Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

shasar

ozantavsan, çok güzel çalışma yapmışsın ama eğer yanlış anlamadıysam hücrenin beslemesini cat 5 kablosuyla yaptım demişsin. bu kablo yüksek akımlara dayanmaz. en az 1,5mm2 yada 2,5 mm2 kesitinde iletkene ihtiyacın olacak. yoksa cat5 kabloları ısınarak yanar. sıkıntı oluşturabilir.

başarılar.

ozantavsan

Yanlış anlamışsınız sanırım.
Ampermetrenin + - beslemesi (12 V) ve ölçümünü cat5 kablo ile yaptım yazmıştım.Normal ampermetre kullansam haklıydınız.Ben 50 amper şönt ile kullanıyorum.Şönt üzerinde oluşan direnci ölçerek akım olarak ekrana yansıtıyor.Ampermetremizden 5 -10 - 15 -20 - 30 gibi akım geçmiyor.Onun görevi şönt dirençteki iletkenin direncini okumak ,akıma eşit oluyor direnç.Ayrıca buton için kullandığım kabloda röleyi teteikleyecek kadar yeterli , çok kalın kullanıma gerek yok.O sadece röleye 12 volt vererek kontakların kapanmasına yardımcı oluyor.Asıl yüksek akım rölenin çıkış uçlarından ve aküden aldığı voltaj uçlarından akıyor.

Hücre besleme için 6 mm2 kablo kullanıyorum.Kablo başları ve bağlantı metalleride akıma göre seçildi.
30 amper sigorta bağlı.Ben 5 amper ile başlayıp maksimum 10 ampere kadar kullanacağım.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

Alıntı yapılan: ozantavsan - 19 Kasım 2012, 10:09:51Yanlış anlamışsınız sanırım.
Ampermetrenin + - beslemesi (12 V) ve ölçümünü cat5 kablo ile yaptım yazmıştım.Normal ampermetre kullansam haklıydınız.Ben 50 amper şönt ile kullanıyorum.Şönt üzerinde oluşan direnci ölçerek akım olarak ekrana yansıtıyor.Ampermetremizden 5 -10 - 15 -20 - 30 gibi akım geçmiyor.Onun görevi şönt dirençteki iletkenin direncini okumak ,akıma eşit oluyor direnç.Ayrıca buton için kullandığım kabloda röleyi teteikleyecek kadar yeterli , çok kalın kullanıma gerek yok.O sadece röleye 12 volt vererek kontakların kapanmasına yardımcı oluyor.Asıl yüksek akım rölenin çıkış uçlarından ve aküden aldığı voltaj uçlarından akıyor.

Hücre besleme için 6 mm2 kablo kullanıyorum.Kablo başları ve bağlantı metalleride akıma göre seçildi.
30 amper sigorta bağlı.Ben 5 amper ile başlayıp maksimum 10 ampere kadar kullanacağım.

evet ben yanlış anlamışım. çok güzel. ampermetreler biraz pahalı 60 tl falandı araştırdığımda. daha önce yazdığım yazıların birinde voltmetreyi ampermetre olarak kullanabildiğimizi söylemiştim. arkadaşlara tekrar hatırlatmak isterim. ihtiyacı olan varsa bu şekilde kullanılabilir.

denemelerinin sonucunu büyük bir merakla bekliyorum. aynı düşünüyoruz diye daha önce de yazmıştım. önemli olan çok akım çekerek çok gaz üretmek değil. yeteri kadar akımla yeterli gazı üretmek. fazlası zarar.

ozantavsan

Bizde herşey pahalı.O yüzden Ebay ve benzeri yurtdışı siteleri öneririm.
Sanayiden aldığım analog ampermetre 15-20 tl idi yanlış hatırlamıyorsam.

Ebay\'den (Amerika) 50 A dijital ampermetre 13 $ = 25 tl civarı
Güç izolasyon :  6 $ = 11 TL
Şönt Direnç : 8 $ = 15 TL
------------------------------------------------
Toplam 50 lira civarı (burada dijital ampermetre dediğiniz gibi sadece 50-60 tl tutar)

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Elektrik bağlantıları.

Elemanlar

1) 50 amper dijital ampermetre
2) Aynı kaynaktan besleme için güç izolasyon elemanı
3) 30 amper Oto Röle
4) Şönt Direnç
5) 30 Amper oto sigorta
6) Kullanılacak Akıma Göre Uygun Kesitte Kablo
7) Kablo pabucu , bağlantı elemanları
8) Anahtar (Buton)

Fotolar...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

vayoger

Syn ozantavsan. dc/dc converter ( aynı kaynaktan beslemek için gereken devre.) nasıl bir şey kullanıyorsun??
Sakın güvenme hepsine. zaten ampermetren taban entegre hemen uçmaya meğilli.
Sen sen ol küçük 12v minik bir akü kullan. komutatör ile ister açarsın ister diğer konuma alığ araçtan ( çalışırken ) şarj edersin.
dc/dc converter çook kaliteli iyi izolasyon sağlayan cinsten olmalı.

vayoger

Alıntı yapılan: ozantavsan - 19 Kasım 2012, 10:09:51Yanlış anlamışsınız sanırım.

