Güç Kaynağı Yardım !

Başlatan OguzhanAgrali, 24 Nisan 2011, 23:39:24

OguzhanAgrali

Merhaba 320V ailesi,

Ben 0-24 Ayarlı, +5V, -5V, ve +12V, -12V sabit DC çıkışlı kısa devre korumalı güç kaynağı yaptım.

Güç kaynağımı bitirip çalıştırdığımda kısa devre olunca yanması gereken LED hemen yandı. Daha sonra Pot'u kontrol ettim. Bir de baktım ki Pot ile ayarlama yapamıyorum. Daha sonra bir duman geldi. Ve baktım ki 470ohm luk direnç yanmış. Değiştirdim ama hala aynı. Neden oluyor olabilir bu. Birde 0-24 çıkışına avometreyi bağlayıp ölçüm yapınca 32V alıyorum. 5v a takınca 10, 12V a takınca 24 alıyorum. Bunların nedeni ne olabilir. Bu işin ehli olan arkadaşların yardımcı olmasını bekliyorum.

Resim: http://www.imagebanana.com/view/df504dbb/001.jpg

Resim: http://www.imagebanana.com/view/ebrkj721/002.jpg

Resim: http://www.imagebanana.com/view/3yfc4c22/Foto163.jpg

Şimdiden teşekkür ediyorum. Selam ve dua ile...

NOT: Bu ödev salı gününe verilcek. En geç yarın akşama kdr bitirmem lazım.

erkuran

Kardes potunu olc ve de TR lari kontrol et bende ayni sorunu yasamistim  :D ;)

Adnancoskun

gerilim ayar işi R5 , Z1 ve pot ile alakalı, her 3\'ünüde ölçtükten sonra , birde transistörleri ölç. Kısadevre koruması ise R3,R4 ve tristör ile alakalı, her değeri 2 katı ölçmen çok ilginç, graund kısmını yanlış bağlamış olma ihtimalin var bence. çünkü devre simetrik tam 2 katını ölçtüğüne göre GND + arasını değilde -,+ arasını ölçüyorsun gibi geldi bana.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

asma

Alıntı yapılan: erkuran - 25 Nisan 2011, 01:29:12Kardes potunu olc ve de TR lari kontrol et bende ayni sorunu yasamistim  :D ;)
Nasıl böyle bir şey mümkün olabilir? Anlamıyorum.
Siz de 7805 gibi sabit voltaj veren entegrelerin çıkışından yazan değerin iki katını ölçtünüz.
Sizin devrenizde de led sürekli yanıp 470 ohm dan dumanlar çıktı.
Siz de mi 2N3055\'i iki bacaklı elemanlı eleman gibi kollektörünü kullanmadan çalıştırdınız.
Sizde mi siyah ve kırmızı fişlerinizi (born yada banan jak diye geçiyor) hem gnd hen -5V hem +12V aynı renk olacak şekilde iki renk kullandınız. (Başkası kullanmak istediğinde saçını başını yolsun diye özel bir yöntem herhalde)
Sanırım sizin sorununuz aynı değildi.
---------------------------------------------------------------------------

Hiç düşünmediniz mi?
Bu devre ne işe yarar,
Voltaj, gerilim , potansiyel fark nedir,
GND (graund), toprak, şase nedir,
Direnç niye ısınır, yanar, (470 ohm 1/4W direnç üzerinde kaç volt olduğunda yanmaya başlar)
Devre elemanları nelerdir, kaç tanesini ölçerek sağlamlığından emin olabilirim,...
Çok daha fazla soru eklenebilir fakat daha fazla kırıcı olmak istemiyorum.

Muhtemel sonuç: Yaptığınız devrede +5V , +12V , -5V , -12V ve GND çıkışlarınızda olması gereken voltajlar var ve devrenizin bu bölümleri çalışıyor. Fakat siz ölçemiyorsunuz.
0-24V ayarlı ve kısa devre korumalı devreniz çalışmıyor. Birden fazla hata olduğunu söylemekten başka bir şey yapamam. Çünkü bu işin ehli kişiler size bu ödevi vermişler.

Forum üyelerinden özür dilerim, bu bir ödev olmasaydı bu uslupta cevap yazmazdım.
Uzun yıllar öğrencilik, bir staj süresince öğretmen(ci)lik yaptım, yarı yaşımı aştım, şimdi öğretmen ve öğrencilerden uzaklaştığımı düşünüyorum. Yoksa bu durumu saygısızlık olarak görmez, demek ki artık böyle oluyormuş derdim.  :o

Kolay gelsin.