PC'lerde UPGRADE teknikleri.

Başlatan Mr_YAMYAM, 17 Aralık 2014, 12:04:26

okinkurt

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Aralık 2014, 19:04:03Tamam tamam.
Şimdi düzelmiş. Tek mesele tek kanal RAM kullanımı.
Önceki renderi bir kez daha yap. Yaparken de speccy açık olsun.
15-20 dk iş yap ve işlemci hızını ve ısısını bi daha ölç.
Önceki yaptığın render işlemi yaklaşık kaç saat sürmüştü. Şimdi aynı işi yeniden yaparsan ve süreyi gözlersen performans farkını da anlamış olursun.
Her ne kadar RAM miktarı düşmüş olsa da bence performansta yükselme olmuştur.
Eğer aynı RAM'den bir tane daha bulabilirsen çok iyi olacaktır.
Ya da en iyisi ucuz bulabilirsen 1 er GB olanından 4 tene bul ve tüm slotlara tak.

Abi 12 dakika %100 render yükü durum fotodaki gibi ama anlamadığım birşey var abi 3gb ram varkende 2.7 gösteriyor farkeden nedir ? birde performansda düşüş var sistem çok tıkanıyor render yaparken video ilerliyor izliyodum şimdi direk donuyor aynı ramden bulsamda 3gb çalışıcak abi anakartın desteği bu kadar.

Not : Dual core u seviyorum abi ya ısınmıyor temiz olunca stok fan bide maşallah :D

Mr_YAMYAM

OkinGURT.
O PC ye bu hali ile yeniden cila.. Pardon format çek. İlk önce chipset sürücülerini kur. Düzelir.
Ama doğru kurman lazım.

Seron.
O PC adam olur ama RAM bir dünya para.
O anakartta hızlı RAM lazım değil. Band genişliği önemlidir. Bu yüzden 2 şer GB lık 4 tene 1333 MHZ lik RAM kullansan da olur.
Çok bellek miktarı kullanacaam diye yırtınma. 4 adet 1 GB olsa bile o PC ye yeter.

seron

you say so, but I haven't any cash... what can I do?... Should i sale my RAM?

okinkurt

Seron specy amd lerde ısıyı yanlış ölçüyor haberin olsun anakartın yazılımı varsa onu kullan 10 derece felan inanma bendede öleydi fx8 varken asus un resmi yazılımında bi baktım 36 derece diyor . Onur abi format atar bir ara sonucu yazarım .

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 20 Aralık 2014, 21:22:00you say so, but I haven't any cash... what can I do?... Should i sale my RAM?
Yes bread. It's derotu maydanoz ;D
If you sell yours RAM good price maybe possıble.

Yahu gavurca gonuşuyoz gevv bizi dövecek haa :D

NOT:
HDD uyarısını HD tune adlı program ile görebilirsin.

Al bak.
http://www.gold.com.tr/kingston-kvr16n11-4-4-gb-1600-mhz-ddr3-pc-ram_u
Ecik para biriktir. Sendeki RAM'i sat bunları al.
http://www.gold.com.tr/kingston-2gb-1333mhz-kvr13n9s6-2-ddr3-ram-pc_u

ET @okinkurt  OkinGurt a da bunlardan 4 tene lazım :)
http://www.teknobiyotik.com/donanim/ram-bellek/hi-level-1gb-ddr2-800mhz-pc-bellegi-sogutuculu.html

yolgezer

upgrade olsun sifir toplama olsun. en onemli sey enerjidir. ozellikle psu secimi bastan sona hepsinin guc kaynagi tek olur genelde, o yuzden sonradan kjllNmayi dusundugunuz parcalarin gucunu hesaba katip psu aliniz, misal am3 soketli aldigim bir kart 140 wat cekebildigini yaziyordu. simdi buna ekran kartini  hdd yi dvd yi belki de ikinci hdd yi eklersek elimizde en az 500 watt psu olmasi gerektigini hesaplariz, aman ben tek hdd kullanacam dvd lazim degil diyerektrn 250 watt psu alirsak- bir de uyduruk alirsak- basimiza bela olur, bu yuzden ilk bastan bunu dusunmeliyiz. ki arizali olarak gec iste gelmis pek cok kartt, hep psu degistirdigimde duzeldi. ya da psu kaynakli yandi:-)