Kesinlikle yanlış anlaşılmasın diye bir çok kez düşündüm, ama yinede bilgi olarak yazmak istedim.
Şönt üzerindeki direnci değil de , direnç üzerinden geçen akımın oluşturduğu milivoltu okuyarak AMPER i söyler.
Bu çalışama mantığuna görede kullanılan uzun kablonun milivoltlar seviyesindeki voltaj değerinde düşmeye sebebiyet verebilir düşüncesi ile sistemi bitirdikten sonra harici bir apm metre  ile kalibrasyon ayarı yapmada fayda var diyebilirim.

ozantavsan

Evet ,şönt üzerinden ohm yasasına göre milivolt cinsinden ölçülür.5 amperlik bir analog amper/voltmetre şönt üzerinden milivolt cinsi ölçüm yaparak ibresinde milivolt kademesinde gösterir.Böylelikle 5 amperlik bir ölçüm aleti ile 50 amper görebiliriz.Analog sistemlerde kalibrasyon yapmak gerekebilir.Önceki mesajlarımda direç yazmışım ,milivolt olacak doğrudur.
Güç izalasyon elemanımda sıkıntı yok ,uzun süreli kullandım.Zaten görevi de bu.İlk aldığım dijital ampermtre aynı kaynaktan besleme ile yanmıştı.Sonra Honkkong\'lu satıcı ile yazıştım.Ürün satışında bu durumu belittiklerini ,resimleri olduğunu yazdı.Evet ben o detayı atlamıştım.Sonra bir tane güç izolasyon elemanı aldım ondan.Şimdi Sorun yok.Eski ampermetre yedek parça olarak kaldı elimde.Olsun yazın sıcaktan lcd ekranı zarar görürse eskisininkini takarım.Parçalarını kullanırım.İzalasyon elemanım ortak şaseli.İlla ayrı bir kaynaktan besleyeceğim derseniz 12volt 27 amper ufak piller var.Oto Merkezi kilit ve alarm kumandalarımızda kullanıyoruz.Ondan beslersiniz.İster röle ile açıp kapatın ,ister düğme koyup aç kapa ile.

Eğer benim gibi ölçüm değeri belli bir dijital ampermetre kullanıyorsanız ve şönt direncinizinde akım ölçme ralığı belli ise.Yani ikiside birbirine uyumlu ise kalibrasyon yapmanıza gerek yok.Şöntlerde zaten milivolt değeri ve akım değeri yazar. 75mv /50 a gibi

ŞÖNTLER
Şöntler, ölçülmek istenilen büyük bir akımın önemli kısmının kendi üzerinden ve belli küçük bir kesrinin de ölçme aletinden geçmesini sağlayan özel yapılı dirençlerdir. Başka bir deyişle ŞÖNTLER; akım ölçme amacıyla, ohm kanununa dayanılarak, ölçülecek akımla orantılı küçük bir gerilim dönüşümü elde etmek için kullanılır.
Ölçme aleti işte bu küçük gerilimi ölçmek üzere, şöntün gerilim uçları arasına bağlanan bir voltmetredir. Voltmetrenin bağlanacağı daha büyük yapılı akım klemensleri arasında bulunan küçük yapılı klemenslerdir
Şöntlerde ön dirençler gibi, sıcaklıkla direnci değişmesin diye, Cu-Ni alaşımlarından yapılır. Şekildeki gibi, üzerinde bir akım, bir gerilim klemensi bulunan iki bakır kütle arasındaki paralel tellerle yada şeritlerle şönt yapılır. Böylelikle soğutma yüzeyi büyütülmüş olur ve soğutucu bir hava akımı sağlanır. Genellikle manganın iletkenlerden yapılırlar.

Ölçülecek akımın 5-10 Amperin üzerinde alternatif akım olması halinde, iletken ve şönt etrafındaki alternatif magnetik alan o kadar büyük olur ve aletle şöntün oluşturduğu kapalı devreyi o kadar büyük bir alternatif magnetik akı halkalar ki, meydana gelecek indüksiyon akımları önemli bir hata kaynağı olmaya başlar. Ayrıca, aleti şönte bağlayan iletkenlerin konumuna bağlı olacağından ötürü bu indüksiyon akımlarının değerleri de tamamen belirsiz olup doğurdukları hataları da düzeltemeyiz. Bu yüzden 5 – 10 A 'den daha büyük alternatif akımlar halinde hiç şönt kullanılmaz.

