Hard diskleri anlamak. Bir HDD'in antolojisi

Başlatan Mr_YAMYAM, 01 Aralık 2016, 20:42:45

Mr_YAMYAM

Harddiskler son derece karmaşık aygıtlardır. Günümüzde bu karmaşa basite indirgenmiş olsa da, onları anlamak ciddi bilgi birikimi gerektirmektedir.
Bu nedenle harddisklerin daha iyi anlaşılması için bu konu içerisinde bazı testler sunacağım.
Yaklaşık 10 yıldır kullanmakta olduğum WD VOLECIRAPTOR harddiskimi sizler için bazı testlere tabii tuttum. Bu testler içerisinde harddiski tanımaya çalışacağız.
ÖN BİLGİ:
WD harddiskim yıllardır muhtelif işletim sistemlerinde kullanılmış olup gerek XP gerek se Win7 ve 8 işletim sistemleri başta olmak üzere linux sürümleri de kurulup test edilmiştir. Yani oldukça fazla kurulum yapılmış ve kullanılmıştır.
Son yıllarda (Yaklaşık 6 yıldır) UBUNTU STUDIO işletim sistemini benimsemiş olduğum için bu sürümle ve XP işletim sistemi ile kullanmakta idim.
İlk olarak harddiskimizi sistemden sökerek olduğu gibi ikincil disk olarak çalışan bir sisteme taktığımızda içeriğini alttaki şekilde görmekteyiz.
[attach]7333[/attach]
Resimden anlaşılacağı üzere RAPTOR HDD içerisinde XP ve US işletim sistemleri kuruludur. Yıllardır alışagelmiş olduğum geçici depo uygulaması da bu HDD de mevcuttur. Gerek indirmiş olduğum programlar gerekse test için temin etmiş olduğum programlar bu HDD in TEMP STORAGE veya program olarak adlandırmış olduğum son bölümünde tutulur. Test edilen ve onay verilen program veya uygulamalar saklanmak üzere ana depo olan harici 1TB HDD içerisine atılır.
Harddiskimizin genel durumunu kontrol ettikten sonra bu harddiskimizi tek parça halinde hızlıca formatlıyoruz.
[attach]7335[/attach]
Şekilden anlaşılacağı üzere HDD imiz tek parça halinde formatlanmış ve yeni bir kullanım için hazırlanmıştır.
UYARI ATTENTION.
İşletim sistemi başka bir HDD içerisinde yüklü olduğu için bu harddiski bootable olarak formatlamak sakıncalıdır. Bu işlemlere müsaade edilemez ama bilinçsiz kullanıcılar bu işlemi farkında olarak yapabilmektedirler. Bu durumda HDD dinamik diske dönüştürüleceğinden sistemde kararsızlıklar görülecektir. Bu sebeple bu HDD in STORAGE olarak formatlanması ve bunun nasıl yapılacağının tam olarak anlaşılması şiddetle gereklidir. WD DLG uygulamasında bu uyarı sıklıkla yapılmakta ve sistem diski olarak formatlanmasına izin verilmemektedir. (Böyle olması gerektiği için) Bu yüzden kullanıcı arkadaşların bu unsuru iyi kavraması ne anlama geldiğini araştırmaları oldukça gereklidir.

HDD imizi biçimlendirdek sonra ilk yapmamız gereken şey testlerden geçirmektir. Yani harddiskimizin durumu nedir. tam olarak anlayabilmeliyiz.
Bu iş için  de HD Tune adlı program sıklıkla kullanılmaktadır. Linux tabanında da bu gibi uygulamalar bulunuyor olsa da genel olarak onlara sonra değinebiliriz.
[attach]7337[/attach]
Görüldüğü üzere harddiskimiz gayet sağlıklı ve düzgündür. Sarı çizgilerde kurulum bölgelerinde oluşan nispi dağınıklık göze çarpmıştır. Bu dağınıklığın giderilmesi için HDD disk denetimi gereklidir.
[attach]7339[/attach]
Windows tabanında disk denetimi yapılmaktadır.
Bozuk bölümlerin taranarak düzeltilmesi komutu da verilmiştir. Bu komut bozulmaya başlamış bölümleri nispeten düzeltecektir.
BAD sektör oluşmuş bir HDD te bu uygulamayı birkaç kez çalıştırılması da faydalı olacaktır. Her test sonucunda yeni bir benchmark testinin alınması ne yaptığımızı anlamamızda yardımcı olacaktır.