Mr_YAMYAM

Benim PSU 240W ama hiç ısınmıyo.
Cenıfır şekilde de çalışıyo ;D 8)

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Aralık 2014, 23:27:00Benim PSU 240W ama hiç ısınmıyo.
Cenıfır şekilde de çalışıyo ;D 8)
senin pc sendenyasli abi 240 watt cok bile:-)  ben 9800 gt ekran kartli pcde 250 watt psu gordum

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: yolgezer - 20 Aralık 2014, 23:29:48senin pc sendenyasli abi 240 watt cok bile:-)  ben 9800 gt ekran kartli pcde 250 watt psu gordum
İşte bilmediğin burdan belli oluyo ;D
Eski nesil 75nm işlemciler daha fazla güç harcarlar. Yeni nesil 32nm işlemciler daha az güçle daha fazla performans verirler.
Bendeki PC p4 olduğuna göre artık kasanın toplam gücünü sen hesapla ;D

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Aralık 2014, 23:36:32İşte bilmediğin burdan belli oluyo ;D
Eski nesil 75nm işlemciler daha fazla güç harcarlar. Yeni nesil 32nm işlemciler daha az güçle daha fazla performans verirler.
Bendeki PC p4 olduğuna göre artık kasanın toplam gücünü sen hesapla ;D
abi onu biliyorum. sen de iyice vcahal ettin beni:-)  senin pcde p4 islemci var maksimum cekecegin 75 watt. amd3000 90 watt ceker, amd645 135 watt ceker, phenom serisi 160 watta cikabiliyor, ekran kartlarina giriselim, 9800gt en az 400 watt psu ile kullaniniz diye kendi sitesinde oneri verilmis bir kart:-)  ha 250 watt ile kullanir misin. kullanirsin, ama en ufak oyunda mavi ekranlar, donmalar. uzun vadede anakartta arizalar. misal benim pc 300 watt. 6 fanli, cift hdd ve bir dvd bir cd suruculu. tum sistemi ayni anda calistirmaya kalkinca sistem sapitiyor. ozellikle dvd yazdirmaya kalkarsam cd yakiyor, cozum? 400 watt psu. kimmis cahal?:-)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: yolgezer - 20 Aralık 2014, 23:41:16abi onu biliyorum. sen de iyice vcahal ettin beni:-)  senin pcde p4 islemci var maksimum cekecegin 75 watt. amd3000 90 watt ceker, amd645 135 watt ceker, phenom serisi 160 watta cikabiliyor, ekran kartlarina giriselim, 9800gt en az 400 watt psu ile kullaniniz diye kendi sitesinde oneri verilmis bir kart:-)  ha 250 watt ile kullanir misin. kullanirsin, ama en ufak oyunda mavi ekranlar, donmalar. uzun vadede anakartta arizalar. misal benim pc 300 watt. 6 fanli, cift hdd ve bir dvd bir cd suruculu. tum sistemi ayni anda calistirmaya kalkinca sistem sapitiyor. ozellikle dvd yazdirmaya kalkarsam cd yakiyor, cozum? 400 watt psu. kimmis cahal?:-)
Buradaki cahallık şurada ;D
Bir PSU gerekli gücü karşılamıyorsa bazı aksaklıklarla kendisini gösterecektir.
Zaten bir PC'nin güç gereksinimi, sistem bileşenlerinin güç gereksinimleri toplanarak hesaplanır.
1 İşlemci 75W mesela örneğin.
2 HDD 10W
3 DVD-ROM 20-50W arası.
4 RAM Adam başı takribi 5-10W RAM tipleri ve kapasiteleri de önemlidir.
5 Ekran gartı 50W tan 250W a kadar modelleri var. seç istediğini.
6 Ana gart bileşenleri. 10-50W civarı marka ve modele göre değişir.
7 PCI slotlara takılan harici bileşenlerin güçleri. Bendeki kablosuz adaptör 5W recommended