I = Ia + Ip  V = I . R olduğundan Ia Ra = Ip Rp 'den
bulunur. O halde bu ampermetre ile
katlı bir akım ölçebilmek için gerekli direnç 'dir.

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

vayoger

motor aksamından ( şönt direncin olduğu yerden ) içeriye torpidonun oraya kadar göstergeye çekilecek olan (şönt direncinden) kablonun iç direncinden ötürü milivolt kaybı ölçümü yanlış görmenize sebebiyet vermesin diye ( eee nede olsa milivolt seviyesinde )bir kalibrasyona ihtiyaç olabilir demek istedim. Kesinlikle kızdırmak yada çook bilmişlik yapmak gibi bir niyetim yoktur. Yazımın başındada belirttiğim gibi bunun yanlış anlaşılmasın diye çook düşünmüştüm ama yine yanlış anlaşılmaya yol açmışım. kusura bakma.

ozantavsan

Yanlış anlamak , kızmak ne kelime.Tabiki herkes birşeyler paylaşacak doğru veya yanlış.Sonuçta bende yanlış bilgi paylaşabilirim ,bir arkadaş doğrusunu söyler.Sorun yok , yani .

Ne demişler bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır.
Önemli olan bir konu hakkında beraber fikirler üretip ,saygı çerçevesinde paylaşımlarda bulup yardımlaşmaktadır.

Bu arada aramıza hoşgeldin...

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

rhmnylmz

Ozan bey yapmış olduğunuz çalışmalardan ve paylaşımdan dolayı sizi tebrik ederim.Gayet net ve anlaşılır olmuş. Paylaşımlarınızı zevkle takip ediyorum ve bu projede arkanızdan geliyorum.Bildiğiniz üzere hücremi bitirdim.Sıvı haznesi olarak clio 2 genleşme kavanozu kullanmayı düşünüyorum.Hem ısıya dayanıklı hem oto parçası,kaputu açtığınızda orjinal gibi görünür, sanki bu iş için yapılmış(20TL civarı).Belki fikir olur.

Test denemelerine geçmek için okadar sabırsızlanıyorum ki paylaşımları okudukça heyecanım ikiye katlanıyor fakat bitirmek için zaman bulamıyorum.İnşallah her paylaşımımdan sonra yorumlarınızı bekliyor olacağım.Görüşmek üzere...

betelguz

ozan bey voyager arkadaş önemli bir konuya parmak basmış. Şöntten göstergeye gelen kabloda bir kaç metre mesafe olursa gösterge üzerindeki ayarlı potansiyometreden mutlaka kalibrasyon yapılması gerekiyor. aksi halde 3-4 amper eksik okumaya neden oluyorlar.Kablonuz fazla uzunsa pottan ayarlamak bile bazen tam yetmeyebiliyor.Mesela ben 2 metrelik kablo kullandım şönt ile ekran arasında  potansiyometreden son noktasına kadar ayarlamama rağmen yinede 1 amper eksik gösterdi.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

RhmnYlmz her zaman yardıma hazırız , heyecanını anlıyorum.Kullanmayı düşündüğün sıvı kabı tam bu işe uygun.Sanırım alt hortum girişleri biraz geiş kalacak sisteme göre.

Ampermetre ile ilgili uyarıları dikkate alacağım.Monte sonrası ölçümü şönt kısmından yapıp ,sonra içeriden kalibrasyonu yaparım ,Teşekkürler.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Sayın Betelguz , hidrojeni karter havalandırma hortumundan vermeyi düşünüyorum.Bu konu hakkında fikrinizi almak isterim.

Seçeneklerim ,

1) hortum ile hava filitresinden sonra vermek
2) karter havalandırma hortumu ,karbüratör altından hava filitre sonrası giriş yapıyor , diğer ucu külbürtör kapağında.
3) Karter havalandırma paralelinde daha ince bir hortum daha var ,karterdeki gazları
emme manifoltuna direkt çekiyor.Hidrojeni buradan versem doğrudan emme manifoltuna bağlamış olacağım.

Sizin fikrinizi almak istiyorum.2 ve 3. seçenekler karter havalandırma.Bu bölümden çıkan hava biraz sıcak , ama kıvılcım vesaire ateşleme yok.Sıcak nedeniyle hidrojenin alevleneceğini de sanmıyorum ama benim için yorumlarmısınız ?

