Özel Amaçlı Bir Acil Durum Lambası için fikirlerinize ihtiyaç duyulur

Başlatan seron, 20 Temmuz 2016, 19:24:34

seron

YAPACAK  :D
Arkadaşlar müsait olur olmaz devreyi yapmak için çalışmalarıma başlayacağım.
Yapıp çalıştımak nasip olursa buradan videolu paylaşmaya çalışırım...
Yardımlarınız için teşekkürler.

Mr_YAMYAM

Olmaz.
Alttaki resimleri incele.

seron

Paylaşımların için sağol. Anlaımların kulağa mantıklı geliyor.
Seninle özelden paylaştığım 1. nolu devreye tekrar dikkatle bakmanı öneriyorum.
Şebekenin varlığını kontrol eden devre, Şebeke var olduğu sürece ledleri açan rölenin uçlarını rahat bırakıyor (kısa devre etmiyor) fakat şebeke kesilirse, anahtardaki paralel C'den beslenemeyip, LED+pilleri kontrol eden iki nolu rölenin bacaklarını kısadevre ediyor >> Lamba ON.
Yani bunu yanlış düşündüğüne binaen söylemiyorum. Tekrar bakıp emin olmalısın.

İkinci itirazım ise şu:
Ledler düşük akım ile de yanabiliyor biliyorsun. Kontrol devrelerinin çektiği akım çok da önemli değil.
NİYE >:(
 :D şundan dolayı:
İstediğim şartı yerine getirebilmesi için düzgünce çalışabilecek mi çalışmayacak mı? Devreyi yapıp bitirdiğimde bunu hep beraber göreceğiz...
Bu arada çizdiğin şekilleri bana fikir vermesi açısından indiriyorum.

Söylemeyi unuttum:
İki rölenin ikisi de aynı tip değil:
birisi YÜKSEK AKIMLA ÇALIŞIYOR
diğeri ise Küçük akımla.
Rölelere bağlanan seri kondansatörler de eşdeğer değil.
iki numaralı yani sadece pil+led bağlantısını kontrol eden röle prize bağlanmış küçük kondansatörle yanamıyor. ;)

Mr_YAMYAM

Buradaki esas mesele şebekenin varlığının kontrol edilmesi değildir.
Dışardaki anahtarı açıp kapatmakla lambanın kontrolüdür.
Şebeke kontrolünü sağlamış olsan bile lamba için komut veremeyeceksin. Çünkü anahtar açık ta olsa kapalı da olsa şebeke var demektir. Şebeke var olduğu sürece sen lambayı zaten söndüremiyorsun.
Lambayı kontrol edebilmen için UPS mantığındaki aküden sonraki anahtarı ilave etmelisin.
Eğer bu devredeki LED akımın oldukça yüksek ise belki akkor flamanlı lamba gibi düşünebilirsin.

seron

Abi şu an telefondan bağlanıyorum. Bağlantı ve yazma olanaklarım kısıtlı.
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Temmuz 2016, 22:01:21Şebeke var olduğu sürece sen lambayı zaten söndüremiyorsun.
Söndürebiliyorum. Sabrını sınammak için değil , şu anda iletişim olanaklarım kısıtlı olunca sana ancak yarın anlatabilirim. Şu anda mesaj yazar gibi tek parmakla telefondan yazılamıyor, yarın resimle anlatırım. Bu konuda çok deneyler yaptım anlattıklsrın yanlışbdeğil ama ufak bir ayrıntıyı kaçırıyorsun.
Şimdi çıkmak zorundayım hoşçakal.

asma

@seron
Kullandığın/kullanacağın batarya ve LED grubu hakkında bilgi verirmisin.

seron

Alıntı yapılan: asma - 23 Temmuz 2016, 14:53:12@seron
Kullandığın/kullanacağın batarya ve LED grubu hakkında bilgi verirmisin.

2 x 8.2Volt Nikel-MH Yassı pil (6F22tip) PARALEL. Her biri 250mAh = toplam 500mAh
Veya sığdırabilirsem, 4 X AA ölçü 1.2V (Minimum 1000mAh) Nikel-MH şarjlı Pil.
LED gurubu:
İkişerli seri hat halinde toplam 40 Adet 20mA 3.2Voltluk standart beyaz LED 5mm.
Şayet proje işe yararsa, markette satılan tasarruf LED lambanın ledinden.(Bu durumda 6F22'ler iptal olur> kalem pile geçerim)
[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=HFYY[/img]
---------------
Bu arada yamyam abi, dün o kadar uğraşıp sana çizim yapmıştım ama evdeki bilgisayarda kaldı, kusura bakma. Ancak şunu iddia ediyorum ki yürütttüğüm mantık doğrudur ve cihaz doğru  çalışacaktır. Eleman değerlerini belirtmediğim için ve de devreyi sana arap saçı gibi çizdiğim için anlamamışsın. Dün gece bana yolladığın diyagramlara bakınca aslında senin bahsettiğin şeyin aynısını yaptığımı, sadece lamba yerine LED kullandığımı gördüm. Yani bana zaten yapmaya çalıştığım şeyi anlatmışsın.
Teşekkürler.

Malzemelerde ufak tefek eksiklikler var... Onları diğer devrelerden tamamlayarak bir hafta içinde kurup videolu paylaşmaya çalışacağım arkadaşlar.

Mr_YAMYAM

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Temmuz 2016, 18:11:33LED'leri 220V ile nasıl besliyorsun :D

>:(
Ledleri 220 İle beslemiyorum.
Trafosuz adaptör ve bu adaptöre bağlanmış röle devresinin zayıflattığı zayıf,bitkin, vitaminsiz akım
+
Pil ile besliyorum.
Anladığım o ki sen sana yolladığım devreye bakmamışsın.

Anlatayım:
Seri kondansatör akımı minimize ediyor ama gerilim hala 200V civarında.
Bu zayıf akımlı V , röle tarafından boğuluyor, gerilim bölücü gibi düşün, zaten akım zayıf sen buna yüksek güçlü röle bağlarsan ne olur? >> çıkıştan 30V anca alırsın. Bunu da benim uyduracağım bir basit devreyle hem pili hemi de LEDleri besler hale getirirsin. (Şu ana kadar yaptığım otomatik ışıldaklar bu prensibe göre çalışıyor ve yıllardır ayakta ve hayattalar)

girişten gelen 220V kondansatör tarafından zayıflıyor.
röle ile daha da zayıflayıp,
hem pil hem de LEDleri besliyor.
LEDler, ceryanlar varken Hem Pil hem de Ceryanla yanıyor.
Elektrik kesilince sadece pile yükleniyor.
Temsili resim (anlamanız için, aslı böyle değil.)
[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=0GY0[/img]
Kafanızın karıştığını tahmin ediyorum.
bir soracağınız varsa sorun.

Mr_YAMYAM

Cahal civelek adam hala anlamadığımı sanıyor.
Bak orada bi tene gondansatör var :D
Sen anahtara serii bir kondansatör bağlayarak devreden geçen akımı sınırlayabilirsin. Ama nereye kadar?
Ben ledleri ne ile besliyorsun derken bu gondansatörü kastettim. Tabiiki sen benim anlamadığımı düşünerek hala birşeylerin olabileceğini sanıyorsun.
Akkor flamanlı bir lambaya küçük değerli bir kondansatör ve direnç ilavesi ile bu lambayı söndürebilirsin. Çünkü lamba özünde bir omik dirençtir. Ama LED gibi mA ler seviyesinde yanan yarıiletkenden yapılmış bir yükü kondansatörün değerini 10-100nF lara düşürerek söndüremezsin. LED'ler ımıl ımıl yine yanacaktır.
LED'lerin tamamen sönebilmesi için devre akımını 1mA in altına çekmelisin. Takribi 100uA
Bu sefer de bu akım ile bir transistörü veya röleyi çalıştıramazsın.
Şimdi git google amcaya ve kollektör akımı 100uA olan transistör bul.
Sonra da 100uA de tam çekme yapabilecek RÖLE bul.
Sonra gel konuşak.

seron

Tamam anladım, meseleyi anlatabilmem için evden o şemayı getirmeliyim.

bekle eve gidip geliyorum...

seron

asma

Alıntı yapılan: seron - 23 Temmuz 2016, 19:22:56Aha da geldim.
resmi öm olarak yolluyorum...
Özel mesaj nereden çıktı şimdi?

R1,R2=220k R3=5k6 R4,5,6=10k Z=5V6 Vpil=8V2

Yalnızca R1,2,3 ile zener diyot kullanılarak devreyi kurup , zener voltajını voltmetre ile izlerken; elektrik var/yok , anahtar açık ve anahtar kapalı konumlarını ölçersin. Ölçtüğün değere göre R3 ile oynayabilirsin.  1.66Volttan küçük , 1.66 ~ 3.34V arası  ve 3.34Volttan yüksek değer yakalaman gerek.
Vout çıkışı ile transistör (mosfet) sürerek LED leri yakabilirsin. Enerji varken anahtar açıksa veya  enerji yoksa aktif olur.

Kolay gelsin.

Not: Denenmemiştir.  8)

seron

Haydaaaa... :o
Ben iş çözmek için kırk tane devre elemanı kullanayım, sen çık 3-5 parça elemanla işi çöz. ;D  ;)
Yalnız elimde hiç zener diyodu ile 7805 kalmamış. Üstelik o LM lerden de yok, dolap tamtakır...

Ne yapsam, önce kendi devremi mi uygulasam acaba... Ama senin devre de çok hafif ve pratik görünüyor?..

İnan kararsız kaldım. Ben benim devre için malzemeleri tamamladım sayılır. Olmadı şunu bir yapayım. Çarşıya çıkarsam senin malzemelerden de alırım. Çünkü devre ne kadar hafif olursa içine daha çok şey sığar... "şey" ;)

Haa bak aklıma şimdi geldi senin devre 220ye dayanacak mı? Çatır çatır yanmasın?

Mr_YAMYAM

KONU'nun ÇÖZÜMÜ

Yük akımlarını hesap etmediğiniz sürece kontrol teorisi oluşturamazsınız. Bu sorunda tek olay YÜK AKIMLARI arasındaki farklar olmalıdır.

Mr_YAMYAM

seron

Abi anlattıklarını anlamaya çalışacağım. Yalnız, sen olayı anladın mı?
Yani anlatımının birinde dev gibi kontaktör kullanmışsın. Bunu nereye sığdıracağız?
Bir de devamlı yüksek vatajlı ampul kullanıyorsun. Bu ampulü pille nasıl yakacağız?

Benim kafamdaki şu:
Bu bir tasarruflu LED ampul.
Herşey cihaz kutusunun içinde; şarjlı piller de dahil...
Yoksa ben mi yanlış anladım? ???

Ben devremi iki adet, biri büyük biri küçük röle ile kağıt üzerinde oluşturdum bile... Yalnız rölelerin dezavantajlarını ustalar biliyordur. Gerekirse triyaklı-transistörlüsüne geçmeye çalışırız. @asma nın devresi hoşuma gitti. Üç adet yarıiletkenle çözüm sundu(diyotları saymıyorum). Fakat o malzemeler şu anda elimde yok.

Bir de şu anahtardaki paralel C'yi yoketmek istiyorum :)

Mr_YAMYAM

Anlayıp anlamadığımı çizimlerime bakarak belirtirsen sen de anlamış olursun.
1 İlk şemada kontaktör kullanılmıştır. Bunun sebebi yük akımlarının arasındaki farkı belirtmek içindir.
İki yük arasında (Senin devre ile sonradan yapılacak kontrol devresi) akım farkı çok olmazsa tüm hesaplamaların yanlış demektir. (Şemada belirttim)
2 Oradaki lamba prensip olarak çizilmiştir. Sen ister led olarak gör istersen 100W lık ampül olarak gör sonuç değişmez. Zaten çizdiğim devrede 100W lık normal ampül kullaılsaydı pille çalıştırma gafletinde bulunmazdım.
Tasarruflu led ampülün güç gereksinimi takribi 1 ila 5W arasında olabilir.
Kullanılacak kontrol devresinin güç gereksinimi de takribi bu civardadır. Öyleyse boşuna uğraşıyorsun demektir.
Anahtara bağlanacak olan serii direnç ve kondansatör ikilisi LOAD akımını azaltmak için kullanılabilir. Az load akımlarında yüksek güç gereksinimi olan aygıtlar çalışmaz. Temel prensip bu yöndedir. Sen her iki devreyi de aynı yük katsayısında çalıştırırsan hiçbir yere varamazsın. Devreye serii bağlı elemanlar oldukça her iki devrede ya çalışacak ya da çalışmayacaktır.
Anahtardaki hiçbir elemanı yok edemezsin. Şartnamene uymaz. Eğer anahtardan bir hat daha çekecek olsaydın o zaman bu kadar uğraşa bile gerek kalmaz direk sonuca gidilirdi.

seron

Tamam anladım.
Aynı şeyleri düşünüyoruz. Sen sadece farklı (anlayamadığım şekilde teknik) izah etmişsin.
İnşallah bir hafta içinde devreyi tamamlayıp çalıştırabilirsem hep beraber bir YUPİİİ çekeriz.
Fakat ben inanıyorum ki, anahtardaki Cyi iptal edebiliriz ;)
Ben elektronikte eğitimsiz olduğum için anahtarlama elemanlarının huyunu suyunu tam bilmiyorum. Keşke @asma hoca olsun, diğer @elektrofizikci olsun, @Yusuf usta  olsun, "Faz ya da Nötre ilişkilendirdiğin tek tel ile bir transistörün Beyzini ateşleyebilirsin / ateşleyemezsin" diyebilseydi. Senden umudu kestim :D Hatta @gevv de müdahale etsin. sessiz sessiz izlemesin :)

Sizler bu soruya yanıt verin, gerisini bana bırakın. ;)

@stk4221 , bu konu seni de ilgilendiriyor adamım :D

Mr_YAMYAM