Tüm güç bileşenlerinin gereksinim duyduğu güçler toplanarak bir PC nin ihtiyaç duyduğu PSU gücü hesaplanabilir. Zaten yukarda belirttiğim üzere PSU gücü yeterli olmazsa mutlaka bir aksaklık görülecektir.

BİZİM KONUMUZ PC'lerde PERFORMANS ARTIRABİLME olduğuna göre;
Eğer PSU yu inceleyecek olursak doğru anlatım şöyle olmalıdır.
Her güç kaynağının bir gürültü faktörü bulunmaktadır. PSU'nun giriş ve çıkışında kullanılan eleman kalitesi ve filtre devrelerinin kalitesi, bu gürültü unsuruna yegane etkendir.
Her ne kadar anakart üzerinde de ayrıca regülatörler bulunmakta ise de PC'nin güç kaynağının kalitesi de önem taşımaktadır.
Senin söylediğin gibi gücünün şu kadar olması değil.

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Aralık 2014, 10:47:26Buradaki cahallık şurada ;D
Bir PSU gerekli gücü karşılamıyorsa bazı aksaklıklarla kendisini gösterecektir.
Zaten bir PC'nin güç gereksinimi, sistem bileşenlerinin güç gereksinimleri toplanarak hesaplanır.
1 İşlemci 75W mesela örneğin.
2 HDD 10W
3 DVD-ROM 20-50W arası.
4 RAM Adam başı takribi 5-10W RAM tipleri ve kapasiteleri de önemlidir.
5 Ekran gartı 50W tan 250W a kadar modelleri var. seç istediğini.
6 Ana gart bileşenleri. 10-50W civarı marka ve modele göre değişir.
7 PCI slotlara takılan harici bileşenlerin güçleri. Bendeki kablosuz adaptör 5W recommended

Tüm güç bileşenlerinin gereksinim duyduğu güçler toplanarak bir PC nin ihtiyaç duyduğu PSU gücü hesaplanabilir. Zaten yukarda belirttiğim üzere PSU gücü yeterli olmazsa mutlaka bir aksaklık görülecektir.

BİZİM KONUMUZ PC'lerde PERFORMANS ARTIRABİLME olduğuna göre;
Eğer PSU yu inceleyecek olursak doğru anlatım şöyle olmalıdır.
Her güç kaynağının bir gürültü faktörü bulunmaktadır. PSU'nun giriş ve çıkışında kullanılan eleman kalitesi ve filtre devrelerinin kalitesi, bu gürültü unsuruna yegane etkendir.
Her ne kadar anakart üzerinde de ayrıca regülatörler bulunmakta ise de PC'nin güç kaynağının kalitesi de önem taşımaktadır.
Senin söylediğin gibi gücünün şu kadar olması değil.

orasi tabi ki de oyle. yalniz isin icone perfprmans yani stabil hiz giriyorsa psu onemli. yoksa al 6 cekirdek ready yazan karta 6 cekirdegi tak dumduz calistir, ama o kadr basit olmuyor, o anakart neyi ne kosulda istiyor bilmek lazim. ben iki senedir pc isi yapmiyorum cpgunu da unuttum. ramlerin zamanlamalari misal cok onemli. bazi pcler ultra hizli ram isterken bazilari da hizli ram yuzunden sorun yasayabiliyor. misal arkadasima topladigim amd 645 1600 mhz ram ile kullaniniz diye ozellikle kutuda bilgi verilmis bir islemci idi, bu hizi desteklemeyen anakartlar var:-)  bulana kadar anam agladi:-)  ha sonunda buldum istedigim ram anakart ikilisini. bir de psu is tamam:-) bir diger konu ise bence kasa secimi. ucuza kacmak da iyi degil cok harcamak da akil kari degil:-)

