Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

taydin

Aslında ölçü aletinin 20 KHz'e kadar doğru RMS ölçüm yapabildiğini önce teyit etmek lazım, yoksa bu ölçümler amfiyi gerçekte olduğundan daha kötü gösterebilir.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: H_SerhatY - 27 Kasım 2018, 21:40:56Pot takmak yerine bilgisayardan sesi azalttım.

1000Hz: 2.1V REFERANS LEVEL
10kHz: 2V
12,5kHz: 1.9V
15kHz: 1.9V
17,5kHz: 1.8V
20kHz: 1.6V   DÜŞME BÖLGESİ
Konu içeriğinde verilmiş olan Cx kondansatörü ve trimpot devresi, 20KHz bölgesindeki bu düşüşü kompanze etmek için konulmuştur.
NASIL YAPILIR?
Sabit 20KHz verilir. Cx i kontrol eden trimpot ayarlanarak 20KHz frekanslarda da devremizin kazancı referans seviyesine çekilir.
Daha sonra 20KHz ten 5KHz e kadar olan frekanslar yeniden ölçülür.
Ara frekanslarda kazanç fazlalığı varsa Cx kondansatörünün değeri düşürülür. Eğer ara frekanslarda küçük te olsa düşüşler varsa Cx biraz daha büyütülmelidir.
Cx kondansatörü oldukça önemli olup tip, olarak yüksek kaliteli kondansatörlerden seçilmelidir.

Alıntı yapılan: taydin - 27 Kasım 2018, 22:49:03Aslında ölçü aletinin 20 KHz'e kadar doğru RMS ölçüm yapabildiğini önce teyit etmek lazım, yoksa bu ölçümler amfiyi gerçekte olduğundan daha kötü gösterebilir.
DOĞRU hocam.
Ancak amatör bir arkadaşımızın elinde TRUE RMS özellikli ölçü aleti olmayabilir.
Relatif te olsa bu bir ölçüm tekniğidir ve değişmez. Elinde desibelmetre veya true RMS ölçü aleti olan arkadaşlar bu testi yapıp en doğru sonuçlara ulaşabilirler.

memleket

@Kazasker‍ nerede kalmıştık. En son durum nedir?

Kazasker

Alıntı yapılan: memleket - 28 Kasım 2018, 00:22:34@Kazasker‍ nerede kalmıştık. En son durum nedir?
üstad işler yolunda gitmiyor.  yamyam abinin  1hz-20khz testini yapıyordum az önce. sol lm1875 dayanamadı yandı. sağ sağlam. devre toparlandı geniş bir vakit bulup kutuya koymalıyım.  birde yamyam abinin ton kontrolu yeniden bastım.  montajda 1-2 parça eksik.  1 entgre ve eksik parçaları tamamlarsam o iş tamamdır.   ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Kasım 2018, 00:44:59üstad işler yolunda gitmiyor.  yamyam abinin  1hz-20khz testini yapıyordum az önce. sol lm1875 dayanamadı yandı. sağ sağlam. devre toparlandı geniş bir vakit bulup kutuya koymalıyım.  birde yamyam abinin ton kontrolu yeniden bastım.  montajda 1-2 parça eksik.  1 entgre ve eksik parçaları tamamlarsam o iş tamamdır.   ;)
Sinyal giriş seviyesini ayarlamazsan işte bööle yanarlar :D
Ben ne dedim ? Çıkıştan 1-2V alacak şekilde ayarlanacak.
Ton kontrolü yeniden yapmana gerek yoktu. Kanaatimce kabloları özellikle de bass pot kablolarını yanlış bağlamışsan, bass kesme olayı olur.
Yeni alacağın LM1875, bari kaliteli olsa da fark ortaya çıksa.

Kazasker

umarım abi. 6 bacaklı klasik stereo pot için bass bağlantısını atarmısın sana zahmet :)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Pota alttan baktığında iki sıra 3 bacak görürsün.
[attach type=image]10153[/attach]
Üst sıra L için ise alt sıra da R içindir.
Senin için renk kodlaması bile yaptım.
Sen de aynı renkleri kullanarak bağlarsan hata yapmazsın.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Kasım 2018, 11:49:19Üst sıra L için ise alt sıra da R içindir.
Senin için renk kodlaması bile yaptım.
Sen de aynı renkleri kullanarak bağlarsan hata yapmazsın.

teşekkürler abi. bağlantıyı doğru yapmışım. yeni pot buldum bu gün onu deneyeceğim.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Kasım 2018, 13:25:05Potlar denenmez. Ölçülür.

nasıl ölçeceğiz onu da sana zahmet yazıver abi  ;D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Kasım 2018, 15:12:28nasıl ölçeceğiz onu da sana zahmet yazıver abi  ;D

Pot diyelim ki 50K değil mi  ve 3 bacağı var  bunu sağdaki ve soldaki ayakları ölçtüğünde 50K değerini +- tolerans değerleri icince okumalısın.  Daha sonra probun biri dıştaki bacakta kalarak diğer probu orta bacağa tutarak  pot ile oynayıp değerlerin oransal değiştiğini gözlemlemek gerekiyor aynı zamanda diğer bacaklada denemelisin.

dışta dışa ayaklarda dediğim gibi tolerans değerleri içinde bir değer görmen lazım bu değeri gördükten sonra.
dış bacaklardan orta bacak arasında potun mekaniksel hareketi ile direnç değerinin orantısal olarak değişip değişmediğini gözlemlemen gerek bazen bir anda artar bazen sonsuz dirence falan düşer bunun gibi sorunları olabiliyor.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Kazasker