KONU DEVAM EDECEK.

Mr_YAMYAM

HDD tarama işlemlerinden sonra yeni bir benchmark testi yapıyoruz.
[attach]7341[/attach]
Görüldüğü üzere HDD imizin benchmark neticeleri daha da düzelmiştir.
Erişim zamanı 7.1ms olan HDD imizin erişim zamanı 7.0 a düşmüştür. Sarı noktalarda nispeten bir toplaşma görülmüş ve netice daha iyi olmuştur.
Tüm değerle hemen hemen eşit olduğu halde okuma yazma ortalamamız 0.1 oranında artmıştır. Bunun sebebi erişim süremizin nispeten kısalmasıdır.
NOT:
Bu resimleri hazırladıktan sonra HDD e işletim sistemi kurmadan önce HDD denetimini yineleyerek tekrarladım.
Sarı noktalar biraz daha toplandı ve erişim süresi 6.9ms ye düştü. Ancak o fotoyu kaybettiğim için şimdilik yayınlayamıyorum.
Eğer bu harddiskimde bad sektör görülseydi o zaman bu işlemleri önce birkaç kez üst üste yapmalı ve test sonuçlarını kontrol etmeliydim. Eğer bad sektör kaybolmazsa o zaman LLF atarak bir sıfırlama işlemi yapılabilirdi.
Siz arkadaşların bu testleri bilinçli bir şekilde yaptıktan sonra en son çare LLF işlemine girmeniz şiddetle önerilir.

seron

Abi,
anlattıklarını dikkatle ve anlayarak okudum.
Yaptığım işlemlerin hemen hemen senin yaptığın şeyle bir farkı yok. (fark: ben disk yönetiminden değil de, bilgisayarımdan scandisk yapıyorum hepsi bu)
Fakat her yapılan Scandisc, sonucun daha da kötüye gitmesine neden olduğundan ötürü, LLF denemesine geçiyorum.
Bu arada benim elimdeki hiçbir harddisk, senin gösterdiğin kadar derli toplu değil.
NOT: ben çok yoğun sıklıkta bilgisayar kullanıyorum, çok fazla yaz sil yapıyorum, bilgisayarın günlük çalışma süresi ortalama 10 saat/hergün.
ben de anlayamıyorum ne oluyor...

Mr_YAMYAM

Benim PC genellikle gündüz saat 12:00 sularında açılır ve gece 02:00-03:00 sularına kadar açık kalır. (Mesajlarımda görebilirsiniz)
Program yazma ve silme zaten geçici depo olan bölüme yapıldığı için sistem bölümünde bir etkisi olmaz. Sistem bölümüne kurulacak uygulamalar sorun çıkartırsa anında bu uygulama kaldırılır ve disk testten geçirilir.
Ayrıca dosya sistemi taraması yapılır ve boş bölümler temizlenir.
Yani bir HDD i anlamak gereklidir. Bilinçli bir kullanım gereklidir.
İşletim sistemini kurar kurmaz 4 tane oyun kuran arkadaşları tanıyorum. Bazı şeyler oyun gibi şeylerden daha önemlidir.
Öncelikle sistemin sağlığı önplanda olmalıdır.
SCANDISK komutu defalarca belirttiğim üzere işin anahtarıdır. Bu işlem sonunda HDD daha kötüleşiyorsa sisteminde donanımsal sorunlar vardır. (Uygulamayı nasıl yaptığını bilemem tabii)

