Bedeva Elektirik Projesi

Başlatan mustafacihan, 05 Şubat 2015, 20:05:46

serkan_48

Termal elektrik icin termokupl ve peltier kelimelerini arastiriniz.

Mumkundur. Ama cok yuksek gucler uretmek zordur.

erg123

Ustam dun bobinajci arkadas  ufak bir motor verdi elime cevir cikislarina bir tut desi cecirmeye calistim nazikce donmedi zorla dedi biraz bir tur cevirmemle carpildim veya oyle sandim derken ucunu olcum aletine baglayarak cevirdigimde 180v gordum 2 3 tur anca cecirebildim baya kuccet istiyordu birde akrabam motorun icindeki normal miknatislari ne yaptiysa  neodyum miknatisi koymus dedigine gore 220v cikariyormus uzun lafin kisasi olur niye olmassin

seron

Alıntı yapılan: erg123 - 26 Mart 2015, 00:16:49Ustam dun bobinajci arkadas  ufak bir motor verdi elime cevir cikislarina bir tut desi cecirmeye calistim nazikce donmedi zorla dedi biraz bir tur cevirmemle carpildim veya oyle sandim derken ucunu olcum aletine baglayarak cevirdigimde 180v gordum 2 3 tur anca cecirebildim baya kuccet istiyordu birde akrabam motorun icindeki normal miknatislari ne yaptiysa  neodyum miknatisi koymus dedigine gore 220v cikariyormus uzun lafin kisasi olur niye olmassin
@erg123 merhabalar,
yıllar önce lunaparktaki çarpışan araba motorunu akrabam bana denetince aynen sizdeki gibi çarpılmıştım.

başından beri anlatmaya uğraştığımız birşey var: "ipucu zor dördürüyorum"
o motoru döndürmek için kaç lira harcayacaksınız ve alınan enerji bu maliyeti karşılayıp hatta kar ettirecek mi? işte bu konuda anlaşmamız lazım.

yoksa neodyummuş, gara mıknatısmış, uranyummuş farketmez. zorla döndürmeye çalıştığınız motoru döndürmek için atıyorum 5beygir kuvvet gerekli diyelim. bu 5 beygiri üreetmek için de 10TL lik kömür, doğalgaz, sıvı yakıt, ya da elektrik harcadığımızı varsayalım. hatta dur: insan gücüyle çevirelim(insan o motoru çevirebilmek için gıda vs harcayacak)
eğer 5beygir için 10TL harcayıp da çıkıştan 6beygir üreteceksekve bu gücü 11TL ye satabilecek ya da 10tl masraf yapan klimamızın maliyetini karşılayabileceksek, yapmaya değer. amma 5 veya daha altında olursa ı-ıh olmaz. zarar ediyoruz demektir.

haaa ben bunu rüzgar gülüne bağlayacağım. rüzgar gülü bunu çevirebilir, düzensiz de olsa üretilen bu gücü depolayıp kullanacağım derseniz, yine maliyetleri ciddiye almak şartıyla, olabilir. bakın olur demiyorum, olabilir.

aslında bunlar tartışması zevkli konular. olurya birimizin aklına orjinal birşey gelirse çığır açarız :)
dikkat ederseniz tarihte icatların çoğu hep yokluktan doğmuş...

erg123

Ustam benim bulundugum bolge akarsu yataklati boyle zor donen motor olmasin alternatorle 1kw a yakin elektrik alinabilir bolge ufakta olsa selaleler var hesaptan anlamam gerekli hesaplar yapildiktan sonra burdaki selaleden 3 5 kw dahi alinabilir belkide bayi tarafta kalanlar canakkale gibi bu bolgede ruzgar gulu ile gunesli yerde kalanlar gunes paneliyle elektrik alinir ama maliyetli isler bunlar ben birde soyle birsey dusundum 12v 7a aku invertor bagalasam 220v alsam biliyorsunuz ki aku biyucek belli zaman sonra bu 220v cikisina sarj devresi kullansam aku sarj etmek icin olur mu

serkan_48

@erg123

Akarsu yada şelale varsa ne duruyorsun yapsana bir türbin yada değirmen. Ben olsam 1 dakka durmam elektriğimi üretirim.

Diğer sorunsa

invertörden ürettiğin enerji aküden tükettiğin enerjiden fazla olamaz bu nedenle 220 volttan geri şarj etmen mümkün olmaz. Verim kayıpları yüzünden akün daha erken boşalacaktır.

erg123

Ustam selale varda daha genciz madiyat var 380v 3 faz veren bir motor olsa daha verimli olur selalenin bana olan uzakligi asagi yukari 400 m aksa elektrikten  1 top dis hat kablo alinacak devre falan bana nerden baksan 2bin tl bulur gibime geliyor

serkan_48

Bir akarsu v.s. den direkt 220 yada 380 volt 50 hz almayı düşünüyorsan bu jeneratörün kontrolü daha zordur.

Devir frekans ve voltajı çok iyi ayarlamalısın. Yük değişikliğinde kendini pozisyonlayıp tekrar ayar yapmalı. Bu kontrol sistemi daha komplike kılıyor. Bence voltajı dc elde edip kullanmak daha kolay.

erg123

Ustam amac 220v 400m gibi mesafede dusceginden vede 3 faz 380v un tek fazini kullanmak amac elektrikci arkadas bina elektrigi ile ugrasiyor daireye bile 3 fazin tekini kullaniyoruz demisti nasil oluyor tam emin degilim sizler daha iyi bilirsiniz
[mergedate]1427399791[/mergedate]
ustam baska siteden alinti3 faz arasında 120'şer derecelik faz farkı vardır sadece bu üç fazın nört ile aralarında fark yoktur yani R-S ARASI 380V ise R-N,S-N,T-N arası 220V tur
binlardaki kullanım amacı binanın tipine ve gücüne göre değişir asansör, kalorifer olan yerlerde 3 faz gerekir bu nedenle binayı 3 fazla besleyebilirsin

ama bunlar yoksa yine beslersin her daire 1 faz vererek 3 fazlı binada eşit yüklere dağıtmış olursun

istersende her daire 3 faz girip örneğin çamaşır mak,bulaşık mak,fırın gibi yüksek güçlü cihazlara bir faz verip daire içinde 3 fazıda eşit dağıdabilirsin