2 Eksenli Güneş Takip Sistemi

Başlatan PANTR0, 03 Aralık 2015, 19:03:31

PANTR0

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 26 Aralık 2015, 14:49:34abicim orada kocaman transfer block var. yani kart tipi klemens var. ve ayağında 1 ve 2 yazıyor. nasıl delik yok?
Hocam devreyi yaptım fakat devre çalışmadı.acaba yanlş bir şey mi var? Ldrleri mi yanlış bağladım acaba bilemiyorum. kablo üzerinden ldr leri nasıl bağlıyacagımı gösterir misiniz

PANTR0

PANTR0

Yusuf usta

şu devrenin altını diş fırçası benzeri sert bir fırça ile aseton, selülozik tiner vb bir şeyle temizle, pastası cilası bir gitsin. devre malzemelerini monte ederken npn ve pnp doğru yerlerde mi bir kez daha kontrol et. hem bc tipleri hem de bd tipleri.

sonra, sen mikrodenetleyiciye program atarken wdt off yaptın mı? normalde kendi configürasyonunda enable durumda çünkü.

devrende limit sw göremedim takmadın boşta ise sorun yok, ama bağlı ve uçları ters ise yani açık konumda değilse devren çalışmaz. öncelikle pic çalışıyor mu anlamak için transistörlere giden uçların her iki motor yönüne de 330r ile led bağla. bu bağlamayı şöyle yap, iki ledi paralel bağla. fakat biri ters biri düz olsun. yani 0-1 verilince biri, 1-0 verilince diğeri yansın. bu led dizininden iki tane hazırla her iki motoru süren tr beyzlerine çıkan pic portlarına direkt lehimle. önce ampüllerin yansın, anlayalım bakalım motor süren kısım mı yoksa diğer kısımlar mı sorunlu. ayrıca voltajı verip 5 voltun çıkıyor mu, pic ayaklarında voltaj var mı, kısa devre etmeden sağı solu bir kontrol et.

bunları yap, ve buraya yaz. konu altta kalıp göremiyorum şu an olduğu gibi. o halde özelden telefonumu yazıyorum bana haber ver. sadece mesaj yaz. müsait olup olmadığımı sor, ben seni ararım. çünkü ararsan muhtemelen yoğun olacağım.

bunun dışında sana yardımcı olacağımdan emin olabilirsin. bu devre ya çalışacak ya da çalışacak.

kolay gelsin.

not:
ldr'leri bir boru içine al. en kötü ihtimal siyah elektrik banntı ile çevrele. ışığı direkt almasın, tam karşısından gelirken alsın. boru yerine daralan makaron da alıp takabilirsin varsa çevrende.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=DY1T[/img]

işaretli yere buton takmışsın. onlar öyle olmaz. swiç niyetine bağlamışsın şimdilik belli ki. fakat ilk butona dikkat edersen o bir buton değil. diğer 4 ucun her birini bir swiçe uzatıp diğer 1 ve 2 yazılı olan uçlardan çektiğin kbloları ortak uç olarak butonların diğer boşta kalan ayaklarına bağlayacaksın.

aynı şey ldr için de geçerli. şase yazan uç hepsinin ortak ucudur. kalan 4 uç ldr'lere gidecek. bir hata var resimden görülen, normalde tel köprü görünen yerden sen kablo çekmişsin. besleme girişi yanındaki o noktaya dikkat edersen orada jumper var. yani bir kısa tel köprü at
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

alperyasin

Abi merhaba,
Bu sene bitirme projesi olarak ben de gunes takip sistemi yapacagim. Anlatimini okudum ellerine saglik. Daha once hic boyle bir proje yapmadim. Ayrica hocam lcd ye bilgileri yansitmami da istedi. Bununla ilgili biraz daha bilgi verir misin ?

Yusuf usta

Alıntı yapılan: alperyasin - 31 Ekim 2016, 15:34:20Abi merhaba,
Bu sene bitirme projesi olarak ben de gunes takip sistemi yapacagim. Anlatimini okudum ellerine saglik. Daha once hic boyle bir proje yapmadim. Ayrica hocam lcd ye bilgileri yansitmami da istedi. Bununla ilgili biraz daha bilgi verir misin ?

lcd'ye yansıtılacak olan bilgiler nedir?

alperyasin

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 02 Kasım 2016, 21:32:13lcd'ye yansıtılacak olan bilgiler nedir?

Panelin yukarı aşağı, sağa sola kaç derece dönmüş olduğunu yansıtmamız gerekiyor.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: alperyasin - 02 Kasım 2016, 22:37:38Panelin yukarı aşağı, sağa sola kaç derece dönmüş olduğunu yansıtmamız gerekiyor.

o da var. yazılımı vs her şeyi hazır. bir ara unutmazsam yüklerim. unutursam özel mesajla bildirin.

alperyasin

sibely

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 03 Kasım 2016, 06:28:47o da var. yazılımı vs her şeyi hazır. bir ara unutmazsam yüklerim. unutursam özel mesajla bildirin.

Merhaba, ben de bu sene tasarım projesi olarak güneş takip sistemi ve verimlilik ölçüm sistemi yapıyorum.Bilgileri buradan paylaşmanız mümkün mü? Teşekkürler.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: sibely - 14 Kasım 2016, 22:22:40Merhaba, ben de bu sene tasarım projesi olarak güneş takip sistemi ve verimlilik ölçüm sistemi yapıyorum.Bilgileri buradan paylaşmanız mümkün mü? Teşekkürler.

Arkadaşlar aşağıda link var. bir kaç gün evvel paylaştım. buradaki sistemle beraber kullanılacak bir devre tasarladım. Tıkla:

2 Eksenli güneş takip sistemlerinde açı ve voltaj göstergesi

elbette mikro denetleyici ile yapılmamış bir takip paneli kullanıp aynı sistemi opamplar ile de yapabilirsiniz. onu da yaptım. Siz bu devreyi yapadurun, ben opamp ile yaptığım takip sisteminin çizimlerini de yeni başlıkla paylaşırım bir kaç gün içinde...

hkngzl

Arkadaşalar Merhaba, Devreyi Yusuf ustanın paylaştığı bilgiler doğrultusunda bire bir yaptım. Kodlar da veya çizimler de  herhangi bir sıkıntı yoktur. Benim devreyi yaparken karşılaştığım en büyük problem motorlara ek olarak bir gerilim vermememdi. Yusuf ustanın bilgilendirmesiyle kullancığım 12 Volt Redüktörlü motora ayrıca bir gerilim kaynağı bağladım. Ayrıca paylaşmış olduğum rar dosyasın da projenin resimleri ve tasarımı yer almaktadır. Devre ile ilgili her hangi bir sorunuz olursa ulaşabilirsiniz.
https://drive.google.com/open?id=1P3g9CWzGTcE-3UgAo8bQlGw-7Ye-kmzj

Yusuf usta

Alıntı yapılan: hkngzl - 17 Şubat 2018, 00:31:47Arkadaşalar Merhaba, Devreyi Yusuf ustanın paylaştığı bilgiler doğrultusunda bire bir yaptım. Kodlar da veya yazılım da herhangi bir sıkıntı yoktur. Benim devreyi yaparken karşılaştığım en büyük problem motorlara ek olarak bir gerilim vermememdi. Yusuf ustanın bilgilendirmesiyle kullancığım 12 Volt Redüktörlü motora ayrıca bir gerilim kaynağı bağladım. Ayrıca paylaşmış olduğum rar dosyasın da projenin resimleri ve tasarımı yer almaktadır. Devre ile ilgili her hangi bir sorunuz olursa ulaşabilirsiniz.
https://drive.google.com/open?id=1P3g9CWzGTcE-3UgAo8bQlGw-7Ye-kmzj

Eline emeğine sağlık kardeşim.

sub-zer0

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 17 Şubat 2018, 01:13:48Eline emeğine sağlık kardeşim.
hocam kusura bakmayın bir kaç sorum var bunları cevaplarsanız sevinirim.

redüktörlü motor kullanacağız devrede sanırım 12V luk 25mm ve 35mm motorlar var 10 rpm ve 200 rpm hızlarında.Hangi boyutta hangi özellikle motor tercih etmeliyiz?Fazla paramız yok bütçemize uygun olanı arıyoruz.Bir de projeyi yapan ve paylaşan arkadaş motorların yetersiz geldiğini sizin yardiminizla ek besleme yaptığını soylemis.Bunu da anlatır mısınız böyle bir sorunla karşılaşırsak? teşekkür ediyorum.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: sub-zer0 - 01 Mart 2019, 13:22:12hocam kusura bakmayın bir kaç sorum var bunları cevaplarsanız sevinirim.

redüktörlü motor kullanacağız devrede sanırım 12V luk 25mm ve 35mm motorlar var 10 rpm ve 200 rpm hızlarında.Hangi boyutta hangi özellikle motor tercih etmeliyiz?Fazla paramız yok bütçemize uygun olanı arıyoruz.Bir de projeyi yapan ve paylaşan arkadaş motorların yetersiz geldiğini sizin yardiminizla ek besleme yaptığını soylemis.Bunu da anlatır mısınız böyle bir sorunla karşılaşırsak? teşekkür ediyorum.

devreyi benim çizdiğim baskı plakasına sadık kalarak olduğu gibi basarsanız sorun olmaz. Diğer sorun yaşayanlar devreyi breadboard üzerinde kendi kafasına göre kurmaya çalıştığı için sorun yaşadılar. baskı devre çizimin olduğu gibi bas ve monte et.

motorun kaç mm olduğunun anlamı ve önemi yok. rpm hızının da bir anlamı yok. sen ne kadar hızda dönsün istiyorsan o hızda motor tak. panel ağırsa eğer motoru kendiliğinden aşağı yönde çevirmesin diye 10 rpm kullandım ben. bunu da açıklamalarda sık sık yazdım. konuyu baştan sona okursanız iyi olacak.

motora giden gerlim besleme gerlimi ile aynı gerilim. dolayısı ile devreyi kaç voltluk akü ile besliyorsanız o voltajda çalışabilen bir motor olmalı doğal olarak.
akü kaç volt olmalı peki? güneş paneliniz kaç volt ise o kadar volt olmalı ki şarj edebilsin.

sub-zer0

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 02 Mart 2019, 03:04:11devreyi benim çizdiğim baskı plakasına sadık kalarak olduğu gibi basarsanız sorun olmaz. Diğer sorun yaşayanlar devreyi breadboard üzerinde kendi kafasına göre kurmaya çalıştığı için sorun yaşadılar. baskı devre çizimin olduğu gibi bas ve monte et.

motorun kaç mm olduğunun anlamı ve önemi yok. rpm hızının da bir anlamı yok. sen ne kadar hızda dönsün istiyorsan o hızda motor tak. panel ağırsa eğer motoru kendiliğinden aşağı yönde çevirmesin diye 10 rpm kullandım ben. bunu da açıklamalarda sık sık yazdım. konuyu baştan sona okursanız iyi olacak.

motora giden gerlim besleme gerlimi ile aynı gerilim. dolayısı ile devreyi kaç voltluk akü ile besliyorsanız o voltajda çalışabilen bir motor olmalı doğal olarak.
akü kaç volt olmalı peki? güneş paneliniz kaç volt ise o kadar volt olmalı ki şarj edebilsin.

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum son bir sorum daha olacak ;

mekanik aksamı bu şekile sadık kalarak mı tasarlamamız gerekiyor? Üstte Dişli sistem gibi mesela.Panelin 2kg civarında ağırlığı olacak 40-50 tl lik motorlar iş görür mü?
https://ibb.co/Fbjq7vT
https://ibb.co/g6n619g

Yusuf usta

Alıntı yapılan: sub-zer0 - 02 Mart 2019, 19:36:59verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum son bir sorum daha olacak ;

mekanik aksamı bu şekile sadık kalarak mı tasarlamamız gerekiyor? Üstte Dişli sistem gibi mesela.Panelin 2kg civarında ağırlığı olacak 40-50 tl lik motorlar iş görür mü?
https://ibb.co/Fbjq7vT
https://ibb.co/g6n619g
MEKANİK  için bu resimler en son yapan arkadaşların yüklediği resimler. hayal gücünüze göre zevkinize göre yapın deyip kendisine birkaç dişli ve plastik, metal mil vs vermiştim. nasıl bir denk getirdiyse hepsini seçip de almış gibi kullanıp oldukça güzel şeyler çıkarmışlar ortaya.

siz de buna benzer bir şey kullanabilirsiniz.
kendi ekseninde dönmesini on liralık motorla da yaparsınız o sorun değil. yukarı aşağı dönmelerde yükü dengeye alıp uygun bir yerleşim planı yapmalısınız. hatta önce planı yapın mekaniği oluşturun motoru sonra nasıl olsa ilave edebilirsiniz.

ben ufak panel kullanıp üzerinde potansları bitişik olan bir motor çeşidi kullanmıştım. müzik seti volüm ayarı için motorlu potanslar var, işte onlardan.

mekanik kısım tamamen sizin el becerinize ve hayal gücünüze kalmış. o resimdeki gibi basitinize geliyorsa yapabilirsiniz. eğer motoru ufak alıp ekonomi yapalım derseniz işi garantiye alıp rpm düşük motorlardan alın. örneğin 10, 20, 40rpm motorlardan alın ki en küçüğü bile işinizi görsün.
neden rpm düşük olursa bu iş kolay olur?
çünkü dişli sayısı nedeni ile bir tür fren oluşuyor. motor yükü görünce kendin salıverip dönmüyor. böylece zorlansa da bir şekilde işi görüyor.

sub-zer0

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 02 Mart 2019, 22:30:04

İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim hocam saygılar.

sub-zer0

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 07 Ocak 2016, 12:55:01şu devrenin altını diş fırçası benzeri sert bir fırça ile aseton, selülozik tiner vb bir şeyle temizle, pastası cilası bir gitsin. devre malzemelerini monte ederken npn ve pnp doğru yerlerde mi bir kez daha kontrol et. hem bc tipleri hem de bd tipleri.

sonra, sen mikrodenetleyiciye program atarken wdt off yaptın mı? normalde kendi configürasyonunda enable durumda çünkü.

devrende limit sw göremedim takmadın boşta ise sorun yok, ama bağlı ve uçları ters ise yani açık konumda değilse devren çalışmaz. öncelikle pic çalışıyor mu anlamak için transistörlere giden uçların her iki motor yönüne de 330r ile led bağla. bu bağlamayı şöyle yap, iki ledi paralel bağla. fakat biri ters biri düz olsun. yani 0-1 verilince biri, 1-0 verilince diğeri yansın. bu led dizininden iki tane hazırla her iki motoru süren tr beyzlerine çıkan pic portlarına direkt lehimle. önce ampüllerin yansın, anlayalım bakalım motor süren kısım mı yoksa diğer kısımlar mı sorunlu. ayrıca voltajı verip 5 voltun çıkıyor mu, pic ayaklarında voltaj var mı, kısa devre etmeden sağı solu bir kontrol et.

bunları yap, ve buraya yaz. konu altta kalıp göremiyorum şu an olduğu gibi. o halde özelden telefonumu yazıyorum bana haber ver. sadece mesaj yaz. müsait olup olmadığımı sor, ben seni ararım. çünkü ararsan muhtemelen yoğun olacağım.

bunun dışında sana yardımcı olacağımdan emin olabilirsin. bu devre ya çalışacak ya da çalışacak.

kolay gelsin.

not:
ldr'leri bir boru içine al. en kötü ihtimal siyah elektrik banntı ile çevrele. ışığı direkt almasın, tam karşısından gelirken alsın. boru yerine daralan makaron da alıp takabilirsin varsa çevrende.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=DY1T[/img]

işaretli yere buton takmışsın. onlar öyle olmaz. swiç niyetine bağlamışsın şimdilik belli ki. fakat ilk butona dikkat edersen o bir buton değil. diğer 4 ucun her birini bir swiçe uzatıp diğer 1 ve 2 yazılı olan uçlardan çektiğin kbloları ortak uç olarak butonların diğer boşta kalan ayaklarına bağlayacaksın.

aynı şey ldr için de geçerli. şase yazan uç hepsinin ortak ucudur. kalan 4 uç ldr'lere gidecek. bir hata var resimden görülen, normalde tel köprü görünen yerden sen kablo çekmişsin. besleme girişi yanındaki o noktaya dikkat edersen orada jumper var. yani bir kısa tel köprü at
Hocam kusura bakmayın ben tam olarak anlamadım işaretli yerlere buton mu koyacağım yoksa anahtar mı? Bağlantıyı nasıl yapacağım ? Teşekkürler.
ekleme: Bİr de güneş açı ve voltaj ölçer devresinde voltajı 5 volttan yukarısını göremiyoruz.Güneş paneli 12V.