Ana Menü

Ultrasonik Park Sensörü

Başlatan Yusuf usta, 21 Mayıs 2012, 23:32:14

eyüp

yardımcı olduğunuz için teşekürler

muratttka123

birebir yaptığım halde neden çalışmıyor anlayamadım

Yusuf usta

yaptığın devrenin baskıdevre alt ve üst resimlerini koy bakalım. elemanlar görünebilir çözünürlükte olsun.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

sadomate

devreyı yapabılen varsa calısır durumdakı halının resım ve vıdeosunu gonderebılırmı acaba . ben yaptım devreyı fakat led ve buzzer sureklı yanıo ve ötüyo trımpotla oynadıgım zaman.  . sensor devrede olsun yada olmasın sureklı bu sekılde calısıo . bu arada benım ıcın cok onemlı bu devre .çunkı bıtırme tezı olarak park sensorlerını aldım . ilgilenırsenız cok sevınırım arkadaslar

Yusuf usta

yapılmış ve çalışır halde resim var zaten, ama video yok. eğer yakın zamanda yapan varsa bir video görüntüsü kıyağı yaparsa size faydalı olur. devrenizin alt ve üst resimlerini paylaşın bakalım isterseniz.

azooo44

Arkadaşlar devre şemasında görünen D5  yani gıg diyot yazıyor ben onu bulamadım. devrenin yapılmışındada normal diyot görüyorum. bu diyotun değeri nedir. onun yerine hangi degerdeki diyotu taksam çalışır. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Adnancoskun

D5 diyodu role üzerinde oluşan zıt EMK içindir...
1N4148 olmak üzere 1N4001 veya benzeri herşey takabilirsiniz.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

muratttka123

devreyi yeniden kurdum ve devrede buzzer sürekli ses veriyor  ve trimpotların değerlerini değiştirirken belli bir ayardan sonra nedense ters gerilimle çalışıyor nedenini söyleyebilirmisiniz biliyorsanız ?

elif20

iki gündür bu devreyle ugrasıyorum çalışmadı :(( ne yapacağımı bilmiyorum şimdi.kontrol ediyorum skntı görünmüyor.entegre de voltaj görülüyor ama led de yok

yolgezer

Alıntı yapılan: elif20 - 17 Aralık 2014, 16:37:26iki gündür bu devreyle ugrasıyorum çalışmadı :(( ne yapacağımı bilmiyorum şimdi.kontrol ediyorum skntı görünmüyor.entegre de voltaj görülüyor ama led de yok
entegre sahte olabilir. isterseniz devreninfotosunu gonderin bakalim?

AKMertdinc

gig nedir açıklayabilirmisiniz. nerden sipariş verebilirim

Yusuf usta

Alıntı yapılan: AKMertdinc - 26 Şubat 2016, 19:57:59gig nedir açıklayabilirmisiniz. nerden sipariş verebilirim

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 06 Mayıs 2014, 18:20:21D5 diyodu role üzerinde oluşan zıt EMK içindir...
1N4148 olmak üzere 1N4001 veya benzeri herşey takabilirsiniz.

AKMertdinc

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 26 Şubat 2016, 23:58:36
çok teşekkür ederim gig yerine 1N4001 kullandım. fakat buzzer sürekli çalışıyor ve tx, rx sensörleri çalışmıyor. .012uF yerine .015uF kullandım. .012uF bulamadım. bundan kaynaklanıyo olabilirmi? okuduğum yorumlara göre bir çok kişi bu sorunla karşılaşmış. devreyi defalarca kontrol ettim ama sorunu bulamadım.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: AKMertdinc - 08 Mart 2016, 15:00:01çok teşekkür ederim gig yerine 1N4001 kullandım. fakat buzzer sürekli çalışıyor ve tx, rx sensörleri çalışmıyor. .012uF yerine .015uF kullandım. .012uF bulamadım. bundan kaynaklanıyo olabilirmi? okuduğum yorumlara göre bir çok kişi bu sorunla karşılaşmış. devreyi defalarca kontrol ettim ama sorunu bulamadım.
daha önceden yapan kişilere devrenizin alt ve üst resimlerini atın bakalım bir montaj hatanız var mı dedim. ve bu konuda sıkıntı yaşayanlara yazdığım cevapları okuyup bakın bakalım sizin de işinize yarıyor mu yaramıyor mu dedim... eh işte,  bencillik edip kendi uğraşıp çözene kadar dediklerimi yapsaydı bu kişiler, ne hata bulduklarını yazıp veya resimlerini atsaydılar,  burada bu soruyu sormanız gerekmeyecekti. Tabii onlara bencil derken, ben de aynısını yapardım üşengeçlikten. Ufaktan bir kontrol yapın, öncekilere yazdığım ihtimalleri okuyup uygulayın, olmadı resim atın buraya bakalım. devre karma karışık bir devre değil. illa ki bir hata yapıyorsunuz.

hata yapıyorsunuz derken, bu hata sizin değil çin'li amcaların hatası da olabilir... sattıkları ürünler bazen emaneten pizza kulesi gibi ayakta durdukları için oluyor bu durumlar...

öncekilere yazdıklarımı uygulayın siz, bir resim atın olmadı, ben ilgileneceğim mutlaka.
kolay gelsin.

figo50

entegrenin 7 ve 14 bacakları arasında ki gerilim 0,795 volt çıkıyor nedeni ne olabilir?

Yusuf usta

1- besleme kaynağınız pil ise zayıflamıştır, yük binince voltaj sıfırlanıyor
2- zener diyot kullanmışsanız ters bağlı olabilir
3- 470 ohm direnç yerine yanlış değerde daha yüksek bir di,renç bağlamış olabilirsiniz
4- voltaj hattı üzernde göremediğiniz birbirine değen yol veya lehim var, kısa devre yapıyor
5- voltaj hattı üzerinde bir kopuk var.

çözüm:
470 ohm gerisinden voltaj ölç. normal değilse pilini değiştir. normal ise direncin diğer tarafından voltaj ölç. normal değilse, bir kısa devre var onu bul. normal ise ölçmeye devam et voltajın kesildiği andan itibaren bir kısadevre ara.

not: Entegre dahil, ters takılmış bir eleman var mı kontrol et.

figo50

teşekkür ederim bilgiler için. Devreyi yeni yaptığım zaman da buzzer dan çok az ses çıkıyor. ayrıca led de yanmıyor.