ATX modifiye hakkında yardım

Başlatan actros_5457, 11 Mart 2015, 22:38:10

actros_5457

güçlerini bilmiyorum kutuları okulda kaldı :)

memleket

Alıntı yapılan: kifvet - 14 Mart 2015, 19:13:51@memleket
devrelerini görme şansım var mı acaba :)ve üzeinde yazan çıkış değerlerini?
[mergedate]1426353094[/mergedate]
@actros_5457
osiloskobunuz var mı?ve şimdi bozduğunuz ama dağıtmadığınız bir güç kaynağı varsa onun resmini eklemenizi isteyeceğim (çok şey istiyorum biliyorum ama kör dövüşü yapmak pek bi fayda sağlamaz:))ve sizden bazı yerleri ölçmenizi isteyeceğim:)

Devreyi çizdim fakat daha basmadım ama çizdiğim  projeyi vereyim...

kifvet

@actros_5457
2.resimdeki sağ üstteki devreyi elinize alın diğerlerini şimdilik rafa kaldırın:)ve onun net bi görüntüsünü alalım şimdi buraya :)ölçmenizi istediğim yerler şunlar:)
1.Kırmızı Kapasitör ei33e yakın olup tahminen 1uf olan:))
2.tl494 yanında iki tane transistör var bunları kontrol edin(Tahminimce c945 olması lazım)
3.burada görünmüyor ama sekonderdeki shotky diyotlar.
bunları kısa devre kademesinde ölçüp sonucu yazar mısınız:))
[mergedate]1426353990[/mergedate]
@memleket
anladığım kadarı ile sade bir şema istiyorsunuz ama bu devrede bazı eksiklikler var.
1.geri besleme(muhtemelen yük bağladığınızda çökmeler olacak sekonder voltajda)
2.benim gördüğüm kadarı ile snubber eksik orda bi direnç olmalı.

[mergedate]1426354178[/mergedate]
@actros_5457
osiloskobunuz var mı?

actros_5457

bu devre sanırım:) osiloskobum yok daha henüz:) bu devre ise hemen dediğiniz yerleri ölçeyim

kifvet

@actros_5457
evet bu devre:)himm o zaman biraz kör dövüşü olcak:)

memleket

Evet sade bir devre olacak. Kutu içerisine koyup 2X25VDC ile bir anfi besleyecek.

actros_5457

hadi ya osiloskop şart değilmi bi elektronikçiye:) bunu halledicem bu sene inşallah:)

şimdi 3. maddedeki diyotu anlamadım bu çıkıştaki transistör kılıfında olandan mı bahsediyorsunuz söktüm onu diger istediklerinizi heman kontrol ediyorum

kifvet

@memleket
Dediğinizi anlıyorum fakat bu devrenin regülasyonu tahminimce çok iyi olmayacak ve anfinin çektiği yüke göre voltaj devamlı yükselip alçalacaktır.Bu yüzden başka devreler araştırmanızı tavsiye ederim.ve giriş olarak 220 vac mı kullanacaksınız yoksa araba için falan mı?:)
[mergedate]1426355253[/mergedate]
@actros_5457
evet eğer birde smpsye meraklıysa osiloskop olmazsa olmaz:)evet diyotlar transistör kılıfında olanlar:)sekonderdeki soğutucuya bağlı olanlar:)

actros_5457

o diyotları söktüm güç transistörleride diyotlar hangisi bilmiyorum açıkçası hepsi karıştı ama diger c945 ler sağlam(8 ve 11 e bağlı olan) seramik kondansatörde sağlam yanlız bu devrede ka 7500 var

kifvet

@actros_5457
söktüklerinizi koyup çekin de ben ayırayım sizin için:)muhtemelen onlarda kısa devre var:)ve şimdi ortada en küçük trafo var ortada onun beş tane bacağı olması lazım primerdeki transistörlere giden elemanlar var şekildeki gibi kırmızı ile işaretledim onları da ölçer misin kırmızı ile işaretledim(diyotlar sağlam mı dirençler doğru omajda mı yoksa değişmiş mi?

burdaki şemadaki ile aynı olabilir değerler değilse sendeki değerleri söyler misin?
ve giriştedoğrultucu diyotlar var 4 tane onları da test etmeniz gerekli:)

memleket

Giriş 220 VAC kullanacağım...

kifvet

@memleket
şu devreyi bi inceler misiniz?
https://320volt.com/tl494-half-bridge-smps-atx-modifiye-ei33-2-trafo/
sarım sayıları projenin kaynak sayfasında
[mergedate]1426357196[/mergedate]
@actros_5457
tl494,ka7500,dl494 bunlar aynı entegrelerdir piyasa isimleri farklıdır sadece:)

seron

Alıntı yapılan: seron - 14 Mart 2015, 17:26:08eğer bu bir PC güç kaynağı ise eksik hesaplıyorsunuz. sadece 12V kanalını değil 5V,  3,3V gibi tüm kanalların gücünü bulup toplamalısınız.
Alıntı yapılan: actros_5457 - 14 Mart 2015, 18:00:32bütün gücü bi kanalda toplama şansımız varmı :)
zaten açıklamışlar ama biraz kocakarı ilacı hesabı anlaşılır dilden açıklayayım; hangi kanala fazla yüklenirseniz diğer kanalların gücü oraya gider. yani toplam güç hesaplanırken hepsi eşit kullanılıyor gibi düşünülerek hesaplanır. ama tek kanal kullanılıyorsa koruma devresinin izin verdiği sınıra kadar zorlanabilir.

