Ana Menü

Motosiklet şarj voltajı çok düşük.

Başlatan ipli jeton, 23 Nisan 2025, 09:00:53

ipli jeton

Merhaba. CUB(Cheap* Urban Bike) motorumuzda bir problem var.

Akünün boşta ki açık devre voltajı 11V civarına düşmüş. Zaten düğmeye basınca marş yapmıyordu.

Akünün artı kablosunu ayırdım. Motoru ayak marşı ile çalıştırdım. Rölantide iken Artı kablosunda 5.5 V okudum. Gaz verdim voltaj yükseldi. İyice bağırttığımda bile en fazla 10.5 V civarını gördüm.

Şimdi aklıma akü açık devreye düştüğü için şarj kesiyor olma ihtimali geldi. Multimetreyi akü ile artı kablosu arasına bağladım. Bağlantı yönü doğru. Kırmızı prob artı kablosunda, siyah prob akünün artısında.

Multimetre ile -0.4A ölçtüm. Akü şarj olmuyor tam aksine 400mA ile deşarj oluyordu.

Arıza nerede? Stator mu konjektör mü?

*Döviz kuru ve vergiler nedeniyle ülkemizde pek de cheap olmasa da öyle isimlendirmişler işte. :)

mustafaaxu

hocam bir tane yeni konjektör bul
birde cup elektirik devre şemasını bul
akünü dışarıda şarz et kontrolunu yap akün saglamsa
yeni konjektör ile dene akü üzerinde voltajı oku 
motoru çalıştır aküde 12,5 üzerinde 14,2 ye kadar volt okumalısın
eski ustalar akü ile artı kablo arasına bir lamba bağlardı gaz verdiğinde yamba yanıyorsa sağlam derdi
sağlam akü bağlamadan ölçümler hatalı olabilir
kolay gelsin

ipli jeton

Akü sağlamdır diye tahmin ediyorum. Bir ay önce ustaya gösterdiğimde aküye 50 amperlik kör yük bağlayıp aküde voltaj çöküyor akünün değişmesi lazım demişti.

Ben de internetten sıfır akü aldım aküyü değiştirdim. Yeni aküyü ramazan bayramı arefesinde takmıştım. Takmadan önce dışarıda şarj ettim, aküde sorun yoktu. Yaklaşık 20 günlük akü.

mustafaaxu

hocam en basit yöntemi usgulayın
akü sağlamdır demeyin 12 volt 55w far ampulünü bağlayın aküye
eger 2 dk yanıyorsa voltta 11,5 -- 12v altına düşmüyorsa akü iyidir
bu durumda marşın basması lazım
bunun haricinde akü boşalmıştır eğer elinizde akü şarz devreniz yoksa
13 vollt veren bir adaptörü bir diyot ve sinyal lambası ila seri bağlayıp aküyü tam şarj edin
sonra far lambası testini yapın
motorunuz zaten şarz sisteminiz temelde üç kademeden oluşur
elektirik üreten bölüm --reğülatör  konjektor bölümü ve akü bölümüsiz bunlardan birinde ki  arıza tespitini yaparsanız diğer arızalı bölüm  otraya çıkar

örnek akünüz testi geçerse konjektöre bakacaksınız eger konjektör girişindeki enerji yeterli ise konjektör arızalıdır eğer konjektör girişindeki enerji yetersiz ise statora bakacaksınız
 sistem testi için 
sarj kablosu seri diyot ve 12v lamba  ve akü  lamba testi ile gaz verdiğinizde lambanız en azından şarja geçip biraz yanması lazım
kolay gelsin

ipli jeton

Motor çalışırken akü konjektöre doğru akım basıyor. Bu da konjektör tarafının potansiyelinin akününkünden daha aşağıda olduğunu gösteriyor.
Normal şarj esnasında akımın yönü konjektörden aküye doğru olması lazım. Bu durumda kırmızı probu konjektörden gelen artı kablosuna, siyah probu da akünün artısına bağlı olan multimetrenin pozitif akım göstermesi lazım.

Sağlam bir aküye lamba ve ampermetre bağlayarak akım yönünün teyidini yaptım. Akım yönü kırmızı probdan siyah proba doğru olduğunda pozitif akım ölçülmekte.

Multimetre ile akım ölçtüğümde negatif akım görüyorum. Yani aküden konjektöre doğru bir  akım var. Akü şu anda şarj aletine bağlı, şarj almasında bir problem yok görünüyor. Akü henüz dolmadı, akünün tam dolmasını bekliyorum.

seron

@ipli jeton merhaba.

Anlattıklarına bakarak "konjektörün arızalanmış" diyorum.

ipli jeton

Aküyü şarj ettikten sonra marş yaptırarak test ettim. Motoru sorunsuz çalıştırıyor. Marş sırasında anormal bir çökme olmadı.

Yeni konjektör aldım. Taktım ama bu sefer farlar gitti. Yanmıyor. Eski konjektörü takınca farlar geri geldi.

Sanırım Çinlilerde bu işin standardı yok. Hepsi kafasına göre iş yapıyor.

Çaresiz tamirciye götüreceğim. Artık beni aşıyor.

Eski konjektörün kablosu:

Yeni konjektörün kablosu:

mustafaaxu

hocam renkleri ne olduklarını tespit ettinizmi
benim konjektörde RENK dizilişi

AKÜ ŞARZ.jpg

adsız.jpg

ipli jeton

Eski konjektörde renk sırası

Yeşil kırmızı/beyaz pembe
Sarı boş kırmızı

Gövde üzerindeki sıralama, üstten görünüş:
Yeşil pembe kırmızı/beyaz sarı kırmızı

Yenisinde
Yeşil siyah pembe
Sarı boş kırmızı

Gövde üzerindeki sıralama, üstten görünüş:
Siyah kırmızı sarı pembe yeşil

Motosiklet üzerindeki sokette, konjektördeki pembe ve sarının karşısındaki uçlarda, konjektör takılı değilken statordan gelen AC voltajı okuyorum.