Mr_YAMYAM

ET @seron
Bizim et @okinkurt 'un AMD sistemi ile olan kavgasından beri bazı araştırmalar yapmaktayım.
AMD sistemler, genel sistemlerde performans olarak yüksek ölçümlense de, reelde bunun böyle olmadığı gözlemlenmektedir.
Yapmış olduğum testlerde görülmüştür ki özellikle speccy gibi programların bazı değerleri yanlış göstermesi, AMD chipsetlerinin ve anakart kaynaklarının sürücü uyumlarının tam sağlanamadığı, bazı AMD tabanlı donanımların sistem sürücülerinin uyumsuzluğu gibi sorunlar gözlemlemiş bulunuyorum.
Kısa süre önce hurdadan temin etmiş olduğum AMD tabanlı PC'nin test aşamasında da bu unsurlar gözlemlenmiştir.
Kesin bir yargıya varabilmem için ne yazık ki biraz daha yeni AMD tabanlı sistemler edinmek zorundayım. Daha yeni almış olduğum AMD tabanlı (ATI) 6570 ekran kartında da hem AMD tabanlı sistemde hem de intel tabanlı sistemde sürücü uyum sorunları görülmüştür.
Windows deneyim puanında 6.7 gibi üst seviye sayılabilecek puanlama aldığı halde, bu ekran kartı 1080P HD görüntüleri işlemede zayıf kalmıştı.
Tam sistem yapılandırması bir bütün olduğu için ne yazık ki görülen aksaklığın ŞUDUR denilebilmesi şu aşamada pek mümkün değildir.
Eğer uygun fiyatlı daha yeni model bir AMD sistem bulabilirsem araştırmalarımı sürdüreceğim.
Şimdilik araştırmalarım devam etmektedir.

yolgezer

yeni model amdlerde cok fazla uyum problemi var.
eskiler daha perflrmansli ve ben amd3000 ile 1080 videoda cok bir takilma gormedim. encoding islemi de idare eder :-)
bir de abj senin atladigim konu, p4 e takilacak maksimum makine 9800gt ya da ati 4650,4850 gibi kartlardir, onlar ve 4 hdd taksan, 4 dvd-takani gordum 8 dvd takan var:-)  maksimum 500 watt cekersin. o da hdd lerden dvd yazdirirsan. oysa ki normL bir pc 200-300 watt ile rahat gider,
cokca dvd nin ne ise yaradigini soylemiyim istersen:-)  bir de oc hastalari icin ozel ramler uretilir onlar da az yemez yani:-)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: yolgezer - 21 Aralık 2014, 12:42:40yeni model amdlerde cok fazla uyum problemi var.
eskiler daha perflrmansli ve ben amd3000 ile 1080 videoda cok bir takilma gormedim. encoding islemi de idare eder :-)
bir de abj senin atladigim konu, p4 e takilacak maksimum makine 9800gt ya da ati 4650,4850 gibi kartlardir, onlar ve 4 hdd taksan, 4 dvd-takani gordum 8 dvd takan var:-)  maksimum 500 watt cekersin. o da hdd lerden dvd yazdirirsan. oysa ki normL bir pc 200-300 watt ile rahat gider,
cokca dvd nin ne ise yaradigini soylemiyim istersen:-)  bir de oc hastalari icin ozel ramler uretilir onlar da az yemez yani:-)
P4 gibi bir işlemciye bu kartlardan takarsan işlemci ZORTLAR. :)
Bendeki P4 3.0 GHz lik işlemciye GF9400 kart taktımdı da HD video oynatımında işlemci YANDIM ALLAAAHH kurtaran yok mu diye bağırıyordu :D
Tabii ki direct-x yapılandırmasını ve PHYS-X hızlandırmalarını ayarlayabiliyorsan işlemciyi daha az yükte kullanabilirsin ama bunları yapabilmek te ecik maharet ister ;D