seron

Uygun bir zamanda Hitaçiyi yeni makineme bağlayacağım ve dediğin testleri aynen tekrarlayacağım.
Bu yeni makinenin güç kaynağı uygun (500Watt) ve bu güç kaynağını özel olarak 150TL gibi bir fiyatla almıştım. (şimdi 200TLlerde)
O halde ben testler yaparak sonucu uygun zamanda buraya aktarayım.
Mustafa da birşeyler yapsın. Buradan sürdürelim.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 01 Aralık 2016, 21:21:13Uygun bir zamanda Hitaçiyi yeni makineme bağlayacağım ve dediğin testleri aynen tekrarlayacağım.
Bu yeni makinenin güç kaynağı uygun (500Watt) ve bu güç kaynağını özel olarak 150TL gibi bir fiyatla almıştım. (şimdi 200TLlerde)
O halde ben testler yaparak sonucu uygun zamanda buraya aktarayım.
Mustafa da birşeyler yapsın. Buradan sürdürelim.
Eğer benim yönergelerimle hareket edersen daha iyi netice alabilirsin.
İlk yapman gereken şey.
HDD i diğer PC ye bağla ve düz olarak tek parça formatla. (Bu format işleminde dikkatli olmalısın.) Bootable olarak formatlarsan veya diski sistem diskine bağlarsan sorunlar daha da büyür.
En ideali linux tabanında GParted ile tek parça formatla.
HD benchmark neticelerini al ve burada yayınla.
Başka hiçbir işlem yapma.
Belki birşeyler yapabiliriz.

seron

Arkadaşlar, sonradan farkettiğim üzere bu konu başka bir konudan bölünerek ayrı başlık haline getirilmiş.
O halde burayı sorun çözmek için değil de, sadece bilgi eklemek için kullanalım, karmaşıklık olmasın. Diğer konudan sorunlarımızı çözmeye devam edelim.

Mr_YAMYAM

YUKARDA YAZMIŞ OLDUĞUM CÜMLELER BASİT CÜMLELER DEĞİLDİR.
HER KİŞİNİN KAFASINA GÖRE YAPABİLECEĞİ UYGULAMALAR DA DEĞİLDİR.
BİR PC'yi TAM ANLAMIYLA TANIMADAN BU İŞLERE ''YAAF BUNLAR BASİT İŞLER'', ''BEN ZATEN BİLİYORUM'' DİYEREK BİRŞEYLER ÖĞRENİLMEZ
.

Yukarda anlatılanlar koca bir bütünün sadece bir küçük noktasıdır ve diğer tekniklerle birebir bağlantısı vardır.
Bu uygulamaları yapacak arkadaşların bazı şeyleri bilmeden kafasına göre davranmaları tamir edilemez sonuçlar doğuracaktır.

ozgurece

#8
Onursal Hocam az önce bu linkteki şiparişi verdim , Nootebook a takıp deneyeceğim.Bu HDD benim önceki satın aldığıma göre farklı donanım mı ? bu 32Mb yazıyor.Önceki 16 Mb önbellek liydi. Performans olarak çok fark eder mi ?


http://urun.n11.com/hard-disk/500gb-wd-25-7200rpm-32mb-sata3-wd5000lplx-black-7mm-P169534621

Mr_YAMYAM

#9
Alıntı yapılan: ozgurece - 23 Mayıs 2017, 20:59:39Onursal Hocam az önce bu linkteki şiparişi verdim , Nootebook a takıp deneyeceğim.Bu HDD benim önceki satın aldığıma göre farklı donanım mı ? bu 32Mb yazıyor.Önceki 16 Mb önbellek liydi. Performans olarak çok fark eder mi ?


http://urun.n11.com/hard-disk/500gb-wd-25-7200rpm-32mb-sata3-wd5000lplx-black-7mm-P169534621
Önbellek erişim süresinde büyük etkendir.
Ancak önceki HDD ile aynı ise olumlu olarak nitelenirilebilir.
Farklı bir model ise temel karakteristikler önemlidir.
https://www.wdc.com/content/dam/wdc/website/downloadable_assets/tur/spec_data_sheet/2879-771435.pdf

ozgurece

#10
Önceki model farklıymış ,ben buna dikkat etmemişim ,neyse artık siparişi verdik. WD WD dir. Black de Black dir. Yamuk olmaz Hocam. ;) Sizin gönderdiğiniz WD CD si ile güzelce formatlayıp işletim sistemini kurmaya çalışırım.

Mr_YAMYAM

Çok fazla da fark yok zaten.
Sadece ilk açılışta ecik fark var.
[attach]8245[/attach]

ozgurece

Vayy Onursal Hocam elinize sağlık Teknik verilerle açıklamışsınız . Teşekkürler. Paylaşmış olduğunuz tabloda görüldüğü üzere performans olarak 2015 yılında aldığımız bundan biraz daha hızlı.Ama aynı model yok o nedenle bu seri işimizi görür ve  Tabiki sizin tavsiyeniz her zaman WD .

