Ana Menü

LM350 akım kontrolü ile akü şarj edememe sorunu

Başlatan Veteriner, 18 Eylül 2014, 18:15:45

Veteriner

Yok canım ne gerginliği, fikir alış verişi yapıyoruz, yanlış anlaşıldıysam kısura bakmayın.

Şimdi anladım, akım sınırlama gerilim ayarlamadan önce olmalı. O zaman ben güç kaynağımı maksimum değere ayarlarım, 5k potansiyometre yerine iki trimpot koyu stand by ve cycle voltajını ayrı ayarlar oraya da bir toggle switch eklerim. Çıkışa bir diyot koyarak büyük ölçüde engellenir sanırım kendi kendine devreden boşalma. Hatta daha garanti olsun gerilim de kırpmasın diye şebeke voltajı ile tetiklenen bir röle.

Demek devre kısmen doğruymuş sadece.

asma

Alıntı yapılan: Veteriner - 19 Eylül 2014, 10:16:23Çıkışa bir diyot koyarak büyük ölçüde engellenir sanırım kendi kendine devreden boşalma. Hatta daha garanti olsun gerilim de kırpmasın diye şebeke voltajı ile tetiklenen bir röle.
Röle düşünürseniz (en garanti ve basit yoldur)
Güç kaynağı ve devrenizin arasına 3A lik bir diyot (1N540X) bağlayın, diyottan önce 12V röle kullanabilirsiniz.
Besleme 18V , röle 12V olduğu için biraz ısınır ve besleme yarıya inmeden (çekiliyken) bırakmaz. Bunu engellemek için röleye seri direnç ve şaseye bağlıyacağınız uca NPN transistör eklersiniz. Transistörün beyz ucuna seri direnç ve zener diyot eklerseniz; zener diyot voltajı + transistörün Vbe voltajı kadar gerilim oluşmadan röle çekmez. (isterseniz çizerim)
Zener 12V olmalı, röleye bağlı direnç = (Besleme voltajı - röle voltajı)/röle akımı kadar olmalı.
Örnek: röle bobini 600 ohm ise 12voltta 20mA akım çeker, gerilim farkı 18-12=6V , 6/20=300 ohm olur. 270 ohm yada 330 ohm uygun olur.
Beyz akımı BC547 için 4k7 ila 10k arası yeter de artar.
Röle çift kontak seçilip akünün iki kutbuda kesilebilir, 6A lik DPDT röle gerekir. (tek kontak kullanırsanız(SPDT) da 5-6A lik röle kullanın. ;)

Son olarak toggle sw. yerine bu işi otomatik yapacak devrelere de yönelebilirsiniz.
Kolay gelsin.
--------------------------------------------------------

Çizim düzenlenip eklendi, bahsi geçmeyen beyz şase arası direnç 100k kullanılabilir.

ndemir

hocam şu röle olayını bi örnek çizimle paylaşabilir misin???

serkan_48

ndemir

Yukarıdaki mesajda röleyi devre içinde kullanımını çizmiş asma arkadaşımız.

Veteriner

Otomatik devrelere yönelmek daha mantıklı görünüyor. Bu tip stand by şarj cihazı yapmak isteyenlere iyi bir kaynak olacak gibi. Önerdiğiniz devre var mı? Gevv hocanın Optocupler ve lm350 kullanaral yaptığı devre aklıma yattı. Voltajı ve akımına ince ayar çekmem gerek ama akümün voltajları birazcık farklı. Havyamla, breadboardımla ne yazıkki pestilim çıkarak eve geldiğimden ilgilenme fırsatım olmuyor.

ndemir

teşekkürler asma hocam.hemen arşivime ekledim...ilk fırsatta röleli uygulamasını yapıcam...

yolgezer

Alıntı yapılan: Veteriner - 19 Eylül 2014, 07:58:56Akü sağlam. Dolu aküyü şarj etmeye çalışmıyorum eski mesajları sırayla okursanız sorumu anlarsınız (her ne kadar karman çorman yazsam da)

Aynı seviyeye gelmesi gerekmez demişsinşz yukarda. Ben gereklilik veya gereksizlik diye sormadım nedenini sordum.
Bu uzun bir konu. Aslinda genel olarak soyle. Simdi. Akunun sarj voltaji ondan yuksek olmali. Bu butun sarjli depo,ama birimleri icin sart. Misal telefon bataryalari 3.7 volt der. 4.07 voltta tam sarj olur deriz. Peki daha sarj olmaz mi? Elbette olur. Ama bu saglikli siniri asmak olur. Zaten o mal, gucunu 3.7 voltta veriyor. Mesela arabanin motoru son devir olarak 10000 yapsa bile torku 5000 devirde ise biz bu araca 5000 devirlik deriz. 10000 devirde motor yanacaktir. Ayni durum aku vb. İcin de gecerli. Telefon bataryalari 4.29 volt uzerinde patlar. Peki biz kac voltla sarj ediyoruz? 5 voltla.
İste bu yuzden aku asla sarj voltajina cikmaz. Cikarilmamalidir. 13.7 olunca sarj kesilir. Ki otomobillerdeki dinamolar da 13.8 voltla sarj eder aku 13.7 ye gelince sarji keser.
Ondan sonra akuden gecen akim orani duser otomatikman.
Ha sen neden hic gelmir dersen. Aku kac amper? Hizli sarj eden bir sarj aleti bile 60 amper akuyu 4-6 saatte doldurur. Ki bu doldurma sirasinda aku kapaklari acilir ki patlamasin. Yeni akulerde kapak acilamayabildigi icin bu tip akuler ki belki seninki de boyle yavas sarj edilmek zorunda.
Bir de ben kullandiginiz entegreyi bilmiyorum. Aku ic direnci denilen bir sey var. Uymayabilir akj sarji icin. Bir de akuler kesintisiz akimla sarj edilir. Bazi regulatorler akimi kesintili veriyor. Misal lion piller bu sekilde sarj ediliyor. Ki lionlarj normal trafo ile yuksek hizla sarj etmenin tek yolu da bu regulatorler. Regulatoru cikarip deneyin bir 10 dakka voltaj artiyorsa bundan olabilir.
Bir de bir diyotu akunun artisina seri baglamayi deneyebilirsiniz. Bu akunun trafoya akim vermesini engelleyebilir.