Alıntı yapılan: Furkan41 - 28 Kasım 2018, 18:27:31Pot diyelim ki 50K değil mi  ve 3 bacağı var  bunu sağdaki ve soldaki ayakları ölçtüğünde 50K değerini +- tolerans değerleri icince okumalısın.  Daha sonra probun biri dıştaki bacakta kalarak diğer probu orta bacağa tutarak  pot ile oynayıp değerlerin oransal değiştiğini gözlemlemek gerekiyor aynı zamanda diğer bacaklada denemelisin.

dışta dışa ayaklarda dediğim gibi tolerans değerleri içinde bir değer görmen lazım bu değeri gördükten sonra.
dış bacaklardan orta bacak arasında potun mekaniksel hareketi ile direnç değerinin orantısal olarak değişip değişmediğini gözlemlemen gerek bazen bir anda artar bazen sonsuz dirence falan düşer bunun gibi sorunları olabiliyor.
teşekkürler furkan hocam. potu ölçtüm sıkıntı yok.  2 uc arası 98k gösteriyor.  orta uçta ise çevirdikçe kademeli değişiyor.  :)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

BİR TEST DAHA.
Ton kontrol bass kondansatörlerinin hepsi devreden tamamen sökülür ve bass potu çevrilirse, bass potu volüme gibi işlev yapmalıdır.
Tam olarak kısmaz ve sonuna kadar açmaz. Ama çıkışı belli oranda artırıp azaltır.

Mr_YAMYAM

ET'li ve de kıym'ETli @Kazasker 
Gece gece senin devreyi mıncıklarken birşey dikkatimi çekti.
[attach type=image]10155[/attach]
Resimden okuyabildiğim kadarıyla buradaki giriş kondansatörleri 2200pF yani 2.2nF
Bu denli düşük giriş kondansatörleri elbette bass sesleri geçirmez. Eğer değerleri gerçekten 2.2nF ise o kondansatörleri en az 1uF yapmalısın.

Kazasker

;D  :D  :D  abi onlarda 2200 yazıyor. Ne uf ne de pf yazmiyordu. Şimdi sen deyince dank etti. Eve gidince ilk isim onu değiştirmek olacak.
Teşekkürler abi
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: Kazasker - 29 Kasım 2018, 12:53:00;D  :D  :D  abi onlarda 2200 yazıyor. Ne uf ne de pf yazmiyordu. Şimdi sen deyince dank etti. Eve gidince ilk isim onu değiştirmek olacak.
Teşekkürler abi

abi naptın değiştirdin mi merak ettim sonucu.  Maşallah @Mr_YAMYAM  Abimizde de ne göz varmış ben bile okuyamadım resimden o kondansatörün değerini :D
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Kazasker

Alıntı yapılan: Furkan41 - 29 Kasım 2018, 18:51:10abi naptın değiştirdin mi merak ettim sonucu.  Maşallah @Mr_YAMYAM  Abimizde de ne göz varmış ben bile okuyamadım resimden o kondansatörün değerini :D
:))

Değiştirdim. 2 adet vima ayrıca 82 n ler değişti. Sonuç...
Mikemmel  ;D
Maşallah diyelim @Mr_YAMYAM  a
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 29 Kasım 2018, 21:41:09:))

Değiştirdim. 2 adet vima ayrıca 82 n ler değişti. Sonuç...
Mikemmel  ;D
Maşallah diyelim @Mr_YAMYAM  a
Sonuç MİKEMMEL olsa da esasen tartışılır.
@memleket  'in devresi de MİKEMMEL idi. Ancak iyi kalite bir ampli ile kıyaslandığında ne kadar MİKEMMEL olduğu tartışılır.
Orijinal bir cihaz ile kıyaslama yapılırsa ne derece mikemmeldir.
Piyasadaki tüm markaları ele alabilir, dilediğiniz marka ile kıyaslayabilirsiniz.
Bu kıyaslamada genel duyum olarak, bu amplimiz, şu ürünlerden daha iyi diyebiliyorsak, konumuz amacına ulaşmış demektir.
Bu sebepledir ki, iyi kalite ampli yapımı konumuzun esasıdır.
İyi kalite unsurunun açıklaması elbette KULAK ile yapılmaz. Ancak temel insan duyusu referans alınabilmektedir.
İyi kalite unsurunun açıklanması ölçüm ile yapılabileceği için konu içeriğinde bahsi geçen ölçümler önem arzetmektedir.
Yani yükseltecimiz hangi frekansları ne kadar yükseltebilmektedir. Konu içeriğinde bu unsurun testi sunulmuş olup, elimizdeki olanaklar ve cihazlar doğrultusunda en doğru sonucu bulabilmeliyiz.
Böylece insan unsuru ortadan kalkar ve bilimsel olarak ürünümüz kabul görür.
Konu içeriğinde örnek bir ölçüm @H_SerhatY  tarafından sunulmuş olup, 63Hz ten sonraki alt frekanslarımızda kayıplar olduğu görülmüştür.
İşte bizler konumuz içerisinde hem alt frekanslardaki hem de üst frekanslardaki eşitliliği ispat etmeye çalışmalıyız.
Bu ölçümümüz bir amplinin sadece frekans karakteristiği ölçümüdür.
Gürültü, distorsiyon gibi unsurların ölçümü özel ölçü aletleri gerektirdiğinden, gerekirse sonra da değinebiliriz.

Kazasker

ölçelim abi hele bi lm ler gelsin. yarın gelecekmiş. şuan ton devresi ahenkle ta7240 la çifleşiyor  :D  :D  bende  böcüklü çay ile keyif çatıyom.  :)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE