Ana Menü

Kuru Akü (6 volt 4amper) ile Cep Telefonu Şarjı YARDIM!

Başlatan x2x, 24 Mart 2015, 12:20:23

stk4221

@seron peki  ben  telefona direk 5 v 10 A versem  telefondaki akım sınırlama vasıtası ile normal bir şekilde şarz olacak mı ?
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

ndemir

Daha önce başıma gelen bişeyi paylaşayım. Bunuda göz önünde bulundurun bence. Samsung akıllı telefonu kendi şarj cihazı 500 mA ile şarj ediyo. Arabada şarj etmem gerekti ve araç şarj cihazına taktım hızlı şarj edenlerden. Şarj etti ama ettiği şarj bitince bi daha şarj edemedim. Servis telefon içindeki şarj entegresini değiştirince düzeldi. Aşırı akım bana göre sağlıksız. Sokaklardaki 1 liraya hızlı şarj eden makinalara bile takmıyorum. Akım önemli değilse telefon kendi içinde ayarlıyorsa eger o zaman şarj cihazlarının küçük degerlerde amper çıkış vermesi neden?

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 25 Mart 2015, 20:34:35@seron peki  ben  telefona direk 5 v 10 A versem  telefondaki akım sınırlama vasıtası ile normal bir şekilde şarz olacak mı ?
10A biraz(!) yüksek bir değer. telefon içindeki pil kontrol devresinin smd elemanlarla yapıldığını düşünürsek; eski bir tip telefonda bu değer bence 1 Amperi geçmemelidir.
akıllı telefonlarda ise -pillerin yüksek kapasiteli olmasından dolayı 1A ve 2A gibi olabiliyor.

-haa burada akımın gerilim ile ivme kazanıp akıtıldığını biliyoruz.
-bir de bir devreden akım gereksinimi ne ise okadar akım çekildiğini de biliyoruz.
ama nedenini bilmediğim şekilde; örnek 12V 100mA ile çalışan bir cihazı araç aküsüne bağlayınca cihaz yanıyor... mantıksız geliyor ama böyle. dolayısıyla ben arkadaşa aküyü direkt telefona bağla desem de olurdu; çünkü 5V ile şarj olan telefon 6V yi de kabul eiyor. ediyor amma 6V 4Ah lik bir -sanıyorum- ışıldak aküsü telefona hasar verebilir. o yüzden araya seri direnç koy demiştim.

Alıntı yapılan: ndemir - 25 Mart 2015, 21:18:22Daha önce başıma gelen bişeyi paylaşayım. Bunuda göz önünde bulundurun bence. Samsung akıllı telefonu kendi şarj cihazı 500 mA ile şarj ediyo. Arabada şarj etmem gerekti ve araç şarj cihazına taktım hızlı şarj edenlerden. Şarj etti ama ettiği şarj bitince bi daha şarj edemedim. Servis telefon içindeki şarj entegresini değiştirince düzeldi. Aşırı akım bana göre sağlıksız. Sokaklardaki 1 liraya hızlı şarj eden makinalara bile takmıyorum. Akım önemli değilse telefon kendi içinde ayarlıyorsa eger o zaman şarj cihazlarının küçük degerlerde amper çıkış vermesi neden?

ndemir,

telefon içersindeki şarj kontrol devresinin belli bir akım-gerilim limiti var.
çinçançun dediğimiz kıytırık cihazlar bu limitlere uyuyyor gibiyse de aslında uymuyor. filtre, geribildirim(feedback), akım sınırlaması gibi yönleri çok kalitesiz ve güvenilmez. dolayısıyla çipin bozulması doğal.

aynı şekilde kaliteli olmak şartıyla elimizde iki şarj adaptörü olsun ve biri 200mA diğeri 500mA olsun.
tabi ki 500mA olanla daha çabuk dolacaktır. şarj kontrol devresi 200mA akımı 500mA yapmıyor. verilen gücü uygun şekilde yönlendirip pile elektron basıyor.

tabi bunları çok iyi anladığımdan anlatmıyorum. şöyle: telefon adaptörleri çoğumuzun bildiği gibi smps cihazlardır. yani içinde pilin şarj sürecini kontrol eden bir sistem yok. o yüzden dedim.

serkan_48

İç direnci belli olan bir devrede diyelimki 12 volt verdiğinizde çekeceği akım bellidir.

Siz 12 volt 90 amper bi akü bile bağlasanız iç direnci belli olduğu için burdaki amperin yüksek olması olgusu ile bu cihazın yanıp bozulacağını cıkaramazsınız. Devrenin çekeceği akım ne ise onu çekecektir.

Ayrıca arkadaşımızın sorusunda telefonu kendi sistemi ile şarj edeceği için 10 amper bir güç kaynağı bile olsa sorun olmaz. Telefon çekeceği akımı çeker. Daha fazlasını içindeki koruma devreleri koruyacaktır.

Ancak sadece harici lityum pil şarj edeceğim deseydi o zaman tedirgin olmakta haklısınız.

Kolay gelsin.

seron

serkan çok düşük akım gereksinimli bir almacı,
yüksek akım destekleyen kaynaklara bağladığımızda,
nadiren de olsa bozulma vakaları olmuyor mu?
öğrenmek için soruyorum. sanki benim başıma gelmişti.... ?

serkan_48

Hayır.

Şöyle yönlendireyim ( Sende bazen yapıyorsun ya )  :D

Mesela enterkonnektif sistemde tüm barajlar sisteme bağlanıyor. Çok yüksek akımlar geçiyor ancak sen evde pirize 10 wattlık bir telefon şarj aletini bağladığında şebekenin desteklediği yüksek akım senin şarj aletini bozmuyor.

Yada şöyle düşün. Bir otobüste 12 volt 120 amper / saatlik akü var. 120 amper dediğin gerçekten yüksek bir güç. Ancak Otobüs tesisatında 100 ma çeken düşük güçlü alıcılarda çalışıyor ayrıca atıyorum anlık 50 amper çeken marş motoruda calışıyor. Ama hiçbiri yanmıyor. Yani hepsinin iç direnci ne kadarsa o kadar akım çekiyorlar.

Buna biz ohm kanunu diyoruz.

R = V / I

Nadirende olsa dediğin duruma şunu söyleyeyim nadiren olan olaylar yükünüz yani alıcınız bozulduğunda ne olacak eger iç direnci düşüyorsa haddinden fazla akım çeker ve yanar. Buna arıza durumu diyoruz.

İç direnci sabit olan bir yükten daha fazla akım çekmesi ne zaman gerçekleşir yüke uygulanan voltajın yükselmesi gerekir.

@seron kıyma seron bu ara adını anmadan geçmeyeyim @Mr_YAMYAM saygılarımla..

stk4221

Almac kendi kullanacagi kadar akimi cekip kullaniyorsa biz power led lerin onune 350 mlA akim sinirlandima  neden ekliyoruz

seron

power ledler ısındıkça daha fazla akım çekmeye başlıyorlar ondan(mış ben de sonradan öğrendim).
ve belli bir akımdan sonra da bozuluyorlar...

serkan_48

Alıntı yapılan: stk4221 - 26 Mart 2015, 20:56:56Almac kendi kullanacagi kadar akimi cekip kullaniyorsa biz power led lerin onune 350 mlA akim sinirlandima  neden ekliyoruz

Ledler yarıiletken ürünlerdir.

Şöyle açıklayayım. Her elektronik komponentlerin ısıl değerleri mevcuttur. Toleransları vardır. Ve bunlar her parçanın datasheet sayfasında yazar.

Bir direncin ısı ile değeri toleransı kadar değişir. Mesela 100 ohm bir direnç bu değeri ancak dizayn edildiği ortam sıcaklığında verir. Örnek 25 derecede. Bu direnç 80 derecede belki değeri 100 ohm değil 95 ohm olacaktır. ( değerleri atıyorum )

Bu noktada led konusuna gelirsek ledlerin sıcaklıkla iç dirençlari çok hızlı değişmektedir. Buna çığ etkiside denir. Ledler ısındıkça iç dirençleri hızlı bir şekilde düşmektedir. Eğer ledler soğutulmazsa yine yukarıda bahsettiğim ohm kanununa göre direnç düşerse sabit voltajda çekeceği akım hızla yükselir. Kırılma noktasına geldiğinde ise led aşırı akımdan dolayı arızalanır.

Bu nedenle ledler sabit voltajla değil sabit akımla sürülürler. Özellikle power ledler.

stk4221

o zaman almaçlar yapılarına göre çeşitli besleme şekilleri mevcut bir avuç bozuk para içinden kendine şeker parası almayıp aç gözlülük yapabiliyorlarmış ve istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor muş 

x2x

Alıntı yapılan: asma - 25 Mart 2015, 02:20:03Merhaba
Muhtemelen sizin 7805 , 6V giriş ile akım çekmek istediğinde çıkış voltajı düşüyor ve 5V veremediği için çok az akımla uzun sürede şarj oluyor.
Eğer 1A verebilseydi , çok kısa olmasada normal sürede şarj olurdu. (fakat siz hızlı şarj istiyorsunuz)
Madem sorumluluğu alıyorsunuz basit bir low dropout regülatör devresi ile deneme yapabilirsiniz:

LED ler kırmızı LED olmalı. Eğer tam 5V elde edmezseniz voltajı arttırmak için LED in birini sarı yapabilirsiniz, düşürmek için ise 620 ohm direnci 1k ya kadar arttırabilirsiniz.
Telefon ne kadar akım çekerse o kadar verebilir bu devre. Yeterli olmazsa voltaj biraz arttırılabilir. (5,25V gibi)

Kolay gelsin.

Bu dediğiniz devreyi yaptım ama çalışmadı.

erg123

asma

Çalışmayan nedir?
Girişine 6V verdiğinde çıkışından ne aldın? ne oldu da çalışmadı diyorsun?
Ledler mi yanmadı , şarj mı olmadı , yeterince hızlı şarj mı olmadı?
???

x2x

çıkışına led taktık 1tane onu bile yakmadı hiç bişey alamadık heralde. napmamız lazım bu kuru akü ile şarj edemicekmiyiz acaba
[mergedate]1427844476[/mergedate]
devre üzerindeki ledler bile yanmadı

asma

Elemaları yanlış bağlamış olabilirmisin. 
Ben de LM317L yok LM317 var , müsait olunca denerim.
Ölçü aletin var mı , transistörün sağlamlık kontrolünü yapabilirmisin. Ya da bağlantıların gözüktüğü bir resim eklersen kontrol edebiliriz.

asma

Devre şeması ile elemanların bacak bağlantıları (daha doğrusu sıralaması) birbirini tutmaz.
TIP42 nin bacakları BCE olarak sıralanır , şemada EBC olarak çizilmiştir.
Ben resim bulup eklemeye çalışayım.
TIP42

LM317

x2x

asma

Resim ekledim
Tekrar bir gözden geçirmenizde fayda var.

x2x

bacakları yeniden yerlerini değiştirip mi kurayım yoksa yeniden yeni malzemeler ile mi ? devre elemanları bozulmuş yanmış olabilir mi?