yeni harddisk almak

Başlatan mustafayilmaz, 17 Mayıs 2016, 23:22:51

seron

Abi yukarılarda "doğru anlatım" demiştim.
Bak şu son mesajında ne anlattığını anlayamıyorum.
yani bizim söylediklerimizi destekliyor musun, yoksa karşı mısın belli değil :o  ::)  ;D
kendinle mi çelişiyorsun yoksa nedir, onu anlamıyorum işte.
kifvetin anlatım tekniği doğru. çünkü anlaşılır ve öz. Mantığa da uygun.
şu elektronik kartın gıcık sektörleri kaydetmesi olayı hah işte anlaşılabilir.
Biz şu konuda mütabıkız değil mi:
LLF ile hatalı sektör kaydı/belirlenmesi/ayrılması yapılamaz.
LLF basit, onarılabilir düzeydeki hataların üzerine sıfır verisi yazarak diski dümdüz eder. ileride buraya veri yazıdırlabilir hale getirir.
getiremezse bundan haberi bile olmaz;
bu hata ta ki diskte bir biçimlendirme ve scandisc işlemi yapana kadar (ki kifvetin dediğine göre burada gömülü yazılım devreye giriyor) bu Bad sektörler ayrılmaz.
buraya kadar tamam.
yani, LLF sektör mektör iz ayırmaz, yazmaya çalışır.
hata ayırma meselesi ise, bahsettiğin dos aşamasında gerçekleşiyor, tabii yaparsan.
yapmazsan disk kullanım dışı.

Günümüz işletim sistemleri olan Windows7, Windows8 ve 8.1 ile Windows10 da normal biçimlendirme(kurulumda)yok maalesef.
O yüzden bu biçimlendirme ve scandisc olayını çalışan bir windowsta, bilgisayarım menüsünden girerek;
biçimlendirmede: hızlı biçimlendiri devre dışı bırakarak
hata taramasında: hatalı yerleri şeyettir, üzerine yazmaya çalış kutucuklarını doldurarak(yeni windowslarda yok ya da sınırlı)
yapabiliyoruz.
oysa XP öyle mi? :) ben XP diyorum da kifvet beni beğenmiyor.
konuyu yanlış yerde tartışıyoruz gibi geliyor. gevvden dayak yiyebiliriz. gerçi konu hakkında konuşuyoruz ama iyice yayıldık...

Mr_YAMYAM

Aramızda bir fark var.
Ben profesyonel disiplinle yetişmiş olduğum için işin tekniğine göre tartışmayı tercih ediyorum.
Yukarda anlatılanların özü şudur.
LLF işleminde tüm sektörlere sıfır doldurulur. Ama bir nüans eksiktir.
Her harddiskin üzerinde kaç adet LBA bulunduğu yazılıdır. Bu değer aynı zamanda HDD in firmware yazılımı içerisinde de bulunmaktadır.
LLF işlemi ile bu firmware yazılımı da bazı değişikliğe uğrar.
LLF işleminde tüm LBA lar sayılır. Eksik olanlar firmware yazılımı içerisine kaydedilir. Sen DOS formatı attığında buradaki bilgiler doğrultusunda dos formatı atmış olursun.
Yani diskin şuradaki LBA'sı bozuktur orayı es geç, ya da orada böyle bir LBA yoktur oraya bilgi yazma komutları sonradan oluşturulan MFT içerisine yazılmış olacaktır.

SCSI diskleri tanıyor olsaydınız direk bu yanıtı verirdiniz.
Her SCSI diskin LBA bilgileri içerden okunup görülebilmektedir. Yani daha format atmadan önce bu bilgileri arabirimi üzerinden okuyabilirsiniz. Ama IDE disklerde böyle bir olanak yoktur. O yüzden eski üretimlerde diskin üzerinde yazılırdı. Şimdilerde pek yazılmıyor sanıyorum.

seron

Şu son anlatımın daha uygun oldu ve anlaşıldı. :)
bakalım kifvet ne diyecek... ::)

mustafayilmaz

5000LPCX + kutu
alındı.

seron

Diskin özelliklerine baktım.
Gayet iyi bir karar bence.
Güle güle kullan. Yukarıda tartışılanları da yabana atma bence. ;)

mustafayilmaz

Alıntı yapılan: seron - 25 Mayıs 2016, 18:55:52Diskin özelliklerine baktım.
Gayet iyi bir karar bence.
Güle güle kullan. Yukarıda tartışılanları da yabana atma bence. ;)

teşekkürler..

harddiskin açık yüzeyleri metal kutu yüzeyine temas edebilecek durumda.
açık yüzeyi pratik birşeyle kapatmak gerek.

seron

Bir A4 kağıdını oraya göre kes, araya sokuver. veya jelatin defter kaplığı da olur; şayet o plastik kasayı ters takmıyorsan...
Öbür türlü takılmıyor değil mi? Hani tam elektronik karta denk gelecek şekilde taksan ters mi oluyor? şayet ters oluyorsa o zaman yalıtkan birşey sok araya birşey olmaz.

Mr_YAMYAM

mustafayilmaz

kutu güzel ama tasarımı iyi düşünememişler.
başka türlü takmak için kesip biçmek lazım.
3d yazıcısı olan var mı :)

seron

Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 27 Mayıs 2016, 01:46:39kutu güzel ama tasarımı iyi düşünememişler.
başka türlü takmak için kesip biçmek lazım.
3d yazıcısı olan var mı :)
Merak etme, en kaliteli diye aldığın kutuda bile tasarımsal sorunlar var. iyi fiyattan bir kutu alıyorsun, vidaları oturmuyor, kart, disk soketine denk gelmiyor, kısa geliyor, uyduracağım diye uğraşıyorsun. Sen yine dua et, araya bir röntgen filmi ile halledebilirsin :) yeni gömlek aldığında röntgen filmi gibi kalın şeffaf naylonlar çıkıyor, veya yeni mouse aldığında falan kutudan çıkan ambalajlar da işini görür. çözüm kolay. dikkatli ol.