220v 5 Adet seri şekilde led Yakmak istiyorum yardımcı olurmusunuz.

Başlatan erg123, 28 Ekim 2013, 15:53:40

stk4221

bu devreden kaç mA çekilebilir. ve akım sınırlaması yapılabilirmi
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

erg123

Burda akım sınırlama adnan ustam bilir ama ben yok diye biliyorum voltaj sınırlama var zeneri ona göre seçiyorsun. Devreyi yaptım sayılır bu arada adnan ustam yarın tamam layacam inş

Adnancoskun

akım sınırlaması yok, basit bu basit bir devre, akım sınırlaması da yapılabilir... ama değer mi? bilmem
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

erg123

Adnancoskun ustam haklı ama tahminime göre ustam daha iyi bilir voltaj yükselmelerinde akım sınırlaması lazım bence.

Adnancoskun

voltaj yükselmesi kaç volt olabilir? 220 voltdan 240 volt2a çıktığını düşünürsek, 240-220=20 volt yani %8 civarı, peki bu bizim dc kısmımızda ne kadar yükseltir 1-2 volt, peki bu 5 led\'e bölüştürülürse 0.2 volt falan eder. bu led\'i bozar mı, bence hayır. zaten orada bir zener var, bu kadar dalgalanmalara karşı gerilimi yukarı yönde sabitler.....
,

erg123

Hmmm adnan ustam mantıkken hesapla doğru demişsiniz ya bak şimdi size katılıyorum

stk4221

benim akım sınırlamadan kastım mesela 12V 300mA power led var bunu sürmek istersem ne yapabilirim

arabamın aküsü ile  power led çalıştırmak  istersem nasıl bir akım sınırlama yapabilirim ?

dhan000

bu tarz bir devreyle power led sürmek mantıklı değildir kayıplar çok fazla olur vede güvenli değildir...
sizin bir power led sürücüye ihtiyacınız var...

erg123

Devreye power led girdimi o zor onda transistörle akım sınırlıyorlar bilenler daha iyi bilirler voltajı zenerle 3-5 v değeri neyse ayarlarsında 350 veya 700mah galiba sabit lazım o biraz zor diye düşünüyorum ama olur

Adnancoskun

araba aküsü ile power led yakmak istiyorsan bu devreyi zaten kullanamzsın, sen internete power led circuit yaz... karşına çok sayıda devre çıkar... profesyonel bir devre istersen sabit akımlı step down devre yaparsın, ama normal bir devre olsun istersen LM317 ile yapabilirsin.

stk4221

devredeki kondansatörün kapasitesi nekadar büyürse çekilen akında o kadar büyür mü? 12V 300 mA akım çekebilmek için ne yapmamız gerekir ?