actros_5457

Alıntı yapılan: kifvet - 14 Mart 2015, 20:11:52@actros_5457
söktüklerinizi koyup çekin de ben ayırayım sizin için:)muhtemelen onlarda kısa devre var:)ve şimdi ortada en küçük trafo var ortada onun beş tane bacağı olması lazım primerdeki transistörlere giden elemanlar var şekildeki gibi kırmızı ile işaretledim onları da ölçer misin kırmızı ile işaretledim(diyotlar sağlam mı dirençler doğru omajda mı yoksa değişmiş mi?

burdaki şemadaki ile aynı olabilir değerler değilse sendeki değerleri söyler misin?
ve giriştedoğrultucu diyotlar var 4 tane onları da test etmeniz gerekli:)

bütün hepsi sağlam 39 ohm ler bu devrede 22 ohm yani orjinal hali:)

bu trafo mu direk güç transistörlerini sürüyor bi yandan da öğrenelim ;)
büyük trafoyu çalıştıran bu trafo sanıyordum bu transistörlerle büyük trafo arasında sanırım

birde fr 107 ler snubber görevinde mi

[mergedate]1426360128[/mergedate]
teşekkürler @seron :)
[mergedate]1426360367[/mergedate]
diyorlarım :)

kifvet

@actros_5457
peki çıkıştaki diyotlar?!transistör gibi olanlar:-)evet bu trafo izolasyon trafosu yani sekonder ile primeri ayırmamizi sağlıyor tamamen bu da güvenlik açısından önemli:-)ee-16 trafosu güç transistörlerini sürmek için ee-19 ise kontrol katına 12 volt çıkış veren trafo yani stand by trafosu:-)hayır bunlar(fr107) güç trafosunda oluşan yüksek gerilimin güç transistörlerine zarar vermesini önlemek için:-)

actros_5457

onlarda sağlam :)

bu izolasyon trafosu şemalarda bi garip bağlı yani nasıl desem güç trensistörleri direk büyük trafoya bağlı değil gibi neden böyle yani direk büyük trafoda olsa 1colector 1emıtor anlıcam:)

bu arada bu devremde büyük trafomu arızalı acaba

kifvet

burda üzerinde 2 tane diyot uc uca bağlanmış şekilde olanlar shotky diyot baştaki ikisi sanırım güç transistörü(nt2625) en sondaki by ile başlayan ise o da diyot:)
[mergedate]1426361309[/mergedate]
@actros_5457
girişteki köprü diyotlar sağlam mı acaba?sanırım sadece güç transistörü bozuk burada şimdi primere paralel bağlı bir kondanstör ve direnç var bu direnç ve kondansatör snubber devresi işte:)
trafonun arızalı olduğunu düşünmüyorum ya entegre arızalı ya da güç transistörleri  hasar gördü.güç transistörleri yerine MJE13007 kullanabilirsiniz piyasada bulunan bir transistör:)

actros_5457

evet doğrudur bunlar sağlam ama tek tek ölçtüm eşik voltajları 0.100 civarı:)

kifvet

yalnız burada standby trafosunu süren mosfet ya da transistör yok onları neden söktünüz?:)
[mergedate]1426361727[/mergedate]
eşik voltajları (0.100) transistörlere mi ait?
ve diyotları ölçerken buzzerden ses gelmiyordu değil mi?

actros_5457

o diyotlarda sağlam :)
snubber de 51 ohm ve bide condansatör var mercimek sanırım bunlar olmasa ne olur
[mergedate]1426361892[/mergedate]
Alıntı yapılan: kifvet - 14 Mart 2015, 21:36:14yalnız burada standby trafosunu süren mosfet ya da transistör yok onları neden söktünüz?:)
[mergedate]1426361727[/mergedate]
eşik voltajları (0.100) transistörlere mi ait?
ve diyotları ölçerken buzzerden ses gelmiyordu değil mi?

onları depolamak amacıyla söktüm işte kenarda duruyorlar:)

ses gelmedi yok shotky diyotlarının eşik voltajı 0.100 gösterdi

transistörler 560 civarı ama onlar buna ait değil karışmış bunun ki e13007 idi sanırım
[mergedate]1426361988[/mergedate]
2NB60 mosfeti vardı onun dibinde pembe renkli direnç vardı onu patlatıyordu mosfeti değişmiştim daha olmamıştı