Acaba hangi kısımdan vereyim ? Karter havalandırma geniş hortumdan verirsem aynı anda su buharıda verebilirim..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

ozan bey
Yanılmıyorsam aracınız lpg li idi.Lpg li araçlarda birkaç çeşit bağlama şekli denenebilir.
1-Hortumla hava filtre sonrasındaki bir yerden verilebilir. Genelde bu yöntem kullanmaktayız.Ancak bazen bu yöntemle bazı karbüratörlü araçlarda sonuç alınamadığı oluyor. Bir araçta bu yöntemle sonuç alınamamıştı , hidrojeni direk lpg borusuna ilave edip verdik iyi sonuç verdi.Lpg borusuna bağlarken lpg nin buharlaştırıcı çıkış tarafına bağlanıyor.buradaki basınç yüksek olmadığından hidrojen sisteminede bir zararı olmaz.
2-Hidrojeni karter kapağından verdiğinizde buradaki vakum biraz fazla olduğundan bublerdeki suyu çabuk eksiltiyor.Tasarruf olarak iyi olabilir ama motora normalden daha fazla su buharı gitmesine neden olur.Mesela normal bir bağlantıda bublerdeki (200ml)su 1000km yetiyorsa buradan bağladığınızda 200-300 km de bitebilir.Motora ekstra su buharı vermeyi düşünüyorsanız  ekstra su buharı vermenize gerek kalmaz.Hidrojen sisteminin suyu aynı görevi görür :)
3-Bu seçenekte 2. seçenekle aynı sorunları barındırır.

ozantavsan

cevabınız için teşekkür ederim.

Lpg hortumundan verildiğinde ola ki ters bir durum oluştuğunda ( Geri ateşleme gibi) lpg sistemine zarar vermezmi ?

LPG hortumundan vermenin faydası bence hidrojen ve lpgnin lpg mikserde hava ile güzelce karışması olabilir.
Bu aklıma gelmemişti.Aslında lpg hortum çapını lpg hortumuna girereken aparatla küçülterek girsem olabilir gibi geliyor.

LPG hortumuna girerken check valf kullanmaya gerek olurmu , lpg\'nin hidrojen hortumuna kaçması gibi bir olasılık olabilirmi?
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Ozan bey lpg hortumuna verirken lpg beyni ile lpg tankı arasındaki boruya değil lpg beyninden çıkıp motora giden hortuma bağlayacaksınız hidrojeni. Buradaki basınç çok düşük olduğundan lpg hidrojen sisteminize gitmez. zaten sisteminizde kaçak yoksa hidrojen ve lpg basıncı eşitleneceğinden öyle bir durum olmaz.Çekvalfe gerek yok yani.Herhangibir nedenle lpg borusu içinde bir yanma olursa hidrojen bu yanmanın hızlı olmasına neden olacaktır.Bu durumda tedbir olarak lpg beyninden mümkün oldukça uzak bir yerden bağlantı yapmakta fayda var.Lpg beyninde böyle bir durum için bir tedbir alınmışmı şuan bilemiyorum.

asim

arkadaşlar güç izalosyondan bahsetmişsiniz. nedir bu güç izalasyon elemanı nasıl bişeydir. mantığı anlamaya çalışıyorum. neden dc/dc konvertör kullanmamız lazım .... meselayi tam anlayamadım. aracımızdaki akümüz bu iş için yeterli değilmi.?

ozantavsan

http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter-Isolated-Power-Supply-In10V-16V-Out-12V-/160460011494?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255c2977e6

Güç izolasyon aslında dc-dc çeviricidir.Ufak bir devre elemanı şeklindedir.
Niçin kullanıyoruz ? sorusunu açıklayayım.

Dijital ampermetremizi , hidrojen hücremiz ile aynı kaynaktan beslediğimizde ampermetremiz çalışmaz hale geliyor.Ben bir defa bu hatayı yaptım 13$ mal oldu ,yenisini aldım.
Burada aynı kaynak arabamızın aküsü oluyor.İkisinide akümüzden besleyince ampermetre zarar görüyor.
Bu durumda ampermetreyi pille çalıştırabilirsiniz.Veya başka ufak bir akü ile besleyebilirsiniz.
Bunun yerine şasesi ortak güç izalasyon elemanı kullanıyoruz.Böylelikle oto akümüzden hem ampermetreyi ,hem de hidrojen hücremizi besliyoruz.Ampermetremiz zarar görmüyor.

İzalasyon elemanımız ayrıca aküden gelen voltaj 14.4 volt olsada 12 volt çıkış veriyor.Seçilen elemana göre
giriş voltajı 10 ile 16 volt arasında iken çıkış 12 volt oluyor.Ampermetremizi koruyor ,voltajını sabit tutuyor.

Aşağıda Ebayde satılan bir üründe isolated power modulün bağlantısını görebilirsiniz.Ayrıca yanlış bağlantı durumuda gösterilmiştir.Ampermetremi aldığım satıcıya aittir.

http://www.ebay.com/itm/DC-0-5A-DC-Blue-LCD-Digital-Panel-Amp-Meter-ammeter-Doesnt-Require-Shunt-ELD69-/180780087466?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a175538aa
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk