Ana Menü

Flaşör led devre yapımı

Başlatan mgozalan, 23 Mart 2025, 14:31:19

mgozalan

Merhabalar,
daha önceden internetten aldığım flaşör ledler var.
https://www.direnc.net/5mm-flasor-rgb-led-2-bacakli
Bir abinin tavsiyesi ile bu ledlerin diğer ledlere göre
seri bağlanıp yakılamayacağını, okuduklarımdan öğrendim.
bu ledlerden bir gece lambası yapacağım ama öyle flip filop
gibi hızlı hızlı yanmayacak yavaş yavaş birbirini takip ederek
her 3 rengide ortaya çıkacak şekilde yanacak.
https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2021/10/flasor-led-ile-sinyal-beacon-flasor.html
burada Sayın Seron üstadımın paylaşımını okudum ve rölesiz olmuyor ayrıca hız kontrolü
yapılamıyor.Lambayı takacağım kutusu dar ve uzun olduğundan çok kaba devre olmaması gerekiyor.
Nasıl bir devre tavsiye edersiniz.

mgozalan

linkteki devrede 4 bacaklı RGB led kullanılmış
https://320volt.com/basit-rgb-serit-led-efekt-devresi/
bu devrede neleri kesersem istediğim devreyi yapabilirim

mgozalan

ekli şemadaki gibi ledleri 10 adet paralel bağlarsam olurmu
NOT:SEron hocama teşekkürler yine.

mgozalan

Soruyu Chat GPT ile paylaştığımda bana aşağıdaki devreyi önerdi,
Elimde bolca 547 var IRFZ44N yerine kullansam hangi ayakları kullanmam gerekli?

mgozalan

Sorunun tam cevabı:)
Kendini yıpratma diyor :)

seron

Hacı 1 saat sonra yazıcam müsait değilim. İyice batırmışsın öyle olmaz o.

mgozalan

Biraz laf çok iş diyerek lambaları bağlayayım dedim,
sonuç kendi normal yanmaları çok hoş oldu.
Yanma esnasındaki akımlarda bunlar.

seron

Çok renkli animasyonlu RGB LED'leri çalıştırmak için uygun besleme gerilimi ve akımı sağlamak yeterlidir.
Karmaşık, gelişmiş devrelere lüzum yoktur.

Bir 5V adaptörün çıkışından seri dirençle çalıştırılabilir.

Trafosuz adaptör devresi kuruluo denenebilir. Ancak flaşör LED'lerin içinde çip bulunduğu için, doğru voltajda çalıştırılmadıklarında bozulabilirler.

Gece lambası yapmak için en uygun yol, yukarıda bahsettiğim şekilde yapılmalıdır. 5V adaptörün çıkışına iki tane 400X diyodu peşpeşe bağlanır ve bir direnç ile LED'lere bağlanır. Bu kadar.

Trafosuz adaptör kullanılacaksa, LED akımına uygun kapasitör değeri seçilerek oluşturulabilir.

gejelambajı.png

Burada LED'leri seri bağladım ancak seri bağlantıda ne olacağını bilmiyorum. Paralel bağlantı da denenebilir. Bu durumda her LED için ayrı direnç bağlanmalıdır. Kondansatörün bacakları arasına zener diyodu gerekebilir, deneme yanılma yoluyla bulacağız.

Devreyi kurdun diyelim. LED'ler çalıştı. Acele etmeyeceksin, çünkü uygun olmayan voltajda sapıtmaları birkaç dakika alıyor. Bir süre sonra sapıtabiliyorlar. (yanıp sönme yapan kırmızı LED'de karşılaştığım bir sorun). Çaresi kaynak gerilimini LED'in çalışma gerilimine eşitlemek.

Yaptığın devreye baktım. LED'leri bu şekilde bağlamaktansa, her birine direnç atmak daha sağlıklı bir yoldur. Kaç voltla çalıştırdığını bilmiyorum, ama 47R bağlarsan çok iyi olur.

mgozalan

Yaptığın devreye baktım. LED'leri bu şekilde bağlamaktansa, her birine direnç atmak daha sağlıklı bir yoldur. Kaç voltla çalıştırdığını bilmiyorum, ama 47R bağlarsan çok iyi olur.
[/quote]

Bir şey etmedim daha ledleri paralel bağladım sadece ve 3.7 V güç kaynağından enerji verdim.
Flaşör olduklerından animasyonları kendiliğinden olduğunu gözledim.
Beslemesine gelince dediğin gibi 220 girişli besleme veya içine sığarsa tp4056 ile 2 adet 18650 pararlel pil
seçeneklerim var.
Amam verdiğin devre ön planda
sonuç 10 adet led paralel baplı mak çekilen akım 150 mA.buna göre direnç bağlamam gerekli
bu direnç i led besleme girişine bağlasam nasıl olur.

seron

En sağlıklı yol her lede bir direnç ama birçok firma buna üşenip maliyetten kısmak için LED'leri senin yaptığın gibi paralel bağlıyor.