Yeşilin karşısındaki uçta şase görüyorum. Şase ile arasını ölçtüğümde kısa devre gösteriyor.

Kırmızı ile akünün artı kutbuna bağlanan kablonun arasını ölçtüğümde kısa devre gösteriyor. Kontak açık da olsa kapalı da olsa kısa devre. Direkt bağlantı var sanırım.

Kırmızı/beyaz ile şase arasında kontak kapalı iken kısa devre var. Kontağı açınca 30mV gibi bir değer gösteriyor.

mustafaaxu

hocam aslında renklerin bir önemi yok
siz sadece ne iş yaptığına bakın
ben çin malı konjektörü motoruma montaj yaparken renkleri hiç değerlendirmedim
sadece ne iş yaptığına bakın

614daJIq4pL._SL1010_.jpg

kafanızda sıralamayı olayı canlandırın
statordan AC gelecek konjektöre girecek konjektör tarafından doğrultulup aküye basılacak
aküdende motor tesisatına gidecek
konjektör hakkında daha fazla bilği istersen genel şema
doğrultma ve regülasyon ikisi bir arada

1cm35ytli.jpg

ipli jeton

Eve gidince konjektörün AC girişine 12V sac trafoyla AC elektrik verip çıkışlarını ölçerek bulmaya çalışacağım. Dediğiniz gibi muhtemelen konjektör üzerindeki kabloların işlevleri aynı. Tesisata bağlanan 6-1 pinli fiş üzerindeki sıralamayı değiştirmişlerdir. Bu çinlilerden her şey beklenir.

GND'yi yeşil yapıp canlı ucu siyah yapan adamlardan her şey beklenir.

ipli jeton

Yeni aldığım regülatörü iade edip yetkili servisten orijinal regülatör sipariş ettim. Başka çözümü yok görünüyor.

Yine de merak edip söktüğüm arızalı regülatörün sarı ve pembe kablosundan trafo ile 16V AC voltaj verdim. Yeşille kırmızı arasında 12.8v çıkıyor. Yeşil ile kırmızı beyaz arasında 13.1V çıkıyor. Kırmızı beyaz kırmızıdan 300mV daha yüksek elektriksel potansiyele sahip.

ipli jeton

Yetkili servisten orjinal regülatör temin edip montajını yaptık. Sorunumuz çözüldü.

Arızalı regülatörün içerisini açtım. İçerisinde dört tane 1N4000 serisi 1 amperlik diyotla yapılmış doğrultucu ve iki tane büyük TO220 kılıf transistör var. anlayamadığım bir nokta var. Farların yanması da regülatöre bağlı. Regülatör olmadığında farlar çalışmıyor. Far ampulü en az  4 5 amper akım çeker. Sadece arka stoplar 1 amper akım istiyor. Regülatör içerisindeki 1 amperlik diyotlarla farlar için gerekli olan akımı nasıl sağlıyor?

seron

Hocam aklıma "bilinçli eskitme" olayı geliyor.
Parça satmak için bilerek yapıyor olabilirler mi?
Yapabiliyorsanız o diyotları 10A10 gibi alternatiflerle değiştirin demek isterim ama regülatörün içine sığar mı bilemiyorum.

Devreyi merak ettim... :du:

ipli jeton

Alıntı yapılan: seron - 26 Mayıs 2025, 17:57:21Hocam aklıma "bilinçli eskitme" olayı geliyor.
Parça satmak için bilerek yapıyor olabilirler mi?
Yapabiliyorsanız o diyotları 10A10 gibi alternatiflerle değiştirin demek isterim ama regülatörün içine sığar mı bilemiyorum.

Devreyi merak ettim... :du:

Şemasını çıkaracağım. TO-220 kılıf parçalar BT151 SCR'ymiş. Bir de TO92 kılıfta BT169D SCR var.

ipli jeton

Sorun yeni bir noktaya evrildi. Sorunun çözüldüğünü sanıyorduk. Çözülmemiş. Motor çalışırken akü -0.5A ile deşarj oluyor. Uzun kısa far seçicisini tam orta noktada tutup farın yanmamasını sağlayınca +1.5 2A ile şarj olmaya başlıyor. Düğmeyi bırakıp farı yakınca tekrardan -0.5A ile deşarj olmaya başlıyor.
Far ampulu HS1 35W/35W

seron

Far anahtarını kontrol eden bir elektronik devre varsa onda sıkıntı olabilir. Hatta bu sıkıntı yeni aldığın konjektörü de bozabilir. Tüm devrenin nasıl birşey olduğunu bilsek çözeriz ama tesisat şeması elimizde yok.

ipli jeton

Bir yerde sıkıntı var. Uzun farı iptal ederek sorunu çözdük şimdilik. Çünkü tesisatta arıza bulmak çok zor. Samanlıkta iğne aramak gibi bir şey.

Yabancı forumun birinde bir tane konu buldum. Çözüldü yazıyordu. Adamın sorunu, HS1 ampul yerine H4 takmış olmasaymış. Benimkinde HS1 ampul var, kontrol ettim.

LED ampul baktım. Piyasadaki ampuller yüksek ışık vermek, karşıdakinin gözünü kör etmek isteyenlere hitap ediyor.  :D 

Halojen ampuller aynı ışık veren ama daha az yakan LED ampul yok. 35W halojenin LED eşdeğeri 5W'a falan tekabül ediyor. 10W bile olsa hayli işimizi görür.