1000w inventer

Başlatan ozer91, 02 Temmuz 2014, 16:39:58

ozer91

@Kemal88 sanırım bu devre ile 7Ah bir akü sarj edebilirim ama benim kullanacagım akü 20Ah üzeri olacak,bu sanırım sıkıntı çıkarır en azından süre bakımından??

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kemal88 - 08 Temmuz 2014, 01:32:33Valla abi amfilerdeki işi bilmem ama benim bildiğim rms diye bir gücün olmadığıdır. Fakat amfileri yapan şirketler rms gücü olarak veriyorlarsa onların bileceği iş :) Evet ac deki rms değeri dc değer ile aynı gücü veren değerdir. Hocaya 100W rms gibi bir tabir kullanmıştım fakat internette olsun, kitaplarda olsun biraz araştırdığımız zaman rms gücü diye bir güç olmadığı rahatlıkla görülür :)
O zaman sana bir soru sorayım da yanıtını ver.
Bir amplifikatör yaptık ve çıkış gücünü doğru olarak ölçmemiz isteniyor. Literatüre göre güç formülü kabaca V.I olarak alınacaktır.
En doğru ölçüm için çıkışın osilaskop ile ölçülmesi zorunludur. Osilaskopta max. çıkış seviyesindeki gerilim (Sinüs bozulmaya uğramadan) gözlemlenir. Osilaskoplar gerilimi tam anlamıyla gösterirler ve PEAK to PEAK olarak gösterirler. Burada bulduğumuz gerilim değeri 30Vpp olsun.
SENCE BU AMPLİNİN Po değeri kaç watttır?

Kemal88

Verdiğim linkin içindeki not defterinde yazdığına göre 7Ah i 10 saatte falan şarj etmiş. Yani şarj akımı 0.7A. 20Ah i ise, 20Ah/0.7A = 28.57 saat eder. Önerilen şarj süresi 6 saat ile 24 saat arası olduğu için 20Ah akü için optimum 2A e ihtiyacın var. Aşağıdaki linke baktığımda çıkış akımının ekstra paralel transistörlerle 10A e kadar artırılabileceği yazılmış. Proteus da LM723 bulunduğu için, size verdiğim devrede R3 direncini falan değiştirip oynamalar yaparak 2A çıkış alıncaya kadar düzenleyebilirsiniz. Sonrada devrenin yapımına başlayabilirsiniz.

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm723.pdf
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: toyer - 08 Temmuz 2014, 00:23:07[mergedate]1404767851[/mergedate]

1428 VA lık inverter tam olarak ne demektir?    220 volt ac ile 6.49 amper akım akıtabilecek  ( devre elemanlarına ) ihtiyac vardır demek mi oluyor?

1428 VA  1000 watt inverter ne demektir.    1000 watt enerji sağlayabilecek inverter demek midir?  12 volt giriş ile verimi yuzde yuz sayarak  1000/12=83.3 amper akım sağlayabilecek  devre elemanları lazımdır mı demek oluyor?

güç faktörünü belirleyen sey kaynak mıdır yoksa yük mü ?
P=U.I
P= güç
U= Gerilim.
I= Akım
AC devrelerde etkin güç formülü COSq katsayısını da hesaba katarak bulunmaktadır. COSq katsayısı genellikle sabit bir sayı olup 0.707 dir.
Verim kavramı ya çıkışla giriş oranına göre yapılır, ya da sadece çıkışta verilebilecek güç olarak ele alınmalıdır. Eğer çıkışta verilen güç sabit ise girişten verim doğrultusunda çekilecek akım artacaktır.
Çıkışta verilebilecek güç sabit 1000W ise bu invertör girişten verim oranında daha fazla güç çekecektir.
Ama sorulan sorudaki veriler eksik olduğu için varsayımlar ile hesaplama yoluna gidilmiştir.
Bu hususlara TEKNİK ŞARTNAME denilir.