yolgezer

hd video gpuya bakmaz abi. bunu bilmiyon mu cattt:-)
o tarz pular yuksek cozunurlukten ziyade 3d grafikler icindir, ama bu yine de sorununun cevabi olmayabilir. senin anakart iyi bir sey degilse normal. yoksa ben nasil fx5500 ile hd video izledim ya da n270 ve 945 ile?
amd konusuna hic girmeyelim o is,emciyi stabil yapmak zor is.

okinkurt

Psu nun performansa direk etkisi oluyor mesela bende dual core e5400 v 9800gt var bu sistemde 750 psu vardı oyun açıp oynuyordum saat gibiydi daha sonra o psu yu yeni sisteme taktım yedekte duran 350w psu yu eskiye taktım sistem görünürde rahat çalışıyor olsada oyunlarda anlık fps kaymaları gördüm ve bilirsiniz ekran kartları boşta iken hız düşürür 350w da kart full hızda çalışmaya başladı ve hız düşürmüyordu yani psu iyi olacak abi sistemin harcıyacağı güçten en az 100w fazla almakta fayda görüyorum amd konusuna gelirsek amd nin son fx serisi skandal ne ısı değerleri doğru nede performans değerleri 30 derece dediği anakartda parmağım yanmıştı ve amd fx8 gtx 660 gibi bir kartı bile tam beslemekten acizdi quad q9300 ün performans olarak gerisinde buldum diyebilirim fx serisiden uzak durunuz bazı konular var i3 ile karşılaştırmalar i3 ün fps düşürmediği yerde fx ler  kafa üstü düşmekte 4.6 ghz de anca i3 gibi besliyebiliyor kartı ..

yolgezer

okinkurt amdyegirmeyelim diyorum giriyorsun opmiyim seni:-)
onur abi, pcler konusu cok karmasik ayrica yanlis hatirlamiyorumdur umarim ram timingi idi sanirim ismi o da cok onemli. onlarin belli oranlari vardi ben hepsini unuttum. brlli orani tutturamayan ramlerle pc calistirmak da sorun yasatir,
guc kaynagi ise, dusuk guc kaynaklari pcleri mahveder.
bir de sen hdd 10 watt dedin debana 10 watt ile yetinen kac desktop hdd gosterebilirsin:-)  masaustu hddler en kotu 20 watt cekebiliyor.
asil mesele sen o islemci ile neler yapmak istiyorsun sorusunun cevabidir, kalkip da pc calissin ama calissin dersen 100 watt da kafi:-)  ama kalkip da performans istiyorsan eh kesenin agzini ac. uber islemciye kalkiip 250 watt psu tarsan ya anakart gider ya islemci. q8300 e 250 watt psu olur mu:-)

okinkurt

Amd nin fx serisine her türlü girerim rezalet diyorsam rezalettir 1 sene 3tb oyun ve program testi yaptım o sisteme  amd konusunda benden daha uzman arkadaşlar ile ayar bile çekmiştik amd yi genellemiyorum amd nin fx serisini sapına kadar  genelliyorum varsa itirazı olan kanıt koysun bende kanıt bolca var unutmadan buradaki arkadaşların çoğu oyunlardan nefret ediyor ben oyun açısından bakıyorum duruma yani alıp windows kurıyım kullanıyım dersen fx iş görür ama oyun .. yok arkadaş 40/50 tl ye performansı daha garanti i5 serisi varken bulaşılmaz.

yolgezer

yavas gardas otobus yardan ucuyor. sana girmeyelim derken amdnin her modeli degisik ugrasamayiz babinda dedim. yoksa fx serisini ben de pek sevmedkm zaten, sen neden phenom x6 almiyoj da bu uyduruk fx le ugrasiyon?