Mr_YAMYAM

Ben WD firmasına güvenirim.
Şimdiye kadar sıfır alıp ta bozduğum HDD olmamıştır. (Kasıtlı ve bilinçsiz hariç)
Özellikle WD DLG programı ile format atılıp işletim sistemi kurulan HDD ler tam anlamıyla performans veriyorlar.
Tavsiyem dizüstüne bu yöntem ile işletim sistemi kurman yönündedir.
Çaktırmadan bir de linux kurarsan dadından yinmez.

stk4221

Merhabalar forum sakinleri
Yeni konu açmak yerine buraya yazayim dedim. Kasalı pcde sorun var di. Tamire bıraktım 1tb +80 GB HDD  bad sektör olmuş. Veriler kurtarıldı yeni HDD takıldı.
Fakat bu eski HDD lerin hala kullanılabilir olduğu dusuncesindeyim. En azından kendim uğraşıp kurtarilmayacagina inanmam gerekir.
Sorum şu ekonomik yoldan bu 3.5 "  HDD leri nasıl PC ye bağlayabilirim. Birkaç aparat buldum kimisi 2.5 HDD için  kimisi ekonomik degil. Bilgi ve tecrübenizi paylasirsaniz sevinirim.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

asma

Ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama
Kasanın kapağını açarsın , güç ve data kablosunu bağlarsın , pc yi açarsın.
sata bağlantısı için kabloya ihtiyaç duyabilirsin , o kadar.
Aynı PC de sistem diski olduğu için açılışta eskisinin üzerinden açılabilir.  :D  dikkat edin.
Kolay gelsin.

cevat1

Bad sektör başlamışsa artık  güvenilmez. Bazı yazılımlar bad sektörleri işaretleyip, o alanları pas geçip, sağlam sektörleri kullanıma sunsa da bence sonun başlangıcıdır.
Önerim:
Diskin içini açıp inceleyebilirsiniz. Motorunu sökün. Kafaları park ettirecek kadar kuvvetli mıknatıslar var. Onları sökün  vida toplamada kullanabilirsiniz
Diskin anakartını atmayın. İleri de anakartı arızalı disk olursa orada kullanabilirsiniz.

stk4221

Asma hocam şunu izah etmek istedim. Arızalı tanisiyla ayrılan HDD leri harici olarak çalıştırmak istiyorum. Akabinde  tekrar kullanılabilir mi ona bakmak istiyorum. Saygılar
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

stk4221

Alıntı yapılan: cevat1 - 29 Eylül 2018, 21:49:05Bad sektör başlamışsa artık  güvenilmez. Bazı yazılımlar bad sektörleri işaretleyip, o alanları pas geçip, sağlam sektörleri kullanıma sunsa da bence sonun başlangıcıdır.
Önerim:
Diskin içini açıp inceleyebilirsiniz. Motorunu sökün. Kafaları park ettirecek kadar kuvvetli mıknatıslar var. Onları sökün  vida toplamada kullanabilirsiniz
Diskin anakartını atmayın. İleri de anakartı arızalı disk olursa orada kullanabilirsiniz.

üstadım calistirabilirsem harici sabit disk olarak kullanabilirim Belki.  Önemli olan harici olarak 3.5" HDD pcye baglayabilme
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

H_SerhatY

@Mr_YAMYAM hocam ben bundan bir ay önce WD Green serisi 120GB SSD aldım. Başka bir bilgisayara bağlama imkanım olmadığı için(başka bilgisayar var ama bağlayamadım) direkt olarak işletim sistemi kurulumu yaptım. Sonrasında SSD'nin normal HDD'lere göre bir farkı olmadığını düşünmeye başladım. Çünkü şu an bilgisayarı açtığımda eskisinden en fazla 1-2 saniye önce açılıyor. Normalde 12-13 saniye olan süre şimdi 10 saniye civarı. Normalde bunun en fazla 5-6 saniyede açılması gerekmiyor mu? Ben hiçbir şey anlamadım. Siz anladıysanız yardım edin.