Kemal88

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 08 Temmuz 2014, 17:46:35O zaman sana bir soru sorayım da yanıtını ver.
Bir amplifikatör yaptık ve çıkış gücünü doğru olarak ölçmemiz isteniyor. Literatüre göre güç formülü kabaca V.I olarak alınacaktır.
En doğru ölçüm için çıkışın osilaskop ile ölçülmesi zorunludur. Osilaskopta max. çıkış seviyesindeki gerilim (Sinüs bozulmaya uğramadan) gözlemlenir. Osilaskoplar gerilimi tam anlamıyla gösterirler ve PEAK to PEAK olarak gösterirler. Burada bulduğumuz gerilim değeri 30Vpp olsun.
SENCE BU AMPLİNİN Po değeri kaç watttır?

Abi anlatmaya çalıştığını anlıyorum fakat dediğim gibi rms gücü diye bir güç bulunmamaktadır. İstediğin siteye yada elektronik kitabına bakabilirsin. Aşağıda wikipediada da yazmakta fakat daha güvenilir kitaplara falan da bakabilirsin.

Alıntı YapContinuous average power ratings are a staple of performance specifications for audio amplifiers and, sometimes, loudspeakers. Continuous average power is derived from the root mean square (RMS) of the AC voltage or current, and is often incorrectly referred to as "RMS power", "RMS watts", or "watts RMS".

AC deki rms DC deki aynı ısınma etkisini yarattığı için, voltaj ve akımında rms i alınıp öle lanse ediliyor. Olay bu.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Mr_YAMYAM

Canım kardeşim. Ben RMS gücü diye birşeyden bahsetmiyorum.
Gücün tek birimi WATT'tır.
Bir güç ölçümünde Wattmetreler kullanılır. Ve direk sonucu okuruz. Ama bir wattmetre ibreli ise RMS gerlim değerinden ölçüm yapacaktır.
Güç biriminin hangi kriterlere göre hesaplandığını anlatan deyim ise RMS deyimidir. Eğer bu ibareyi yani RMS ibaresini kullanmazsak ortaya çıkacak sonuçlar çok farklı yorumlanacak ve kandırmacaya dönüşecektir.
(Piyasada çok vardır böyle ibareler :D )

Eğer bir ampliye sadece 100Wattır dersen ortaya birçok çetrefilli çelişkiler çıkacaktır.
AMA:
Bir ampli için Po=100W RMS deyimini kullanırsan o amplinin çıkış gücünün gerilim veya akım değerleri hakkında kesin yargıya ulaşırsın.
Bir ampli çıkış gücü için Po=100W peak dersen o zaman bu amplinin çıkış gücü için farklı bir yargıya ulaşırsın.
Bir amplinin çıkış gücü için Po=100W p.p değerini kullanırsan o zaman çok daha farklı birimler ortaya çıkacaktır.

Kemal88

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 08 Temmuz 2014, 18:10:22Canım kardeşim. Ben RMS gücü diye birşeyden bahsetmiyorum.
Gücün tek birimi WATT'tır.
Bir güç ölçümünde Wattmetreler kullanılır. Ve direk sonucu okuruz. Ama bir wattmetre ibreli ise RMS gerlim değerinden ölçüm yapacaktır.
Güç biriminin hangi kriterlere göre hesaplandığını anlatan deyim ise RMS deyimidir. Eğer bu ibareyi yani RMS ibaresini kullanmazsak ortaya çıkacak sonuçlar çok farklı yorumlanacak ve kandırmacaya dönüşecektir.
(Piyasada çok vardır böyle ibareler :D )

Eğer bir ampliye sadece 100Wattır dersen ortaya birçok çetrefilli çelişkiler çıkacaktır.
AMA:
Bir ampli için Po=100W RMS deyimini kullanırsan o amplinin çıkış gücünün gerilim veya akım değerleri hakkında kesin yargıya ulaşırsın.
Bir ampli çıkış gücü için Po=100W peak dersen o zaman bu amplinin çıkış gücü için farklı bir yargıya ulaşırsın.
Bir amplinin çıkış gücü için Po=100W p.p değerini kullanırsan o zaman çok daha farklı birimler ortaya çıkacaktır.

