsen tel kesitlerini  ve tur sayılarını sana söyleyeceğim
Sırada baskı devreyi çizmek var, hangi devreyi kullanacagimiza karar verelim.
Hocam birazdan malzemeciye gidicem. Bobin kalınlığı hakkında bilgi verirseniz alırım. Ayrıca yapmışken hem sağlam birşey yapalım hem de çıkışlara lm317 tarzı bir şey ekleyip ayarlı yapalım. Mesela 2x24v olsun ben onu 0-24 arası projelerim de kullanayım. Şema olursa proteusta çizebilirim ben. Baskı devresini filan hepsini yaparım evde. Hatta çizimide buradan paylaşırız başkaları da faydalanır

Adnancoskun

Bobin kalınlığı için 1mm lik telden 3 metre alın
Primer için paralel sararız
Giriş12 volt
Çıkış2x24 volt
Dogrumudur?

gokrtl

Giriş12v Çıkışı ayarlı yapacaksak trafonun desteklediği kadar yapabiliriz 24 olur 35 olur farketmez.
Ama derseniz ki ayarlı olmaz o zaman 2x12v lazım bana. 

Adnancoskun

Çıkışı2x36 volt sabit ayarlarız
Siz bu gerilimle istediğinizi yaparsınız..

asma

Alıntı yapılan: gokrtl - 01 Aralık 2018, 12:14:09Giriş12v Çıkışı ayarlı yapacaksak trafonun desteklediği kadar yapabiliriz 24 olur 35 olur farketmez.
Ama derseniz ki ayarlı olmaz o zaman 2x12v lazım bana. 
Ayar imkanı elbette olur ama belirli aralıklarda sağlıklı çalışır. Mesela tda2050 için +/-18V ila +/-22V değerleri en sağlıklı test değerleridir.
Siz , tda2050 ile kullanmak için simetrik 12V lazım diye diretiyorsunuz.
Gereksiz manevra olduğunu yazdım. pam8610 , akü voltajıyla aynı sesi stereo olarak verir dedim.
Siz 3W lık modeliyle karşılaştırma yaptınız.
Nihayet trafolu bir sistem ile dc dc dönüştürücü yapıyorsunuz. 2xtda7294 besleyebilecek gücte nüveniz var.
Ancak kısır döngüden çıkamıyorsunuz:
Ben 12V istiyorum. Niye ?  Bana 15-16W güç yetiyor. Neden tda2050 kullanıyorsun? Elde o vardı , uğraşmak/masraf etmek istemedim. Trafo söktün , saracaksın , uğraşmak değil mi. Yapacağın masraf , amfiyi değiştirip 12V ile çalışanı yapmaktan daha fazla değil mi ? tda2050 nin sesini beğeniyorum. O zaman isteğini ver , en azın dan +/-18V olsun.
Ben 12V istiyorum...

Şu besleme devresini yapıp , trafo sarmayı öğrenmen senin için kıymetli tecrübe ve bilgi edinmen demek.
Bu yıl , bu meslekte ne öğrendin , en kıymetli , faydalı bilgiler hangileriydi diye düşündüğünde aklına gelecek olan şey.
2019 da uzun bir süre uğraşacağın belki de para kazanacağın şey le aynı olacak.  ;)

Kolay gelsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: asma - 01 Aralık 2018, 13:39:50Ayar imkanı elbette olur ama belirli aralıklarda sağlıklı çalışır. Mesela tda2050 için +/-18V ila +/-22V değerleri en sağlıklı test değerleridir.
Siz , tda2050 ile kullanmak için simetrik 12V lazım diye diretiyorsunuz.
Gereksiz manevra olduğunu yazdım. pam8610 , akü voltajıyla aynı sesi stereo olarak verir dedim.
Siz 3W lık modeliyle karşılaştırma yaptınız.
Nihayet trafolu bir sistem ile dc dc dönüştürücü yapıyorsunuz. 2xtda7294 besleyebilecek gücte nüveniz var.
Ancak kısır döngüden çıkamıyorsunuz:
Ben 12V istiyorum. Niye ?  Bana 15-16W güç yetiyor. Neden tda2050 kullanıyorsun? Elde o vardı , uğraşmak/masraf etmek istemedim. Trafo söktün , saracaksın , uğraşmak değil mi. Yapacağın masraf , amfiyi değiştirip 12V ile çalışanı yapmaktan daha fazla değil mi ? tda2050 nin sesini beğeniyorum. O zaman isteğini ver , en azın dan +/-18V olsun.
Ben 12V istiyorum...

Şu besleme devresini yapıp , trafo sarmayı öğrenmen senin için kıymetli tecrübe ve bilgi edinmen demek.
Bu yıl , bu meslekte ne öğrendin , en kıymetli , faydalı bilgiler hangileriydi diye düşündüğünde aklına gelecek olan şey.
2019 da uzun bir süre uğraşacağın belki de para kazanacağın şey le aynı olacak.  ;)

Kolay gelsin.

Kusuruma bakmayın,

Benim kafa yapısı biraz farklı. Ben tda ile uğraşırken siz pam dediğiniz zaman kafam karışıyor. Şuan Browser'ım da tam 32 sekme açık. Birinden diğerine zıplayıp duruyorum. Olabildiğince bilgi topluyorum. Haliyle birinin voltajını diğeriyle karıştırıyorum. Bir yadan audio entegrelerine bakarken diğer yandan smps entegrelerine bakıyorum. Bunun yanın da MicroSD ile mp3 çalmak ve dahasında tda7000 ile radyo devresi yapıp hepsini bir araya toplamak istiyorum. Bundan dolayı olayın ucunu biraz kaçırıyorum.
Şuan sağlıklı olarak tek takip ettiğim konu burası. Adnan abi sağolsun sıkılmadan üşenmeden anlatıyor.
Sizin dediğiniz gibi alsam bir tane pam devresi takar 12v'a keyfime bakarım. Yada hiç uğraşmam evde araba teybi var. Bağlarım 12v atarım bagaja çalsın dursun. Ama amaç o değil işte öğrenmek. Detaya girmek.
Ses konusuna gelince TDA2003 bile kullana bilirim belki. 7294'e filan ihtiyacım yok. Çünkü Yamaha Xmax motorum var ve yürüyen gürültülü bir motorcu olmak istemiyorum. Maksat kaliteli ve kendi duyabileceğim kadar bir ses.

Paylaştığınız bilgileri takip ediyorum. Nüveyi sökerken sarım sayılarını not etmeyi unutmayacağım. Seviliyorunuz...