Birde, 5V adaptörün varsa daha iyi olur onu tekrar belirteyim.

-------

Son olarak,

Mesajlarını ayrı ayrı gönderince çirkin oluyor ve forumlarda bu pek hoş görülmüyor. Ekleyeceğin bir durum olduğunda ilk mesajını düzenleyip EDİT1 EDİT2 diye düzenlersen daha iyi olur.

Foruma resim eklemek de çok kolay aslında. Yanıtla butonuna basınca, açılan yeni sayfada Dosyaları eklemek için buraya sürükleyin yazısına sürükle, yüklenince aşağıda resmin köşesinde yukarı ok çıkacak onu kullanıp ekle de. 

Ekran görüntüsü_2025-03-23_19-13-12.png

Ekran görüntüsü_2025-03-23_19-13-45.png

mgozalan

Uyarılar için teşekkür ederim.
Bundan sonra dediğin gibi yapacağım.

Üstadım şimdi direnç e gelelim.
devreye 5 volt verdiğim düşünüp 154 mA akım çekiliyorsa
33 ohm luk direnç yeterlimi besleme girişine?

düzenleme ve sonuç:
paralel led + uçlarına elimde 47 ohm olmadığından 100 ohm paralel
yapıp (49 ohm)bağladım.
220 V seri lamba eşliğinde LED TESTER ile denedim.
sorunsuz çalışmakta.
49ohm direnç.jpg

led tester.jpg

Seron üstadım çok teşekkür ederim bilgi ve yardımlarından dolayı.

mgozalan

gejelambajı.png
[/quote]
Üstadım devreyi yapacağımda girişteki polaritesiz kondansatör(220uF-400V) değeri yanlış mı acaba?
0.220uF/0.680uF/1uF/2uFkondansatörler (275-400 V arası)var elimde hangisi ile yapmalıyım

dede_salih

Besleme Gerilimi = 5V
LED Gerilimi = 3V
LED Akımı = 15mA
Direnç üzerine düşecek gerilim = 5-3=2V
15mA için direnç değeri = 2/0.015=133,3ohm
150ohm alabiliriz. Her bir LED üzerine 13mA akım düşer.

10 adet paralel LED için gerekli akım = 13×10=130mA
Şebeke Gerilimi= 230V
Kapasitif Reaktans için istediğimiz direnç değeri = 230/0.130=1.769kohm
Şebeke Frekansı= 50Hz
Kapasitif Reaktans Formülü = XC=1/2×π×f×C
1769=1/2×3.1416×50×C
C= 1.799uF
2uF alabiliriz. 144mA akım sağlar.

mgozalan

Çok teşekkür ederim değerli @dede_salih üstadım,

dede_salih

Estağfurullah.
Bende öğrenci sayılırım. Zira elektronik alanında öğrenilecek hala çok şey var.

Şebeke gerilimi ile çalıştığınız için çok dikkatli olmalısınız.
Yük (LED) bağlamadan enerji verirseniz 10uF kapasitör ucunda gerilim 325V olduğu için zarar görür. Yük bağlamadan enerji vermeyin.
Diyot kayıplarını da eklersek eğer 10uF kapasitöre paralel 6.8V zener kullanmanız faydalı olur.

Son olarak teşekkür için yeni mesaj değil de Beğen butonunu kullanırsanız daha iyi olur.
İyi çalışmalar.

seron

Geldim. Ramazan gezmesindeydik takip edemedim.

Kapasitif reaktanslı (trafosuz adaptör) devre için 2uF çok büyük bir değer.
Tamam, hesaplamada istenen akımı böyle sağlıyor görünse de, devredeki voltajın fazla büyük olması nedeniyle LED'lerin ömrü kısa olacaktır.
Bu nedenle çok daha küçük kapasiteli bir kondansatör gereklidir.
220nF-330nF yeterli olur gibime geliyor.

220nF kondansatör 15mA kadar akım sağlar.
Şebeke gerilimi doğrultmadan sonra 320V kadar olur.