Herneyse abi, ben sadece rms gücü diye bir gücün olmadığından bahsetmiştim fazla uzatmaya gerek yok. Arkadaşın konusunu başka yerlere çekmiş gibi oldum kusura bakmayın.

ozer91

Tamamdır dedigin yöntemi deneyecegim.teşekkürler :)

Mr_YAMYAM

Bu durumda 1000Wattlık bir inverterin çıkışına 1000Wattlık bir güç bağlarsak sonuç ne olacaktır :D

smps

@Mr_YAMYAM atladım yine :)
Cihaz bir süre sonra yorulur sonrada bayılır :)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: smps - 08 Temmuz 2014, 18:42:55@Mr_YAMYAM atladım yine :)
Cihaz bir süre sonra yorulur sonrada bayılır :)
Nereden belli :D
İspat isterim arkadaş ;)

ozer91

Bu arada 1000W lık inventer yerine 500W lık inventer da yapabilirsin dedi hoca,Bu inventer çıkışına 500W power led sürücü devresi tasarlanmasını istedi,gittikçe karmaşıklaşıyor benim için,yardımlarınızı bekliyorum :)

smps

Iİspat işini başka zaman yapmaya calisayim  hocam dükkanın internetten telefonla giriymoda :)
 @Mr_YAMYAM

@ozer91 kardeş bence ilk seçenek daha makul gibi geliyo power led sürücü işi ekstradan ugrastirir

ozer91

@smps ugraştıracagını biliyorum ama yapmam gereken bişey oldugu için..Hoca ek olarak bunuda yapmamı istedi çıkışına :)
[mergedate]1404835184[/mergedate]
@Kemal88  devreye paralel tranzistörleri bagladıgımda çıkış akımında degişiklikler olmadı.Acaba yanlış mı yaptım bilmiyorum?Yardım edebilirmisin?? :)

Kemal88

Alıntı yapılan: ozer91 - 09 Temmuz 2014, 16:12:41@smps ugraştıracagını biliyorum ama yapmam gereken bişey oldugu için..Hoca ek olarak bunuda yapmamı istedi çıkışına :)
[mergedate]1404835184[/mergedate]
@Kemal88  devreye paralel tranzistörleri bagladıgımda çıkış akımında degişiklikler olmadı.Acaba yanlış mı yaptım bilmiyorum?Yardım edebilirmisin?? :)

Orda sense direnci olan bi direnç vardır onun değerini düşürmen gerek. Datasheet de nereye bağlı olabileceğini görüp devrede değiştirebilirsin.

toyer

Alıntı yapılan: Kemal88 - 09 Temmuz 2014, 16:22:28Orda sense direnci olan bi direnç vardır onun değerini düşürmen gerek. Datasheet de nereye bağlı olabileceğini görüp devrede değiştirebilirsin.

bu orda dediğiniz sey nerde ?  ekli bir dosya mı var biryerde göremedim.

Kemal88

CL yada CS piniydi yanlis hatirlamiyosam. Mobilden baglandigim icin semayi goremiyorum. Datasheet e bakilarak bile anlasilabilir.

memleket

Burda arkadaşlar değişik güçlerde yapmışlar. sonuçların olumlu olduğu söyleniyor...

http://elektrobilim.org/forum/guc-kaynaklari/2118-500watt-mosfet-invertor.html

Kemal88

Arkadaşlar verdiğim şarj şemasında R3 direnci ile akım ayarlanabiliyor şimdi proteus da denedim gayet güzel çalışıyor. R3 direncini düşürdüğünüz zaman şarj akımı artıyor.

Paralel transistörleri eğer transistörden geçen akım transistörün max IC akımını geçiyorsa o zaman bağlamalısınız.

ozer91

Alıntı yapılan: memleket - 09 Temmuz 2014, 23:14:45Burda arkadaşlar değişik güçlerde yapmışlar. sonuçların olumlu olduğu söyleniyor...

http://elektrobilim.org/forum/guc-kaynaklari/2118-500watt-mosfet-invertor.html

Teşekkürler burdaki bilgiler çok işime yarayacak :)