320 x 0,015 = 4.8W demektir. Bu LED'ler için yeterliymiş gibi görünüyor.

2uF kondansatör 140mA kadar akım sağlar.

320V x 140mA = 44,8W'a tekabül eder. Bu, harcanabilecek toplam güçtür. LED'lere bu kadar voltaj baskısı uygulamak zararlıdır. Bu nedenle bir gece lambasında kullanılabilecek kondansatör değeri 220nF ila 330nF civarında olursa çok iyi olur.

dede_salih

Yük bağlı değil iken 10uF kapasitör uçlarında 320V, bağlı iken 5V görürüz.
Çünkü 2uF kapasite ile sınırladığımız 144mA akımın tamamını yük ile kullanıyoruz ve voltaj çöküyor.
Yani 320V ile hesapladığınız güç formülünün hatalı olduğunu düşünüyorum.

Kapasitör değeri düşürmek isteniyorsa eğer ledler seri bağlanıp akımı azaltılabilir.

seron

Doğrudur. Hesaplamalar konusunda çok iyi sayılmam. Bu nedenle daha çok deneme yanılma yoluna başvuruyorum.
Piyasadan aldığım bir gece lambasında 6 beyaz LED seri bağlı idi ve 330nF vardı. Çizdiğim devrenin 6 LEDlisi.
Başka bir tasarruflu ampulde daha güçlü LED'ler kullanılmıştı ve bu kez 1,5uF kullanılmıştı.

Burada anlatmaya çalıştığım şey şu:

Bu LED'ler 3V'de ne akım çeker? 15mA. (bazı türleri 10, bazıları 20mA çekebiliyor imalatçıya bağlı olarak).

3V'de 15mA çeken LED'i
320V'ye bağlarsak kaç mA çeker?

Voltaj yükseldiğinde durumlar değişiyor. Dolayısıyla güç sağlayan trafosuz adaptör devresini daha az akım sağlayacak şekilde ayarlamamız gerekiyor. Yoksa LED'ler patlıyor.

Yalnız arkadaşın devrede LED'ler paralel bağlı. Orada da durum değişir. Paralel bağlantıda daha fazla akım gereksinimi olacağı için verdiğim küçük değerler yetersiz kalacaktır. Kondansatör değerini büyütmek, gereksiz güç kaybı ve ısı açığa çıkmasına neden olabilir.

Bunun dışında devrenin çıkışının boşta bırakılmaması gerektiği bilgisi kesinlikle doğrudur. Kondansatör, 100V tahammül gerilimine sahiptir ve bunun amacı, kart üzerinde az yer sağlamasını sağlamaktır. Böyle olunca çıkışın her daim yükte kalması gerekir. Çıkış boşta bırakılırsa kondansatör patlar.

Arkadaşın kullandığı devrede LED'ler tahminen 15-20mA civarında olsa gerek ve 3,3V olmalı. Paralel bağlıyorsa hesaplamayı yeniden yapmamız gerekir.

mgozalan

Ledleri birleştirip 49 ohm direnç bağlamadan önce 3.7 volt ile denediğimde pik 154mA çektiğini gördüm.
Salih Hocamın dediği gibi daha önceden yapmış olduğum Led tester(her ne kadar tam değerlerde olmayan
kondansatör ve direnç o zaman elimde olmasada) ile deneme yaptığımda voltaj 3.94 volt idi.
Bu durumda 2uf mi yoksa 0.330 nf kondansatör kullanmalıyım.

Not :seron hocamve salih dede  hocamın dediği gibi led çıkışı boş bıraktığımdan dc voltmetre yakdım,tecrübe edindim.

dede_salih

Alıntı Yap3V'de 15mA çeken LED'i
320V'ye bağlarsak kaç mA çeker?
Direnç gibi düşünelim.
3/0.015=200ohm
320/200=1.6A
Tabi bu akıma dayanamayacağı için açık devreye düşer.

Alıntı YapKondansatör değerini büyütmek, gereksiz güç kaybı ve ısı açığa çıkmasına neden olabilir.
Kapasitif Reaktans'ta güç kaybı ve ısı olmaz. Bu yüzdendir ki direnç ile değil de kapasitör ile akımı sınırlandırıyoruz.

Alıntı YapArkadaşın kullandığı devrede LED'ler tahminen 15-20mA civarında olsa gerek ve 3,3V olmalı. Paralel bağlıyorsa hesaplamayı yeniden yapmamız gerekir.
Flaşör ledler ile çalışma imkanım olmadı. 3V 15mA değerini ortalama değer olarak almıştım.